keskiviikko 7. elokuuta 2013

Laakso 1.-4.8., ja pientä höpinää valokuvauksesta

Heipsan ja hyvää pikkulauantain (myöhäis)iltaa kaikille ! Viime postauksesta on kulunut lähes viikko (pahoittelut), sillä olen siitä pitäen ollut melko kiireinen enkä yksinkertaisesti ole juuri koneelle ehtinyt. Torstaista sunnuntaihin hilluin Laaksolla kuvailemassa, ja muokattavia kuvia tuli taas monta tuhatta. Niitä ei ihan parissa päivässä siis seulota... Olen kuitenkin viimein saanut aikaiseksi ruveta päivittelemään kuvasivujani, joten päätin tähän postaukseen muokkailla ainoastaan muutamia satunnaisia otoksia ja heti kun ehdin niin latailen lisää osoitteeseen ikimuisto.kuvat.fi :)

Laakson siistit vesitykit, joilla on välillä ihan oma elämä. Ne tekee aina kauniita sateenkaaria !

Kuten viimeksi lupasin, laitoin tällä kertaa jokaisen kuvan alle siinä käyttämäni asetukset. Muistakaa kuitenkin sen verran, että asetukset ovat aikalailla kalustokohtaisia. Mulla tosiaan on käytössäni Canon eos 60d runko, sekä siihen Sigman 70-200mm f/2.8 objektiivi. Parhaiten asetukset saa kohdilleen yksinkertaisesti aina kuvaustilanteen mukaan testailemalla. Sään vaihdellessa saattaa säätöjä joutua muuttelemaan tiuhaankin tahtiin.

Vinkki 1: mikäli haluat kuvauskohteen erottuvan taustasta mahdollisimman selkeästi, niin säädä aukko niin suureksi kuin sen vain voi (= mahdollisimman pieni luku). Pienellä aukolla (= suuri luku) kuvista tulee enemmän "tasapaksuja", sillä syväterävyysalue on suurempi. Pientä aukkoa kannattaa käyttää mm. erilaisissa ryhmäkuvissa, joissa halutaan kaikkien (mahdollisesti kuvaajasta eri etäisyyksien päässä olevien) kuvattavien näkyvän tarkkoina.

Vinkki 2: käytä aina olosuhteet huomioon ottaen mahdollisimman pientä ISO -lukua, sillä mitä suurempi luku, sen enemmän kohinaa. Aurinkoisella säällä minulla on ISO -luku yleensä 100-200, puolipilvisellä ehkä 200-400 ja pilvisellä / sateisella 250-800. Sisätiloissa kuvatessa etenkin liikkuvaa kohdetta kuvatessa luku pitää yleensä nostaa tuhansiin, mikäli haluaa välttää kuvan tärähtämisen.

Vinkki 3: tarkennuspiste kannattaa automaatin sijasta valita käsin, sillä näin on helpompi saada tarkennus sinne minne sen haluaa. Itse käytän yleensä yhdeksästä pisteestä keskimmäistä, mutta toisinaan saatan käyttää myös ylintä (tai pystykuvissa oikeimman puoleista) pistettä. Automaattitarkennus jättää (ainakin mulla) herkästi esim. hevosen jalat epätarkoiksi, vaikka pää ja ratsastaja olisivatkin tarkentuneet. Käsivalinnalla näin käy harvemmin.

Vinkki 4: kuvanlaatu kannattaa aina pitää parhaalla mahdollisella modella, sekä kuvakoko isona. Hyvälaatuista ja suurta kuvaa on helppo jälkikäteen muokkailla. Pienemmäksi saa aina, mutta suuremmaksi ei. Vaikka huonommalla laadulla sekä pienemmällä kuvakoolla muistikortille mahtuu enemmän, niin kannattaa muistaa; ei se määrä, vaan se laatu !

Joillekin varmasti ihan selviä juttuja, mutta ei suinkaa kaikille :)

Tässä joitakin otoksia Laaksolta, useimmista olen laittanut näytille muokatun lisäksi raakaversion, jotta näette hieman jälkikäsittelyn merkitystä. Itse en normaalisti koskaan julkaise muokkaamattomia kuvia, sillä ne ovat aina keskeneräisiä tekeleitä. Kuvaaminen on vain puolet työstä, ja toinen puolikas kuuluu jälkikäsittelylle. Siinä kuvat viimeistellään, ja tarvittaessa korjaillaan kuvausvaiheessa tehtyjä kämmejä....... ;)

Alkuperäinen otos, ainoastaan pienennettynä siis. Aukko 2.8, valotusaika 3000, ISO 100, valkotasapaino: automaatti.
Kontrastia sekä värikylläisyyttä lisätty. Harmi että auringonpaisteessa valkoinen palaa kovin herkästi puhki.
Rajaus todella epätasapainossa, onneksi tiukemmaksi on helppo muokata jälkikäteen. Aukko 2.8, valotusaika 3000, ISO 100.

Samat asetukset kuin edellisissä.

Sitten meni aurinko pilveen ja rupesi hieman satamaankin. Aukko 2.8, valotusaika 1000, ISO 250.
Tämän kuvan muokkaamisessa en onnistunut kovin hyvin.
Aukko 2.8, valotusaika 1500, ISO 250.
Suoristus, rajaus, kontrastia ja väriä.
Aukko 2.8, valotusaika 1500, ISO 400.
Tuliko tästä vähän liian "valoisa"? Yksi juttu mikä tätä kuvien muokkaamista vaikeuttaa, on se, että photarissa kuvat näyttävät varsin erilaisilta kuin täällä.
Aukko 2.8, valotusaika 1000, ISO 400.

Aukko 2.8, valotusaika 1000, ISO 250.

Puolipilvistä. Aukko 2.8, valotusaika 2000, ISO 200.

Aukko 2.8, valotusaika 2000, ISO 100.
Tämän kuvan suoristaminen oli vähän haastavaa (kuten monen muunkin...), sillä se ei mun mielestä koskaan näytä tasapainoiselta. Ehkä jopa parempi tuossa alkuperäisessä...?
Aukko 2.8, valotusaika 1000, ISO 200.

Ah vastavalo.......... Tästä eteenpäin en valitettavasti jaksanut laittaa raakakuvia, sillä photari kävi kuvien pienennyksessä takkuilemaan.

Mitä piditte? Haluatteko enemmän tämän kaltaisia valokuvauspostauksia, tai ehkä jotakin vielä perusteellisempaa...? Mikäli ilmeni kysyttävää, niin kysykää rohkeasti, vastailen mielelläni :) Samalla voisitte sanoa mielipiteenne viimeisessä kuvassa olevasta vesileimasta ! En ole varma onko tuo se mitä tulen käyttämään, mutta tuollaisen kuitenkin haluaisin. Tuonkin piirtämiseen vain meni puoli ikuisuutta.................

Nuutin kuulumisista kirjoittelen enemmän tässä loppuviikon aikana, kun toivon mukaan saan poikasesta jotain kuvia :) Maanantaina olin koko päivän Jonnan ja Kukan kanssa Lintsillä (siellä oli myös Aku Hirviniemi ! En uskaltanut pyytää nimmaria...), joten ihana Clarissa kävi Nuutin kanssa kävelemässä. Eilen tehtiin maastolenkki viisihenkisellä porukalla, ja mä olin ainoa kuka vaan talutti. Nuuskulla meinasi pellolla vähän kierrokset nousta, mutta onneksi muut hepat oli fiksusti ja päästiin turvallisesti kotiin. Tänään Nuudeli oli ainoastaan iltaan saakka laitumella ja huomenna mennään taas kävelemään. Huisia. Yritän epätoivoisesti pitää sen pallomahaa kurissa, mutta tällä liikutuksella se tuntuu melko vaikealta... Onneksi laitumet on ihan syöty jo !

Nuutin ehdoton besu, Castello. Castello ja Gastello ;)

Mutta tosiaan, palaillaan mahdollisimman pian, tämä "tauko" blogin parista alkoi jo tuntua oudolta... !

54 kommenttia:

 1. Hieno vesileima! Ja kiva postaus, lisää vaan tämmösii :) miksi alat käyttään sitä vesileimaa? Tiedätkö yhtään, oisko Canon 500D ihan ok hyvä kamera? niinku semmoseen kuvaamiseen, jossa kuvaisin hevosia, mutten mitenkään ns.pakkomielessä (:D) että ihan kevyenä sivuharrastuksena vaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva jos tykkäsit ! :) Ihan vaan siks jotta tietää kuka kuvan on ottanu jos niitä jonnekki kopioidaan :D

   Varmasti ois ! Mullahan on itellä "kakkoskamerana" vanha 400d ja se on oikein kelpo peli :) Tietty ku oon tohon 60d:hen tottunu, niin se tuntuu välillä hitaalta, mutta kunhan oppii ajoituksen oikein niin ihan yhtä hyviä kuvia saa !

   Poista
 2. Vautsi todella hienoja kuvia. Kuvaan itsekin paljon ja nykyisin manuaalilla, mutta tuo tarkennuspistejuttu oli ihan uusi juttu itselleni. nyt kun mietin, kyllä ihan varmasti kamerastani se löytyy (canon EOS 600D) mutta en ole sitä älynnyt. täytyy kokeilla kun seuraavan kerran menen kuvaamaan! en ymmärtänyt mitä tarkoitit suoristuksella kun puhuit niistä muokkaukdidta. voi olla että olen sokea, tai sitte pitäisi laittaa lasit päähän, kun en nähnyt eroa.
  mutta oikein hienoja kuvia oli nuo alkuperäisetkin o: ihan kateeksi käy!

  privaattikamaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin opin sen vasta tänä kesänä kun tuskailin epätarkkojen jalkojen kanssa ja Sofia rupes sit testaamaan miten toi vaikuttaa :) Ja joo löytyy kyllä, Sofialla on juuri sama kamera !

   Haha, suoristukset on tosi minimaalisia kyllä, ehkä näkee paremmin jos kattoo kuvat tossa lightboxissa eli siinä mihin ne aukee kun niitä klikkaa? :)

   Mutta kiitos kovasti, kiva jos pidit !

   Poista
 3. Mikä asetus sulla oli siinä kiekossa missä taitaa olla ainakin automaatti ja urheilukuvaus jne.? :) Itse en oikein tiedä mitä niistä kannattais käyttää, niin yleensä kuvailen sillä automaatilla, mutta sun avuilla olis kyllä kiva opetella käyttämään kameraa ja sen hyötyjä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. M, eli manuaali :) Säädän siis itse kaiken muun paitsi valkotasapainon, jonka kanssa en oikeen viel oo päässy sopuun.... :D

   Jos ei ihan oo varma asetuksista, niin kannattaa "täysautomaatin" sijasta käyttää "puoliautomaattia", eli mun kamerassa se ainaki on Av :) Siinä säädän ite aukon ja ISO -luvun, mutta kamera fiksaa kohdilleen valotusajan, valkotasapainon sun muut :)

   Poista
 4. oot kyllä tosi hyvä kuvaamaan! hetken jo kattelin, että eihän noita tartteis edes muokkaa ollenkaan, mutta oot kyllä osannu jälkikäsittelyllä tuoda noihin vielä enemmän sitä jotain. mutta etenkin kolmen ensimmäisen kuvan raakaversiot voisi mielestäni aivan hyvin julkaista! innolla odottelen että lataat lisää otoksia sivuillesi. :)

  toi vesileima on mun mielestä mukavan persoonallinen, mutta mutta, pitäisi ehkä nähdä se useammassa kuvassa ennen kuin osaa sanoa toimiiko. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset, kiva kuulla :) Voi vielä olla, että muokkaan nää kuvat uusiks koska tajusin että mulla ei noita muokatessa ollu kone seinässä ukkosen takia ja näyttö oli himmeempänä ku normaalisti... eli kuvat näyttää hölmöltä normaalilla kirkkaudella :D

   Kiitos, ja totta :D Katsotaan sitten kun lataan enemmän kuvia sivuilleni.

   Poista
 5. Miksi muokkaat kuvasi puhki kontrastilla jne ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos et huomannu niin aika monessa kuvassa ne oli puhki jo ihan raakakuvassa :D Ite vaan tykkään enemmän kirkkaista kun latteista ja värittömistä kuvista. + kuten edelliselle kommentoineelle vastasin, muokkaan varmaan kuvat uudelleen tänään koska kone ei eilen ukkosen takia ollut seinässä ja näyttö oli himmeämmällä kuin normaalisti = lisäsin kontrastia ehkä liikaakin :)

   Poista
  2. Joissakin kuvissa ehkä vähän liikaa kontrastia (kuva lehmänkirjavasta ja sen yllä oleva ratsukosta) omaan makuun, mutta muuten tykkäilen paljosti sun kuvista! :)

   Poista
 6. Kuvat on tosi hienoja, mutta monen ihmisen naama muuttuu viimeistään muokatessa ihmeellisen oranssiksi, oletko huomannut? :D muuten oli kyllä loistavia otoksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon huomannu, ongelma on etenki just pilvisellä säällä :D Mutta kiitos :)

   Poista
 7. Hienoja kuvia taas ja hyödyllisiä vinkkejä! :) itellä tuppaa aina jäämään ISO-arvo liian suureksi, joten kuvat kohisee...

  Mäkin olin muuten Laaksolla kuvailee pe ja su - sain laitettua kuvat jo nettiin mutta pitäis vielä postaus rustailla! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kuulla ! :) Joo mäki oon vasta jotenki oppinu käyttämään pieniä ISO -lukuja, ennen saatoin kesällä kirkkaalla auringonpaisteellaki pitää ISO:n 400 tms. Ja joskus muinoin tyytyväisenä paukuttelin ISO 1600 läpi kesät talvet ja ihmettelin miks kuvien laatu on kökkö.......... :D

   Oii nice, odotan innolla ! ;)

   Poista
 8. Anteeki takerrun varmaan ihan pikkujuttuun mutta vihaan sitä että sanan ja huutomerkin välissä on välilyönti :D tätä valitettavasti näkyy hyvin useasti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä huutomerkki näyttää tietyissä fonteissa tyhmältä, kun se on kiinni jossain "pitkulaisessa" kirjaimessa :D siitä vaan on jotenki tullu tapa.

   Poista
 9. Hyvä postaus, tosi hienoja kuvia! :)
  Ite oon nyt saanut inspiraation kuvata manuaali asetuksilla, joten tälläisistä postauksista on suuresti apua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos !! :) Tosi kiva kuulla, manuaalilla nimittäin saa ehdottomasti parhaat kuvat kunhan oppii asetukset laittelemaan !

   Poista
 10. Tosi kiva postaus, lisää näit valokuvausjuttuja! :D Oot tosi hyvä kuvaamaan(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tosi kiva jos tykkäsit ! Pitää tehdä jatkossakin :)

   Poista
 11. Tosi ihania kuvia ja mukavaa kun jaat meille lukijoillekki vähän kuvausvinkkejä, ainaki mua helpotti suuresti !

  Ja toi leima on tosi siisti, suosittelen käyttämään:)

  VastaaPoista
 12. mistä säädetään tota aukkoa DD: Ja mikä asetus sulla on kun kuasit noita kuvia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ööm mä en tiedä miten se muissa kameroissa onnistuu, mutta mulla ainakin niin, että painan näytön vierestä nappia jossa on Q neliön sisässä. Sit se menee siihen tilaan missä voi muutella kaikkia asetuksia. Sit vaan nuolinäppäimillä siirrän valinnan aukon (f luku) kohdalle ja rullaan sen mahdollisimman pieneksi :)

   M, eli manuaali :)

   Poista
 13. Tosi kiva postaus! Olis kiva jos tekisit sellasen postauksen, missä kerrot vähän tarkemmin aina miten muokkaat kuvia, ja sellaisia helppoja muokkauksia/korjauksia mitä voisi tehdä jos esim. kuvasta tuli vastavalon takia hieman huono tmv., että miten sitä voisi sitten jälkeenpäin korjailla :)
  Toivottavasi tajusit :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja kiitos ehdotuksesta ! Tuollaisen voisin kyllä ehdottomasti tehdä ! :)

   Poista
 14. Sun blogin kuvat on aina niin hienoja!
  Tälläset postauksia voi olla enemmänkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla !! :) Pidetään mielessä ;)

   Poista
 15. Ehdottomasti enemmän tällaisia! Amatööritkin ymmärtää... :D

  VastaaPoista
 16. Mikä sulla on siinä kamerassa se tarkennustapa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Af, ja tarkennuspisteen vaan valitsen käsin :) Manuaalilla on tosi vaikee liikkuvaa kohdetta kuvata !

   Poista
 17. Woow miten upeita kuvia! ;)

  VastaaPoista
 18. Mulla ois yksi vinkki vielä kaikille: kuvatkaa RAWina jos mahdollista! Se tallentaa enemmän dataa kuin jpg ja kaikki puhkipalamiset ym. on tosi helposti korjattavissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toi on ihan totta ! Harmi kun se vie niin pirusti tilaa, ettei oikein viitsi käyttää juuri esim. tällasina kisaviikonloppuina kun normaalisti tulee räpsittyä melken sen 2000 kuvaa per päivä... D:

   Poista
  2. Tuttu tunne, mulla on 32-giganen muistikortti ja meinaa kyllä itku tulla kun sinne mahtuu niin vähän kuvia (pahimmillaan yksi raw on ollut kooltaan jopa 33 megaa..!) :D

   Poista
  3. Joo älä vaan !! Mullaki on niinku 16, 8, 4 ja 2 gigaset kortit, mut tuntuu ettei niille mahu mitään :D Pitäis hommaa kans kolmekakkonen ! Minkä merkkisiä muistikortteja suosit? :)

   Poista
  4. Mulla on kaikki Sandiskia, sitä musta-punaista nopeampaa sarjaa :) on ollut ihan huippuhyviä, ei mitään pahaa sanottavaa! Tän kolmekakkosen ostin Stockan hullareilta, kannattaa bongailla jos syksyn hullareilta saisi taas. Oli nimittäin halpa.

   Poista
 19. ihana postaus! kirjotat tosi hyvin ja luen aina mielenkiinnolla sun tekstejä :) lisää valokuvapostauksia, ja ehkä vielä perusteellisemminki olis kiva lukee miten kuvaat ja millä asetuksilla, et itekki oppis :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihana kuulla, kiitos paljon ! :) Pitää tehdä jatkossa enemmän ;)

   Poista
 20. Superhyber kiva postaus !! Näitä lisää ;) ja tosiaan niin kun joku jo mainitsikin, olis kiva lukee tarkempaa selostusta kuvien jälkikäsittelystä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toteutan semmosen postauksen lähiaikoina ! :)

   Poista
 21. Ihan pienenä vinkkinä vaan, ton vesileiman saa tosi näppärästi vaan rajattua pois jos haluaa kopioida ja väittää itse ottaneensa sun kuvat.. Tietysti jos keskelle laittais jonkun näkösen vähän haaleemman vois seki jollakin tapaa ärsyttää kun sitä kuvaa vesileimasta ei niin helposti erota. Inhottavaa, mutta hieno tuo vesileima silti, ja kuvatkin upeita! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin saa, mutta pidän nettikuvien koon niin pienenä (600 x 400 px), että jäljelle jäis aika pieni ja omituisesti rajattu kuva :D Mutta totta toi, että keskelle sijotettu leima estäis kyllä kopiointia varmasti paremmin. Hmmm, pitää ehkä kokeeksi kyhätä joku sellainenkin :D Kiitos !! :)

   Poista
 22. Moikka! Miten sä saat pysymään kuvat edelleen samoissa "mitoissa", eli esim. 1800x1200, vaikka rajaat jotain pois? Mulla on aina silleen että kuvasta tulee sitten mitoissa joku 1800x800 D::

  T. Osaamaton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rajaat vain kuvat aina samassa suhteessa kuin mitä alkuperäinen otos on :)Yleisin kuvasuhde on 3:2.

   Poista
 23. Oho oho :D Joillakin horZen suojia käytössä.. mitenköhän ne kehtaa ? :DD [sarkasmi] Anyways, upeita kuvia taas kerran (:

  VastaaPoista
 24. Mulla on sellanen ongelma kuvatessa esim. rakennekuvia (ja varsinkin niitä), että hevosesta puolet on hyvin tarkentunut ja puolet sitten ei. Esim. etuosa on tarkka ja takajalat ja peppu sitten suttuiset. En oikein tiedä miksi, ajattelin ensin että johtuisikohan se aukon koosta mutta eihän sen pitäisi kuitenkaan vaikuttaa kun samalla etäisyydellä etu- ja takaosa on siitä kamerasta? Rungossa ja objektiivissakaan ei mitään vikaa pitäis olla kun on kohta vasta vuoden vanhoja molemmat. :)

  Toivottavasti sait selvää, oon huono selittämään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle kävi noin kans ennen, ku tarkennuspisteen valinta oli automaattinen, mutta kun valitsin itse pisteen (keskellä yleensä toimii hevosia kuvatessa) niin tarkentaa paremmin koko kohteen :)

   Poista
 25. voitko käydä kattomassa mun blogin ja liittyy lukijaks jos tykkäsit? no mut kuitenkin täs on siihen linkki www.pikkuponienmaailma.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin käydä katsomassa, mutta liityn lukijaksi vain mikäli haluan blogia jatkossakin lukea.

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !