maanantai 2. kesäkuuta 2014

Mietteitä Hippolan eiliseltä esteklinikalta

Eilen olin tosiaan kameran kanssa seurailemassa Hippolan esteklinikkaa Kauniaisten Ratsastuskeskuksessa, ja pakko heti näin alkuun kommentoida, että oli muuten hyvä ! Oikeasti. Parempi kuin olin osannut edes odottaa.

Kentällä nähtiin reilun nelituntisen aikana iso joukko erilaisia ratsukoita erilaisine ongelmineen. Valmentajina toimivat kaksi asiansa osaavaa ammattilaista; Antti Jurvanen, joka teki eilen töitä harrasteratsukoiden sekä suomenhevosten kanssa, ja Johanna "Johku" Mikkola, joka koutsasi nuoret hevoset, sekä 110+ cm tasolla kilpailleet ratsukot. Kummankin opetustyylistä pidän kovasti, vaikka ne luonnollisesti toisistaan melko lailla eroavatkin.
Antin ryhmät keskittyivät erityisesti hevosen suoruuteen, sekä siihen, että se on aktiivinen, mutta luottavainen. Hevonen piti ratsastaa hyvässä laukassa läpi kaarteen, jotta se pääsi etenemään esteelle sekä esteeltä toiselle tasaisessa tahdissa. Tämä on meille Nuutin kanssa toisinaan tuottanut ongelmia, sillä se imee esteille melkoisesti ja olen välillä (hyvin väärällä tavalla.....) pyrkinyt ylläpitämään rauhaa himmaamalla kaarteeissa. Todellisuudessa olen siis ottanut laukkaa pois, vaikka mun olisi pitänyt ratsastaa se entistä reippaammaksi. Ei reippaammaksi välttämättä eteen, vaan ylös. Takamoottori aktiiviseksi ja henkinen käsijarru jorpakkoon. Samalla Antti painotti kuinka tärkeää on muistaa ratsastaa hevonen esteen jälkeen yhtä huolellisesti kuin ennen estettä. En tiedä puhunko vain omasta puolestani, mutta usein sitä esteen jälkeen jää liian herkästi matkustelemaan. Esteelle tullaan tarkasti, huolehditaan että askel sopii ja hevonen menee yli, mutta tehtävästä selviydyttyä homman annetaan levitä. Ei välttämättä kuin pieneksi hetkeksi, mutta radalla tilanteet tulevat eteen nopeasti, ja huippusuoritus vaatii keskittymistä jokaisella askeleella. Lössähtäminen vie aikaa ja saattaa vaatia veronsa seuraavalla esteellä.

Äiti ratsastaa nyt ! Loistava paita :)

Aiemmin mainitsemaani suoruutta Antti korjasi sivupuomeja käyttämällä. Hän selitti mielestäni hyvin sen, mihin niillä eri tavoin sijoitettuna pyritään. Musta tuntuu että taisin vasta eilen todella tajuta, miten paljon yksi vino hyppy voi edessä olevan tehtävän / tehtävien onnistumiseen vaikuttaa. Jos hevonen esimerkiksi suhteutetun ensimmäisellä esteellä loikkaa vinoon ja laskeutuu linjasta sivuun, esteiden etäisyys muuttuu. Puolikkailta askelilta sekä epäonnistuneilta hypyiltä välttyäkseen pitää luultavasti tehdä pikainen ratkaisu suuntaan tai toiseen: ratsastaako eteen vai ottaako yhden askelen lisää? Radan vaikeusaste siis kasvaa kertaheitolla.

Yksi Antin monista, hyvistä neuvoista oli kuitenkin mun mielestä ylitse muiden: älä tee hevosesta vihollista. Tämä. Hevonen ei ole vihollinen, se on ystävä. Se on treenikaveri. Työpari. Kilpakumppani. Ei vihollinen. Sitä vastaan ei saisi käydä tappelemaan, vaan asiat pitäisi pyrkiä ratkaisemaan fiksummalla tavalla. Hevonen on perusluonteeltaan erittäin nöyrä eläin, se ei mieti että "nyt mä haluan olla tuhma ja mennä päin persettä !". Sen käytökselle on aina syynsä. Ja meidän tehtävänämme on pyrkiä selvittämään ongelmien syy, sekä niihin sopiva ratkaisu. Se ei aina ole helppoa, mutta yleensä lopulta kuitenkin tavattoman palkitsevaa. Ja selvennettäköön vielä sen verran, että ei, kukaan klinikan ratsastajista ei tehnyt hevosestaan vihollista. Tämä vain loistavana muistutuksena meille kaikille :)

Ystävälle hali :)

Johku aloitti oman osuutensa nuorten hevosten kanssa. Hän halusi nähdä ne ensin kevyessä ravissa, ja pidin siitä, kun ohjeena oli ratsastaa hevonen pidemmälle kaulalle. Nuoren ei tarvitse liikkua tiukassa paketissa, vaan sen pitää antaa edetä isosti ja rennosti. Jännittyessään ne toki saattavat käpertyä kuolaimen ja pohkeen taakse ihan omatoimisesti, mutta ratsastajan pitää tällöin yrittää löytää keino tilanteen muuttamiseksi. Ennen esteille siirtymistä Johku kiinnitti huomiota jonkun verran myös ratsastajien asentoon, sekä erityisesti käteen. Kyynärpää lähelle kylkeä, nyrkit pystyyn, suora linja hevosen suuhun. Tuttuja juttuja, mutta toisinaan pinttyneitä virheitä on todella vaikea korjata. Oikein mukavan oloisia olivat kyllä kumpikin nuori heppanen, ja mielestäni ratsastajat saivat niitä jo alkuverkan aikana huomattavasti parempaan moodiin.

Koska ryhmässä oli kaksi jo kilpakentillä kunnostautunutta nuorta, aloitettiin hyppääminen pienillä esteillä heti laukassa. Tämän jälkeen Johku havainnollisti sitä, kuinka totuttaa nuori hevonen erikoisesteisiin. Molemmat tämän ryhmän ratsuista hyppäsivät kaiken mukisematta. Toisinaan ne saattoivat hieman kiirehtiä esteelle, jolloin Johku neuvoi odottamaan, että este tulee luokse. Sille ei saa lähteä hyökkäämään. Esteen jälkeen suoraan, laukka haltuun ja hallittu kaarre.


Kuvien laatu valahti entistä huonommaksi, kun ulkona meni pilveen... :(

Jokainen ratsastaja sai suorituksensa lopuksi kertoa fiiliksistä.

Viimeinen ryhmä käsitti aikuiset hevoset sekä hieman kokeneemmat ratsukot. He suorittivat vähän haastavampia radanosia, kuten esimerkiksi kolme esteen linjaa, jossa ensimmäinen väli oli suora, toinen kaareva. Tässä tehtävässä korostui juurikin sen esteen jälkeisen ratsastamisen tärkeys, sillä kaareva linja oli melko tiukka. Siinä piti olla skarppina, jottei tie valu liian ulos, vaan esteelle päästään suoraan. Avainasemassa oli myös hevosen laukan tunteminen, sekä mahdollisuus sen säätelylle. Itse jouduin valitettavasti lähtemään pois ennen viimeisen ryhmän loppua (vaikka en millään olisi malttanut !), joten aivan viimeisimmistä tehtävistä en tiedä.

Kaiken kaikkiaan klinikka oli mun mielestä todella onnistunut kokonaisuus. Tykkäsin ihan hirmuisesti. Iso hatunnosto Hippolalle, sekä kaikille ratsastajille jotka rohkeasti tulivat virheineen yleisön eteen ja hoitivat homman kotiin. Olette huippuja ! Mua harmittaa kun kaikki kuvat ovat laadultaan ihan karseeta mömmöä, mutta mä en tuon 400D:n kanssa parempaan kyennyt... Uusi kamera on ostoslistalla heti kun oma taloudellinen tilanteeni on hieman häikäisevämpi. Siihen saakka kituutellaan ja itketään. Sori. Toivottavasti teidän silmät eivä valu verta näitä katsoesssanne :)

Oliko teistä joku paikan päällä klinikkaa seuraamassa? Mitä piditte?

36 kommenttia:

 1. Täasä oli kyllä tosi kivasti koottuu nää pää pointit mitä valmentajat otti esille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, musta tuntu että unohdin puolet matkan varrelle mutta ehkä nää oli ne "tärkeimmät" !

   Poista
 2. Moikka! Olen aloittanut blogisi lukemisen vasta ihan hiljattain, ja tämä on ehdottomasti ihanimpia blogeja joita olen lukenut :)

  Jos nyt olen ihan oikein ymmärtänyt, niin opiskelet jotain kraniointimitäliejuttua(?). Ala vaikuttaa kiinnostavalta, ja olisi oikein kiva kuulla mietteitäsi opiskelusta ym. ym. En ainakaan löytänyt postausta kyseisestä asiasta (tosin voi olla, että sokeus on iskenyt... :D)

  Tsemppiä opiskeluihin, sekä tietenkin treeneihin Nuutin kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, tosi kiva kuulla !! :)

   Juu opiskelen kraniosakraaliterapeutiksi, ja aiheesta on tulossa kattavampi postaus kunhan saan tarvittavan kuvamateriaalin kokoon ! Yritän saada julkaistuksi mahdollisimman pian :)

   Poista
 3. Tuo kuvien epätarkkuus on niin tyypillistä maneesissa... Mutta kiva postaus!

  tavoitteenahuippuratsu.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, etenkin tämän vanhan rungon kanssa....... :D Mutta kiitos, kiva jos pidit !

   Poista
 4. Klinikasta sain hirveästi neuvoja, varsinkin tuosta suokki-ryhmästä, koska itse hyppään suokilla ja kisaan. Ja esim. Esteen jälkeen ei saa jäädä matkustamaan, koska jos valmentaja sanookin, että tule vielä toi ja toi este, niin voi tulla aika kiire ja itse jään aina matkustamaan! Ja tuo kaarteissa laukan täytyy säilyä, mulla on toi ongelma, mutta tänään on estetunti ja pidän nuo kaikki ohjeet ja neuvot mielessä ;)

  VastaaPoista
 5. olin paikalla, ratsastit hienosti, niinkuin kaikki muutkin! :)

  VastaaPoista
 6. Olipa kiva lukea klinikasta katsojan silmin, aina se on erilaista saada neuvot hevosen selkään kuin kentän laitaan. :) itse en päässyt paikalle, olisi varmasti ollut hyviä neuvoja :)

  VastaaPoista
 7. Ekkös sinäki oo tuossa hippolan tiimissä mukana? Mikset osallistu Nuutin kanssa näihin klinikoihin? Eikai teiltä niin pitkä matka Kauniaisiin mahda olla? vai onko tässä nyt joku ihan päivänselvä syy jota mä en vaan hahmota? :D Yritin jo viimeksi kun järjestettiin se kouluklinikka, miettiä tätä samaa juttua, mutta en tullu kysymään kun ajattelin jospa oisin kokenut jonku napsauksen päässä ja tajunnut syyn...mutta ei, nyt pitää sitten kuulostaa aivan idiootilta ja tulla kysymään tämmöstä asiaa.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ei tässä kysymyksessä ole mitään idioottia ! :) Kouluklinikkaanhan mun itseasiassa oli tarkoitus osallistua (ei tosin Nuutin kanssa, vaan kaverin hepalla), mutta loukkasin edellisellä viikolla sormeni, ja jäi sitten välistä... Harmitti ihan suunnattomasti ! Tähän esteklinikkaan mua ei oikeastaan edes kysytty, niin en viitsinyt änkeä... :D Eihän me olla Nuutin kanssa viime aikoina juuri hypättykään, mutta puomeilla sekä kavaleteilla pyöriskelty kyllä, joten varmasti olisimme ensimmäisessä ryhmässä hengissä selvinneet. Pitää katsoa josko tulevaisuudessa sitten :) Kunhan vaan on heppa kunnossa !

   Poista
 8. Hyvä postaus. :) Itse olin myös paikan päällä klinikkaa seuraamassa ja pidin kovasti. Molemmat valmentajat olivat minulle entuudestaan tuttuja vain kisoista, joten oli kiva päästä seuraamaan heitä opetuspuuhissa. Positiivinen mielikuva vahvistui kummankin kohdalla.

  Toivon todella, että Hippola jaksaa jatkossakin järjestää tämän kaltaisia tapahtumia. Minä ainakin ehdottoman mielelläni tulen paikalle seuraavallakin kerralla, mikäli vain aikatauluni sen sallii. :) Kauttasi toivotan tsemppiä koko tiimille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukava kuulla !! :) Eiköhän näitä klinikoita sun muita mahdollisuuksien mukaan jatkossakin järkätä ! Kiitokset vielä tsempeistä, välitän ne eteenpäin :)

   Poista
 9. Voi vitsi, olisinpa päässyt paikalle! Pari tuttua oli katselemassa ja saivat kuulemma paljon irti :-)

  VastaaPoista
 10. hyviähän noi kuvat on! mun mielestä pieni kohina ei haittaa jos kohde on tarkka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no itsekin kyllä kieltämättä tykkään siitä, että kohde on kauttaaltaan tarkka. Sen takia itseasiassa tästä laadusta vähän tinginkin... Harmittaa vain, kun tuolla 60D:llä jälki olisi ollut niin erilaista !

   Poista
 11. Sä et tosissaan saa maneesissa 400D:n kanssa näin hyviä kuvia?! Taikuri.. o.o Itselläni sama runko, enkä kehtaa sisätiloissa edes kuvata kun jälki on niin kamalaa. Maneesissa tärähtävät kirkkaimmallakin päivänvalolla vähintään jalat..

  Postausehdotus: vinkit maneesikuvaukseen! Olisin iloinen.. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo osaan taikoa kaikkiin kuviin raekuuron ;) Hehe. Ei vaan, kiva kuulla ettei jälki ehkä muiden silmään niin kamalaa ole, kiitos !

   Tuollaisen postauksen voisin kyllä väsäillä, kiitos ehdotuksesta :)

   Poista
 12. Olin katsomassa itsekkin ja pidin kovasti :) Nyt sattui sopiva tilaisuus tulla katsomaan klinikkaa kun se järjestettiin tallilla jolla ratsastan :)

  VastaaPoista
 13. En ollut paikalla, mutten olen lukenut postauksia eri blogeista. Tämä sinun postaus oli todella mielenkiintoista luettavaa, kun et itse ratsastanut Nuutin kanssa siinä, vaan olit vain katsojana. Sai todella hyvän kokonaisuuden pelkkien hyvien postauksienkin avulla klinnikkapäivästä! :D Ja nuo kuvat on parempia, kuin ei ollenkaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva jos tykkäsit, kiitos !! Ja joo, on noi ehkä tyhjää parempi :)

   Poista
 14. Kiva postaus! Ihania kuvia, olet taitava valokuvaaja!

  VastaaPoista
 15. Näitä klinikkapostauksia on kiva lukea, harmi että niitä saa kalastella vähän sieltä täältä. Olisi hippola voinut tehdä jonkun osallistujalistan. Tai jos teki niin se on kyllä mennyt ihan ohi kun ei edes hippolan kotisivulta löydy mainintaa koko klinikasta. Tiesin etukäteen vain että tiia ja voitto menee, muista en tiennyt ollenkaan vaikka esim sennin ja pyryn blogiakin seuraan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, harmi ettei tieto ole tavoittanut... ;s Hippolan sivuilla oli toimituksen blogissa klinikasta juttua kyllä, sekä siellä ohessa linkki tapahtuman facebook -sivulle, josta lista osallistuvista ratsukoista löytyi. Pitää viedä parannusehdotuksen eteenpäin se, että jatkossa listan voisi laittaa suoraan näkyville myös Hippolan sivuille :) Kiitos siis kommentistasi !

   Poista
 16. Tykkäsitkö Peikin tallin tiloista ja talliympäristöstä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, oon siellä ennenkin muutamia kertoja käynyt ja oikein kivan oloinen paikka on ! :)

   Poista
 17. Hehe, ette ikinä arvaa kuka kiljas ihan täysiä "TIIA" ton ekan kuvan kohalla :D

  VastaaPoista
 18. Ai vitsi oisimpa päässy tonne klinikalle :o ois saanu liudan hyviä neuvoja vaikka sain täst sun selostuksestaki paljo irti. Ja toisekseen itken ku sulla on vielä toimiva 400D :D jos totta puhutaa se on ollu paras järkkäri millä oon ikinä kuvannu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä tosi antoisa tapahtuma ! :)

   Haha voi eii ! Onhan se oikein kelvollinen, mutta tuntuu ton 60D:n jälkeen kamalan hitaalta !

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !