lauantai 21. syyskuuta 2013

Huono päivä

Höh, pitihän se arvata että ylämäen jälkeen tulee aina alamäki niin että lävähtää naamalleen jos sattuu liian kovaa juoksemaan. Huokaus. Nuutti oli tänään huono. Tai no... mä en tiedä oliko se vaan ihan "normaalisti huono", vai huono huono. Aina ei tietenkään voi mennä täydellisesti ja putkeen, I get it, mutta harmittaa vaan kun heppa on nyt ollut niin kovin hyvä.....

Alkuun Nuutti oli tänään vähän kankea(hko), saman tuntuinen kuin maanantaina jolloin se alkuverkkojen jälkeen liikkui tosi hienosti. Annoin sen siis taas laukkailla aika vapaassa muodossa ja heppa siitä sitten oikein mukavasti lämpenikin. Ravikin oli ihan mallikasta, Nuudeli vastasi apuihin ja oli kevyt ratsastaa.

© Jonna.

Sitten rupesin tekemään siirtymiä ravin ja käynnin välillä, sekä ravin sisässä. Muutaman kerran Nuutti tuntui takaisin siirtymissä jämähtävän ihan tyystin, se tipahti kädelle ja jäi ihan pohkeen taakse. Sitä tunnetta on vaikea selittää, saattaa kuulostaa tässä ihan tavalliselta ja tyhmältä. No ajattelinkin, että ehkä mun pitäis vaan ratsastaa paremmin, mutta sitten yhdessä eteen ratsastuksessa heppa tahditti pikku pätkän. Meinasin valehtelematta ruveta itkemään.

Annoin Nuutille pitkät ohjat ja ravailin ympäriinsä suoraa uraa ja ympyröitä tunteakseni jos se ontuisi tai olisi epäpuhdas, sillä ratsastajahan voi ohjat tuntumalla tukea hevosta yllättävän paljon. Mutta ei, Nuutti ravasi taas ihan hyvin ja mielellään. Lopetin kuitenkin siihen, sillä mulla ei ollut mitään fiilistä jatkaa. Jonna pääsi lopuksi Nuutin selkään kävelemään ja ukkeli saikin oikein perusteelliset loppukäynnit.


Päätin silloin tämän niveltulehdus -diagnoosin saatuamme, että nyt kylmään ja hoidan jalat BOT -suojia apuna käyttäen joka ikinen päivä vaikka ohjelmassa ei olisi mitään muuta kuin kävelyä. Normaalistikin olen aina vähänkään rankempien liikutuskertojen jälkeen kylmäillyt, kun on noi jännevammat tässä vuosien mittaan tullut aika tutuksi... Tänäänkin vietettiin lähemmäs puoli tuntia vesiboksissa jalkoja (etenkin juuri kintereitä) kylmäillen, perään lämmintä vettä, kunnon kuivaus ja yöksi Back On Trackit jalkaan. Just tällä hetkellä oon tosi kiitollinen serkuille, kun heiltä joskus nuo BOT -kinnersuojat saatiin !! Turvotusta ei ainakaan toistaiseksi ole kintereissä ilmennyt, mutta joskus kun sitä on alempana jaloissa ollut, niin BOT:it on kyllä hyvin sitä hävittänyt. Jo 20-30 minuutin vaikutusajalla jalat ovat aina olleet ihan rutikuivat, eli kyllä mä niiden tehoon vakaasti uskon.

Nuutti eilisellä peltokävelyllä tyylikkäiden suojiensa kanssa, © Sofia.

Suunnittelin myös rupeavani syöttämään Nuudelille MSM:ää, josta oon tässä netin ihmeellisessä maailmassa seikkailtuani lukenut paljon hyvää. "Ylläpitämään nivelten ja jänteiden normaalia toimintaa", sanotaan Agrimarketin sivuilla. Sounds good to me, ei kai siitä haittaakaan ole !

Toivon nyt vaan että tämä päivä ei yksinkertaisesti ollut meidän päivä, ja seuraavalla kerralla menee paremmin. Tulihan tänäänkin muutamia ihan hienoja pätkiä, mutta kun ne vaan aina tuppaa hukkumaan niihin päällimmäisinä mieleen jääneisiin epäonnistumisiin... ;s No joo, ainakin huomenna Nuutti kuitenkin saa vain kävellä, sillä itse olen taas lähdössä Nellin mukana hoitamaan Ypäjälle enkä ehkä itse tallille ehdi. Palaillaan siis ensi viikon puolella, toivottavasti iloisemmissa fiiliksissä... Moii !

35 kommenttia:

  1. onko sinulla oma talo vai asutko vielä kotona?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asun kotona vanhempien kanssa, ei oo oikein ideaa vielä ostaa omaa kämppää kun ei oo tulevaisuuden suunnitelmat oikein selvillä ;)

      Poista
  2. Samat fiilikset :(

    Toivottavasti olis vaan jotain nopeasti ohimenevää...

    VastaaPoista
  3. Me syötetään mun ylläpito hepalle tota MSM:mää koska silläkin rupee tulemaan niveloireita. Mutta on oireet pysyneet poissa kun ollaan sitä syötetty eli hyvä on! Maksaa vaan suht paljon... Me tilattiin sellainen jumbo olikohan kilon vai kaks että olis halvempi ja säilyy ainakin pitkään. Horsepro sivuilta tilattiin mut hirmu hyvää ainetta! Suosittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että ootte kokenu ton auttavan !! Pitää tilata mahdollisimman iso purkki :D

      Poista
  4. No, aina ei voi mennä hyvin !

    Aika makeet noi kinnersuojat ;)

    VastaaPoista
  5. Voih, toivotaan ettei nyt tulisi takapakkia! Tiedän niin ton tunteen, kun sydän hyppää kurkkuun pienestäkin tahdituksesta, meilläkin on noita jalkavaivoja jonkin verran ollut....

    Suosittelen kyllä noita lisäravinteita nivelille! Annostuksen pitää olla aika iso, että toimii, mutta meillä on kyllä ollut päivittäisessä käytössä jo pidemmän aikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, on tää hevosen omistaminen välillä hermoja raastavaa !

      Kiva kuulla, pitää tosiaan päivittää ruokintaa taas ja katsoa annostus tarpeeksi suureksi ! :)

      Poista
  6. Kiva postaus :)

    VastaaPoista
  7. Meillä oli kanssa tilanne, että Omppu keräsi nestettä jalkoihin, sekä oli (ja on varmasti edelleen) herkkä niveltulehduksille, ja joka lähes poikkeuksetta talvet lenkutti niveläjäykkyyttään aina alkuverkat, ja vertymisen jälkeen liikkui puhtaasti.
    Pahimmat niveltulehdukset menivät ohi, kun aloitettiin syöttämään Aviformin Supportia :) Se on kalliimpaa kuin MSM, mutta meillä toimii paremmin. Kannattaa kokeilla, jos tuntuu ettei MSM ole "tarpeeksi tehokasta" :)

    Saikohan tästä mun kommentista edes mitään selvää... :D

    Pärjäilyjä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hei vinkistä, pitääkin tsekata toi mömmö ! Ois tosiaan ihan huippua jos tommosista sais apua ongelmaan eikä tarvis piikitellä "turhaan" ! :)

      Poista
  8. Eka!:DD

    Kiva postasu:) Sun tekstit on aina niin kivoja! Kirjotat ihan sairaan kivasti! Ja kuvat on aian upeita!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ihan et ollut :D Kommentit näkyvät vasta kun olen ne hyväksynyt, niin koskaan ei voi tietää onko eka.

      Mutta kiitos, kiva kuulla !

      Poista
  9. Nyt tsekkaat kuule semmosen aineen kuin "Synequin". Oon PALJON kuullut hyvää, vaikka kallis purkki onkin (n.150-200e), mutta meillä syötetään myös tuota jalkaongelmien vuoksi. Tässä linkissä lukee enemmän: http://www.vetstore.fi/product/138/synequin-ravintolisa-1kg

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä !! Mikään ei oo liian kallista jos tehoaa, ja toi kyllä kuulostaa ihan kokeilemisen arvoiselta !! :)

      Poista
  10. Minä olen ainakin syöttänyt omalle hevoselleni MSM:ää oikeastaan kaiken aikaa siitä lähin, kun hevonen vähän yli vuosi sitten omistukseeni tuli.

    Omalle hevoselleni on diagnosoitu kinnerpatit jo ehkä 5 vuotta sitten, Mossen kohdalle kävi niin hyvin, ettei ole koskaan oireillut tippaakaan kinnerpatteja edes luutumisvaiheessa. Käyttöä eikä vauhtia ei ole haitannut, ainoastaan vaan, että toki takajalkojen liikkeet ovat jäykemmät, kuin hevosella, joka liihottaa menemään puhtain jaloin.

    Mutta MSM:ään. Itse ainakin yritän syöttää kaikkea mahdollista, mikä auttaa niveliin jo näin ennaltaehkäisyn kannalta. :D Muistaisin, että ennen kuin aloin syöttämään MSM:ää, ja paria muuta juttua, tuntui hevoseni jotenkin erilaiselta, mitä nyt vertaa "aineiden" käytön aloittamisen jälkeen tunsin parannusta, vaikkei sekään mitään kauhean megasuurta ollutkaan.

    Tällä(kin) hetkellä Mosse voi oikein hyvin. Herra on 14-vuotias ja on jo monta päivää innostunut juoksemaan kiitolaukkaa laitumella! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla ettei sun hevonen ole juuri oireillut ja painelee iloisena menemään, toivottavasti pysyy hyvänä myös jatkossa ! :)

      Toi ennaltaehkäisy on kyllä hyvä juttu, tuntuu tyhmältä etten oo tajunnu aloittaa MSM:n antamista jo aiemmin, vaikka ollaan ruokintaakin suht tarkoin yritetty sumplia... No, toivottavasti toisi kuitenkin hyötyä jahka saan aineen osaksi ruokintaa.

      Poista
  11. Aina ei tosiaan voi olla hyvä päivä, toivotaan, että Nuutilla oli vaan ihan normaali yksittäinen huono päivä ja on taas normaali oma itsensä seuraavalla kerralla. Tiedän kyllä muutaman jalkavikaisen omistaneena tuon tunteen, kun heti hepan ollessa huono alkaa ajatella niitä pahimpia vaihtoehtoja, kuten että se olisi kipeä jostain ja lopulta tulee ihan vainoharhaiseksi. Hoidat kuitenkin tekstin mukaan niin hyvin Nuutin jalkoja, että on kyllä ihme, jos sille jalkoihin jotain häikkää vielä tulee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo toi vainoharhaisuus on kyllä pirullista ! Välillä tulee ihan hölmö olo jos on yhden huonon päivän vuoksi menettänyt yöunensa ja ehtinyt tosiaan miettimään läpi kaikki pahimmat vaihtoehdot... :D Toivottavasti on tälläkin kerralla kyse ihan normaalista "notkahduksesta". Kiitos :)

      Poista
  12. MSM on hyvä, mutta sitä pitää syöttää reilusti. En muista mitä annosteluohjeissa (suomalaisissa) neuvottiin, mutta mun muistaakseni se oli liian pieni määrä. Eräs saksalainen ell neuvoi antamaan 1-2 dl päivässä, jotta aine oikeasti vaikuttaa.

    Hoidat kyllä Nuutin jalkoja varmasti parhaalla mahdollisella tavalla, kurjaa että ongelmia aina tuntuu riittävän vaikka kuinka tekisi kaikkensa. :( Älä ainakaan ihan heti uudelleen piikittämään lähde, sillä se saattaa ainoastaan saada nivelnesteen koostumuksen epätasapainoon ja tulehduksen "kroonistumaan". Muista myös aktiivinen liikutus, vaikka hevonen jäykän tuntuinen olisikin! Tietenkin välttää tiukkoja käännöksiä, mutta liikeelle ehdottomasti. Kovasti tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo oonkin lukenut että annosmäärän tulisi olla melko reilu, tarkkaa määrää en kuitenkaan oo mistään löytänyt joten kiitos tosta ! :)

      Kiitos, parhaani kyllä tosiaan yritän... D: Toisinaan on niin riittämätön olo kun ei kaikkeen voi vaikuttaa. Aivan juu, kyllä mä tosiaan ensin meinasin katsoa josko Nuudeli menisi paremmaksi ihan "kotikonstein", ja voihan tosiaan olla että eilen vaan oli huono päivä vaikka ei sen suurempaa häikkää olisikaan. Ja juu seisomaan en missään nimessä jätä ! Kiitos kovasti !! :)

      Poista
  13. Hitsi, miksi aina pitääkin olla tuommoisia notkahduksia? Toisaalta jos aina menis hyvin, niin ei varmaan osais arvostaa hyvyyttä.. Toivotaan, että Nuutilla vaan oli vähän huonompi päivä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano ! Mutta joo totta tuokin... tämmösten jälkeen aina maistuu kyllä onnistumiset hyvältä :) Toivotaan juu, huomenna ehkä selkiää !

      Poista
  14. Höh kyl :( Rapsuja Nuutille ! Hoidat kyl hienosti ja panostat toiseen ihan kunnolla. Meilläki on nuo BOT kinnersuojat, ostin kaverilta ja sitte jätkä syö MSM joko racingin MSM, Supreme horse caren formula MSM ja nyt otin seuraavaks purkiks racingin joint controllin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, vien rapsut perille ! :) Ahaa !! Mä tota Racingin MSM:ää just kattelin ja ajattelin pistää tilaukseen / käydä tässä joku päivä Hipposportista ostamassa :)

      Poista
    2. Elä hyvä lapsi sitä osta ;) Maksaa melkeen 30€ ja siinä purkissa on vaan 600g, Makanan MSM:ää saat esim. Buckskinstoresta tai Päivölän tilalta 1 kg alle puoleen hintaan tuosta. Tai vaikka suoraan Saksasta tilaamalla. Ja muista C-vitamiini lisäksi! Nuutille rapsutuksia, komea mies!

      Poista
    3. Ai eikö sitä saa isommassa purkissa? :( Höh. Just googlettelin niin tohon Makanan MSM:ään törmäsinkin ! Ehkä mä sit semmosen puolelle kallistun. Kiitos ! Hih, vien rapsutukset komealle pojalle ♥

      Poista
  15. gaah just kun..!! no mut toivottavasti ei oo mitää :) nutilas olla komia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ÄLÄ !! Arh, aina näin. Mut joo toivottavasti niin ! Hihu kiitos, Nutilas on ♥

      Poista
  16. Voi harmi!! Minun vuokrahevosella taitaa olla samanlainen kinnersuoja toisessa takajalassa kuin Nuutilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, mut onneks Nuudeli oli parempi tänään ! Kiva, ilmeisesti siis teidänkin käytössä hyväksi havaittu? :)

      Poista
    2. Juuu, luulisin! Vähän meillä tosin on jo semmoinen vanhuuden vaiva, mutta kyllä tuosta jotain apua löytyy :)

      Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !