torstai 19. tammikuuta 2017

Vapaa(sti pöllittävä) heinä

Nuutilla ja sen kolmella tarhanaapurilla on aamusta iltaan mahdollisuus oman mielensä mukaan ruokailla samalla paalilla keskenään. Tai ainakin oli, kunnes herra heinäpaalin valtias sitten keksi ottaa oikeudekseen omia kaiken itselleen. Ei ole yksi eikä kaksikaan kertaa kun joku on tallille tullessaan huomannut otuksen seisovan lähestulkoon vuoren korkuisessa heinäkasassa samalla kun kaverit närkästyneenä katsovat vieressä, että hei tollo, se oli tarkoitettu yhteiseksi... Viimeisimpänä tempauksenaan se päätti kiskoa tarhaansa koko paalin muoveineen päivineen ja tallinomistaja oli saanut huhkia hiki hatussa saadakseen mötikän takaisin paikoilleen.

"Joo no minä hiki hatussa punnersin sitä sieltä varmaan kolme tuntia!"
"Kyllä nää nuoret pärjää ilmankin."
"Vaikka siis enhän minäkään vanha ole!"
"Tää vaan on semmonen juttu, että nopeet syö, hitaat ei, ja jokainen pitää huolen itsestään! Suomi on vapaa maa ja kyllä vapaata heinää saa vapaasti ottaa kuka ensimmäisenä ehtii, senhän sanoo jo järkikin!"

Voi Nuutti, meillä taitaa olla hieman eriävä käsitys vapaasta heinästä. Tekisi mieli vähän koputella korvien väliin, että hei, tajuatkos, vapaa heinä tarkoittaa sitä, että sitä on tarjolla jatkuvasti ja kun edellinen paali loppuu, tilalle tuodaan uusi. Niin yksinkertaista! Ei sitä tarvitse jemmailla pahan päivän varalle tai mättää naamaansa kuin Raxin buffetissa konsanaan, sen kun mutustelee huoletta vain - kyllä siitä riittää!

Juuri kavereiden kesken laskeskelimme paljonko yhden heistä hevonen syö heinää ja lopputulemana oli noin 110 kiloa yhdeksässä päivässä, eli reilut 12 kg/pv. Vitsailin, että Nuutti syö varmaan 110 kg päivässä, vaikka ei se oikeastaan edes ole järin ahmatti. Kyllä se ruuasta tykkää ja reippaasti syö mitä eteen kantaa, mutta ei se mikään punkeroinen ole silti. Kaikeksi onneksi Nuudeli on - edelleen - melko touhukas tyyppi ja liikuskelee yleensä suhteellisen runsaasti myös yksin tarhatessaan (mitä lie maleksiessaan etsiskelee...), minkä ansiosta se ei pääse leviämään käsiin vaikka ratsain suoritettu liikutus vielä kevyttä - joskin mahdollisimman runsasta - onkin. Kunhan kelit taas sallivat, ajattelin ottaa Jennin kanssa uudelleen puheeksi meidän hieman kesken jääneen tarhakaverihankkeemme, koska kyllähän se oma toveri tekisi tilanteesta vielä kaksin verroin mahtavamman. Jäätikkökelien aikana emme edes harkinneet yhteenlaittoa, sillä pohjan pitää tietenkin olla sellainen, että siinä uskaltaa kengätönkin ilakoida.

Heinä-asiaan palatakseni sanon vielä sen verran, että olen todella iloinen vapaan heinän mahdollisuudesta - sekä siitä, että se tallin puolesta tarjotaan, kuin myös siitä, että se Nuutille sopii. Kuten kaikki varmasti tietävät, heinä on koko ruokinnan perusta ja riittävä korsirehun saanti hevosen vatsan toiminnan kannalta ensiarvoisen tärkeää, sillä pitkät ruokintavälit altistavat mahahaavalle. Vaikka ratkaisuna niin siihen kuin usein myös esim. hevosen laihuuteen pidetään vapaata heinää, tulisi muistaa, että aina sekään ei ole avain onneen. Liian runsas, liian sokeripitoisen heinän saanti voi viedä ojasta allikkoon ja pahimmassa tapauksessa johtaa esim. kaviokuumeeseen, johon eivät yleisen harhaluulon mukaan sairastu ainoastaan ylipainoiset ponit. Lisäksi liika kuitupitoisuus heikentää muiden tärkeiden ravintoaineiden imeytymistä, mikä ei siis edesauta laihan hevosen lihomista lainkaan. Molempia ääripäitä - sekä liian vähäisestä, että liiallisesta, vääränlaisesta heinäruokinnasta johtuvaa oireilua - välttääkseen pitää siis ottaa huomioon niin itse hevonen kuin syötettävän heinän laatu. Yhtä oikeaa tapaa ei ole olemassakaan ja se mikä sopii toiselle, ei toisen kohdalla ole millään muotoa varteenotettava vaihtoehto. Aivan kuten niiiiin monessa muussakin asiassa.

Pari viikkoa sitten. Voro ylpeänä saavutuksestaan ja alla rikospaikka koko komeudessaan. Lankunkin pistäny tuosta kehikosta hajalle..... ärr. Meinasi kunto loppua kun tuupin heinää muillekin turpatovereille.

Tästäkin voisi puhua pulputtaa vaikka ikuisuuden ja jatkan mielelläni keskustelua aiheesta kommenttikentän puolella!
Millaisella heinäruokinnalla teidän hevosenne ovat? Miksi?

20 kommenttia:

 1. Miksi Nuutti tarhaa yksin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kokeiltiin marras-joulukuussa yhteen toisen hevosen kanssa ja muutaman kerran jälkeen ne asettuivat olemaan ihan kivasti, mutta eksyivät sitten kaivamaan verta nenästään naapuritarhan riekkulisuokilta ja tallinomistaja halusi miettiä tarhajärjestystä uusiksi. Sitten kelit menivätkin niin kammottaviksi (pohjat umpijäässä), ettei kukaan järkevä olisi pistänyt kahta toisiinsa vasta tutustuvaa, melko vilkasta hevosta samaan tarhaan - varsinkaan kun Nuutilla ei ole edes kenkiä. Tämän postauksessa selitinkin. Nyt on taas tullut lunta sen verran, että uskaltaisi ehkä kokeilla poikia yhteen uudemman kerran ja kuten sanoin: palaan asiaan tallinomistajan kanssa heti kun häntä näen. Toivottavasti siis pian tarhaa kaverin kanssa :)

   Poista
 2. Mä niin rakastan näitä sun postauksia kun niissä usein on huumoria ja puhdasta asiaa samassa paketissa!

  Meidän ponit ovat säännöstellyllä vapaalla heinällä, eli ruokailevat päivät ulkona ja yöt karsinassa tiheästä heinäverkosta. Koko ajan siis on syötävää tarjolla, mutta eivät saa ahdetuksi niin paljon kuin suoraan paalista. Toimii hyvin kun on kaiken lisäksi vähäsokerinen heinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, ihana kuulla!

   Tuo kuulostaa hyvältä ratkaisulta. Mukavaa, että saavat heinää tasaisesti ympäri vuorokauden :)

   Poista
 3. Meillä on slowfeed verkko tarhassa jossa on kokonainen is pyörö paali heinää jota sitten 4 hevosta syö samaan aikaan. Jotenki ne aina onistuu kiskomaan sitä verkkoa sen verran toiselle puolelle, että kun heinä määrä vähenee, niin sitten se verkko tulee toiselta puolelta yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä hyvä! Pitää mahdolliset ahmatit ehkä vähän ruodussa :D

   Poista
 4. Mun on pakko pitää säännöstellyllä heinällä 4 krt / päivä, koska eestinhevonen lihoo pelkästä ruuan näkemisestä... :|

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jotkut rodut on tyypillisesti just tommosia! Ymmärrettävä ratkaisu siis :)

   Poista
 5. Onko Nuutti aiemmin ollut vapaalla heinällä? Onko mitään ongelmia ilmennyt? Itselläni on suuri traki-toriruuna, jonka haluaisin siirtää vapaalle kun on niin laiha ja kaikki muu on ruokinnassa testattu. Tämä vain on taipuvainen lannehalvaukseen (kerran ollut pahempi, kerran lievempi) niin en tiedä miten mahtaisi vaikuttaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut edellisellä kotitallillaan, eli noin vuoden verran ennen kuin nyk. tallille muutettiin. Mitään ongelmia en ole havainnut, vähän toki kerää mahaa jos liikkuu vähän, mutta nyt on kyllä pysynyt tosi hyvässä kunnossa :)

   Hmm, tuosta kannattaa varmaan jutella eläinlääkärin/jonkun ruokinnasta enemmän tietävän kanssa. Syökö väkirehua miten?

   Poista
 6. Voi ihana Nuutti!😂❤️ Meillä on kanssa tallilla hyvin runsaan heinän tarjonta ja sitä kyllä osaa arvostaa, kun on nyt isompana kiertänyt muillakin talleilla! Ei ole imppaavia hevosia, ei hiekka ongelmia, tarhoja ei pureskella eikä tarhoja (muutenkaan) tai kavereitakaan hajoteta. Hiemanhan noilta saattaa mahaa enemmän löytyä, mutta sen voi hoitaa liikutuksellakin kuntoon😊 Heinän laatua pitää tietenkin tällaisessa paikassa vähän myös vahtia, mutta on nuo heposet vaan niin paljon iloisempia ja mukavampia ihan joka mielessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä! Samoja havaintoja olen tehnyt. Nuuttikin on joskus kalunnut seiniä ja ollut ruokinta-aikoina kuulemma jopa aggressiivinen, mikä on johtunut taatusti ihan liian vähäisestä heinästä (vaikka sitä hepalle joskus "salaa" lisää kärrättiinkin...), sillä ulkoilua sun muuta aktiviteettiä on aina pyritty järjestämään mahdollisimman runsaasti. Nyt kun saa heinää tarpeeksi, ei sitä tarvitse ahmia hirveellä kiireellä, seinät pysyvät ehjinä ja koko hevonenkin vaikuttaa huomattavasti tyytyväisemmältä :)

   Poista
 7. Ihanat kuvat ja ihana Nuutti!<3

  VastaaPoista
 8. Meillä kaksi welsh B tammaa vapaalla heinällä, A ori saa säännöstellysti 6 krt/vrk kun lihoo muuten ja mm. sen emällä ja puolisiskolla kaviokuumetaustaa. Ei oteta riskejä.

  Nuutti näyttää oikein hyvinvoivalta ja on näemmä yhtä veikeä kuin aina ennenkin. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa fiksulta ratkaisulta :)

   Nuutti kiittää, haha, veikeyttä tosiaan löytyy vaikka muille jakaa!

   Poista
 9. Meidän suokkipoika saa yhteensä päivässä n.10kg joista yöheinät herran närkästykseksi slow feed verkosta. Kiva olisi kyllä jos tuon heinämäärän saisi vielä useammalle kerralle jaettua kun ponin mielestä ehtii kuolla nälkään jos heiniä ei vetäise kitaan saman tien, mutta tän hetkisellä tallilla näin :D Poniini oli syksyllä ennen meille tuloa vapaalla heinällä ja no,kuulemma kun paali tuotiin pihattoon niin seisoi siinä syömässä suurinpiirtein 12h putkeen... eli rajoitettu heinä meillä sinänsä ihan jees :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, voi toista, hän pitää huolen ettei vain vahingossakaan pääse kuihtumaan pois :D Mukavaa, että yöksi kuitenkin myös riittää syötävää, se on niin pitkä aika olla ilman jos hotkaisee kaiken heti.

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !