keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Sunnuntain pomppuilut

Hui, taas on aika valunut käsistä kaikkeen muuhun kuin postailuun ja puolivalmiita luonnoksia rupeaa kertymään enemmän kuin laki sallii... Sunnuntaina kämmäsin kuvakansioita koneelta ulkoiselle kovalevylle siirrellessäni jotakin täysin ihmeellistä, ja vietin muutaman tunnin iloisesti tuhansia tiedostoja palautellen. Siinä menivät siis ne vähäisetkin ylimääräiset mehut, mitkä olisivat postailulle riittäneet. Kaikista rästissä olevista päivityksistä huolimatta halusin tässä välissä tulla kertoilemaan teille vähän ajankohtaisia kuulumisia.

Nuutti viettää tällä hetkellä pienimuotoista lomaa, eli sen kanssa puuhaillaan korkeintaan kaikkea kevyttä ja kivaa. Alkaneen viikon se on tähän mennessä oleillut aamusta iltaan laitumella, mutta huomenna olisi tarkoitus käydä maastossa hölkkäilemässä. Varsinainen paluu sorvin ääreen suoritetaan joskus ensi viikon puolella.

Toinen ihan onskana.

Ennen lomailua pidettiin kuitenkin sekä Nuudelin että Usvan kanssa mukava pomppupäivä. Suomen perus kesä ajoi meidät maneesiin, mutta iloinen mieli ei antanut sijaa sään murehtimiselle ;) Kannoin kentän keskelle pituushalkaisijan suuntaisesti yhden maapuomin, sekä sen lisäksi toiselle pitkälle sivulle kahden askeleen sarjan.

Ensimmäisenä hommiin pääsi Usvis, jonka kanssa hyppäsin ensimmäistä kertaa. Tamma oli heti alusta asti melkoisen reippaana, joten keskityin taas rauhallisen tahdin löytämiseen. Muutamia kiemurauria sekä suuria voltteja vasta-asetuksen avulla hyödynnettyäni hevonen rupesi jälleen keräilemään takajalkoja alleen oikein mallikkaasti ja pääsimme siirtymään maapuomin pariin.

Mun naama olisi sopinut johonkin "Muumion paluu" -leffan kanteen.

Tavoitteenani oli yksinkertaisesti saada puomille hieman neliömäisellä uralla niin ravissa kuin laukassakin maltillinen lähestyminen. Tasainen tahti, ei kiihdyttelyä puomille tai siltä pois. Laukkaan tulee säätelyvaraa sitä mukaa kun voima kasvaa, mutta tällä hetkellä tärkeintä on mielestäni saada hevoselle päälle hyvä draivi niin, että sen voi lähettää esteelle vähän huonommastakin etäisyydestä. Sen "oikean ponnistuspaikan" löytämisen merkitys korostuu silloin, kun vauhtia on liikaa tai liian vähän. Hyvä ratalaukka puolestaan tavallaan antaa jonkin verran anteeksi. Nuoren tai muuten epävarman hevosen kanssa estekorkeus on kuitenkin hyvä pitää melko alhaisena, jottei itsevarmuus vahingossakaan liian vaikeiden tehtävien edessä pääse karisemaan.

Sokeripalat olivat mukana helpottamassa puomille löytämistä.
Ohja johtaa, mutta lapaa ei silti kaarteessa saa päästää ulos.

Hyppääminen aloitettiin Usvan kanssa ihan ristikoista, ja niistä noustiin pieniin (ehkä 60-70cm) pystyihin. Vaikka mulla on säännöllisestä hyppäämisestä taukoa enemmän kuin haluaisin myöntää, ja pienille esteille etäisyyden hahmottaminen on yleensäkin huomattavasti niitä metrin korkeutta lähenteleviä vaikeampaa, niin ei se mun estesilmä onneksi ihan täysin sokeutunut ole. Lisäksi Usva oli jälleen ihan mahtava ponioppilas. Sillä ei omistajansa sanojen mukaan vielä kovasti sellaista "esteälyä" ole, mutta yritystä senkin edestä ! Joka ikisellä kerralla tamma lähti hyppyyn juuri siitä mistä pyysin, vaikka muutamaan otteeseen piti hieman venyäkin. Viimeisenä esteenä hyppäsimme yhden yksittäisen pystyn, jolle tuli niin mielettömän hyvä hyppy etten lähtenyt puomia enää nostamaan vaikka niin alkuun suunnittelinkin. Tuohon oli hyvä lopettaa. Hevonen oli skarppina, laukkasi kaarteen esteelle tasaisesti, teki jäntevän hypyn ja säilytti laukan ylämäkeen myös tehtävän jälkeen. Isot taputukset ja perusteelliset loppuverkat hienolle ponille.

Esteelle !
Huonoin faceday pitkään aikaan, haha.

Usva oli niin liekeissä


Nuutinkin kanssa meidän oli tarkoitus hypätä hieman fiksummin, mutta kuinka ollakaan, löysin itseni häröilemästä ympäriinsä ilman satulaa. Oikeastaan olisin halunnut heittää suitsetkin menemään, mutta maneesissa kun oli muitakin niin ei sitten tällä kertaa onnistunut. Ehkä ihan hyvä niin... :D

Alkuverkat vielä sentään onnistuivat...

Koko hyppääminen meni melko lailla läskiksi heti kättelyssä, kun Nuudeli päätti rokottaa mua virheistäni varsin kummallisilla hypyillä. Se ei oikeastaan ikinä kiellä, mutta kertoo kyllä muilla tavoin vaativansa parempaa ratsastusta. Kaksi kertaa ukkeli loikkasi pienen ristikon lähes suoraan kattoa kohden ja poistui esteen jälkeen takavasemmalle niin, että kuski oli lentää mörkökulman syleilyyn. Joo, oman ratsastukseni lisäksi syytän siis tuota mörkökulmaakin. Sillä heti kun vaihdoimme estettä, onnistui kaikki kuin vettä vain. Tai no... ainakin touhu tuntui siinä vaiheessa muistuttavan vähän enemmän esteratsastusta kuin tiputanssia.

Töyhtöhyypiö.

Ja heti kun osuivat takajalat maan kamaralle niin jopas lähti.

Kuvista kiitokset siskolleni Jonnalle, joka aina yhtä rohkaisevaan sävyyn jaksaa mua tunariksi kehua. Loppuviikon suunnitelmista yritän ehtiä postailemaan erikseen, mutta sen verran voin kertoa, että jotakin melko jännää on luvassa ! Mahdollisesti myös pidemmällä tähtäimellä. Olen niin innoissani !! Huomenna pitää kaivaa kaappien uumenista esille kaikki valkoiset ratsastushousut ja tsekata miten ne vielä istuvat.................... ;)

Noista plääneistä kuitenkin tosiaan lisää hieman myöhemmin. Sillä aikaa kannattaa käydä antamassa äänensä omasta mielestään parhaalle sarjakuvalle Hippolan sekä Hevoshullun järkkäämässä skabassa, jossa jokainen mukana oleva bloggaaja kilpailee lukijoidensa puolesta Hevoshullun kesäisestä tuotepaketista. Mikäli mun lähettämä sarjakuva voittaisi, tulisi palkinto blogiini arvottavaksi. Kaikki ehdotukset näette täältä: http://www.hippola.fi/2014/06/hevoshullun-sarjis-skaba/, ja äänestämään pääsette täällä: https://epoll.me/vote/ACPz2ZAngCs/tutustu-sarjisskaban-sarjiksiin-hippolassa-ja-valitse-suosikkisi. Mikä sarjakuvista on sinun suosikkisi? :)

30 kommenttia:

 1. Kello taitaa olla vähän liikaa ku nauroin ääneen tolle mörkökulman syleilylle :'DDDD oot paras <3

  VastaaPoista
 2. sä oot susanna huippu, ihan kaikin puolin! näytin sun blogin äidillekin, se käski laittaa terkkuja ja toivotti tervetulleeks ratsastamaan kaikki tallin hevoset :D xarppakin on ens kuun puolessa välissä tulossa takaisin suuresta maailmasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii voi kiitos !! Tulisin heti paikalla jos asuisitte vähän lähempänä.......... Mut pitäis oikeesti koittaa järkkäillä jotain :)

   Voiii Xarppandeerus maailmanmatkaaja ! Kuis se tänne tulee? Eikös Nea kuitenki vielä jää Saksaan? :o

   Poista
  2. nii no me ollaan tämmössii puskajussei... :(

   mut siis joo xarppa tulee tänne vaikka nea jääkin vielä saksaan. se ei kestä niin kovassa treenissä kun siellä "pitäis" olla. äiti on aatellu käyttää x:n klinikalla ja sit ehkä astuttaa niin että se sais hetken taukoa treenihommista ihan kokonaan. se on kuitenki nyt pari kautta menny niin täysillä ja suorittanu hienosti aika lailla omilla äärirajoillaan... mut nea saattaa xarpan tilalle ottaa farinan treeniin! sun pitäis tulla kattoon kuin se on kasvanu! :)

   Poista
  3. No ootte kyllä !

   Ahaa okeii. No mut tosiaan mitä nyt oon kuullu ni hirmu hienosti menny siellä. Eikös siitä useempiki valmentaja sanonu joskus että tommonen perus metrikympin polle hahaa :D

   Mut voi vitsii pikku Farina !!! On varmaan vähä erinäkönen ku viis vuotta sitte... XD Laittelisit niistä jotain kuvii välillä, ois kiva nähdä :)

   Poista
 3. Toi vika Nuuttikuva XDDD Eikää, ihan huippu! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaah Nuudeli oli ihan huippu ;) Vedätti mua niin kympillä....... !

   Poista
 4. Uu vähänkö oot ärsyttävä kun et kerro mitä on luvassa :D ROTTA!! Mut jee ootte niin taitavia :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ROTTA XDDDDDDD Tuli mieleen vaan jalkapalloviheriöiden rotta Luis Suárez joka puree vastustajiaan alvariinsa !!

   Poista
 5. Olisiko sinulla antaa vinkkejä siihen, miten saisi ratsastettua hevosen takaosaa aktiivisemmaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeat siirtymiset ovat ihan loistavia takapäätä herättelemään (niistä olen kirjoitellut perusteellisemmin tässä postauksessa: http://puoliverinenprinssi.blogspot.fi/2014/06/ihana-lauantai-kahden-kaviokaverin.html), samoin kuin meillä Nuutin kanssa toimii hyvin myös mm. takaosakäännökset sekä sulkutaivutukset (etenkin ympyräuralla, vähän takaosakäännösmäisesti) :) Jos hevonen jää käännöksessä hitaaksi tai ns. "ruuvaamaan" (eli ei polje takajaloillaan), niin pohjetta voi avittaa kevyellä raipan kosketuksella. Nuutin kanssa koskettelen raipalla välillä myös sinne takaosan päälle, lautasille, jolloin hevonen yleensä tuo takaosaansa vähän paremmin itsensä alle. Näin takajalkoja on huomattavasti helpompi aktivoida, kun ne eivät roiku pitkinä perässä ;)

   Poista
 6. rupeette kisaamaan ?? ois niin siistii tulisin kuvaamaan jos tulisitte jonnekin lähelle kisoihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, oishan se tosiaan ihan siistiä... ;)

   Poista
 7. sä olet tosi hyvä ratsastamaan :) aloitatko kilpailemisen? nuutilla tai jollain muulla hevosella..?

  VastaaPoista
 8. Sun sarjakuva on noista kyllä ehdottomasti paras! Aadallakin ihan hyvä. :))

  VastaaPoista
 9. Kiva postaus! Onko maneesissa siis Nuutin mielestä pelottava "mörkökulma" ? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Joo, yksi kulma on sen mielestä todella hurja... ;)

   Poista
 10. Valkoiset housut, hmm, mihinköhän tämä voisi liittyä...? ;-) En uskalla veikata mitään, jos tässä onkin jokin kompa!

  Ihanat nuo molempien ratsujen ilmeet esteillä, taisivat tykätä! Sun pointit näissä treenipostauksissa on aina tosi hyviä. En muista olenko jo aiemmin samaa sanonut, mutta vaikutat taitavalta ratsastajalta. Hevosperheen kasvatiksi sinut tiedänkin, mutta joku oikein perusteellinen postaus ratsastushistoriastasi kiinnostaisi kovasti! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, jaa-a ?! ;)

   Joo molemmat olivat kyllä ihan innoissaan kun hokasivat esteille pääsevänsä ! Kiitokset, mukava kuulla :) Tuollaisen postauksen voisinkin jossain välissä hyvin toteuttaa, kiitos ideasta !!

   Poista
 11. Moikka! Olen jo pidemmän aikaa sun blogiasi seuraillut, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun kommentoin. Ensimmäiseksi sanottakoon, että sun kuvat sekä grafiikka ovat aivan upeita! Joko olet seuraavaa ulkoasua työstämässä? Toisekseen, sä vaikutat todella fiksulta tyypiltä sekä hyvältä ratsastajalta, jolla on asenne kohdallaan. Tietynlainen arvostus sua kohtaan kasvaa jatkuvasti näitä sun postauksiasi lueskellessa. Jatka siis samaan malliin! T. Minttu M.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiva kun päädyit kommentoimaan ja kiitos kovasti rohkaisevista sanoistasi ! Olen ihan otettu, tällainen palaute saa aina hymyn huulille :)

   Poista
 12. usva on niin söpö <3 alatko kisaan sillä??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on ♥ Heh, kertoilen varmaankin seuraavassa postauksessa... :)

   Poista
 13. ja nuuttikin on aina söpö unohdin sanoa sen <3

  VastaaPoista
 14. Aikookos susanna este/koulukisoihin osallistua ;)

  VastaaPoista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !