lauantai 6. joulukuuta 2014

Itsenäisyyspäivä

Itsenäinen Suomi täytti tänään 97 vuotta. Monet ovat blogeissaan sekä kotisivuillaan miettineet suomenhevosen merkitystä maamme itsenäisyydelle ja kiittäneet niitä puolestamme käymästään taistelusta. Näin haluan tehdä minäkin.

Vaikka Suomi itsenäistyi vuonna 1917, ei elämä ollut auvoista ruusuilla tanssimista senkään jälkeen. Seuraavana vuonna puhkesi sisällissota ja vain reilut 20 vuotta myöhemmin aloitti Neuvostoliitto hyökkäyksellään talvisodan. Siviiliyhteiskunnasta lähti tällöin sotaan yli 70 000 sotakelpoiseksi todettua hevosta. Myöhemmin jatkosotaan lähti lähes toinen moinen. Osa näistä sankareista ei koskaan palannut kotiin.

Rintamalla kaatui talvi- ja jatkosodan aikana yli 20 000 hevosta - osa vihollistuleen, osa olosuhteiden väsyttäminä. Vetää aika sanattomaksi, eikö. Missäköhän mahtaisimme olla nyt, mikäli nämä hevoset eivät sotilaittemme rinnalla olisi meidän itsenäisyyttämme puolustaneet? Olisimmeko itsenäisiä, vai olisiko sota tai sen pelko arkipäivää? Sitä voi vain arvuutella.

(Lukujen lähde: http://www.veteraanienperinto.fi/suomi/t_pankki/a_lajit/suomalaiset_hevoset_sodassa.htm)

Halusin tähän sellaista vanhanajan elokuvien tuntua, mutta toteutus taas vähän ontuu.

Nuutin kanssa valmistauduimme tänään itsenäisesti (hehe...) huomisiin koulukisoihin. Mentiin vähän ohjelman osia sen minkä maneesissa ollutta estetuntia väistellen mahduimme ja hioimme perusteellisemmin niitä haastavampia kohtia. Menemme huomenna K.N. Specialin ja sehän on ihan super yksinkertainen helppo B -tason ohjelma, mutta vasemman laukan nosto (radan poikki, pisteessä I) sekä vasemman laukkalävistäjän lopussa oleva käyntiin siirtyminen tarjoavat Nuutille otolliset hetket levitä. Näissä mun siis pitää keskittyä melko lailla. Muuten ohjelma on niin helppo, että siihen helppouteen saattaa kompastua. Pitää ratsastaa huolellisesti ja yrittää napata mukaansa joka ikinen pisteenpuolikas, sillä helpommin piste-eroihin mahdollistavia "temppuja" ei oikeastaan ole.

Huomenna menen tallille hyvissä ajoin ja käyn luultavasti ennen letityksiä sun muita kävelemässä Nuuttisen kanssa, sillä se ei välttämättä ehdi aamulla tarhaan. Tämä on sen vireystilan kannalta vähän huono juttu, mutta toivotaan että homma pysyy hanskassa. Pitäkäähän meille peukkuja jookos... !

18 kommenttia:

 1. ihana toi kuva!

  VastaaPoista
 2. Todellakin, sanattomaksi vetää. Suomenhevoset ovat kyllä mahtavia. Niin lempeitä, mutta kuitenkin sisukkaita. Omani lopetettiin kesän alussa, mutta uuden Suomiponin meinaan ehdottomasti hankkia jahka elämäntilanne rauhoittuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, osanotot edesmenneen ystävän puolesta ! Suokit ovat kyllä tosiaan upeita otuksia :)

   Poista
 3. Ai niin ja onnea teille kisoihin! T. Äskeinen ano

  VastaaPoista
 4. Järkyttäviä noi luvut mitä hevosia aikanaan sotaan lähti, pisti oikeesti ajattelemaan :0

  Tsemppiä teille kisoihin, toivottavasti pysyy mopo käsissä ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano... huh o.o

   Ja myöhästyneet kiitokset tsempeistä :)

   Poista
 5. voi kuinka hienoa että kunnioitat näin paljon myös hevosia jotka kokivat sodan.Hieno postaus ja hyvää joulun odotuksia sinulle ja Nuutille!! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti, kyllä mulla niin nousee kyynel silmään kun näitä sankareita lämmöllä ajattelen !

   Kiitos, ja samoin sinulle ♥

   Poista
 6. Ihana postaus ja ihanasti kirjoitettu ! Hyvää itsenäisyyspäivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset ja sanoisin "samoin" ellen olisi myöhästynyt näin pahasti... :D

   Poista
 7. Ei kuvan toteutus mitään onnu, ihan MAHTAVA kuva!! Pahoittelen myöhästynyttä toivotusta, mutta hyvää itsenäisyyspäivää minunkin puolesta. :) Rakkaan Suomenhevosen sotamuistolle. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ja joo multa kans myöhäiset "samoin" -toivotukset ! :D

   Poista
 8. Tsemppiä teille! Täällä ollaan molemmat peukut ylhäällä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos peukuista ! Ilman niitä ois menny taatusti vielä entistä enemmän metsään :D

   Poista
 9. Peukkua kisoihin, vaikka se onkin jo liian myöhäistä, sillä kisapäivänne oli eilen...

  VastaaPoista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !