torstai 2. tammikuuta 2014

Tervetuloa 2014 sekä ongelmat !

Ensimmäinen postaus vuoden 2014 puolella, huisia ! Nuudelin suhteen voisi tämä kyllä vähän paremmissakin fiiliksissä alkaa, mutta mutta... uusi vuosi, uudet ongelmat, eikös se niin mene............ :) Voi itkuparku sentään. Heppahan oli tuossa melko pitkään aika hyvä ratsastaa, ts. tuntui että edettiin. No... nyt se on taas ollut jotenkin omituinen. Tosi vaikea selittää, kun periaatteessa heppa liikkuu ihan ok, mutta joku vain kuitenkin mättää...

Mihinkään kopelointiin tai taivutteluun Nuudeli ei reagoi (muutoin kuin toivotulla tavalla siis), mutta jostain syystä mua mietityttää hepan selkä... Siitä ei koskaan ole mitään moitittavaa löytynyt (ja on tosiaan mm. skintin avulla "ihan kunnollakin" tutkittu), päinvastoin, mutta eihän se mitään takaa. Tilanteet muuttuvat. Yhtä lailla kyseessä voi kuitenkin olla joku ihan muukin juttu; itsekseen ohimenevä, tai hoitoa vaativa. Ei näistä koskaan tiedä ja jostakin on pakko lähteä liikkeelle. Tärkeintähän on se, että ihminen osaa hevostaan lukea ja ongelmat huomata, sekä hankkia apua niiden fiksaamiseen.

"Mitä sä mamma röhnötät siellä oliks sul herkkuu vai ?!"

Olen nyt parina päivänä lukenut ihan vimmalla juttua hevoskiropraktiikasta, ja siitä kuinka vaikuttavia tuloksia sillä on saatu aikaan. Monien hevosten "oireetkin" tuntuvat olevan täysin samoja kuin mitä Nuutilla nyt on ilmennyt; jäykkyys, rajoittunut etu- tai takapään liike... ratsastajan tunne, ettei saa kaikkea irti. Kuten jo sanoin, niin ongelmahan voi aina olla missä vain (toki siis myös siellä satulan päällä...), mutta tätä haluan nyt kuitenkin ensimmäiseksi kokeilla.

Yritän saada varattua ajan eräälle meidän kotitallilla käyvälle kiropraktikolle mahdollisimman pian. Hän on viikon sisään tulossa hoitamaan erästä toista hevosta, ja toivoisin hänen voivan tsekata Nuudelin samalla. Peukut pystyssä !! Mikäli teitä muuten kiinnostaa, niin lukaiskaahan ihmeessä läpi tämä Hevoset & Ratsastus -lehden juttu, johon googlettamisen aloitettuani ensimmäisenä törmäsin: http://www.ratsastus.net/arkisto/jutut/4_2008/s34-37_heppa408.pdf !

Nuudelin kanssa liikutaan nyt siis sen verran kuin hyvältä tuntuu. Tänään tehtiin maneesissa käyntitehtäviä, ja keskityin saamaan hepan tasaiselle tuntumalle selän läpi. Käynti on Nuudelin kanssa passimaisuutensa vuoksi meidän vaikein askellaji, mutta loivilla väistöillä sain ihan mukavasti sekoitettua tahtia sekä hevosta enemmän selän läpi. Huomenna ajattelin tehdä reippaan maastolenkin ja ylihuomenna ehkä katsoa liikkumista hieman liinan päässä, mutta katsotaan nyt milloin tämä kiropraktikko on tulossa. Pakko vielä sanoa, että normaalisti kartan liinassa juoksuttamista kuluttavan ympyräuran vuoksi, mutta joissakin tilanteissa se on ihan fiksu (ellei ainoa) apukeino tai liikutusmuoto. Ei kuitenkaan liian usein eikä liikaa kerrallaan.

Kuvista kiitokset siskolle :)

Onko teidän hevosianne hoidettu kiropraktiikan avulla? Minkälaisia kokemuksia teillä käsittelystä on? Mielestäni ihan hirmu mielenkiintoinen aihe, josta kuulisin mielelläni omakohtaisia kokemuksia ! :)

Edit: tämä meidänkin tallillamme vaikuttava ammattilainen onkin siis ammattinimikkeeltään kraniosakraaliterapeutti, eikä kiropraktikko kuten virheellisesti puhuin ! Ymmärtääkseni tämä kuitenkin kulkee melko samoja linjoja kiropraktiikan sekä osteopatian kanssa. Korjatkaa toki mikäli olen ihan väärässä.

68 kommenttia:

 1. Höh, onpa tylsää :(

  Kiropraktikoitakin on niin monenlaisia, että mielipiteitä on varmasti monia. Meillä Torsten käy (nykyään harvemmin) Vihti DCssä saksalaisen Sybil Moffatin käsittelyssä. Omasta mielestä hän on paras - hoitaa mm saksan koulumaajoukkueen hevoset ;)

  Mä en tiedä, mikä lopulta sai Torstenin kuntoon vuoden mysteeriontumisen jälkeen, mutta yksi vahva usko on kiropraktia. Ja jos se ei yksinään ontumaa poistanut, niin pirusti ainakin suoristi ponia !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan juu, oonkin sun blogista lukenut !! ;) Kyseisestä kiropraktikosta oon kuullu hyvää monilta muiltakin, sille on varmaan aikamoiset jonot aina kun tulee Suomeen...? :D

   Vautsi, kuulostaa hyvältä !! Nuuttikin on hieman vino (no, kuten suurin osa muistakin hevosista...) ja olisi kyllä siistiä saada siihen apua :) Saa nähdä mitä hepasta sanotaan !

   Poista
  2. Vihti DCn sivulle tulee aina aika ajoin päivät, milloin Moffat on seuraavan kerran Suomessa. Mikäli on nopea, pääsee - tai ainakin on ennen päässyt - mukaan ;) Hinta hänelle on kova, 200 e (ainakin viimeksi), mutta hyöty on suuri!

   Tsemppiä teille :)

   Poista
  3. Uuu kiitos tiedosta !!! Tosiaan jos apua on, niin mielellään maksaakin enemmän ;)

   Kiitos ! :)

   Poista
 2. Olen jo kauan seurannut teidän menoa, mutta nyt ensimmäistä kertaa pakko kirjoittaa.

  Itse en ole koskaan kiropraktikoa hevosellani käyttänyt, mutta osteopatia olen käyttänyt ja sitä voin lämpimästi suositella! Se on auttanut omalla hevoselleni ja Donia on nyt yli vuosi säännöllisesti hoidettua ja selkä on koko ajan parempi. Voin siis lämpimästi suositella Tiina Meiseriä, joka on tehnyt mun hepalleni todellakin ihmeitä!

  Toivottavasti nuutti saa apua kriopraktikolta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, hienoa kuulla ! Kiitos kovasti kommentista, pitääkin pitää tuo nimi mielessä !! :)

   Poista
 3. Kiropraktikkoa en ole itse käyttänyt hevosellani, mutta seurannut vierestä Sybil Moffatin työtä ja olen aika vaikuttunut!
  Sellaisen jutun olen usealta selkävaivoja hoitaneelta kuullut, että jos selkä on akuutisti kipeä, väistöt saattavat pahentaa sitä? Tiedä sitten, mutta aika monesti olen törmännyt hevosiin, jolla on ongelmia sivuttaisliikkeissä on ongelmia myös selän kanssa.

  Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo nimi onkin tosiaan tuttu entuudestaan, kun oon tutuilta kuullut hyvää palautetta !

   Ahaa joo aivan, voi hyvin olla... :o Taidetaankin jättää väistöt nyt sikseen ennen kuin kuullaan mitä kiropraktikko sanoo. Voihan se olla ettei vika sitten olekaan selässä, sillä tuntuu että väistöillä olen saanut Nuuttia vähän paremmaksi, mutta tosiaan oon tehny aika loivia ja ihan käynnissä vaan, niin en tiedä miten reagoisi jos lähtisin "kunnon väistöä" vaikka ravissa vaatimaan...

   Kiitos tsempeistä ! :)

   Poista
 4. niin upeita nuo kuvat jälleen!

  elamanikuvina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. Omia hevosiani olen käyttänyt paljonkin kiropraktikolla ja kokemukset todella positiivisia. Edellisen hevosen rakenne ei ollut paras mahdollinen (notko selkä) ja se sai kiropraktikon käsittelyistä todella ison avun, hoidon jälkeen ratsastettavuus parani niin, että tuntui kuin olisi hevosta vaihtanut. Kiroprakikolla-käynnit olivat meille oikea pelastus, eikä selkä varnasti olisi pysynyt kunnossa ilman niitä.

  Myös nykyistä poniani olen käyttänyt kiropraktikolla ja on kyllä auttanut hyvin silläkin. Ei ihan niin suurta vaikutusta, kuin tuolla edellisellä rakennehirviöllä, mutta ratsastettavuus selvästi parantunut ja poni suoristunut, kun kiropraktikko sai vinon lantion korjattua. Suosittelen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi, kuulostaa hienolta !! Luinkin itseasiassa sun blogista juttua tuosta ja nyt kyllä entistä suuremmalla mielenkiinnolla odottelen meidän käsittelyä :)

   Poista
 6. Voi että kun sulla on aina postsuksissa niin nättejä kuvia! Muokkaatko nuo itse? Millä ohjelmalla? Lähetäppäterkut kuvaajalle että osaa ottaa kauniita kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, kuvaajankin puolesta :) Muokkaan itse juu, Photoshopilla (CS5) :)

   Poista
 7. Toivottavasti Nuutilla ei oo mitään vakavaa :(

  Mutta kuinka sä saat noi like ja dislike jutskat tonne postauksen alle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toivotaan, kyllä se ainakin hillua jaksaa... :D

   Tuolta bloggerin "Ulkoasu" -alasivulta kun klikkaat "Blogitekstit" kohdan oikeasta alareunasta "Muokkaa", niin sieltä voit valita postauksien alle tulevat toiminnot ja lisätä mukaan haluamasi painikkeet :)

   Poista
 8. Sulla on aina niin ihania ja tarkkoja kuvia! :) Ois kiva joku sellanen postaus jossa Nuutti kirjottas tavallaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :) Juu sellasen oon itseasiassa kerran tehnykki ja miettiny just että pitäs uusia jossain välissä... ;)

   Poista
 9. vitsi miten ihania noi kuvat, molemmat olette niin kauniita. :)

  VastaaPoista
 10. Kiropraktikoilla (niin kuin tietysti keltä tahansa muultakin) saattaa jäädä jotain huomaamatta, kun keskittyvät niin sen jäykkyyden löytämiseen eläimestä, että kun huomaavat jaloissa olevan jotain, hoitavat sen, mutta oikeasti vika onkin selässä. Näin oli meillä: Kiro totesi, että jalkavikaa ja hoiti sen, jonka jälkeen täyslepo. Heppa tuntui heti levon jälkeen hyvältä, mutta autas kun pari päivää meni niin ei ollut enää. Mentiin sitten ihan ell.iin ja olihan siellä selässä sitten kuitenkin se ongelma.

  Milloin olette viimeksi vierailleet selän osalta klinikalla? Nämä selkätilanteethan voivat muuttua nopeasti parissakin kuukaudessa ja jos Nuutti on paljon sairaslomaillut niin olisiko satulan istuvuus voinut tässä ajassa huonontua? (arvailua) Mutta tosiaan, tuntuu nykypäivänä hevoset sairastuvan ties mihin vaikka kuinka pitäis kukkaa kämmenellä.

  Toivottavasti löytyy vika jos sellaista on! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, voihan niinkin sattua. Tämä kyseinen kiropraktikko kyllä ainakin kuulemma käy hevosen läpi ihan kautaaltaan ja on tutuilla hevosilla auttanut ratkomaan monia ongelmia mistä milloinkin :) Klinikallahan ollaan viimeksi käyty syksyllä, jolloin selkääkin tutkittiin.

   Ei ollenkaan mahdoton ajatus tuo satulan istuvuuden huonontuminen, sekin pitää tarkastaa vaikka olen kyllä ainakin estesatulan (jonka kanssa siis olen viime aikoina pääasiassa ratsastanut, jos satulalla ollenkaan) kohdalla ollut sitä mieltä että ihan hyvältä näyttää...

   Mutta juu totta tuo, että tuntuu lähipiirinkin hevosilla olevan jos jonkinmoisia vaivoja vaikka omistajat kuinka hoitaisivat ja hoitaisivat... Kiitos, toivotaan tosiaan näin ! :)

   Poista
 11. No voih.. :( Yhtä vuoristorataa tämä elo näiden kaviokkaiden kanssa. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 12. Voi kurjuus, toivottavasti on jotain ohimenevää vaan!
  Kuvat on niin ihanat jälleen <3

  VastaaPoista
 13. meillä on kyllä suunta seuraavaksi myös jollekkin kiropraktikolle jos ei heppa ala mennä parempaan suuntaan.. murmur :( Toivotaan ettei ole mitään vakavaa teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan... :( Joo toivotaan tosiaankin, myös teidän kohdalla !

   Poista
 14. Voi pikku Nuutia... :( toivottavasti selviää ongelman syy. Peukut pystyssä myös täällä, että saatte sen kiropraktikon vilkaisemaan Nuudelia. Tsemppiä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Saatiin onneksi aika tiistaille, nyt vaan odotellaan :)

   Poista
 15. Meillä käy aina sellanen Bruno niminen ulkomaalainen kiropraktikko tms. hoitamassa kisaheppoja :) On se jännä miten se vaan näkee kaiken vaikka kun hevosta juoksutetaan pari minuuttia ympyrällä tai kun ihan vaan tunnustelee sitä läpi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa just katoin telkkarista ohjelmaa missä oli Bruno niminen apina lol :D Mutta siis aika kiva, voi ku osais itekki... !

   Poista
 16. oi miten ihania kuvia !

  toivotaa ettei nyt oo mitään pahempaa vikaa :)

  VastaaPoista
 17. En tiedä käykö teidän alueella, mutta ainakin eripuolella suomea käy sakalainen hevososteopaatti Simone Klein. Jos sattuisi että käy josaain teidän lähellä niin suosittelen! Erittäin taitava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa ! Ei ole nimi ainakaan tuttu, mutta pitääpä pistää muistiin ja googletella sekä kysellä tutuilta... :) Kiitos vinkistä !!

   Poista
  2. Mahtavaa oikeinkirjoitusta multa taas :D miten puhelimella voikin olla niin vaikeaa kirjoittaa! Tv: sama ano

   Poista
  3. Hahaa joo mä mietin aina samaa kun puhelimella kirjottelen :D

   Poista
 18. toi toka kuva <3 toivottavasti nuudelilla ei oo mitään isompaa!

  VastaaPoista
 19. Hienoa, että kuuntelet hevostasi ja haet ongelmiin apua kaiketi ennen kuin ne ehtivät kasvaa suuremmiksi. Kiropraktiikasta olen tuttaviltani kuullut paljon hyvää ja mm. serkkuni tyttären poni tuskin kilpailisi kansallisella tasolla ilman kiropraktikon säännöllistä apua. Oli ennen sellainen "epämääräinen jumittaja" ja ontui satunnaisesti milloin mitäkin jalkaa. Tai siis eihän se jalkoja ontunut vaan selkäänsä, mutta ilmeni tuollaisena oireiluna. Tsempit teille, toivottavasti löydätte kiropraktiikasta avun.

  Aivan ihania muuten taas kerran nämä postauksen kuvat :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohho, hienoa kuulla että on ollut apua ! Toivottavasti tosiaan olisi apua meillekin, suurella mielenkiinnolla odottelen :) Kiitos !

   Poista
 20. VOI EI!! Toivottavasti nuutilla ei ole mitään pahaa!!:( ja nuo kuvat on iha tosi kivoja<3

  VastaaPoista
 21. Minun hevonen kävi kiropratikolla ensimmäisen kerran nyt joulukuussa. Se on aina ollut vaikea ratsastaa ja aivan vino. Tämän käsittelyn jälkeen eron kyllä huomasi, hevonen oli kuin eri eläin ratsastaa. Mutta totuus on, ettei yksi käsittelykerta vielä ihmeitä tee, ainakaan niin pahoihin ongelmiin kuin meillä on. Kyllä se kuitenkin siitä koko ajan paremmaksi menee, kun vain jaksaa huollattaa lihaksia myös ihan perinteisellä hieronnalla ym. :) Suosittelen kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että jo kerran jälkeen on kuitenkin jonkinlaista parannusta tapahtunut ! Riippuu tosiaan varmaan paljon tapauksesta, että kuinka monta / kuinka säännöllistä hoitoa hevonen vaatii. Niin ja juu aivan, lihashuolto on tärkeää muistaa myös !! :)

   Poista
 22. Mun entistä suomenhevosta käytettiin kiropraktikolla pariinkin kertaan. Sen takapää oli jotenkin muljahtanut sijoiltaan kaatumisen takia. Myös lavoissa oli jotain lukkoja. Toinen kiropraktikko oli joku superhyvä saksalainen ja toinen "ihan tavallinen". Hienosti ne "naksuttelivat" ja tekivät työtään. Hevonen muuttui silmissä, ja kaikki viat saatiin entiselleen, ihan vain kiropraktiikan avulla. Turhasta siis tuskin maksat, vaikkei Nuutin vika heti kiiropraktikon käsittelyssä selviäisi :). Tsemppiä teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ouuuts ! Tosi kiva kuulla, vitsit, en millään malttaisi odottaa Nuudelin käsittelyä kun näin positiivista kommenttia lukee ! Ja aivan totta, ettei tästä varmaan haittaakaan ole missään nimessä :) Kiitos kovasti !

   Poista
 23. No voi harmin paikka, jos uusi vuosi alkaa noinkin inhottavissa merkeissä :( Toivottavasti saat nopeasti ajan kiropraktikolle ja vaivan (jos sellaista siis on :D) hoidettua pois :)

  http://pirinransu.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano... D: Saatiin onneksi tiistaille aika, ja nyt yritän malttaa odottaa ! Toivottavasti tosiaan löytyisi joku "helposti fiksattava" ongelma ja päästäisiin joskus taas takaisin normaaliin arkeen.......... :D

   Poista
 24. Meillä on erittäin positiivisia kokemuksia! Tämän hetkisellä hevosellani tuskin voisi ilman kiropraktikon sekä hierojan yhteistyötä tavoitteellisesti treenatakaan. Toivottavasti tekin saatte kiropraktiikasta apua sekä neuvoja myös liikutukseen ja venytyksiin yms. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten kiva kuulla !! Toivotaan näin, mäkin tosiaan mielelläni kuulisin vinkkejä siihen miten voisin omalla tekemiselläni edesauttaa hevosen kunnossa pysymistä sekä tukea varsinaisia hoitoja ! :)

   Poista
 25. En oo varma oonko laittanu kommentin ku tossa luki "kommenttisi on julkaistu" o.O

  Ääää toi eka kuva o ihan täydellinen! Millä muokkaat kuvas?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa hassua, ei oo sulta nimittäin muuta kommenttia tänään tullut :D

   Hih voi kiitos ! Photoshopilla muokkailen :)

   Poista
 26. Ihana tunnelma noissa kuvissa, olette jotenkin niin toistenne näköisiä! :)

  VastaaPoista
 27. Toivottavasti saatte kiropraktikolta apua "omituisuuteen". Itse olen tallikavereilta kuullut hyviä kokemuksia jo ihan yhden tai parin hoitokerrankin jälkeen. Teethän sitten postausta kiropraktikon vierailusta? Olisi mielenkiintoista lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, toivotaan tosiaan että meidänkin ongelmiin löytyisi tällä tavoin ratkaisu tai ainakin hieman apua :) Ja juu teen varmasti, saan varmaan kuvaajankin matkaan ! Voin siis itse keskittyä kuunteluun sekä tarkkailuun, ja jättää kuvaamisen kaverille...... ;)

   Poista
 28. Oot iha tosi kaunis!!!!! Toivottavasti nuutilla ei ole mitään huonoa:( ja vitsi noi kuvat on ihanii!

  VastaaPoista
 29. Hirmuisesti tsemppiä sulle ja nuudelille sinne ! + Virtuuaaalihali! <3

  VastaaPoista
 30. Mun hevosia ei o hoidettu tolla menetelmäl. Toivottavast teille on apua siitä ja selviää syy ongelmaan!

  VastaaPoista
 31. Meil on hyviä kokemuksia :) ramil oli paha lukko ristiselässä kohta 3 v sitte nii käytii näyttää selkä. Saihan sitä aluksi hoitaa enempi mut nyt käydää kerta vuoteen näyttämässä et missä kunnossa on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että teidän ongelmaan löytyi tota kautta ratkaisu ! Kumpa meilläkin :)

   Poista
 32. Ihania kuvia! Toivottavasti Nuutilla ei ole mitään vakavaa, tsemppiä! :)

  VastaaPoista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !