maanantai 26. elokuuta 2013

Klinikalla

Jokohan sitä uskaltaisi hengittää? Viime viikon unisaldo jäi aika vähäiseksi, sillä mulla on monen muun lailla tapana öisin murehtia tulevaa. Viimeyö ei tehnyt poikkeusta, sillä unten mailla vietin hetkiä tasan 0. Nolla, en siis nukkunut lainkaan. Väsytti, mutten vain saanut unen päästä kiinni. Fiilikset olivat niin ristiriitaiset, yritin olla ajattelematta liikaa, mutta silti harhailin epätoivon rajamailla. Epätietoisuus pelottaa aina.

Herätyskello rupesi huutamaan klo 4.30. Oksetti. Auton käynnistäessäni kaikui radiosta ironisesti "voiko ihanammin päivä enää alkaa, onko ihanampaa aamua kuin tää !"... No voi kuule eiköhän. Tallilla olin kuuden maissa, kirpeän syysaamun ensi säteet piilottelivat vielä puiden latvojen takana. Tallin hämärässä hiljaisuudessa oli helppo itkeä kasvot maailman rakkaimman hepan harjaan upotettuina.


Linda saapui paikalle puoli seiskan pintaan, hän oli ystävällisesti lupautunut mukaan apukädeksi. Heppa-auto oli laitettu kuntoon Sofian kanssa jo edellisenä iltana, joten sitä ei tarvinnut stressata. Saatiin siis tosiaan lainata tallikavereiden pikku heppistä, jonka ajamiseen ei vaadita kuin B -kortti. Kiitos vielä suuresti siitä !

Klo 6.58, lähdettiin huristelemaan kohti Hyvinkäätä. Aluksi oli ajaminen hieman hakusessa, sillä tämähän oli ensimmäinen kerta kun hevosta kuskasin. Piti muistaa rauhalliset liikkeelle lähdöt, pitkät jarrutukset ja riittävän hidas vauhti kaarteissa. Mielestäni onnistuin ihan kohtalaisesti ! ... kanssa-autoilijoiden mielipiteistä en kyllä menisi takuuseen...

"Hei, meitsi on redi ! Let's mennään !"

Hyvinkäällä kello 8.14. Aamupala jäi kiireen vuoksi syömättä, joten Linda tarjosi karkkipussistaan naperoita. Söin niitä viisi kappaletta ja uskoin oksentavani. Jännitti, pelotti. Potilastoimiston kautta Nuudeli ulos ja suoraan surman suuhun vain........."Pitkästä aikaa, mä en tienny onko tätä enää edes olemassa !", Mäkelä tervehti. Totta mooses Nuutti on olemassa, aina ja ikuisesti. Jos ei muualla, niin kaikkien (tai ainakin mun) sydämessä ♥ Eläinlääkäri kyseli kuinka sen kanssa ovat vuodet menneet. Kerroin, että hyvin. Oikea takanen ei ole toipumisen jälkeen oireillut lainkaan. Mikäs meitä sitten vaivaa?

Kerroin Nuutin alkaneen about kuukausi takaperin liikkua omituisesti, tuntui kuin liitovaihe olisi kokonaan liikkeistä kadonnut. Ottanut jalat alleen, livistänyt. Mäkelä kopeiloi Nuutin läpi ja tunnusteli myös vasemman etusen - se on se mun mörkö. Siitä on jänne hieman kohonnut. Konkreettinen epäkohta, jonka olemassaolo ahdistaa mua. Jalassa ei kuitenkaan mitään akuuttia ole, saattaa olla vanha tukisidevamma kuulemma. Ei palpaatioarkuutta (= ei reagointia puristelulle). Ehkä saan taas mielenrauhan itselleni tämän suhteen.


Kopeloinnin jälkeen tepasteltiin käytävää pitkin, käännettiin pieniä ympyröitä ja ihmeteltiin. Sitten sama ravissa, ja sen perään ulos liinan päähän. Nuutti oli kuin täi tervassa, se ei oikein juoksutuksesta intoile (paitsi pellolla). Paljon kivempaa on juosta ihan vapaana ! Suostui heppanen kuitenkin askellajit näyttämään, vaikka ei sitä olisi juuri muu kuin kavereille hirnuminen kiinnostanut...Mäkelän mukaan oikea takanen oli "lievästi löysä". Käski siis selkeämmän reaktion toivossa pistämään satulan selkään ja hyppäämään kyytiin. Siinä vaiheessa oireilu tosiaan voimistui. Eläinlääkäri sanoi, että sulkee vanhan jännevamman (joka siis oli samassa jalassa) pois mielestään kokonaan ja puuduttaa otj kinnernivelen. Odotettiin 10 minuuttia ja suunnattiin sitten takaisin kentälle. Nuutti oli edelleen aika jännittynyt ja pohkeen takana ("hirn hör kaverit !"), mutta TÄYSIN erilainen liikkumiseltaan. Ei epämääräisyyttä, vain pientä "laiskuutta" havaittavissa.


"Äiti auta tuhmat ihmiset yrittävät varastaa minun nenäni !!"
"Ei ! Tää on joku salaliitto, ootte kaikki mukana tässä juonessa !"
"Oisko sulla niitä karkkeja taskussa niin voisin harkita leppymistä..."
"Ei karkkia, ei hymyä." Onneksi sentään toisella on kivaa ;)
"Mitä möllötät siinä !"
"Hoi kamut ootteks te kuuroi vai sokeita !"

Mäkelä käski ratsastaa hevosta kentällä normaalisti viiden minuutin ajan, sillä se ei ollut heti ihan "hereillä". Oli siis vielä hieman jähmeä. Joo, tää on vähän dieseli...... Tein laukannostoja ja siirtymisiä ravi - käynti - ravi. Heppa tuli vähän paremmin kuulolle, muttei silti missään nimessä ollut parhaimmillaan. Ei kai sitä nyt tosin noin äkkiseltään vieraassa paikassa voi parhaimmillaan ollakaan... Eläinlääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, ettei enempää puuduteta, mutta röntgen -kuvat voisi kintereistä ottaa.


Saiskohan sitä istuntaa vielä vähän enemmän vinkkeliin? God... Mut huomatkaa mun iloiset Tipi -sukat !

Seuraavaksi suunnattiin siis takaisin sisälle ja heitettiin satula autoon. Nuutti sai rauhoittavaa ja meille puettiin Lindan kanssa tyylikkäät siniset lötköpuvut. Röntgen -sali oli aika jännä paikka, en ole koskaan ennen ollut mukana kuvia ottamassa ! Linda sai pidellä kasettia (skannattavan alueen taustalle laitettava musta taulu) ja minä puolestani Nuutin ainakin 100 kiloa painavaa päätä. Ressukka oli ihan out.

Jonossa röntgeniin, Nunuupeli rauhoittavan saaneena jaksoi kuitenkin vähän ihmetellä laitteiden siirtelyä.

Kuvia otettiin 10 kappaletta, ja niistä löydettiin otj kintereen ulkosivulla pieni luunsiru puikkoluun yläkärjen kohdalla ("merkityksetön sivulöydös", luultavasti kolhu laitumelta), muuten kuvissa ei ollut mitään erikoista. Eli hyvät nivelet tuon ikäiseksi. Kuvien jälkeen marssittiin (tai no... laahustettiin lähinnä, Nuutti ei olisi millään halunnut siirtyä...) vielä ultrattavaksi. Mäkelä halusi varmuuden vuoksi vielä tutkia oikean takasen hankositeen. Ilo oli suuri, kun hän ilmoitti kaiken olevan kunnossa. Oli ihana katsoa ehyttä hankosidettä, kun joskus muinoin samalla paikalla näkyi ainoastaan suuri reikä.

Nuunuuta nukuttaa.

Lopullinen diagnoosi: otj kinnerniveltulehdus. Nivel lääkittiin kortisonilla. Lisäksi eläinlääkäri antoi kengitysohjeeksi seuraavaa: "takasiin ulkoa leveämpi ja pidempi kenkä (esim. nroa isompi GP kenkä)", eli kengittäjälle pitää laitella viestiä. Kengityksen yhteydessä aloitetaan lisäksi Metacam -kuuri. Hoito-ohjeina oli kävelyä maasta tai selästä käsin ja viikon kuluttua kengityksestä paluu normaaliin liikuntaan. JES ! Mä kun olin varautunut siihen pahimpaan.....

Hyvinkään Hevossairaalan suuntaan jälleen kerran suuret kiitokset hyvästä palvelusta. Ollaan kyseisellä klinikalla vierailtu lukuisia kertoja, ja aina ollaan oltu enemmän kuin tyytyväisiä. Erityiskiitokset Mäkelälle, joka on meidän eläinlääkärinä toiminut !

Nuutti kotimatkalla. "Tääl on surkee ruokatarjoilu !!"

Tallilla oltiin takaisin puolilta päivin ja Linda lähti saman tien kiireen vilkkaa töihin, reipas ! Itse jäin laittelemaan kamat kasaan ja siivoamaan auton, Nuuttiakin piti tietysti kovin rapsutella; oli se niin hieno poika ! Kovasti keräsi taas kehuja käytöksestään, "tämä vaikuttaa tosi täysipäiseltä ja mutkattomalta tapaukselta". Nooo, on Nuutillakin ne omat mutkansa, mutta pääosin se on super fiksu pieni mies, josta ei voi muuta kuin olla ylpeä ! Maailman hienoin ♥

Päivällä kävin kotona ottamassa pienet torkut, syömässä ja hakemassa siskon koulusta. Illalla suuntasin tallille vielä uudemman kerran, sillä siskolla oli tunti ja Nuuttilaiselle oli määrätty tämä päivä karsinalepoilua. Piti siis tietenkin mennä järkkäämään ukkelille edes vähän ohjelmaa myös iltapäiväksi. Oltiin vähän tuhmia eikä ihan karsinaan tyydytty, vaan tallustettiin tallin pihalle ruohikkoa mutustamaan. Tämä tyttö on tällä hetkellä maailman onnellisin ♥ Toivottavasti teillä muilla on ollut edes puoliksi yhtä mahtava maanantai ! Oikein hyvää viikon jatkoa kaikille :)

74 kommenttia:

 1. Ihan mahtavaa, että Nuutin vaiva oli noin pieni ja helposti hoidettavissa! :) Voin uskoa, että olet nyt aivan onnessasi, mutta niin minäkin olen teidän puolesta! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, oon niin helpottunu etten osaa ees sanoin kuvailla ! Kiitos ♥

   Poista
 2. Mäkelä on kyllä ihan paras, toiminu jo pitkään meiänkin luottolääkärinä :)

  Tosi kiva ettei ollut mitään vakavempaa, kohta ootte taas back in business!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii onki, ihan huippu ! Niinpä, mulla tuli taas pitkästä aikaa oikein kunnon into päästä treenaamaan ja kisaamaan.... ;)

   Poista
 3. Perus mäkelän kengitysohje... Meillä on 3 heppaa käyny siellä Mäkelän luona nii aina sama ohje. Uusi kengittäjä sanoi mulle myös että "olisit nyt sanonu et on Mäkelä nii olisin tienny ohjeen"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän sanoikin, että on yleinen kengitysohje eritoten takajalkoja oireileville, kun kuluttavat kavioita epätasaisesti.

   Poista
 4. Olipa hienoa, että sait vastauksia epäilyllesi! Niveltulehduksethan on siitä ikäviä, että ne voi reagoida vähän epämääräisesti pitkään, eikä vaiva oikein selvästi diagnosoidu jollei tulehdus ole erityisen ärhäkkä. Toivottavasti menisi nyt piikityksillä nopeasti ohi ja mene nyt tyttö hyvä nukkumaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta ! Niin joo totta, toivotaan parasta :) ... hehe, postauksen julkaistuani tuntukin ihan ku joku ois kääntäny mut johonki OFF tilaan kun sammuin heti peiton alle kömmittyäni :D

   Poista
 5. Jes, ihanaa !! Innolla odottelen normiliikuntaanne palaamista ja sen seuraamista ;) sen verran uusi lukija olen, että vasta saikkuilujanne päässyt seurailemaan..!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä !! Hihii, mäkään en malttais odottaa :) Tää kesä ollankin pääasiassa löllötelty, mutta nyt on semmonen fiilis että ollaan valmiita "tositoimiin" taas ;) Toivottavasti kaikki menee putkeen !

   Poista
 6. Jihuuu ! tiesin höhö ;) ei käyny kertaakaan pahin mielessä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika ennustaja olet ;) Ois vaan pitäny uskoo mut olenhan luupää !

   Poista
 7. Oi tosi kiva ja hyvinkirjoitettu teksti!! :) Hirveän mielenkiintoinen postaus ja kivoja kuvia, on tämä blogi kyllä hirmuisen hyvä! (:

  Onneksi ei ole mitään pahempaa, ettei tarvitse vain seistä tyyliin kuukautta! ;)
  Mutta toipumisia sinne ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, itekki kyllä tykkään lukea ja kuulla tämmösistä aiheista ! Hitsi ku en oo tarpeeks fiksu eläinlääkäriks...... :D

   Älä muuta sano, todellinen helpotus kyllä !! Kiitos ♥

   Poista
 8. Hienoa kuulla että Nuutti sai selkeän diagnoosin ja vaiva on suht helposti hoidettavissa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ihanaa kun välillä on onnikin myötä ! :)

   Poista
 9. Hahhah että Nuutti on huvittava! Ja ne kuvatekstit ;D tuossa viimeisessä kuvassa se näyttää että se hymisee jotain laulua ja odottaa matkan loppumista... Hauska heppa ja hyvä että oli kiva reissu! Meillä oli viime kerralla ns. "surmantakajalka" kun löytyi jänispatin alusta pieniin irtopaloihin. No, ei tämä ole vielä niin vakavaa, kohta 2viikon käyntijakso ohi ja normaalitreeniin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaah niin muuten näyttääkin XD Tommoset kamerat on kyllä hauskoja, hevosia (ja muitaki eläimii) on niin kiva seurailla ilman et ne tietää siitä ;)

   Voih ! Onneksi ei teilläkään sen pahempaa, huippua ! :)

   Poista
 10. Ihana kuulla, että kaikki on hyvin ♥ Nuutti ei vois kyllä parempaa ihmistä rinnalleen saada !! :)

  VastaaPoista
 11. Miten tuo "Voiko ihanammin päivä enää alkaa" osuukin AINA(!) niin huonoihin tilanteisiin? Mulla se on nykyään tunnari semmoisille aamuille ku kaikki menee pieleen!

  Mutta voi että kun täälläkin huokaisin helpotuksesta, kun saitte ns. hyviä uutisia! Ihanaa, ettei ollut mitään kamalampaa! Paljon rapsutuksia toipilaalle ja pikaisia paranemisia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei XD Jollain ylemmällä taholla on ilkee huumori !

   Ihanaa, kiitokset, vien rapsutukset perille ♥

   Poista
 12. No olihan se sitten ihana aamu kuitenkin :) Ihanaa, että diagnoosi saatiin ja se on hoidettavissa. Tsemppiä Nuudelille!

  VastaaPoista
 13. Hienoa, ettei ollut vakavampaa! Sun postaukset jaksaa aina lukea :)

  VastaaPoista
 14. Ihanaa kuulla että nuunuu on noin hyvässä kunnossa!!!!!! :3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo älä muuta virka, melkein rupesin siellä klinikalla itkemään silkasta onnesta ! Eritoten oli mahtia huomata, että vanha hankkarivamma on paremmassa kunnossa kuin koskaan ♥

   Poista
 15. Voi ihana nuutti ja onneksi ei mitään vakavampaa ollut!

  VastaaPoista
 16. Ihanaa, että ei ollut mitään vakavampaa!!! Meillä on vuorostaan lekuri ensi viikolla. Locsu on ollut taas laukassa haluton liikkumaan, mutta ei ep selkeästi mistään jalasta, toivottavasti meilläkin olis kinner, joka vaivaa...

  -Tanja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Locsua !! ;( Toivottavasti tosiaan, pidän peukut pystyssä !

   Poista
 17. mä oon niin samanlainen kuin sinä! aina pitää varautua pahinpaan yms.. ärsyttävää joo, mutta toisaalta onpahan ainakin sitten varauduttu kaikkeen :(

  mut hienoa kuulla ettein ''vakavampaa'' löytynyt ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on kyllä välillä tosi kuluttavaa D: Mutta joo onneksi oli onnea matkassa tälläkin kertaa ♥

   Poista
 18. Jes, mahtavaa ettei ollut mitään pahempaa! :)

  VastaaPoista
 19. Aivan mahtavaa! <3

  VastaaPoista
 20. Tää uutinen pelasti mun päivän!! Ihanaa! Ootte upea pari, Nuutti on onnekas kun on saanut sut ihmisekseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihana kuulla ! Huippua, että vielä on ihmisiä jotka osaavat oikeasti olla iloisia toisen puolesta :) Kiitos ♥

   Poista
 21. Ihanaa, että selvisitte näin vähällä! Mullekin helpotus - ja varmaan monelle muullekin lukijalle - vaikka ei teitä välttämättä sen henkilökohtaisemmin tunnekaan :'3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, toivoin nimenomaan että vika löytyy ja se on hoidettavissa - ihanaa kun toiveet toteutuu parhaalla mahdollisella tavalla ! Mahtava kuulla, näistä kommenteista tulee kyllä tosi hyvä mieli ♥

   Poista
 22. Eka. K Erranki. Hyvä oostaus ja onneksi ei ollut sen vakavampaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein :D Mulla on kommenttien valvonta käytössä niin kommentit eivät heti näy.

   Kiitos, ja niinpä ! :)

   Poista
 23. loistava uutinen, huh, ihanaa. :) tosi hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen postaus, kun kerroit tarkasti mitä Nuutille klinikalla tehtiin. Olette maailman ihanin pari, me ollaan juuri äidin kanssa ostamassa mun ensimmäistä hevosta, ja toivon että vielä joku päivä meillä on välillämme samanlainen luottamus kuin sulla ja Nuutilla. :) tää blogi on kaiken kaikkiaan ihan mahtava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihanista sanoista ♥ Mukava kuulla, että oli mielenkiintoinen postaus. Itekki tykkään lueskella tämmösistä aiheista :)

   Tsemppiä ensimmäisen oman hevosen kanssa ! :)

   Poista
 24. Hyvinkään klinikalla tupataan aina joku lääkekuuri mikä tahansa sillä hevosella onkaan. Meidänkin hevonen sai syöpyneen kavioluun takia sieltä lopetustuomion, mutta Tampereen klinikan vierailun ja parin kuukauden saikun jälkeen hevonen riekkuu ja liukupysähtelee minkä kerkiää, eikä jalassa ole mitään vikaa enää. Jos oikean diagnoosin haluat, Tampere tai Kangasalan klinikat ovat oikeat paikat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mutta kyllä me luotetaan Mäkelään. Saatiin (jälleen) ihan oikea diagnoosi - sen kertoi puhtaasti jo hevosen liikkuminenkin :) Ollaan mekin sieltä lopetustuomio hankkarivamman vuoksi saatu, mutta se ei tarkoita sitä etteikö ell hommaansa osaisi. Hyvä eläinlääkäri kertoo vaihtoehdon jonka katsoo oikeaksi, ammatillisesta näkökulmasta. Meidänkin kohdalla tilanne näytti joskus tosi huonolta. Mutta kun yritettiin vielä, ja palattiin muutaman kuukauden kuluttua ultraamaan jänne "vielä viimeisen kerran", niin eläinlääkäri oli tosi iloinen meidän puolesta. Eivät he ilkeyttään niitä lopetustuomiota jakele ;)

   Poista
  2. Jokaisella on varmaan omat "suosikkiklinikat", se ei silti tarkoita etteikö muualla osattaisi asioita hoitaa. Eli tuollaiset "neuvot" ovat aika turhia mielestäni.

   Me ollaan käytetty hevosia monissa paikoissa, mukaan lukien Hyvinkäällä silloin kun siellä suunnalla asuttiin. Ei pahaa sanottavaa, vaikkei hevosen toipuminen toivotulla tavalla edennytkään ja päätyi lopulta lopetustuomion saaneena (kyllä, myös toiselta klinikalta) kuoppaan.

   Mahtavaa, että te saitte hyviä uutisia. Tsemppiä jatkoon!

   Poista
  3. Niin, totta. Kyllä mä mielelläni kuuntelen jos joku kokee jonkun klinikan hyväksi ja "aidosti suosittelee", mutta toisen klinikan "väheksyminen" on mun mielestä turhaa.

   Juu meilläkin oli mutkia matkassa joskus, mutta ei tulisi mieleenkään syyttää siitä eläinlääkäriä, joka antoi oman näkemyksensä asiaan. Osanotot hevosesi puolesta :(

   Niinpä, kiitos ! :)

   Poista
 25. Jee, hienoa! Saako Nuutilla siis ihan normaalisti sitten taas hypätäkin ja kaikkea?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ! Juu saa mennä ihan normaalisti, pitää vaan ratsastajan rohkaistua... ;)

   Poista
 26. Mukavaa, että saitte hyviä uutisia! Mielestäni on hieman hölmöä, kun jotkut arvostelevat jotakin toista klinikkaa vain koska oman hevosen saama tuomio ei sattunutkaan miellyttämään. Minä olen käyttänyt hevostani monilla klinikoilla, viime kerrat myös Hyvinkäällä. Olen ollut palveluun todella tyytyväinen, ja tottakai hevoselle tupataan lääkettä mikäli se sen lääkityksen vaatii. Jos ei omistaja halua lääkitä, niin sitten on mielestäni ihan okei sanoa, että kannattaa lopettaa. Mäkelä on ainakin loistava eläinlääkäri :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olen kyllä ihan samaa mieltä :) Mäkelä on huippu !

   Poista
 27. Käytin mun hevosen noin kuukausi sitten samaisessa paikassa ja sama diagnoosi sieltä tuli mut vaan molemmissa takajaloissa tulehdukset. Sama kengitys ohjekkin tuli ja sama lääkitys. Nyt hevosen pitäisi olla täysin kunnossa mutta eipäs olekkaan. Mäkelä sanoi että kun tulehdukset ovat parantuneet niin ongelma häviää mutta hevonen ei vieläkään ole normaali eli Mäkelä antoi väärän diagnoosin ja sinne en hevostani enää ikinä vie!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tota noin... "Mäkelä sanoi että kun tulehdukset ovat parantuneet niin ongelma häviää mutta hevonen ei vieläkään ole normaali eli Mäkelä antoi väärän diagnoosin", en oikein ymmärrä tuota lausetta? Luonnollisesti, kun tulehdukset paranevat niin ongelma (ontuminen, epämääräinen liikkuminen tms.) häviää. Mikä tuossa oli "väärää diagnoosia"? Se, ettei hevonen olekaan vielä parantunut, vaan tulehdus on nyt kummassakin kintereessä? Sori, mutta luulisi hevosen omistavan ihmisen kuitenkin tajuavan, ettei näiden otusten kanssa aina välttämättä mene kuten pitäisi. Niveltulehdukset ovat vielä toisinaan hankalia diagnosoitavia.

   Poista
  2. Olikohan tuo kommentti provo? "Sori, mutta luulisi hevosen omistavan ihmisen kuitenkin tajuavan, ettei näiden otusten kanssa aina välttämättä mene kuten pitäisi.", nimenomaan juurikin näin. Eläinlääkärin / klinikan (tai minkä tahansa muun tahon...) päälle on toki helppo vierittää kaikki syyt. ;)

   Poista
  3. Kieltämättä mietin samaa :D Niin...

   Poista
  4. Tarkoitin sitä että Mäkelä sanoi ongelman syyksi tulehdukset mutta ne ova jo parantuneet koska ei ole enää epäpuhdas tms mutta sama ongelma on vieläkin eli kun tullaan kaarteeseen niin jää pomppimaan paikalleen ja hevoseni tekee sitä vieläkin.

   Poista
  5. Mä en edelleenkään ymmärrä miten se diagnoosi silti olisi ollut väärä, jos kerta epäpuhtaus on liikkumisesta hoidon myötä kadonnut? Tuollainen pomppiminenhan voi johtua ihan hyvin vaikka ratsastajasta. Tai sitten hepalla on jotain ongelmaa jossain muuallakin, mutta se ei tarkoita sitä etteikö sillä sitä niveltulehdusta olisi ollut. Hyvinkäällähän on mahdollisuus skintigrafiaan, oletteko koettaneet? Meidänkään hankkarivamma ei silloin joskus löytynyt ennen kuin sillä. Sitä ennen saatiin myös toiselta klinikalta väärää diagnoosia, mutta skintin avulla onnistuttiin onneksi paikantamaan vika :)

   Poista
  6. Ensimmäiselle anolle suosittelisin minäkin skintigrafiaa, kuulostaa nimittäin ihan minun hevoseni oireilulle tuo kaarteessa pomppiminen. Meillä katosi myös epäpuhtaus vtj kintereen piikityksellä, mutta ratsastaessa ilmeni silti ongelmia. Käytiin skintissä ja sieltä löytyi vanha lannenikaman murtuma. Hevonen on siis luultavasti esim. laitumella kaatunut tms. Etenkin kootessa ongelma korostui.

   Pitkän toipumisen jälkeen hevonen on kuitenkin taas käyttökunnossa, vaikkakin vtj on vaatinut tässä reilun parin vuoden sisällä toisenkin piikityksen. Ratsastettavuus on kuitenkin palautunut jälleen normaaliksi ja hevosella kilpaillaan esteillä entiseen malliin.

   Tuli tosiaan hyvä mieli tästä postauksesta, toivottavasti pääsette Susanna Nuutin kanssa pian takaisin "normaaliin arkeen" :-)

   Poista
  7. Juu skintti on kyllä aika kätevä keksintö ! Kiva, että sunkin heppa toipui kisakuntoon :)

   Ihana kuulla ! Niinpä, en malta odottaa ! :)

   Poista
 28. Ihanaa, ihanaa, ihanaa! Olin viikonlopun yli reissussa ja heti koneelle päästyäni (kun puhelimen netti ei vain toiminut...) oli pakko tulla katsomaan oletko päivittänyt Nuutin tilannetta klinikkavisiitin jälkeen. Tuli itsellekin oikein tosi hyvä mieli, kun luin tämän postauksen!! Olette upeita, teidän arjessanne jotenkin myötäelää todella vahvasti. :)

  VastaaPoista
 29. perus anot, "surkee klinikka kun mun polle katkaisi jalkansa seuraavana päivänä!!!!!".... :DD ja eläinlääkäritki on kuitenki vaan ihmisii! Mahtavaa että vika löytyi ja pääsette hoitamaan sitä kuntoon! Odotan tosi innolla teidän paluuta normi liikuntaan, meinaatko kisoihin mennä?? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu-u :D Ihmisiä tosiaan, ja jokainen omaa omat näkemyksensä. Ollaan mekin toisella klinikalla saatu "väärä diagnoosi", mutta ei mulla kyllä ole mitään syytä haukkua kyseistä klinikkaa tai eläinlääkäriä ! Laadukas paikka ja osaavat eläinlääkärit. Sen kuin menee toiselle klinikalle (kuten me, saatiin oikeastaan lähete) kuulemaan mitä heillä on sanottavanaan. Eri asia olisi ehkä siinä tapauksessa, jos hevosen hoito olisi jollakin tasolla epäasiallista tms... Tietenkin jokainen on oikeutettu mielipiteeseen, mutta mut vaan on kasvatettu niin, että jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, niin pidä suusi kiinni :)

   Niinpä, oon kyllä ihan super iloinen ! :) Katsotaan, katsotaan. Edetään päivä kerrallaan ja toivotaan että hyvä fiilis jatkuu ;) Jos kaikki menee putkeen, niin ainakin oman tallin kisoihin osallistutaan !

   Poista
 30. Oi ihana kuulla ettei mitään vakavaa löytynyt! :)

  VastaaPoista
 31. Mäkelä on mahtava lääkäri. Vaikka olen kuullut paljon kritiikkiä - aiheellista ja myös aiheetonta - Hyvinkään klinikasta, niin ilman Hyvinkäätä oma hevoseni olisi ollut montussa jo monta vuotta. Mäkelä teki joitakin vuosia sitten rakkaalle otukselleni vaativan jalkaleikkauksen huonoista ennusteista huolimatta. Hevonen parantui täysin ja kisaa kansallisella tasolla, nauttien samalla elämästä hyvässä hoidossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis meillä oli ihan sama tilanne ! Nuutinkin jalka leikattiin kaksi kertaa, ja ilman Mäkelää sekään tuskin enää olisi elävien kirjoissa. Ihana kuulla että tekin saitte vaikeudet selätettyä, ja vielä kisaradoillekin palasitte ! :) ... meillä se vähän jäi, vaikka heppa on täydessä elämänsä kunnossa ollutkin !

   Varmaan jokaisesta klinikasta kuulee välillä niin hyvää kuin huonoakin, ihmiset kokevat asioita niin eri tavoin. Joskus saattaa sattua tietenkin myös vahinkoja, leikkauksessa voi mennä jotain pieleen tai mitä ikinä. Omien kokemuksien perusteella mulla ei kuitenkaan ole Hyvinkäästä pienintäkään pahaa sanottavaa. Aina on hevonen saanut asianmukaista hoitoa, ja palvelu ollut huippua ! :)

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !