tiistai 18. marraskuuta 2014

Tilannepäivitystä naksuilun suhteen

Hui sentään, olen meinannut unohtaa meidän naksuiluharrastuksemme täällä blogin puolella ihan kokonaan ! Ensimmäisen postauksen jälkeen lupasin päivitellä teille Nuutin edistymistä, joten nyt taitaa olla korkea aika kertoilla vähän missä tällä hetkellä mennään.


En osaa yhtään sanoa kuinka monta harjoituskertaa meillä nyt on takana, sillä ihan joka viikko emme ole Lindan kanssa ehtineet harrastuksen parissa näkemään - kahden ihmisen aikataulun sekä hevosen viikko-ohjelman yhteen sovittaminen kun ei aina ole ihan simppeli juttu. Yksin en halua ainakaan vielä tätä tehdä, sillä toisen (naksutuskoulutuksen suhteen kokeneemman) näkemys asioista on taatusti merkittävässä roolissa Nuutin nopean kehittymisen suhteen, enkä halua sekoittaa pakkaa omalla sähläämiselläni.

Pullotempun kanssa olemme päässeet etenemään jo melko pitkälle. Nuuttihan oppi pullon kaatamisen todella nopeasti, eikä ongelmia kahden tai kolmenkaan kanssa ilmennyt. Pulleroiden etäisyyttä hevosesta sekä toisistaan pystyttiin jo toisena naksuilupäivänä lisäämään ja tämän jälkeen siirryttiin opettelemaan vihjesanaa "pullo". Välissä jätimme pullot parilla kerralla kokonaan talliin ja treenasimme alkeita muutaman muun tempun kanssa, mutta viimeksi päätimme lisätä hevosen bravuuriin hieman vaikeusastetta.

Ennen maan tasalla kaadettavana olleet pullot siirtyivät siis korkeammalle. Tässä vaiheessa otettiin mukaan hetkellisesti tuttu ja turvallinen naksutin, sillä tempun vaativuuden lisääntyessä pelkäsin vihjesanan olevan tavallaan "liian vähän" ja sekoittavan hevosta. Ensin yritimme saada Nuutin kaatamaan kohteet aidan tolpalta, mutta hevonen ei suostunut siihen millään. Se oli kiinnostunut kyllä, mutta kosketus jäi uupumaan vaikka pullon korkin päälle pistettiin porkkana (!). Kentän aidan alemmalta lankulta kaato onnistui, mutta tolppa ja ylempi lankku olivat ihan nou nou. Pähkäilimme aikamme mistä moinen oikein voisi johtua, kunnes tajusin; Nuuttihan on varmaan elämässään kerran jos toisenkin saanut liian läheistä tuttavuutta tarhan aitaan tehdessään pinen tällin. Sähköiskun. Hevonen ilmeisesti siis varoi tämän vuoksi. Näin ollen päätimme raahata kentälle muutaman kavaletti-sokeripalan ja siirtää pullon (teimme siis tosiaan ensin yhden kanssa) sen päälle.


Eli kun Nuutti kaatoi pullon sokeripalan päältä, tuli naks ja nami. Muutaman toiston jälkeen kasattiin päällekkäin kaksi sokeripalaa, jolloin pullo nousi kaadettavaksi lähes aidan korkeudelle. Ongelmia ei ilmennyt, joten aiemman epäonnistumisen syyn täytyi tosiaan olla aidassa. Onnistumisten jälkeen lisättiin kuvioihin ensin toinen pullo yhden sokeripalan päälle, sitten vielä lopuksi kolmas maan tasalle. Kahden pullon kanssa Nuutti pysyi laskuissa mukana ja kaatoi suurella itsevarmuudella molemmat, mutta kolmen kanssa se meni välillä sekaisin ja havitteli namia vaikka yksi oli kaatamatta. Yleensä näin tapahtui silloin kun se aloitti keskimmäisestä pullosta. Lopuksi saatiin kuitenkin pari todella hyvää onnistumista ja myös naksutin voitiin jälleen jättää pois.


Parhaasta onnistumisesta ei valitettavasti ole videota ja näidenkin laatu meni taas ihan puuroksi, mutta hei ! Sentään äänet ovat mukana tällä kertaa. Antakaa siis anteeksi kiljumiseni...... :D
Muista tempuista ei valitettavasti ole videomateriaalia, mutta yritän muistaa napata seuraavilla kerroilla. Olemme aloitelleet mm. temppuja "tassu", kumarrus ja noutaminen. Tassussa meillä on tarkoituksenamme saada Nuutti nostamaan jalkansa ja laskemaan sen esimerkiksi edessään olevan hiirimaton päälle. Hevonen tajuaa paremmin että nimenomaan jalan ojennus on se mitä tempussa haetaan, kun kosketus mattoon tuo sille palkinnon. Myöhemmin matto jätetään naksun tavoin kokonaan pois.

Kumarruksesta voisin kertoa enemmän kunhan päästään vähän pidemmälle. Ensin pitäisi nimittäin saada kosketuskeppi jälleen paremmin haltuun, jotta sen voi viedä mahan alle niin että Nuutti haluaa palkinnon toivossa sitä tavoitella - samalla kumartaen. Voi olla, että koetamme seuraavaksi ottaa mukaan myös raipan (tms.), jotta pystyn homman edistyessä ottamaan hevoseen etäisyyttä, mutta kuitenkin neuvomaan sitä tarvittaessa pienellä kosketuksella. Haluan vielä painottaa, että meille raippa ei missään nimessä ole ikävä väline.

Tässä vaiheessa alkoi hämärtää, joten loput kuvat ovat hieman pimeitä ja värittömiä.

Noutaminen on temppuna sellainen, mitä en pahemmin ole koirien kanssa edes miettinyt. Suurin osa huiskahännistä suorastaan janoaa kyseistä puuhaa, ja ne myös yleisesti ottaen yhdistävät tiettyihin esineisiin liitetyt vihjesanat varsin helposti. Meillä esimerkiksi Vertti osaa noutaa pallon, kun sille sanoo "pallo". Se rupeaa saman tien etsimään, eikä luovuta ennen kuin löytää oikean kohteen. Hevonen on eläimenä hieman erilainen, se ei omista samanlaista viettiä. Nuutti kuitenkin on luonteeltaan erittäin utelias ja kaiken lisäksi vielä perso herkuille, joten uskon siitä vielä kuoriutuvan ihan kelvollinen noutaja... ;) Tarkoituksenamme on löytää esineitä jotka herättävät hevosen kiinnostuksen mahdollisimman vahvasti (tähän mennessä paras on ollut muovipurkki) ja palkita sitä sitten niiden räpläämisestä sekä nostamisesta. Vähitellen opetetaan, että kun esineen toimittaa ihmiselle, tulee palkkio. Tästäkin juttelen lisää kunhan tempun kanssa etenemme... !


Mikäli olen mielestänne unohtanut jotakin oleellista tai kenties onnistunut herättämään muita kysymyksiä naksutinkoulutukseen liittyen, niin laitelkaa ihmeessä kommenttia ! Vastailen enemmän kuin mielelläni - joko kommenttikentän tai kokonaan oman postauksen puolella :) Hyvää alkanutta viikkoa kaikille !

21 kommenttia:

 1. Luin otiskon sujuvasti: Tilanne päivitystä nakuilun suhteen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahaa, ei hitto ! Jos nyt ainaki toistaseks vielä vaatteet päällä..... :D

   Poista
 2. ".. tämän jälkeen siirryttiin korvaamaan naksun naksahdus vihjesanalla "pullo""
  Ethän sinä naksua _korvaa_ vihjesanalla? Naksu on merkki "noin, tuo oli oikein, siitä saat palkan". Vihjesana on sana, joka kuvaa, mitä pitäisi tehdä. :) Naksun voi myöhemmin korvata sanallisella kehulla "kiitos" tai "vau" tai vastaavaa, mutta naksu on merkki oikein tehdystä työstä, eikä siitä, mitä eläimen tulisi tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, huonosti ilmaistu, muutin tuota lausetta hieman (tämän jälkeen siirryttiin opettelemaan vihjesanaa "pullo"). Mä en itse todellakaan ole tässä puuhassa mikään haka, mutta meitä on neuvottu aloittamaan vihjesanan kanssa naksun paikalta (tai "hetkestä juuri ennen sitä") eli mahdollisimman läheltä sitä tehtävää ja itse onnistumista. Naksun varsinaisesta korvaamisesta on tosiaan ehkä harhaanjohtavaa puhua, sillä meilläkin on siihen liitetty sanallinen kehu "hieno" (tai "hyvä", äänensävyllä uskon enemmän olevan merkitystä ainakin hevosten kanssa). Pitääkin oikein seuraavalla kerralla ja seuraavaan postaukseen miettiä tätä vaihetta vähän tarkemmin meidän koutsin kanssa :D

   Poista
  2. Lisään tähän vielä, että ollaan tänään jutskattu aiheesta ja yritän seuraavassa postauksessa kertoa mahdollisimman selkeästi ja oikein miten me siis käytännössä toimimme !

   Poista
 3. Voisko videoon saada linkin, kun mun nykynen puhelin ei muuten näytä niitä :( mutta inspiroiva postaus ehdottomasti! Oon ite kiinnostunu kans naksutin"harrastuksesta" mun ruotsin ardennertamman kans ja siks tosi kiva lukee ku teki nuutin kaa touhuutte!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei joo ehdottomasti, pitääkin muistaa jatkossa !

   Ja voi miten kiva kuulla ! Voin kyllä tätä puuhaa oikein lämpimästi suositella, ihan huikean hauskaa ja palkitsevaa :)

   Poista
 4. Tosi kiva lukea tästä teidän naksutinharrastuksestanne, odotan innolla että pääsen omankin hevoseni kanssa aloittamaan! Se tulee Suomeen ensi viikolla suoraan Espanjan lämmöstä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oiii Espanjasta !! ♥ Mistä sieltä ja onko espanjalainen syntyjään?

   Tosi kiva, että tekin meinaatte ryhtyä naksuilemaan ! :)

   Poista
 5. Ahahahahahahhaha mä en kestä näitä kuvia! :D Ihania! <3

  VastaaPoista
 6. Ihana Nuutti!! Ja sulla on ihana ääni ja ihan koko olemus, vaikutat tosi kivalta ihmiseltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua eii mä vihaan mun ääntä........ :D Mutta ihana kuulla, kiitos :)

   Poista
 7. Tosi kiva postaus

  VastaaPoista
 8. Tiiätkö muute miks kaikissa blogeissa on tää robotti juttu mis pitää kirjottaa numeroita ennen ku voi lähettää kommenttia ?? Ei oo ennen ollu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä ole huomannut...? :o Asetukset on mulla ainakin samat mitkä ennenkin !

   Poista
 9. Tosi mielenkiintoinen ja hauska postaus:)) varsinkin kolmas kuva oli tosi hauska:D

  VastaaPoista
 10. Hauska lukea, että joku muukin opettaa hevoselleen "perustemmpuja". Meillä ollaan kovasti opeteltu antamaan "tassua" ja tämä toimii oikein kätevästi jo (saa laitettua suojat esim. etusiin pojan ojentaessa jalkaa). Kumaratamista ollaan kanssa harjoiteltu, mutta Wili vaatii vielä jonkinverran apua, jotta ymmärtää koukistaa toisen jalan alleen.
  Ollaan kokeiltu raipan avulla, että anna merkin ja käskysanan, mutta Wili yrtittää kumartaa molemmat etuset maassa ja peräpää pystyssä. Miten teillä tuon raipan kanssa, oletteko päässeet miten pitkälle ? Ja jos ois jtn vinkkiä, jonka voisit jakaa kuinka me ehkä pääsisimme eteenpäin? :D

  VastaaPoista
 11. Ihana postaus! Miten Nuutti oppi, että naksuttimesta seuraa nami?

  VastaaPoista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !