Perjantaina ratsastin Nuutin ensimmäistä kertaa raspauksen jälkeen, sillä se sai pari päivää kuolainvapaata ja oli siis ihan kävelyliikunnalla. Alkuun heppa oli tosi huono, vähän joka suhteessa. Se liikkui köpösti, eikä halunnut tulla tasaiselle tuntumalle edestä. Normaalisti tällaisia ongelmia on Nuutin kanssa aika harvoin. Vuosien mittaan olen tullut ukkelin liikkumisen suhteen ehkä vähän vainoharhaiseksi, sillä pienemmänkin epämääräisen jäykkyyden tai epätasaisuuden ilmetessä olen täysin varma että hepalla on vähintäänkin selkä poikki tai joku jalka sijoiltaan.....
Okei no ei sentään, mutta meinaan jäädä herkästi pohtimaan että onko tässä nyt joku oikeasti vialla? Vai tarvitaanko vain reippaat alkuverkat, jotta hevonen pääsee vertymään kunnolla? Mielenrauhaa olen onneksi saanut siitä tiedosta, että Nuutti on oikeasti aika herkkä, ja se on aina selkeästi kertonut, mikäli kaikki ei ole kunnossa. Näiden vuosien jälkeen uskon kyllä loppupeleissä tietäväni, milloin on syytä huolestua.
Okei no ei sentään, mutta meinaan jäädä herkästi pohtimaan että onko tässä nyt joku oikeasti vialla? Vai tarvitaanko vain reippaat alkuverkat, jotta hevonen pääsee vertymään kunnolla? Mielenrauhaa olen onneksi saanut siitä tiedosta, että Nuutti on oikeasti aika herkkä, ja se on aina selkeästi kertonut, mikäli kaikki ei ole kunnossa. Näiden vuosien jälkeen uskon kyllä loppupeleissä tietäväni, milloin on syytä huolestua.
Vanhemmiten Nuutilla on ruvennut välillä tuntumaan liikutuksen alussa pientä jäykkyyttä. Useimmiten siis todella pientä, mutta toisinaan myös selkeämpää "köpöisyyttä". Tämähän nyt on ihan luonnollista, kun vuosia tulee lisää, ja näin ollen sekä alku- että loppuverkkojen merkitys korostuu. Nuutin kanssa pitää myös ottaa huomioon se, että sillä on takanaan vanha jännevamma. Eläinlääkärit meille sanoivatkin, että ikä saattaa tuoda mukanaan tarvetta perusteellisemmalle verryttelylle, ennen kuin liikkuminen on "normaalia".
Pitkien alku- sekä loppukäyntien, ja reippaiden verkkojen lisäksi pidän tärkeänä sitä, ettei Nuutti pääse liikutuksen aikana väsymään. Treeni voi olla tehokasta, mutta oikeasti väsynyt hevonen ei enää opi ja lihasten väsyttyä jänteet kuormittuvat. Nuutilla on viikossa korkeintaan pari rankempaa liikutuskertaa, joiden jälkeen kevennellään ja muina päivinä tehdään kaikkea muuta mukavaa; vaikka pitkä käyntimaasto tai puuhailua maasta käsin. Ratsastaessani pidän paljon taukoja, työskentelen runsaasti käynnissä, ja annan hevosen venyttää muotoaan välillä alemmas, sillä yhtämittaisesti koottuna liikkuminen on luonnollisesti aika raskasta. Jännevammahan on yleisimmin rasitusvamma joka on kehittynyt oireettomana jo pidemmän aikaa, eikä välttämättä vaadi paljoakaan viimein ontumispisteeseen napsahtaessaan.
Eli, mikäli liike paranee kun ollaan alkuverkattu, kaikki on fine. Itse olen jo useita vuosia verrytellyt Nuutin (pitkien käyntien jälkeen tietenkin) laukassa, sillä olen kokenut sen ravia paremmaksi vaihtoehdoksi. Reipas laukka avaa lihaksia mukavasti, ja niiden jälkeen Nuutti ravaa ensimmäiset ravit paljon ilmavammin, kuin ilman laukkoja. Perjantaina Nuutti vaati hieman suunnittelemaani pidemmät alkulaukat, ja liike parani muutenkin loppua kohden kaiken aikaa.
Eilen oli pakko pitää kotipäivä, sillä flunssa teki olosta tosi kurjan. Tänäänkin meinasin vielä jäädä lepäämään, mutten kyennyt pitämään itseäni poissa tallilta, varsinkaan sen jälkeen kun Sofia laittoi facebookissa viestiä ja kyseli kuvaamaan. Samalla tietenkin sain meistä Nuutinkin kanssa photosia, eli kaikista kuvista suuret kiitokset Sofialle !
Tänään Nuutti liikkui tooooodella suureksi ilokseni huomattavasti perjantaita paremmin. Silloinkin sillä kyllä riitti menohaluja, mutta tänään liike oli alusta asti suurempaa ja pystyin suureksi osaksi jopa selässä ihan vain nautiskelemaankin :) ... vaikka alkuun kyllä heiluin ravissa jotenkin tosi ihmeellisesti ?! Onneksi Sofia oli pätevänä kentän laidalla antamassa neuvojaan: "älä mieti, ratsasta vaan !" ;) Menin ilman satulaa, koska halusin mennä !! Oli kivaa.
Miten te verryttelette hevosenne ja minkälainen on sen viikko-ohjelma?
P.S. Kysymyspostauksen vastauspostaus on tekeillä ja julkaisen sen mahdollisimman pian :) poistin vahingossa muutaman kysymyksen kun piti painaa "julkaise", mutta uskon että sain kaikki silti ylös... :) Haudi hoo, toivokaa että saadaan ensi viikolla heppasesta paljon suloisia kuvia, kun on ihania ilmojakin luvattu ! Hihu heipsan !
Voisitko tehä sellasen postauksen missä kerrot miten sellasii siluettikuvia otetaan? Oisin tosi kiinnostunu jos vain pystyisit tekeen (:
VastaaPoistaJoo voinhan mä vaikka semmosen koittaa tehdä :) ei siinä mitään ihmeempää jujua oo, mutta katsotaan jos saisin jotain fiksua tekstiä aikaiseksi :D kiitos toiveesta !
PoistaMeillä on kaks vapaapäivää viikossa, muuten ei olla hirveesti ohjelmoitu viikkoa. Lilli, jolla olu ongelmalliset jalat verkataan kaikissa askellajeissa ihan pitkin ohjon vaatimatta mitään
VastaaPoistaJoo meilläkin on varmaan parisen vapaata viikossa ! Tai siis kävelyä kun meillä on vaan toi puolipäivätarhaus kuitenki D: mut joo toi ilman ohjia verkkailu on varmaan hyvä, ainakin tuntee paremmin jos joku on vialla ku heppa ei pääse tukeutumaan ohjalle !
Poistameidän ponilla on häikkää jaloissa ja se oli nyt puolivuotta saikulla.. not nice!
VastaaPoistaSen paisuneen pullataikinan kuntoa koitetaan nyt kohottaa pääosin maastoilulla (hankea,mäkiä,tallillamme asuu myös ravureita niin päästellään usein höyryjä ajolenkillä)
Paljon on tullut p*skaa niskaan, mutta minkä sill saikulle mahtaa ja vaikka ruokamäärä on mahd. pieni nii hepsu vaan paisuu! :D vakavasti oon miettiny että se kyllä elää syödäkseen! :D
noo ehkä tästä vielä noustaan!
ps. ootte aikas söpöjä! :D <3 hih
Voi eii tosi kurjaa ! ;( Kyllä se siitä toivottavasti tosiaan taas lähtee :) Haha joo niin siinä herkästi käy et lihakset tippuu ja masu kasvaa...... ! :D
PoistaVoi kiitos, hihi :D
oi nuutti on hieno!! :) ridaat hyvin sillä ;) kiva postaus tää ;DD
VastaaPoistaVoi kiitos !! :)
PoistaVerryttelen usein niin että muutama kierros ravia molempiin suuntiin ja sitten jo laukkaa. Oon kans huomannu että kun laukkaa aikasin niin sujuu nopeemmin :) Kiva postaus !
VastaaPoistaJoo niinpä ! :) kiitos, kiva jos tykkäsit !
PoistaMulla on onneksi vielä aika nuori poni (okei ei 7 oo enään nuori, mut mulle se on aina oma pieni söpöliini:D) , joten mä yleensä keventelen kymmenisen minuuttia ravissa tehden pääty-ympyröitä ja näin. Sit vaan viis minaa laukkaa yhteensä molempiin suuntiin. Meillä on noin kaksi valmennusta viikossa, yksi hyppäri ja yksi koulutunti :) sit meen ehkä kerran viikossa kanssa itsenäisesti vähän rankemmin
VastaaPoistaVooi ihan vauveli vielä, ainakin Nuuttiin verrattuna... ;D ! Mutta kuulostaa tosi hyvältä toi liikutus !
PoistaMeillä ainakin on vanhat ponit (17 & 20) ja etenkin tuo vanhempi on joskus aloittaessa todella, todella jäykkä, askel lyhyttä yms. Silloin annan sen yleensä kävellä koska ravi ei oikein auta. Sitten kun kerään ohjat niin yleensä ratsastan eteen ja kannustan sitä vähän kävelemäänpidemmillä askeleilla. Yleensä se siitä sitten aina on vertynyt, mutta huomaa vanhan estehevosen jalkojen olevan jäykistyneet. Nuorempi ei ole vielä jäykkä ollenkaan ja se ei tarvitse niin paljon verryttelyjä, mutta yleensä saa sitä kuitenkin samalla, jos ratsastaa vanhemman kanssa samaan aikaan.
VastaaPoistaViikko-ohjelma vaihtelee täysin, joskus on usempi estekerta ja koulua paljon, raskas viikko mutta vastapainoksi on viikkoja (etenkin kesällä) jolloin ei ratsasteta ollenkaan. Kuntokin on sen mukainen, hehheh :)
Joo reipas käynti on myös hyvä ! Mäki teen välillä tosi pitkään käynnissä hommia, taivuttelen ja vaadin takapäätä käyntiin. Mä luulen myös että Nuutti on Saksassa ollu aika kovassa estekäytössä nuorempana, siihenhän viittaa myös noi jänneongelmat, mutta niiden kanssa nyt vaan on sit opittava elämään... :)
PoistaOn kyllä tosi hyvä pitää just välillä ihan muutamiaki viikkoja rankempien jälkeen niin että antaa hevosen vaan huilia ja tehdä kaikkea kivaa. Se on terveellistä hevosen päällekin ! Nuutilla ainakin työskentelymotivaatio kasvaa kohisten, kun välillä pidetään vaikka kokonaan maneesi- ja kenttävapaa viikko tai vaikka kaksi :)
Niin sitten vähän kiireellä kirjoitin tuon niin haluan vielä sanoa että huomaa kyllä että jos vanhemmalla on ollut lähes joka päivä liikuntaa se vertyy nopeammin, totta kai kun lihakset ovat olleet käytössä. Loman jälkeen se on joskus todella jäykkä. Kesällä se on vetreämpi kuin talvella, ero on todella suuri. Kesällä voi verrytellä nopeasti, en tiedä mutta selitän sen aina näin "aurinko lämmittää lihaksia laitumella".
PoistaJoo sama täällä, huomaa jos on ollut vähän lomailua, etenkin juuri talvella. Luonnollisesti kesällä tosiaan lihakset on lämpiminä paremmin heti alkuunsa :)
PoistaMulla on Nuutin kanssa samana vuonna syntynyt suomenpienhevonen. Sillä on ollut myös jaloissa kaikenlaista kremppaa ja se on reväyttänyt toisesta takajalastaan todella ison lihaksen pari vuotta sitten. On stressaavaa ja kuluttavaa itselle etsiä hevosesta jatkuvasti huomaamattaankin vikoja ja epäpuhtauksia. Monesti olen jättänyt ratsastuksen sikseen kun olen huomannut jotain "epäilyttävää".
VastaaPoistaPäätin vähän aikaa sitten mennä pitkästä aikaa valmennukseen, vaikka en oikein olisi uskaltanut. Pelkäsin saavani haukkuja, kun tulen risalla hevosella valmennukseen vaikka oli tarkoitus edetä hevosen ehdoilla. Valkku kuitenkin neuvoi ja kannusti jatkuvasti, ja huomasin tunnin päätyttyä vetäneemme kunnon hikitreenit. En siis ollut kuin kävellyt ja vähän ravaillut hevosella moniin kuukausiin ja yhtäkkiä laukkasimme ja teimme vaikka mitä. En ollut uskaltanut ratsastaa niin paljoa, että hevonen vertyisi tarpeeksi. Nyt on ilo ratsastaakkin taas, kun tietää hevosen olevan ihan kunnossa ainakin toistaseksi - se vain tarvitsee kunnon verryttelyt allensa. Mutta täytyy sanoa, että ei ole helppoa omistaa hevosta! Meillä toimii parhaiten reippaat käynnit maastossa ja siitä hevonenkin nauttii. :) Myös pelto on ollut käytössä koko talven, ja hevonen nauttii suunnattomasti enemmän siellä ratsastamisesta ja pysyy paljon motivoituneempana kuin kentällä.
Joo siis ymmärrän ton tilanteen niin hyvin ! Hienoa että pääsit valmentajan silmän alle, ja yli "ongelmasta" ! Mäkin olin tosi onnellinen, kun valmentajan avulla sain myös varmistuksen siitä, että mitään vikaa ei ole, pitää vain verkata kunnolla jäykkyydet pois :) Mut joo ei oo helppoo, nyt taas ku en oo vähään aikaan käyny tunneilla niin tarvisin meidän valmentajalta apua tän mun oman pääkopan sisäisen mörön voittamiseks :D
PoistaIhanaa että pääsette pellolle ! Nuuttikin tykkää hirveesti, mutta se ei vaan taho pysyä käsissä kun ei oo enään tallin vieressä peltoa käytössä ;( maastoiltu ollaan kuitenkin, ja se toimii ihanana mielenvirkistyksenä :)
Oma ponini on 'jo' 13 ja hänkin kyllä on vähän jäykempi nykyään kuin ennen, ei pahasti, mutta kuitenkin. Askel on alussa ihan hirveän lyhyttä. Verryttelen löysällä tuntumalla 2 kierrosta ravia ja laukkaa molemmissa suunnissa. Meillä on 1 käyntivapaa ja 1 maastoilu/ilman satulaa hömpöttelypäivä viikossa. Sen lisäksi menen yhtenä päivänä puomeja ja ehkä esteitä jos joku pakottaa (=inhoan kaikkea esteisiin liittyvää :D), muutoin koulutreeniä tai sään salliessa maastoilua.
VastaaPoistaJoo joillakin se tulee nuorempana, jotkut on vanhoinakin vielä vetreitä kavereita, riippuu niin paljon menneisyydestä ja kaikista muista mahdollisista seikoista :) Hyvä jos kuitenkin sunkin poni verkkojen jälkeen rupeaa liikkumaan isommin ! :)
PoistaKiva että on useampi kevyempikin päivä, ja ihanaa että ajattelet ponia ja menet puomeja sekä ehkä esteitäkin vaikket niistä niin välitä ! Kuulostaa hyvältä :)
Meillä pyritään pitämään korkeintaan kaksi vaparia viikossa, mutta omien opiskelujen ja liikutusavun löytymisen hankaluuden takia ei aina toteudu.. :) Mutta vaparit voi olla myös ihan vain pitkiä käyntilenkkejä. Kesällä saa aina viikon pari nauttia vapaudesta (=Syödä ja lihoa muodottomaks).
VastaaPoistaNyt oon ottanu ratsastaessa tavotteeks aina alkuun ratsastaa käynnin hyvin läpi, siinä pohkeet ja pidätteet kunnolla ja hevonen kuulolle. Näin on helpompi jatkaa sitten raviin ja laukkaan, kun heppa on kuulolla ja toimii ensin käynnissä, joka on itselleni kaikkein vaikein askellaji :) Vähintään kerran viikossa käydään tuulettamassa korvia maastossa.
Meillä on entinen ravuri (11v.), jonka kanssa on pari vapaata viikossa, sitten sillä ajetaan yleensä kerta viikkoon ja loput 4 päivää on ratsastusta. Ratsastuksesta pari-kolme päivää on kunnolla treenaamista, pyritään viemään hevosta eteenpäin ratsukoulutuksessa ja siihen tapaan. :) Sitten riippuu vähän miten raskasta työtä on viikolla muuten tehty, niin yks-kaks päivää on maastossa menemistä, tai ilman satulaa kentällä, toisin sanoen jotain hauskaa yhteistä tekemistä. :D
VastaaPoistaVerryttely on yleensä ensin kävelyä jonkin verran, minkä jälkeen hölkkäilen uralla kymmenisen minuuttia laakeita ympyröitä tehden, pitkillä ohjilla. Sen jälkeen siirretään käyntiin, otetaan ohjat ja työskennellään paljon siirtymisillä ja mennään usein metri uran sisäpuolella, että saadaan varmasti heppa kuuntelemaan ulkoapuja. :)
Kivalta vaikuttaa, ja tosi hyvä varsinkin toi että teette hommia uran sisäpuolella ! Helpompi tehdä alusta saakka oikeita korjauksia ja estää hevosen seinään tukeutuminen, kuin sitten myöhemmin aina vain kentän laitoja ikuisuus nuoltua huomata ettei heppa osaakkaan ilman niiden tukea liikkua suoraan tai tuntumalla :D Tsemppiä ratsukoulutukseen !
PoistaMä kans verkkailen aika pitkään käynnissä jonka jälkee ravaillaan kun ei toi laukka oikein onnistu :D mut normisti mennää n. 15 minsaa pitkin ohjin ja sit joku 10-15 minsaa tuntumalla, isoja ympyröitä, kaarevia uria mahd. avoja jonka jälkeen siirrytää raviin. Loppukäynnit on kans suht pitkät. Meil on vanha hankkarivamma takasessa ja samassa koivessa ollu tota tulehdusta nii kyl se heti tuntuu minkälaiset alkukäynnit oon vaikka tehny. Vähä lyhyemmät nii hevonen tuntuu huonommalta mut jos on aikaa ja teen tosi pitkät nii ihan super hyvä. Selälle taas tekis hyvää laukkaaminen nii sais mahdolliset lukot auki mut ei vaa oo pystyny laukkailemaa :/ mut hienoja kuvia taas kerranki! I like
VastaaPoistaJoo sama täällä, että runsaat alkukäynnit ois ihan ehdottoman tärkee juttu ! Harmi ettei onnistu laukkailla, mutta hyvä jos käynnin määrällä voi kuitenkin hepan liikkumiseen vaikuttaa :)
PoistaJa kiitos !! :)
Meillä, kun juuri piakoin 6kk toivuttu jännevammasta vanhemman herran kanssa, alkuverkat on yleensä aina 20min tai enemmän. Käynnissä saatetaan vaatia vähän jo töitä köpötellessä, ettei ihan lahnana liiku, mutta muuten mennään hitaasti ja rauhassa lämmitellen. Alkuun taluttaen ja loppuun sitten selästä käsin. Herra kääntyy 18 vuotiaaksi tänä kesänä, joten iän myötä on kyllä selkeästi alkanut tulla ratsastukseen alkukankeutta, joka ravaillessa jää pian pois. Pitkäjänteisyyttä parantelu on vaatinut ja ainakin vammajalan kylmäystä aina ratsastuksen jälkeen. Mutta kyllä heppa nautti kun pääsi viimein tekemään edes vähän töitä niin pitkän taluttelukauden jälkeen<3
VastaaPoistaJoo mäkin usein taluttelun jälkeen vielä kävelen hetken pitkin ohjin ja alan sitten työskennellä vähän heppaa käyntiin ennen kuin aloitan laukkailut. Jep, tosiaanki kyllä vaatii kärsivällisyyttä hankkarivammasta kuntouttaminen, ja kylmäys on tosi hyvä juttu. Meillä tais mennä melkein 10 kuukautta ennen kuin päästiin lisäämään käyntiliikutukseen ravipätkiä ja kuntouttamaan heppaa entiselleen... oli kyllä pitkä tie, mutta se oli sen arvosta. Hirveesti tsemppiä teille toipumiseen !! :)
PoistaMeillä on siskojeni kanssa jo 22-vuotias pirtsakka eestinhevosmummo. Sen tietää, että vanha hevonen on jäykkä alkuun, joten verkkaan aika pitkän kaavan mukaan aina. Käynnissä on hyvä aina herätellä alkuun ja ravissa annan usein ponin ihan hölkötellä kierroksen sellaista pikku ravia ja sen jälkeen oikein reipasta ravia. Laukkaa otetaan huolellisten alkukäyntien ja ravien jälkeen laukaten isoa laukkaa kunnolla eteen.
VastaaPoistaViikko-ohjelmaan kuuluu pääsääntöisesti pari kertaa maastoilua ja pari kertaa koulua jos kyseisellä viikolla hypätään ja jos ei hypätä niin kolmas kerta koulua. Esteitä hypätään vaihtelevasti joka toinen viikko tai joka viikko kausiluonteisesti, mutta jos joka viikko hypätään niin joka toinen viikko vähän kevyemmin tai pienempiä esteitä. Pari kertaa viikossa on oikein tehokas treeni, yksi keskiraskas ja kolme kevyehköä treeniä, vapaapäivä on kerran viikossa meidän ponin viikko-ohjelmassa.
Voi, ihanaa että vanhalla mummelilla riittää virtaa ja pidätte sen liikutuksen monipuolisena ! :)
PoistaMulla on 15 vuotias vanha ratsastuskouluhepo, se on tosi hyvä mulle opetusratsuksi ja näin :) niin siitä ainaki huomaa että se tykkää ihan hirveesti vaihteluista, ku aina joskus kentällä treenailusta, ku ratsastuskoululla se oli aina sellasta :) Pidän sille yleensä vapaata kerran viikossa ja sitte ratsastelen vaihtelevasti teen kaikkee muuta toisena päivänä rankemmin ja muina päivinä kevyemmin! Mutta se on musta tosi tärkeetä että ruokintakin on liikutuksen mukaista :)
VastaaPoistaVerryttelen ite yleensä reippaasti että saisin hevosen vetreäksi ja kuuntelemaan ymm paremmin :) ja se on meillä toiminutkin! kaikki askellajit läpi ja sitten töihin :)
Ihanaa, uskon että se tosiaan nauttii kun ei tarvitse enää kiertää kehää tunnista ja päivästä toiseen :) ! Ja joo oon samaa mieltä, että ruokinnan ja liikunnan pitäis kulkea käsi kädessä !
PoistaSama meillä, alkuverkat saa mennä pidemmässä muodossa jne., kunhan mennään eteen, ja vasta niiden jälkeen ruvetaan ottamaan paremmin kuulolle :) mukavampi tehdä hommia kun sekä ratsastaja että hevonen on lihaksistaan vähä lämmenny !
Ootte te kyllä vaa nii upeita! :)
VastaaPoistaVoii kiitos !! :'---)
PoistaHei ois kiva nähä kans videolla noita kun meet ilman satulaa. Käsittääkseni Nuudelilla on aika isot askeleet? - Miten pysyt tasapainossa ilman satulaa varsinkin ravissa? Any tips?
VastaaPoista- Laura
Tässä on yks video viime vuoden helmikuulta, kun meen ilman satulaa: http://www.youtube.com/watch?v=KvOyVzK75RY. Nuutti ei ihan ehkä ollut parhaimmillaan ja liikkunut yhtä isosti / elastisesti, mitä normaalisti (paitsi lopuksi pari pätkää, vasemmalle muistaakseni), mutta on sillä kyllä ihan suht isot liikkeet vaikkei se mikään liitokavio luonnostaan ookkaan.... :D
PoistaOman tasapainon kanssa on helpottanu huomattavasti kun oon oppinu ratsastamaan Nuuttia paremmin oikein päin, jolloin sen selkä on pyöreenä ja mun on paljon helpompi istua. Ja joskus on kans auttanu, kun oon ajatellut vahvoja ulkoapuja, sekä ylävartaloa aavistuksen normaalia taaemmas. Mutta ei kai siinä oikein oo mitään suurempaa oikotietä onneen, pitää vaan mennä ilman satulaa niin kyllä se siitä varmasti koko ajan helpottuu ! :)
Veryttelyn tärkeyden huomaa kyllä lähes kaikkien kanssa. Torsten ei liikkeiltään niin kauheasti muutu, se on lennokas heti alkuun, mutta Inton (22v) kanssa piiiiitkät alkukäynnit ja loppukäynnit on must. Vapailla ohjilla kävelyn jälkeen otan ohjat ja jumppailen aina myös käynnissä, isoja kuvioita, avoja, sisäisiä siirtymisiä ja väistöjä. Sitten ravi ja lopuksi laukka. Näiden jälkeen Pappa tuntuu yleensä hyvälle :) Ravissa ja laukassakin annan sen mennä aika pitkänä alkuun, jotta saa hakea tasapainon ja kaikki palaset kohdalleen ennen kokoamisia, ja välikäynnit on myös tietysti tärkeät. Torstenilla olen myös huomannut pääseväni helpommalla, jos heti aluksia vain käynnissä ratsastan sitä läpi, eli tsekkaan avut ja jumppailen. Sitten voi kevyeeseen raviin siirtyä hyvin vetreällä ja avuilla olevalla ponilla ;) No ei se ihan aina niin mene, mutta mielestäni on reilumpaakin tehdä enemmän hommia alkuun käynnissä. Lopuksi yleensä ratsastan ponin matalaan muotoon ja hieman reippaammassa temmossa ravissa keventäen, ja siitä sitten suoraan loppukäynteihin :)
VastaaPoistaJoo tietenkin verryttely on tärkeä juttu kaikkien kanssa, mutta kyllä mun mielestä sen tärkeyden huomaa eritoten niillä vähän jäykemmillä, jotka vaatii kunnon verkan ennen kuin liikkuvat "oikein" :) ! Jotkut kun saattaa heti alusta alkaen olla ihan vetreen tuntusia, ja toisen kanssa sit saa tehdä paljon taivutteluja sun muita kaikissa askellajeissa, ennen ku pääsee kunnolla työstämään !
PoistaOon ihan samaa mieltä tosta käyntityöskentelystä, paljon mukavampi ottaa heppaa jo siinä vähän kuulolle ennen muita askellajeja :) Nuutin kanssa oon aina muutenki tottunu tekemään paljon hommia käynnissä, kun se on sen vaikein askellaji. Ja samalla tapaa teen myös loppuverkat :)
Täältä löytyy n28v mummo isohko (145) poni, joka on pirteä ja suht vetreä! Aluksi muutama kierros käyntiä ja sitten vaan rennosti reipasta ravia :) ei ole poni kovin kankea, vaan vetelee hienosti maneesia ympäri pukkilaukassa jos tahtoo :D
VastaaPoistaVoi ihana, se on sit hyvin säilyny !! :D Hauskaa että riittää vielä virtaa riekkuakin, kunnon supermummo ! :)
Poista