tiistai 9. kesäkuuta 2015

Finnderby 2015

Lauantaina herätyskello käski jalkeille viideltä. En totellut, vaan torkutin huomaamattani melkein kuuteen. Tuli kiire. Tökkäsin ripsiväriharjalla silmään, löin pikkuvarpaani lipaston reunaan ja liukastuin rappusissa. Kotiavaimet olivat hukassa, samoin toinen kenkäni. Yritin etsiä syyllistä jaloissani pyörivän puudelilauman joukosta, mutta kukaan ei tunnustanut. Puoli ikuisuutta ympäri taloa ryömittyäni löysin tohvelin olohuoneen pöydän alta ja pääsin matkaan. Myöhässä tietenkin, kuten tavallista.

Rautatieasemalta Ainon ja Maisan noukittuani auton keula kääntyi kohti Ypäjää. Ihana Siiri oli jälleen kerran pistänyt tuulemaan ja järjestänyt Finnderbyn yhteyteen bloggaaajatapaamisen, jonka ohjelmaan kuului vaikka mitä mielenkiintoista. Aamu alkoi hetkisen "vapaalla", jonka aikana kävimme tsekkaamassa derbykentän meiningin ja siirryimme expon kautta seuraamaan nuoria kouluhevosia. Tämän jälkeen tapasimme päivän aikana oppaanamme toimineen Sarin, juttelimme hänen kanssaan hetkisen ja valuimme sitten kahdessa porukassa maastoradan varteen odottamaan perinteisen Mannerheimin kenttäratsastuskilpailun sekä sen myötä käytävän Suomenmestaruustaiston käynnistymistä.

Tämä hevonen oli yhtä jalkaa !
 
Nuorten luokassa aloitimme Ainon kanssa kuvaamisen Päivärinteeltä, jossa näki hyvin kenttähevosten isoa laukkaa. 
Siitä siirryimme puolessa välissä aina yhtä jännittävälle vesiesteelle.
Tämä koira oli onnellinen kun pääsi pulahtamaan vieressä olevaan lampeen.
Yritettiin kenttäluokkien välissä ottaa meistä asiallista yhteiskuvaa, mutta tuuli vähän pilasi suunnitelmat... :D Kaikki nämä neljä kuvaa © Jilla.
Ja sitten kun siirryimme kuvaamaan niin mun kameraan lensi toukka... ! En huolinut kuvausassistentiksi. © Siiri.
Senioreiden luokan C-este näytti ihan tavalliselta risuaidalta, kunnes luokan loputtua kävelimme sen edestä ja...
... tajusimme, että siinähän on hillitön kuoppa. Hevoselle varmasti helpompi hahmottaa ja hypätä kun on selkeä, suora maalinja jne., mutta ihmissilmään tuo näytti aika hurjalta.

Kenttäratsastus on aina mielenkiintoista seurattavaa. "Vauhtia ja värikkäitä tilanteita", kuten Seppo Lainekin sanoi. Kilpailun päätyttyä pääsimme hänen kanssaan kävelemään läpi maastoestekokeen rataa. Seppo kertoi meille mm. yhden ja kahden tähden luokkien tasoeroista sekä näytti muutamia kummankin ns. ratkaisun paikoista. Jännää, ehkä vähän pelottavaakin, mutta ennen kaikkea antoisaa.

Ensimmäinen vesieste, josta vasemmanpuoleinen tehtävä kuului yhteen tähteen, oikeanpuoleinen kahteen tähteen.
Kapea este, johon piti hieman kaartaa. Tarkoituksena valmistaa ratsukkoa seuraavaan tehtävään, joka oli...
... ylöshyppy sekä heti perään hypättävä tukki.
Tämä oli radan yksi ns. "lepoeste", eli vaikeampien tehtävien jälkeen palauttava sekä samalla tuleviin tehtäviin valmisteleva hyppy. Näitä hevoset yleensä hyppäävät mielellään ja hyvin.
Yksi vaativammista tehtävistä, eli kolmoissarja. A-osalta lähestulkoon 90 asteen käännös B:lle...
... joka oli melko massiivinen kulmaeste. Taustalla häämöttää n. kolmen laukan päässä odottava C-osa.

Vesiesteelle päättyneeltä kierrokselta painelimme koulukentän kautta nurmen reunalle seuraamaan itse Finnderby-luokkaa. Tässä vaiheessa tuuli oli ehtinyt yltymään sateeksi ja iho meni kylmästä kalkkunannäppylälle, mutta se ei iloista seuruettamme haitannut. Mitä nyt korkeintaan valitimme kun kuvat eivät onnistu. Tiesittekö, että Finnderby-rata on vuodesta toiseen sama, ja että sen perusradan pituus on peräti 1070 metriä, eli kaksi tai jopa kolme kertaa enemmän kuin tämän päivän normaalit esteradat? Vaativa rata pitää sisällään 19 estettä ja hyppyjen määrä on sarjojen sekä bankettien myötä peräti 24. Siinä saa kuulkaa jo vähän tehdä hommia.

Sössin kaikki luokan kuvat niin, että esteiltä onnistuneita ei tullut ainuttakaan.
Tämä oli lähimpänä, mutta tarkemmin kun katsoo niin aika heikkoa jälkeä tämäkin. Tarkennus ei esim. puhtaasti ole kohteessa vaan etualan johteissa ja taustaan on tullut pientä tärähtäneisyyttä. Näiden muidenkin kuvien (jatkuvasti heikkenevästä) laadusta sekä kameran hitaudesta voi päätellä sen, että tämä antiikkinen 400d alkaa pian olemaan prakaamispisteessä...

Ruokailun ja expo-alueella palloilun jälkeen suuntasimme kutsuvieraina Suomen hevosurheilumuseon avajaisiin. Puheita, vähän kuplivaa, pientä purtavaa, väkeä hienoissa puvuissa ja me - koko päivän tuulessa ja sateessa ryvettyneet bloggaajat, hehkeämpinä kuin koskaan aiemmin. Heh... Onneksi museossa riitti katseltavaa niin, että kukaan tuskin huomasi meitä ihmetellä. Jos Suomalaisen hevosurheilun historia kiinnostaa niin kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa, varsin mielenkiintoinen kokoelma palasia menneisyydestä ! Lunttasin Siirin blogista, että museo on auki perjantaisin ja lauantaisin 5.6.-6.9.2015 klo 10-16, ja sijaitsee siinä Härkätallin sun muiden kanssa samassa pihapiirissä.

Erittäin hyvä - ellei täydellinen - poppoo ! Tosi hyvä idea ottaa se "virallinen yhteiskuva" näin päivän päätteeksi............. :D

Päivän kruunasi aivan ihana, sydämet sulattava vierailu varsalaitumelle. Tummien pilvien väistyessä aurinko pääsi taas lämmittämään ja voi... siellä niitä oli: pieniä maitovarsoja vaikka muille jakaa. Osa tarkkaili meitä turvallisen välimatkan päässä, osa suorastaan punkesi syliin ja nautti saamastaan huomiosta niin, ettei tiennyt mille mutkalle olisi pienen turpansa laittanut. Voihan ettien että, tämä heppavauvakuume kasvaa kohta ihan pitelemättömäksi.......... !

Tämä oli kyllä sen päiväinen halinallukka !
© Annika.
Tämän vauvan olisin voinut ottaa kotiin ! © Jilla.

Jos olisin saanut päättää, olisin pystyttänyt varsalaitumelle teltan ja jäänyt sinne asumaan. Lopulta oli kuitenkin pakko sanoa pienille pörröpäille upeine emineen heipat ja suunnata kotia kohti. Kiitokset aivan mahtavasta päivästä kaikille hupsuille höpsöille bloggaajille: Ainolle, Maisalle, Jillalle, Kaktulle, Annikalle, Essille, Oonalle, Mandille, sekä tietenkin itse tehotyttö Siirille ja Ypäjän Hevosopistolle, sekä heidän osaltaan erityisesti loistavalle oppaallemme Sarille ! Sääherran oikkuilusta huolimatta päivä oli enemmän kuin onnistunut ja naurettua tuli välillä niin, että naamaan sattui. Kaktun kuvaama videopostaus tiivistää reissun enemmän kuin loistavasti, joten suosittelen katsomaan !


Tässä myös Essin kyhäilemä, hieman erilainen koostevideo. Kannattaa varautua kylmiin väreisiin...


Olitteko te tänä vuonna Finnderbyssä, tai oletteko joskus aiemmin olleet?

37 kommenttia:

 1. Wau, hyviähän nuo kuvat ovat, vaikka ehkä tuo laatu on huononpi kuin mitä sun kuvissa yleensä on tottunut näkemään! En ikinä jaksa katsoa noin pitkiä vidoita, mutta tuo Kaktun tekemä 10min videohan meni ihan heittämällä! :o Haha, ihania olette! :) Keneltä te kyselitte luvan mennä rapsuttelemaan noita varsoja? Aivan ihania! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo laatu heikkenee jatkuvasti, pakko saada uusi runko mahdollisimman pian ! Mutta kiitos :) Haha, ihana kuulla, mustaki toi video meni ihan kamalan äkkiä vaikka minuutteja siinä oli noinkin paljon ! Päästiin käymään varsalaitumella oppaamme Sari Raiskion kanssa ja joo älä muuta sano, olivat kyllä aivan valloittavia pikkukavereitä ! ♥

   Poista
 2. siis menittekö vaan omalla luvalla tonne varsa laitumeen ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tietenkään ! Oppaamme Sarin kanssa siellä kävimme :)

   Poista
 3. Upeita kuvia! Tiedän tunteen kun vanha kamera alkaa hajoamaan.. Oma 450D:ni meni rikki viime kesänä ja otti lopuksi tosi huonoja kuvia.. Melkein vuosi piti sinnitellä kännykän kameralla kunnes onneksi pari viikkoa sitten sain Canon 70D:n :) Toivottavasti sinäkin saat pian uuden!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Voin kuvitella... 70d on kyllä varmasti hyvä ! Mulla on niiin ikävä mun rikki mennyttä 60d:tä. Pitää vähän taas selailla kameratarjontaa ja ruveta tosissaan miettimään uutta...

   Poista
 4. Toi kaktun video oli kyllä hauska ja ei voi muuta kuin ihailla tota essin tekemää, siis ihan mahtavasti tehty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo, kaksi hieman erilaista pätkää :D Molemmat erittäin hyvin onnistuneita munki mielestä !

   Poista
 5. Hienoja kuvia ja ihana tuo videopostaus! Symppiksen oloista porukkaa olette kyllä koko joukko :-)

  VastaaPoista
 6. Ja ohops, unohtui: nuo varsat sulattivat sydämen täällä ruudun toisellakin puolen <3 Erityisesti tuossa viimeisessä kuvassa on mielestäni aivan valtavan ihana tunnelma! Kaunis hevoslapsi ja sivusilmällä sen unta vahtiva äiti... Oih... <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heppalapset ovat kyllä niiin ihania ♥ Kiitos kaunis, toi kuva kuuluu itseasiassa omiinkin suosikkeihini - juuri nimenomaan tuon asetelman ansiosta... :)

   Poista
 7. Hei! Olisiko mahdollista saada käyttää tuota kuvaa c esteeltä fbssa ja instagramissa? 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tottahan toki ! Kunhan merkkaa kuvan yhteyteen © Susanna Niemi 2015 :)

   Poista
 8. Hui mitä esteitä :O Ite en kyllä uskaltais hypätä. Minkä korkuisia nuo on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo maastoesteet? Ööm nuorten luokassa maksimikorkeus taisi olla 110cm ja sennuista en ole ihan varma, 115 tai 120cm. Heillä sitten tietenkin muillakin tavoin vaativampi rata :) Oli kyllä hurjan näköisiä esteitä osa, mä olisin voinu hypätä muutaman jos niistä olis sahattu suunnilleen puolet pois... !

   Poista
 9. Minun mielestäni tässä postauksessa oli tosi hienoja kuvia kaikki, mutta eniten pidin tuosta missä on tumma hevonen risuesteellä (koska se näyttää ihan minun entiseltä tammalta.. <3) ja sitten tuosta haalennetusta laidunkuvasta. Sinulla on kyllä taito taltioida kameraan kauniita hetkiä (vrt. itse vain räpsin, en tiedä oikeasta kuvaamisesta mitään..) ja jos joskus taas entisen jättämän surun laannuttua hommaan uuden hevosen, niin haluan kyllä sinut sitä kuvaamaan!

  Meidän tallillamme olisi muuten myynnissä vähän samannäköinen suomenhevosvarsa, mitä tuossa kuvassa halailet. Varaanko sen sinulle? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih... kiitoksia ♥ Otan osaa ilmeisesti edesmenneen hevosesi puolesta. Toivottavasti suru kuitenkin tosiaan laantuu ja kuvaan astuu jossakin vaiheessa uusi hevonen :)

   Hahaha, aika paha, aika paha... Et arvaakaan miten tekisi mieli sanoa että joooooo ! :D

   Poista
 10. ei varmaan yhtään tsressaa varsalle kun paljon vieraita ihmisiä on ympärillä ja yrittää vain saada hienot kuvat sen kanssa.. sen ilmekkin on niin ahdistunut.. -.- toivottavasti sen emo tuli ja potkaisi teitä koska varsojen laitumella kuuluisi olla rauhallista!!! ei ole varmaan kivaa jos pilasitte niiden kokemuksen ihmiseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikäväksesi voin todeta että ei, kukaan ei saanut kaviosta :) Huuli pitkänä rapsutuksista nauttiva varsa ei näiden hevosäitien mielestä ollut järin huolestuttava näky... ;)

   Poista
 11. Tuo alempi video on aivan uskomattoman hieno! Hyvä etten itkuun pillahtanut kun elin niin vahvasti fiiliksessä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ihana :D Toi on kyllä tosiaan hieno !!

   Poista
 12. Ihania varsuleita! Meidänkin tallillemme syntyi muutama päivä sitten pieni suokkitamma ja tekisi kyllä jokaisen tallireissun päätteeksi mieli napata se kotiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voii, ihanaa !! Hevoslapsoset on kyllä niin ♥

   Poista
 13. Olin finderbyssä ja olen ollut tosi monta vuotta ennenkin:) siellä on aina tosi kivaa! Ostitko nuutille mitään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonni, kiva kuulla ! :) En ostanut tänä vuonna yhtikäs mitään, exponkin kiersin läpi ihan pintapuolisesti sen enempää katselematta. Eipä mulla tosin mitään hankintalistalla ollutkaan... :)

   Poista
 14. Ei hitto miten on meikäläinen hehkeimmillään tuolla :'D apua.. Ja mitä sä valitit noista kuvista!! Ihan höpöhöpöjä, hyvi nuo onnistu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kato mua hahha kunno zombie rotta !! Seuraavaks pitää ottaa yhteiskuva heti tapaamisen alussa ja sen jälkeen kamerat suunnataan lopullisesti ihan muualle... XD Ja hei siis nää kuvat on tyyliin kaikki mitä noiden 1500:n joukosta kehtasin julkasta, että niin... näkisitpä vaan ne huonoimmat... !! :D

   Poista
 15. Olipas teillä kiva päivä! Ja hienot nuo videot, mitä on tehty! Jos joku vuosi sitä itsekin saisi eksyttyä sinne Finnderbyyn... aina kovat suunnitelmat alkuvuodesta, mutta vielä ei ole päässyt toteuttamaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tuttu tunne ! Mullaki on jo ties kuinka monia vuosia ollu mielessä monia tapahtumia mitkä haluisin nähä, mutta ikinä en vaan saa aikaseks / ehdi paikan päälle lähteä..... Aina sama virsi: "ehkä ens vuonna sitte" :D

   Poista
 16. Tosi Kiva postaus :)
  jännä silmä muuten hevosella tuossa okseri-hyppykuvassa :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! :)

   Joo sillä oli muistaakseni kumpikin silmä sininen ! Tosi makee :)

   Poista
  2. Mun mielestä vain toinen silmä oli sininen, mutta täysin varma en ole :)

   Poista
  3. Molemmat oli, tsekkasin kuvista :D

   Poista
 17. Kuinka kokeita esteitä oot hypännyt? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus aikanani Nuutin kanssa 110-120cm ratoja, en sen enempää :) Joku yksittäinen 130 on jossakin sarjan b-osana tms. saattanut olla, mutta lähinnä noissa reilu metrisissä pyörittiin !

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !