Itselleni tämä on ruunan omistajana ollut arkipäivää jo monta vuotta, ja pidän sitä täysin luonnollisena osana hevosen hyvinvoinnista huolehtimista. Useissa kanssahevostelijoissa puuha kuitenkin tosiaan on aiheuttanut naurunsekaista hämmennystä, "ei kai nyt sentään...?". Tämä kielii siitä, että aiheesta ei puhuta tarpeeksi. Suuri osa ihmisistä ei yksinkertaisesti tiedä, että myös hevosen intiimialueiden hygienia vaatii säännöllistä hoitoa. Hevonen kun ei esimerkiksi koiran tavoin pysty siitä itse huolehtimaan.
Tamman kohdalla pesutoimenpiteet ovat teoriassa melko yksinkertaisia, sillä pestävät alueet ovat hyvin esillä ja tisseihin kertyvä lika on helppo rapsutella pois sen suuremmitta operaatioitta. Ruunan tai orin kanssa tekemistä on hieman enemmän, mutta melko yksinkertaisesta kuviosta tässäkin puhutaan. Osa hevosista ei aluksi välttämättä tykkää haarovälin hipelöinnistä lainkaan ja vaativat aikansa siihen tottuakseen, mutta kärsivällisesti suoritetun siedätyksen kautta intiimialueiden pesu onnistuu taatusti jokaisen kanssa.
"No mä rupean kyllä kohta riehumaan jos et pistä vauhtia, tuolla jaetaan päiväruokia jo !" |
Nuutti on tässä(kin) tapauksessa todella yksinkertainen kaveri. Ei se varsinaisesti juuri nauttivan näytä, mutta seisoo kiltisti aloillaan sen suurempia kyselemättä - vaikka heinäkärryt nenän edestä kulkisivatkin. Käytännössähän siis suoritan pesun niin, että letkutan lämmintä vettä esinahan alle ja kumihanska kädessäni kaavin sieltä pois kaiken ylimääräisen töhnän. Kaivella saa ihan rohkeasti, mutta hellävaroin tietenkin. Hevosen rentoutuessa on helppo pestä myös itse penis, mutta väkipakolla sitä ei suinkaan kannata kuurattavaksi kiskoa. Tarpeeksi syvälle kurottaessaan saa jonkun verran putsattua myös sisältä käsin.
Pesuainetta ei tähän touhuun välttämättä tarvita, mutta mikäli kuitenkin haluaa sellaista käyttää, niin suosittelen turvautumaan joko pieneen määrään Betadinea (jota mekin n. joka toisella pesulla käytämme) tai ihan hevosen intiimialueen pesuun tarkoitettuihin tökötteihin - kuten esim. Excaliburin Sheath Cleaner. Epävarmuuden iskiessä kannattaa pesuaineista kysellä vaikkapa eläinlääkäriltä, sillä tavalliset saippuat (esimerkiksi Fairy, mitä jotkut kuulemma ovat erehdyksissään käyttäneet...) saattavat kuivattaa ihoa melkoisesti.
Toisilla hevosilla likaa kertyy enemmän, toisilla vähemmän, mutta jokaisen kohdalla (sukupuolesta riippumatta) säännöllinen intiimialueiden huolto on ehdottomasti tarpeen. Etenkin esinahan sisällä lilluva ylimääräinen tali sekä muu sinne kuulumaton saattaa liikkuessa hangata ikävästi, ja lika sekä haavaumat aiheuttavat herkästi tulehduksia joita hevonen saattaa oireilla pahimmassa tapauksessa jopa ontumalla. Monen sadan euron klinikkalasku voi tuntua vähän hölmöltä siinä vaiheessa kun ratkaisu omituisuuksiin löytyykin simppelistä hoitotoimenpiteestä.
Nuutin viimeisin pesupäivä oli eilen (kalenterissa komeili merkintä vasta ensi viikon alkuun, mutta paikat olivatkin jo melko likaiset...), ja seuraava koittaa taas joskus parin kuukauden kuluttua. Se on ollut meidän kohdallamme hyväksi havaittu aikaväli, vaikka useimmilla parikin kertaa vuodessa on ihan ok. Liian usein ei kannata hinkkailla, sillä bakteerikannan on annettava välillä rauhoittua. Tämä on tärkeä muistaa eritoten pesuaineita käytettäessä, sillä hyödyllisten bakteerien tuhoutuminen saattaa aiheuttaa ongelmia siinä missä liika likakin. Ruunilta sekä oreilta (vaikkakaan aktiivisesti astuvilla ei tätä ongelmaa ymmärtääkseni yleensä olekaan) pitäisi virtsaputken päästä myös tarvittaessa poistaa siihen muodostuva "talinuppi", joka saattaa liian suureksi kasvaessaan aiheuttaa ongelmia pissaamisen kanssa.
Näiden toimenpiteiden suorittamista ei missään nimessä pitäisi hävetä tai sivuuttaa verukkeella "eihän niitä villihevosiakaan". Kaiken kaikkiaan kyse on kuitenkin melko pienistä teoista, joilla saattaa olla hevosen terveyteen suuri vaikutus. Eihän se haju aina kovin kaunis ole, mutta rakkaan eläimen hyvinvoinnin eteen kestää yhden viisiminuuttisen vaikka hengittämättä... ;)
"No mutta jos sinä kuolet hapenpuutteeseen niin kuka sitten antaa mulle hirveesti herkkuja ?!" |
Kuinka monelle nämä ovat jutut ovat entuudestaan tuttuja? Mitä kautta olette hevosten intiimialueiden hoidosta oppineet?
Meidän tamma ainakin rakastaa kun lämpimällä vedellä puhdistan tissiväliin kertyneet liat. Se osaa yhdistää että tämä tehdään suihkutuksessa joten pesukin on sen mielestä kivaa. Suosittelen tamman omistajia koittamaan, mein tammalla alahuuli lerppuu ja toinen nauttii.
VastaaPoistaIhana kuulla että osaa nautiskella ! :)
PoistaSen verran pakko korjata, että letkutat varmaankin vettä esinahan alle etkä kivespusseihin - ruunilla kun ei kiveksiä enää ole, ja orin umpinaisiin pusseihin letkun saaminen olisi aikamoinen suoritus! :D
VastaaPoistaHaha joo hei kiitos tästä, korjasin oikeat termit tekstiin... ! :D Pähkäilin pitkään että mikä se on se alue minne vesi suihkutetaan ku törmäsin englanniks vaan tohon termiin "sheath" (no joo suojus, oishan sen voinu siitä päätellä..........), mutta äskönen vähän perusteellisempi googlettelu johdattikin sitten sanaan "prepuce", joka toimiikin synonyyminä sanalle "foreskin". Taas viisastuin... ! ;)
PoistaTodella hyvä että tästä aiheesta kirjoitit! En ole koskaan asiaa miettinyt muuten kuin että se töhnä on pahan hajuista ja epämukavan tuntuista varmasti hevoselle. Tämä on hyvä tietää ja tosi hyvä kun kirjoitit tästä aiheesta :)
VastaaPoistaKiva kuulla että koit hyödylliseksi :) Se töhnä tosiaan haisee välillä ihan kamalalle, mutta säännöllisellä pesulla pysyy ainakin meidän kohdalla melko hyvin kurissa !
PoistaMutta kuinka tarpeellista tämä oikeasti on? Toki jos hevonen oikeasti kehittää sinne jonku infektion, niin sitten. Mutta esim 11v ruunani intiimialueita en kyllä ole koskaan tutkinut kovin tarkasti, eikä se ole ikinä oireillut mitenkään. En kyllä uskalla mennä sinne ronkkimaan, ettei se sitten aiheuta jotain ärsytystä paikoissa ja saa aikaiseksi tulehdusta, enemmän epäilen että meidän tapauksessa kävisi niin. Ja kyllä minua vähän mietityttää, että miten ne hevoset luonnossa selviää ilman pallien pesua, yhtä likaiseksi niiden luulisi tulevan sielläkin. Myöskään entisen tammani tissivakoa en ole ikinä pessyt, ainakaan perusteellisesti. Ennen kisoja on pitänyt toki pestä ympäriinsä, kimo kun oli. Mutta ei sekään kärsivältä näyttänyt.
VastaaPoistaEn siis väitä ettei niitä tarvi pestä, mutta väitän että tarpeellisuus on yksilöllistä. Miten muuten ruunani on elänyt 11vuotta ilman tätä toimenpidettä, ja mitään ongelmia ei ole?
Mutta entä jos ei tarvitsisi mennä siihen tulehdukseen saakka? Kuten Lotta K. alempana olevassa kommentissaan osuvasti sanoi: "säännöllisellä tilanteen tarkkailulla (juurikin vaikka ihan vesipesun muodossa kun ei menetä mitään, mutta saattaa ennaltaehkäistä paljonkin".
PoistaLiian usein ei missään nimessä kannatakaan bakteerikannan toimintaa häiritä, mutta itse ainakin olen erittäin halukas välttämään mahdolliset suuremmat liasta aiheutuvat ongelmat pesaisemalla paikat silloin tällöin. Näin näkee tilannetta jatkuvasti ja osaa reagoida mahdollisiin muutoksiin ennen kuin ne etenevät liian pitkälle.
Tietenkin luonnonvaraisina elävien hevosten paikat likaantuvat myös, mutta ne joutuvatkin mahdollisten tulehdusten sun muiden kanssa elämään ja selviytymään. Monesti tämä villihevosvertaus ontuu juuri sen vuoksi, että eiväthän nekään 100% terveinä siellä preerioilla elele. Ongelmia on niilläkin, erona vain se, että kukaan ei ole niiden kipua tai epämukavuutta todistamassa. Lisäksi niiden elintavat ovat täysin erilaiset kuin kesyhevosilla.
Huomioitavaa on myös se, että villihevosten joukossa ei ole ruunia (joiden kohdalla nämä intiimialueiden ongelmat ovat yleisimpiä), vaan ainoastaan tammoja sekä astuvia oreja. Tuo mainitsemani "talinuppi" esimerkiksi ei yleensä pääse astuville oreille muodostumaan lainkaan.
Mutta juu ihan oikeassa olet, hoidon tarpeellisuus on tämänkin toimenpiteen kohdalla yksilöllistä :) Jotkut onnistuvat selviytymään tulehduksitta vaikka niiltä ei koskaan paikkoja pestäisikään, mutta entä jos hevosen elämänlaatua voisi nopealla, muutaman kerran vuodessa suoritettavalla pesulla parantaa - edes hieman? Mahdollisuutena ainakin omasta mielestäni tarttumisen arvoinen :)
Pestäänhän orienkin intiimialueet aina ennen astutusta (tai ainakin kaikkien minun tuntemani orien) - miksi intiimialueiden pesu sitten sitten olisi haitallista ruunilla?
PoistaJuu mäkin olen kuullut, että oreilta ennen astutuksia pestään paikat :)
PoistaTulee kyl aina välillä hoidettua kun kerkiää. Nivusalueen pesu on ramin mielest tosi kivaa kun pitää jalka nostaa aina ylös :D peniksest sit vaan rapsuttelen kevyesti sen onkohan se kuollutta ihoa??? Pois aina kun vaan mahollista. Eipä tuo ole moksiskaan siitä. Mut oon kyl kohdannu paljo sitä et hyii yöks karseeta koskee ruunan vehkeisii et se on sairasta. Hyvä ettei pervoks oo leimattu siinä vaiheessa.
VastaaPoistaJoo samanlaiseen reagointiin oon mäki törmänny, ihan kummallista ! Omalla kohdalla tämä tuntuu niin tavattoman tavalliselta puuhalta... :D
PoistaJa joo siinä peniksessä on varmaan kuolleen ihon lisäks myös sitä kuivunutta talimöhnää ! Nuuttikaan ei siitä välitä yhtään, killuttelee vaan ja antaa mamman nyppiä :D
Voin tunnustaa että luin asiasta Mintun postauksesta ekaa kertaa. Kukaan ei ole koskaan aikaisemmin kertonut enkä ole nähnytkään moista tehtävän.. Tietty aina oon päällisin puolin suihkutellu, mutta ehkä mä nyt tietoa asiasta saatuani pidän kunnon pesupäivän!
VastaaPoistaJoo siis tää tosiaan tuntuu olevan joku hevosmaailman "tabu"; ihan liian vaiettu asia, vaikka terveysvaikutukset saattaa olla ihan merkittävät. Kannattaa tosiaan pesasta joku päivä, on se kuitenki helpompaa ja mukavempaa ku tulehduksien hoitaminen ! :)
PoistaSiis sieltäko pitää kaivella mihin kikuli menee sisälle ja haittaako jos kikuli on siellä sisällä? Pesen kyllä heti kun tänään menen tallille! Nimim.14v tyttö jolla oma hevonen ja koskaan kukaan kertonut tälläisestä:/
VastaaPoistaJuu juuri sieltä, rohkeasti käsi sisään vain :) Eikä haittaa yhtään vaikka pippeli on sisällä, sitä saa sielläkin putsattua kunhan varoen tonkii vähän syvemmältäkin.
PoistaTosi hullua kyllä miten vähän tästä asiasta puhutaan... ;s
Itse olen miettinyt ihan samaa, että mikä siinä on niin kauheaa ettei sitä voi tehdä? Minulle tämä on ihan arkipäivää, eikä siinä ole mitään kummallista. Tosi hyödyllinen postaus tämä! :)
VastaaPoistaJoo älä muuta sano, täysin normaali osa hevosen hoitoa ! :)
PoistaTosi hyvä postaus taas! Itekkin hoidan säännöllisesti ruunani intiimialueet, ettei tule ongelmia. Miten muuten huolehdit Nuutin jaloista? Olisi mielenkiintoista lukea postaus aiheesta! :)
VastaaPoistaTosi hyvä juttu ! :) Ja hei kiitos postausehdotuksesta, yritän toteutella kunhan saan tätä sumaa vähän purettua... :D
PoistaSiitä saakka kun ensimmäinen ylläpitohevonen tuli 2010(?) on ollut ihan tuttu juttu itselle, vaikka ei missään ole erikseen opetettu - enkä kyllä muiden ole nähnyt missään vaiheessa huolehtivan hevostensa intiimihygieeniasta. Silloin oli tamma ja sen jälkeen myös. Nämä tosiaan olivat helppoja tapauksia, vaikkakin toisen nisien väliin kerääntyi todella paljon möhnää - toiselle taas ei laisinkaan. Eli hyvin henkilökohtaista.
VastaaPoistaNyt on ori ja tämäkin on simppeli tapaus. Tämä kun tuulettelee normaalia enemmän (kuten orit usein) ja näin pelit ja vehkeet pysyvät melko hyvin puhtaina. Sen kummemmin esinahan alta en ole kaiveskellut, mutta vedellä pesen. Myös kiveksien ja jalkojen välistä esimerkiksi pesen vaahdot rankemman treenin jälkeen, tietenkin. Sinäkin varmaan tarkoitit esinahan alta puhdistamisesta etkä kivespussista?
Hyvä kuulla, että on tuttu juttu ! Tosi harvan tätä pesua tosiaan näkee suorittavan, vaikka eihän siinä toki huljutellessa yleensä kovin kauaa menekään.
PoistaJa juu esinahkaa tarkoitin, korjasinkin tuonne tekstiin :D Pähkäilin eilen ties kuinka pitkään että mikä se on se alue minne vesi suihkutetaan ja törmäsin englanniksi vaan tohon termiin "sheath" (no joo suojus, oishan sen voinu siitä päätellä..........), mutta äskönen vähän perusteellisempi googlettelu johdattikin sitten sanaan "prepuce", joka toimiikin synonyyminä sanalle "foreskin"... ;)
Todella asiallinen postaus tärkeästä aiheesta. Omalla hevosellani tulehtui paikat muutama talvi sitten niin pahasti, ettei olisi halunnut edes kävelemään lähteä. Parin viikon ajan jouduttiin pesemään päivittäin, kunnes helpotti ja peniksen turvotus laski. Tämän jälkeen olen minäkin kuukauden tai parin välillä tarkastanut tilanteen ihan vesihuuhtelulla. Jos likaa on paljon, niin pari tippaa Betadinea sukkaan ja hinkkaamaan huolellisemmin. Oma ruunani nauttii suunnattomasti.
VastaaPoistaAuts, ei kiva todellakaan... ;s Tuo on hyvä esimerkki siitä miltä voidaan välttyä kun intiimialueiden hygienista pidetään huoli ! Onneksi ongelmat ovat teidänkin kohdallanne ilmeisesti säännöllisellä pesulla pysyneet poissa? :)
Poistaen oo ikinä kuullukkaa tämmösestä vaikka oon harrastanu ratsastusta kohta 10 vuotta! sitten joskus kun mulla on oma hevonen niin kyllä ainakin pesen sen intiimi alueet vaikka kuinka ällöttäis :)
VastaaPoistaTodella paljon on tosiaan niitä ihmisiä, jotka eivät tästä monenkaan vuoden hevostelun aikana ole kuulleet... ;s
PoistaMeidän tallillamme opetetaan nämä pesupuuhat jokaiselle hoitajalle ja kaikkien hevosen intiimialueet pestään vähintään kerran vuodessa. :) Tosi hyvä postaus sulta jälleen kerran!
VastaaPoistaVoi miten hyvä juttu, noin sen pitäisikin mennä ! Kiitos ! :)
PoistaTosi hienoa, että huolehdit säännöllisesti Nuutin vehkeiden pesusta ja kaiken päälle vielä postailit aiheesta! On totta, että monet ihmiset eivät näistä asioista oikeasti tiedä, mutta paljon löytyy myös välinpitämättömyyttä. Intiimialueita ei haluta pestä, koska se on noloa, oksettavaa ja perverssiä. Omaan ymmärrykseeni tämä asenne ei mahdu millään.
VastaaPoistaKummankaan hoitohevoseni omistajat eivät olleet ennen ajatelleet pesun tarpeellisuutta, mutta nyt poikien paikat on putsattu nelisen kertaa vuodessa - ihan omistajien toimesta! Olen painottanut, että säännöllisellä tilanteen tarkkailulla (juurikin vaikka ihan vesipesun muodossa) kun ei menetä mitään, mutta saattaa ennaltaehkäistä paljonkin.
Lukisin sinulta mielelläni useamminkin näitä hevosen terveyteen liittyviä postauksia! Esim. ruokinta, jalkojen hoito, miten varautua äkillisiin terveysongelmiin jne... :-)
Niin, varmasti. Tommonen ajattelumalli on kyllä munkin mielestä varsin kummallinen... ;s
PoistaIhan totta puhut, näinhän se tosiaan on ! Lainasinkin sun sanomisia yhden kommentin vastaukseen tuolla ylempänä, kun niin hyvin tämän kiteytit :) Ja hei kiitos postaustoiveista, yritän toteutella mahdollisimman pian - kunhan saan edellisiä alta pois... ;)
TODELLA tärkeä ja liian vaiettu aihe hevospiireissä! Kysyin eilen mm. Tiian blogissa onko hän puhdistanut hevosensa kaluja ja vastaus oli että ei koska ei ole hevosharrastuksen aikana kertaakaan kuullut asiasta eikä näin ollen kokenut sitä tarpeelliseksi. (tällä siis ei ole tarkoitus loukata Tiiaa, vaan kertoa kuinka vähän asiasta puhutaan!)
VastaaPoistaItse opin asiasta kun todella taitava hevosmies kertoi asiasta ensin ruunan omistavalle ystävälleni joka kertoi sitten minulle. Koska kisasin ja ratsastin kyseistä ruunaa oli tehtävänäni puhdistaa aika-ajoin kaikki se ihana mönjä sieltä.
Sain itse oman ruunani pari vuotta sitten ja nyt muistin etten ole KERTAAKAAN puhdistanut sen vehkeitä! Asia on unohtunut kokonaan ja nyt kun se on noussut puheeksi niin menen heti huomenna takaisin tämän bio-vaaran puhdistamiseen ;)
Joo siis nimenomaan, aiheesta puhutaan ihan liian vähän ! Eihän se tieto voi millään levitä, jos kaikki vaan vaikenee...
PoistaHyvä, että kuitenkin löytyy ammattilaisia (muitakin kuin eläinlääkäreitä) jotka tätä intiimihygieniasta huolehtimista osaavat avata ! Kumpa aihetta saisi esille vielä laajemmin - ihan kaikentasten harrastajien keskuudessa.
Kaikki tosiaan vaan röörejä kuurailemaan ennen ku käy niin ettei täällä enää hajuhaittojen takia kestä kukaan elellä... ! ;)
siis ihan tosissasiko ronkit hevosen pippeliä.. ??
VastaaPoistaKyllä, ihan tosissani - ja mahollisimman vakava ilme naamalla ;)
PoistaJoo en käsitä miten monet ihmiset pitää tätä toimenpidettä jotenkin kamalana ja nolona, sellaisena mistä ei missään nimessä saa puhua. Hevosten vehkeitä ei hoideta, tai jos hoidetaan, niin kaikessa hiljaisuudessa mielellään keskellä yötä pimeässä tallissa ettei kukaan vaan vahingossakaan näe ja leimaa pervoksi eläimiinsekaantujaksi. Ihan käsittämätöntä punastelua aiheesta, joka tulisi saattaa jokaisen hevosten kanssa harrastavan tai töitä tekevän tietoisuuteen. Kyllä eläimestä pitää kehdata huolehtia asianmukaisella tavalla!
VastaaPoistaHahaha, näinpä juuri ! Ei mitään lisättävää.
PoistaApua! Tammani tissien välistä olen tietenkin moskaa raaputellut aina kun sitä on sinne muodostunut, mutta ruunan kohdalla vastaava työ on täysin unohtunut! En ole asiaa tosiaan edes ajatellut, ja nyt tuntuu ihan pirun tyhmältä. Huomenna kaivan kumihanskat esiin ja pesen pojan intiimialueet heti kun tallille pääsen!
VastaaPoistaJuu ei sitä välttämättä tule ajatelleeksi kun aiheesta ei tosiaan juuri lainkaan puhuta... ;s Hyvä kuulla että meinaat kuitenkin pesun ruunallesi suorittaa :)
Poistaarvaa kuka oli tänää tallilla tiskihanskat kädessä tonkimassa hepan pussukoita.. :D kiitos ku postasit aiheesta, en oo nimittäin ennen tästä ollenkaan tienny, ja likaa oli hepalla haarovälissä melkonen kasa..
VastaaPoistaHienoa että postaus oli hyödyllinen ja ryhdyit tuumasta toimeen ! Nyt on varmasti hevosellakin mukavampi olo :)
PoistaMä olen kyllä oman ruunani intiimialueet pessyt pari kertaa, mutta kysyttyäni eläinlääkärin mielipidettä, päätin jättää sen jatkossa tekemättä. Hän oli nimittäin sitä mieltä, että kaikki sörkkiminen sinne esinahan alle kuitenkin altistaa tulehduksille. Riittää kuulemma, jos tilanteen tarjoutuessa napsii pois isoimpia karstasiipaleita pippelistä - ja sekin mielellään puhtaat hanskat kädessä.
VastaaPoistaTietysti tässäkin asiassa mielipiteitä saa varmasti juuri yhtä monta kuinka monelta lääkäriltä kysyy :) Ja varmasti hevosissakin on eroja, että toiset saattavat tarvita putsausta kipeämmin kuin toiset. Itse päätin nyt kuitenkin noudattaa tämän lääkärin ohjetta. Ja sitten jos joskus tulee joku tulehdus ja seuraava lääkäri kauhistelee, että "eksäpesesitäkoskaan", otan puhdistuksen taas säännölliseksi osaksi hoitotoimia :D
Näistäkin puhuminen on joka tapauksessa minusta tarpeellista & hyödyllistä eli tosi hyvä postaus Susanna!
Joo monet eläinlääkärit ovatkin sanoneet, että kaikki kollegat(kaan) eivät tätä pesua tarpeelliseksi koe / kokevat jopa haitalliseksi, mutta useita tulehdustapauksia sivusta seuranneena olen tästä huolimatta päättänyt jatkaa säännöllistä lotrausta... :D Sillä on kuitenkin koko tämä yli 7 vuotta Nuutin kanssa ongelmitta tultu.
PoistaMutta juu ihan totta, hevosissakin on toki eroja. Toiset eivät kaipaa pesua niin kipeästi kuin toiset, mutta jotenkin ajatus täysin hoitamatta jätetyistä intiimialueista tuntuu kovin epämiellyttävältä... :D Itse saan myös tietynlaisen mielenrauhan kun pääsen tasaisin väliajoin tarkistamaan paikkojen kunnon ja huomaamaan mahdollisesti ennen suurempia ongelmia mikäli jokin on vinossa.
En usko, että tulehdusten riski maltillisella pesulla (varsinkaan jos tosiaan vain veden kanssa puuhaa) pääsee kasvamaan suuremmaksi kuin pesemättä jätetyillä intiimialueilla, mutta mielipiteitä on juurikin monia ! Kaikesta huolimatta näistä asioista pitäis tosiaan munkin mielestä puhua enemmän, sillä useat eivät yksinkertaisesti moisia edes huomaa ajatella. Kiitos kommentistasi !! :)
Tuotahan voi tavallaan verrata pikkulapsiin(?). Ei pikkulapset itse intiimialueita osaa pestä niin jonkun muun onse tehtävä. Ja itse olen kyllä aina itse tiennyt (ei ole kerrottu mutta tiesin, koska voi verrata tavallaan ihmisiin ja jokapaikka pitää puhdistaa kun mennään pesulle) koska ajattelen että ihan ihmisetkin käyvät suihkussa, mutta kaikki eivät voi tiettyjä alueita itse puhdistaa, joten tarvitaan joku auttamaan, hevosethan eivät voi tuota itse tehdä.
VastaaPoistaJa en ole ikinä tehnyt, enkä ole ikinä kenenkään nähnyt tekevän. En omista edes hoitohevosta niin ei voi kokeillakkaan, vaikka kyllähän se jotakuta saattaa ensimmäisellä kerralla vähän nolottaa, mutta kun siitä tulee rutiini, ei enää nolota.
Oon siis 11 ja 3vuotta ratsastanut, mutta 3 ja puoli vuotiaiden tasoinen ratsastaja. Pidän erityisen paljon hevosten hoitamisesta ja yritän aina tehdä sen olon mukavaksi, sillä hevoset eivät puhu suomea, joten ei kaikkea voi ymmärtää. Mutta hyvä postaus ja sain tarkempaa tietoa jatkoa ajatellen, jos joskus oman hevosen saan ;) !
Näinpä. Omasta mielestäni ainakin melko loogista, että jos eläin (tai juurikin ihminen) ei itse pysty intiimihygieniastaan huolehtimaan, niin se tarvitsee siihen apua. Toki on iso kasa esimerkiksi villieläimiä, joiden terveyteen ei ihminen pääse vaikkuttamaan, mutta kuka sitä sanookaan etteikö niillä ongelmia (mm. juurikin tämän asian suhteen esimerkiksi) olisi? Ei kukaan, koska kyllä niitä on. Jos oman hevosen elämänlaatua voi näin pienten asioiden avulla parantaa, niin miksei sitä sitten parantaisi?
PoistaKiva kuulla, että pidit postausta hyödyllisenä ja ihan totta puhut; hevoset eivät sanoin puhu, joten niiden ymmärtäminen jää ihmisen vastuulle. Hienoa, että olet kiinnostunut hevosten hoitamisesta ja niiden hyvinvoinnin edistämisestä :)
Voi ällötyksen ällötys :D Opin jo hevostyttötaipaleeni alussa, että ruunien vehkeet tulisi pestä, olen vain onnekseni välttynyt tekemästä kys. toimenpidettä... Noh, tuleva ylläpitohevoseni on ruuna, joten ehkä minäkin joudun vielä tätä pesua kokeilemaan, iuh. Tosi hyvä postauksen aihe kylläkin, mukavaa että olet osaltasi tuomassa tietoisuutta tämänkin hoitotoimenpiteen tarpeellisuudesta :)
VastaaPoistaHaha voi ei ! :D Välillä pesupäivinä on kyllä semmonen fiilis että seuraavaks hommaan kyllä tamman, mutta aika pieni operaatio tämä loppupeleissä on :) Ensimmäiset kerrat voi olla vähän inhottavampia jos pesua ei oo entisessä kodissa suoritettu, mutta kyllä se siitä. Tsemppiä vaan... ! ;)
PoistaNo tuo tulehdus juttu ei pidä kyllä paikkansa, meillä on 12 hevosta tallissa ja puolet ovat 20-30 vuotiaita eläkehevosia joilta ei ole koskaan 'penistä' pesty tai tamman tissejä muutakuin päälle suihkutettu mahan alta vähän vettä KESÄSIN, eikä mitään tulehduksia yms ole koskaan ollutkaan :D Että höpö höpö juttua nyt on.
VastaaPoistaAi koska teidän muutamalla hevosellanne ei ole koskaan tulehdusta ollut, niin kenelläkään muulla ei voi olla? Suosittelen perehtymään aiheeseen hieman enemmän ja katsomaan asioita muutenkin melko lailla laajemmin.
PoistaJoo täysin höpö höpöähän tämä on. Tule toki anonyymi katsomaan ponini turvonnutta esinahkaa ja kuulemaan lausunto kolmelta eri eläinlääkäriltä, jotka ovat tässä viikon sisällä ponia nähneet.
PoistaT. Tästä intiimialueiden pesusta ennen täysin tietämättömä elänyt, hevosia koko ikänsä harrastanut ja seuraavat viikot ponin haaroväliä ahkerasti kuuraava nuori nainen.
Hyvin vastattu Susanna. Käsittämättömän sulkeutuneeseen ajattelutapaan sitä joutuukin välillä törmäämään...
PoistaOh :0 En edes ajatellut koskaan ttä pitäisi noita ihan oikeasti pestä säännöllisesti :D
VastaaPoistaTosi hyvä ja aiheellinen postaus!
Heh, et ole ainoa ! Kiva että koit postauksen hyödylliseksi, kiitos :)
PoistaMinustakin hyödyllinen postaus ja ihan samoin me ihmisetkin pesemme intiimialueemme mutta hevoset eivät sitä pysty itse tekemään niin kuin jo mainitsitkin. Siinä ei ole mielestäni mitää "erikoista" :)
VastaaPoistaNäin juuri ! :)
PoistaMinunkin heppa (tamma) tykkää kovasti ja on aina alahuuli lerpsallaan XD
VastaaPoistaVoii toista ! :D
PoistaKiitos hyvästä postauksesta ja valaistuksesta. Koskaan en ollut aiemmin kuullut , eikä ajatuksiinkaan juolahtanut vaikka ruunia olen hoitanut ratsastus koulussa jo 9 vuotta. Tänään kuitenkin suoritin vesi pesun, eikä edes ollut niin kamalaa kuin tämä keskustelu antoi ymmärtää :D
VastaaPoistaHaha, no hyvä !! :D Tosi kiva kuulla että koit postauksen hyödylliseksi ja painelit heti pesupuuhille ! :)
PoistaTosi hyvä ja hyödyllinen postaus – tästä ei kyllä liikaa hevospiireissä puhuta. Olen huomannut todella, todella epäluuloisia asenteita asiaa kohtaan, kun olen sattunut ottamaan puheeksi kyseisen toimenpiteen tai kysellyt muilta ruunien omistajilta, kertyykö heidän hevostensa esinahan alle paljon talikökkäreitä/ kuinka usein he intiimialueen putsaavat. Tähän harmillisen usein saa vastauksen silmiä pyöritellen ja nolosti naurahdellen että "eihän meillä nyt sellaiseen tarvetta, ei sinne mitään kerry". Aivan, no ilmeisestikään kyseinen henkilö ei ole edes katsonut saati kokeillut hevosensa intiimialueen likaisuustilannetta..
VastaaPoistaItse olen ihan maalaisjärkeä käyttäen ymmärtänyt hoitaa oman ruunanrupsukkani intiimiaelueita säännöllisesti. Etenkin turvekuivitus tuppaa mielestäni kertymään esinahan alla olevaan taliin, ja näitä ruskeita kökkäreitä pyrin säännöllisesti rapsuttelemaan irti. Ruuna näyttää myös pitävän tästä toimenpiteestä. Joskus satunnaisesti, kun ruuna sattuu "tuulettelemaan", olen hellästi pehmeällä harjalla harjaillut peniksestä nämä röpsöttävät karstat pois, eikä tämäkään toimenpide näyttänyt haitanneen ruunaa.
Ja totta, kun kaksimielisesti ajattelee, niin saattaahan tuollainen "hevosen kikkelin hipelöinti" saati "peniksen harjailu" KUULOSTAA ja ehkä näyttääkin varsin perverssiltä, mutta hei c'mon. Maalaisjärki ja äly hoi, ihan peruskauraa hevosen hyvinvoinnin kannalta tämä kyseinen toimenpide siinä missä kavioiden putsaus, kengitys, sierainten pyyhintä, harjaus jne.
Älä muuta sano, hyvä ettei jotku ihmiset oo luikkinu kiireesti karkuun ku oon tän puheeksi ottanut.......... :D Kyllä mäki ensimmäisillä kerroilla silloin pikkutyttönä hevosen haaroväliä tonkiessani vähä mietin että voi vitsi oonko jotenkin nolo, mutta onneksi äiti oli vieressä patistamassa ;) Ja tuossa aiheen arastelussahan se ongelma ilmeneekin; jos toimenpiteestä ja sen tärkeydestä puhuttaisiin enemmän, ei hevosen intiimialueen puhtaana pidosta huolehtivan tarvitsisi tuntea itseään eläimiin sekaantujaksi... :D
PoistaVoih, kuinka tuttu aihe. Meillä hevonen oli saanut maneesin savipohjaista hiekkaa esinahan alle vuosi takaperin, ja niin sitä sitten käytiin kaksikin kertaa klinikalla rauhoitettuna tätä hoitamassa kun äityi oikein hankalaksi. Tähän saakka olin letkulla huuhdellut paikat muutaman kerran viikossa, mutta sepä ei auttanutkaan tämän hepan kohdalla. Kaikista parhaaksi havaittu puhdistusrutiini on meillä seuraava, tämä tehdään kerran viikossa tai kahdessa: Hanska käteen (ettei kynnet tee naarmuja!), reilusti Lactacydiä tai muuta intiimialueille soveltuvaa mietoa pesunestettä, huuhdellaan, pestään uudestaan ja huuhdellaan. Lopuksi pyöräytetään tuonne hieman apteekista saatavaa Ceridal Oilia (ihoöljyä joka soveltuu myös haavanhoitoon, tätä laitetaan n. joka toinen kerta ettei paikat kuivu) mikä helpottaa jatkossa puhdistusta huomattavasti, töhnä ei takerru niin pahasti kiinni.
VastaaPoistaOlen myös kohdannut ihan käsittämätöntä asennetta ja hihittelyä aiheesta, monet kysyvät miksi ihmeessä ronkin hevosta tuolta kun eivät heidän hevosensa tuollaista tarvitse. Niinpä niin, kumihanskaoperaatio saattaa olla lähempänä kuin arvaavatkaan :)
Ja helahoito rauhoitettuna klinikalla se vasta ihmeellistä puuhaa onkin, kannattaisi kaikkien vain suosiolla hoitaa se puhdistus ajoissa ja säännöllisesti.
Tärkeä aihe! Omalla ruunalla töhnää tai talia muodostuu aika paljon, joten pesu noin 4 kertaa vuodessa toimii hyvin. Kun pesun aika lähestyy jalkojenvälissä alkaa haisemaan selvästi. Rapsuttelen töhnän sormilla pois ja käytän apuna lämmintä vettä ja pyyhettä. Segmapaukun poistaminen virtsaputken vierestä on hankalampaa. Sen olen onnistunut tekemään muutaman kerran.
VastaaPoistaMinulle ei itteleni ole koskaan tuosta kerrottu, mutta pari vuotta sitten bongasin hevoskirjasta tämän ja satutiin vähän ajan päästä klinikalle käymään, niin sieltäpä kysäisin ja sain vähän laajemman näkökulman. Itse ainakin putsaan ruunan haarovälin silloin tällöin. Yleensä lämpimänsuihkun ja treenin jälkeen, kosla on silloin rentoutunut niin helppo putsata :)
VastaaPoista