maanantai 25. elokuuta 2014

Mietteitä ratsastuksen MM-kilpailuista 2014, pt. 1

Ranskan Normandiassa starttasivat tänään kovasti odotetut ratsastuksen maailmanmestaruuskilpailut ja ensimmäinen kilpailupäivä on nyt takana. Lännenratsastusta en katsonut kuin ihan hetkisen (tietämykseni kyseisestä lajista lähentelee nollaa...), mutta kouluratsastuksen parissa tuli kulutettua monta tuntia. Vitsi mä rakastan kouluratsastuksen katsomista, sitä liikkeiden analysointia ja prosenttien arvuuttelua - sekä tietenkin upeiden hevosten kuolaamista... ah.Kaksi seuraavaa viikkoa meinaan kuluttaa MM-ratsastuksen parissa niin pitkälti kuin vain suinkin voin. Kerrankin kun tätä lajia todella näytetään enemmän kuin sen vartin verran kuviokellunnan sekä golfin välissä, niin katsottava on ! Tuleva viikko sisältää paljon kouluratsastusta, viikonloppuna vuorossa on kenttäratsastuksen maastokoe, ja ensi viikko kuluu mukavasti esteratsastusta ihmetellen. Jos jollakin on mennyt ohi nuo Ylen MM-ratsastuslähetysten aikataulut, niin tässä linkki niihin !

Kuluneesta kilpailupäivästä jäi mieleen vaikka ja mitä, pientä sekä isompaakin. Taas sai mukavasti ideaa ja uutta intoa siihen omaan ratsastukseen. Pientä treenikärpäsen puraisua onkin tässä jo odoteltu... Tänään kentällä jonkinlaista sulkutaivutusta ravissa pyydettyäni oli Nuutti kuitenkin sitä mieltä, että ihan turhaa tällainen pelleily, miten ois äiskä vähän lisää vaikeusastetta? Vaikka tämmönen peruutus passagessa, ja jos siihen perään piruetti vastalaukassa? Joo ei kiitos. Koko kenttä oli sateen johdosta täynnä kuralätäköitä ja masuun roiskuva vesi taisi tuntua kovin hurjalta, mutta ainoastaan yhdessä lätäkössä majaili mörkö. Ehkä jopa kaksi. Kun päätin koettaa sulkua kentän vastakkaisesta kulmasta, kaikki sujui oikein mallikkaasti. Sitten taas mörkölätäkkö-kulmassa kamala show. Menihän siinä viime postauksesta tosiaan se pari vuorokautta, kun sanoin että eiköhän tuo vanhus tässä syksyn edetessä kohta taas nuorru ihan naperon tasolle..........

Mutta hei, sattuu sitä paremmissakin piireissä ! Tämän päivän kilpailusäähän oli tuolla Ranskanmaalla aivan kamala, kenttä näytti olevan tosi lits läts ja sadeviittoihin pukeutuneet minionit (no ne toimihenkilöt) aiheuttivat muutamille hevosraukoille sydämentykytyksiä. Keskeytyksiä tuli kuitenkin vain yksi. Johtuisikohan siitä, että tuon tason hevoset ovat hieman paremmin kuulolla kuin pieni paksupää Nuudeli, joka vetää mammaa sumeasti höplästä aina kun sattuu siltä tuntumaan. No ei nyt aina, mutta välillä. Vaikka tänäänkin toki päätettiin hommat siihen, että sulut mentiin asiallisesti myös "mörkölätäkön" ohi tai yli. Osaansa alistuneena heppa väläytti muutamat ihan kivatkin pätkät.

Taiteellinen vahinko print screen, josta kilpailukentän kunto käykin melko selväksi.

Kamalaa kun taas jaarittelen. Mulla oli hirveästi kaikkea mitä piti muistaa tähän postaukseen latoa, mutta jotta pääsen joskus nukkumankin niin loppulista tulee ranskalaisin viivoin palluroin... ! Nämä juttuset siis jäivät mieleen:

• Kouluhevoset käyvät muiden mukana aina vain sporttisemmiksi, ja sellainen "vanhan mallinen", hieman massavampi tyyppi (esimerkkinä vaikkapa Valegro) alkaa olla harvemmassa. Niin se kehitys käy... !

• Näin ensimmäistä kertaa GP-tasolla kilpailevan friisiläisen tositoimissa, kun Etelä-Afrikan Chere Burger ja Adelprag Anders liihottelivat estradille ! Lähes 65 prosenttia taisivat suorituksellaan lunastaa, ei siis lainkaan hullummin.

• Myös ihanat P.R.E. -hevoset olivat hyvin edustettuina, kun mukavan radan tehnyt espanjalaisratsukko José Antonio Garcia Mena - Norte Lovera kiilasivat tässä vaiheessa kilpailua tuloslistan kuudennelle sijalle prosentein 72,414.

• Suomen Eevamaria Porthan-Broddell ja 18-vuotias seniorihevonen Solos Lacan tekivät ihan mielettömän hienon suorituksen ja pitävät tällä hetkellä lähes 69 prosentillaan sijaa 21 ! Ihan super !!

• Hevosten sukutauluista (isät ja emänisät) löytyi tietenkin monia upeita oreja (t. siitä omasta varsulista haaveileva, hehe.......), mutta nämä nimet tulivat vastaan moneen otteeseen: De Niro, Sandro Hit, sekä edesmenneet Weltmeyer ja Donnerhall. Viimeisin noista on yksi mun lapsuuden "unelmaoreista" ja serkun entisen, silloin super lupaavan tamman isänisä.

• Pysähdykset ovat yleisesti ottaen ihan luokattoman huonoja ! Tätä olen ihmetellyt jo pitkään. Todella hätäistä ja peruutusaskeleita näkyi muuallakin kuin siellä missä piti. Tuolla tasolla hevoset toki ovat kuumia ja kovasti menossa, mutta luulisi niiden edes hetken aloillaan pysyvät. Toki kaiketi parempi ottaa huonot pisteet yhdestä stopista kuin hermostuttaa hevonen ja pilata puolet radasta. Harvat muuten myöskään seisovat tasajaloin. Tässä Nuutti rökittäisi monet mennen tullen ! ... en tosin varmaan edes selviäisi sen kanssa tuollaisella areenalla radalle saakka, joten se siitä. Muutenhan me siis oltaisiin tuolla jo.

Hyvä Suomi !!

Olikohan siinä nyt kaikki...? Noiden lähetysten selostajana muuten toimii meidän tallin rataharjoituksista tuttu, I-tason koulutuomari Jorma Kainulainen, jonka ansiosta sain aikoinani Nuutin kanssa eräässäkin murrosvaiheessa pusertaessani huomattavasti lisää itsevarmuutta omaan ratsastukseeni. Ensimmäisellä kerralla hän aloitti suullisen arvostelumme sanomalla: "sä olet todella taitava ratsastaja, siis oikeasti taitava". Menin vähän hölmistyneeksi ja Kainulainenkin totesi, että et sä sitä varmaan itse edes huomaa tai tavallaan mieti. Se on ihan totta; harvemmin sitä omia vahvuuksiaan oikeastaan pohtii, kun tuppaa näkemään ainoastaan ne epäkohdat ja tuhannet virheet. Itsensä tarkastelu kriittisellä silmällä on toki terveellistä, mutta välillä voisi myös tehdä ihan hyvää kysyä itseltään "missä minä olen hyvä?". Kokeilkaapa, se saattaa auttaa huomaamaan etteivät ne kaikki asiat ihan pielessä ole !

Ja olitpa kuinka taitava ratsastaja tahansa, opittavaa on aina. Koskaan et ole valmis, ja sekös se vasta hienoa onkin. Työmaan loppumisesta ei ole pelkoa, joten töitä saa tehdä niin runsaasti kuin sielu sietää. Sillehän me hevosihmiset eletään... :)

Oletteko te jo ehtineet seuraamaan tänään alkanutta MM-taistoa? Meinaatteko liimautua television tai tietokoneen ruutuun tulevinakin päivinä? Mitä lajia katsotte mieluiten?

42 kommenttia:

 1. Hauskasti kirjoitettu postaus! Ja voi sitä Nuuttia, se on varmaan sulle nyt suuttunut, kun toiset paraikaa kisailee maailmanmestaruudesta ja sinä et mokoma ole ilmoittanut sitä mukaan ollenkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, hyvin mahdollista ! Nuuttihan tosin varmasti on sitä mieltä, että maailman paras hän on kaikesta huolimatta........ ;)

   Poista
 2. katoin eilen kouluratsastusta vähän ja ootan sikana sitä maastoesterataa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu se on kyllä aina mielenkiintoista katsottavaa :)

   Poista
 3. Kouluratsastusta tuli mysö seurattua eilen. Itseä häiritsi myös suunnattomasti ratsastajien huolimattomuus teiden suhteen. Tuli vaan miettineeksi että eikö tuolla tasolla täsmällisyydellä ole enää merkitystä. Kuinka moni kehno pysähdys oli edes pisteessä? Paljon hienoa ratsastusta ja hienoja hevosia oli kylä matkassa ja tänään jatketaan katselua töiden ohessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olen itsekin välillä miettinyt ! Lisäksi toivoisin, että tasaista ja rentoa yleisvaikutelmaa pidettäisiin suuremmassa arvossa, kuin ratsastajan nimeä. Sitä aina isommissa kisoissa näkee monia todella kauniita suorituksia, jotka juu, saavat kyllä ihan hyvät prosentit, mutta eivät koskaan edes täydellisen rikkeettömällä radalla pysty kilpailemaan näitä "suuria nimiä" vastaan. Ymmärrän toki, että nämä suuret nimet eivät ole arvossa syyttä suotta, ja hevosissa on tuolla tasolla oltava liitoa, mutta huonona päivänä, epätasaisen ja monta rikettä sisältäneen suorituksen ei mun mielestä pitäisi poikkeuksetta siivittää palkintokorokkeelle. Enkä siis puhu ainoastaan näistä kisoista, vaan ihan yleisesti.

   Mutta tosiaan; paljon hienoa ratsastusta ja paljon hienoja hevosia. Pitää nauttia oikein olan takaa kun kerrankin voi :)

   Poista
 4. Täällä myös yksi innokas kouluratsastuksen katsoja! En ymmärrä ollenkaan, kun aina sanotaan sen olevan tylsää katsottavaa. Ne hevoset ja se ratsastajan ja hevosen välinen yhteistyö. Ah <3

  Toki tulee katsottua muutakin kuin kouluratsastusta, mutta kenttäratsastuksen ohella koulu on mielenkiintoisinta katsottavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo älä muuta sano, mäkään en ymmärrä sitä ! :D Välillä tuntuu, että siihen oikein lumoutuu. Tässäkin juuri reilut kolme tuntia taas katselin ja oikein hämmästyin kuinka nopeasti aika meni... !

   Poista
 5. Lännenratsastusta katson, muita en oo kurkannutkaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva ! Mä totesin, että mulla taitaa olla jotenkin huono vaikutus kun juuri telkkarin avattuani tuli vuoroon suomalaisratsukko, jonka suoritus sitten hylättiin :(

   Poista
 6. Olen täysin samaa mieltä noista pysähdyksistä kun eilen tuli katsottu joku koululuokka. Äitikin totesi lähes jokaisen ratsukon kohdalla; ei tasan, ei tasan, ei tasan ja niin edes päin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, samaa pääsee mun äidin suusta aina kun yhdessä ratsastusta katsotaan ! :D Mutta siis juuri kun pääsin tosiaan noista maanantaina näkemistäni onnettomista pysähdyksistä kommentoimaan, niin eilen ja etenkin tänään taso oli paljon korkeammalla !! Tänään sen toki ymmärtää kun kilpailemassa olivat ne edellispäivien 30 parasta, ja halusivat varmasti ottaa kotiin kaikki mahdolliset pisteet... ;)

   Poista
 7. MM-kisoja on tullut aika ahkerasti kun kerrankin ratsastusta näkee myös telkkarista, itse odotan kovasti esteratsastusta, Se kun on huomattavasti koulua jännittävämpää..

  Nyt kun nämä MM-kisatkin on, voisitko tehdä postauksen aiheesta, mihin kannattaa kiinnittää huomiota kun katsoo koulukisoja? Minkä perusteella arvostellaan ? Olisi kiva jos tekisit tälläisen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle kouluratsastus on seuraamistani lajeista ehkä jännin ! :D Eri tavalla toki, kuin kenttä tai esteet, mutta koulun parissa koen yleensä tavallaan suurimpia tunteita. Etenkin küreja odotan innolla............ !

   Tosi hyvä postausidea, kiitos !! Tuollaisen voisinkin ihan ehdottomasti tehdä, kunhan vain ehdin kirjoittelemaan :) Yritän saada aikaiseksi tässä MM-kisojen aikana !

   Poista
 8. Haha, kiva teksti :) Tänään yks ratsastuksenopettaja kysyi olenko katsonut kouluratsastuksen MM-kisoja joihinka vastasin, että olen. No ope sanoi, että mun pitäis rueta ratsastamaan kuten ne (eihän tuohon pitkä matka olekaan juu;))

  Kouluratsastus on kyllä niin ihana laji! Mitä enemmän "tosissani" sitä olen ruennut tekemään, sitä enemmän olen siihen hurahtanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha juu, helpommin sanottu kuin tehty ! Vaikka onhan siinä toki hyvä tavoite... ;)

   Älä muuta sano, mä en edes osaa kuvailla sitä tunnetta mikä tulee kun kaunista kouluratsastusta katsoo ! Toki esteet ja kenttä kiinnostavat myös, mutta kyllä se koulu on jotenkin "ihan oma maailmansa"... :)

   Poista
 9. Kuolasin ja ihastelin tänään sitä kimoo ponin näköstä p.r.e.:a! Niin lutunen! Ihanan ponimainen ja paksu niihi muihi verrattuna :D Ja Valegro... <3 Sitä hevosta kattos mielellää pitempäänki ku yhen radan kerrallaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli ihku !! Mutta kukaan ei vaan vielä ole onnistunut menemään Fuegon ohi... ♥

   Ja joo Valegro on kyllä hieno ! Tänään vaan harmitti kun ei mun mielestä ollut yhtään omalla tasollaan :( Tai siis yhtään ja yhtään... olihan siinä radassa hyviä pätkiä, mutta kokonaisuus oli paljon epätasaisempi kuin normaalisti, ja rikkeitäkin tuli. Voitonhan se vei silti, mistä toisaalta juu olen iloinen koska hyvällä suorituksella ratsukko on kyllä tällä hetkellä ihan maailman huipulla, mutta toisaalta harmittaa, että tuollaisella radalla pesee silti tasaisempia suorituksia tehneet mennen tullen... Mutta on se hieno. Ja tosiaan ihanan mallinen, ah... ♥

   Poista
 10. Kiva postaus! Ihan totta puhut noista pysähdyksistä, äidin kanssa katseltiin eilen samaa. Loppuviikosta en varmaan ehdi kilpailuita seuraamaan, mutta ensi viikolla sitten taas. Odotankin eniten esteratsastusta, sillä tunnen joidenkin vuosien takaa erään kilpailemassa olevan hevosen. Peukut pystyssä tietty myös Suomen joukkueelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonni, sehän on jännää !! :) Toivotaan tosiaan Suomelle onnea matkaan, iiks !

   Poista
 11. mäkään en ymmärrä lännenratsastuksesta mitään, ei se oo koskaan oikein napannu vaik söpöi heppoi niil siel yleensä onki :DD ite tykkään eniten kattoo varmaan esteitä kun menee niin reippaassa tahdissa ja äidin tammalla ollaan estevarsaa teettämässä niin kiva kattoo hienoi orei "sillä silmällä" :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oiih, vitsi miten oon kade !! Mäkin haluan oman vauvelin voii vitsi... ♥

   Poista
 12. On tullut jo pari kertaa seurattua ja on kyllä hienoja heppoja!:) Koulussa on hyvä hyooytunneilla aina kattoo ratsastusta ja nyt kun sairaaksi tulin niin varmaan tulen ruudun äärellä olemaan aika paljon:D Eniten ootan kenttäkisoja, mutta kaikki kelpaa, koska harvoin sitä ratsastusta edes telkkarista näkee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo upeita hevosia tosiaan näkynyt, silmät suurina oon täällä ihastellu....... :D Mä muistan kans joskus kun koulussa meni hypärit tosi nopeesti jos sattu tulemaan ratsastusta, oli niin ihana saada sellainen luppoaika hyötykäyttöön... ;)

   Poista
 13. Esteratsastusta oottelen mä!! Oon ratsastanu sen verran vähän aikaa (kohta pari vuotta) että kouluratsastusta en vaan jotenki osaa kattoo silleen "kunnolla", niin harvemmin jaksan pitkään.. etenkään noita missä kaikki tekee saman ohjelman, ne kürit on kyl ihan kivoi. Tää oli tosi kiva postaus ja otsikosta päätellen näitä on tulossa lisääkin, joten iso peukku ylös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo esteratsastus on kyllä ehkä vähän "yleisöystävällisempi" laji, helpompi seurata myös niiden, jotka eivät hevosista kovasti edes tiedä :) Koulun kür -luokat on kyllä tosiaan kivoja, niitä odottelenkin ihan innosta piukkana jo !

   Kiva jos pidit, lisää on tosiaan luvassa... ! ;)

   Poista
 14. kannatatko espanjaa myös ratsastuksessa..? :) meillä pyörii tallin kahviossa nää ratsastuksen live lähetykset, ja jokainen saa tuoda mm. omat tuolit ja herkut paikalle ja sit yhdessä katotaan :) me vietiin kavereiden kanssa kunnon säkki tuolit sinne ja ollaan varmaan viikonloppuna tallilla yötä ja katotaan ratsastusta niin paljon kun voidaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis ratsastuksessa en varsinaisesti niin kannata ketään, mutta kyllä espanjalais- ja suomalaisratsukot ovat yleensä niitä, keitä seurailen myös arvokisojen ulkopuolella :)

   Oi vitsi miten kivalta kuulostaa, oispa meilläkin tallilla tommonen tsydeemi !!

   Poista
 15. Hahaa, Nuutti pieni tuhmeliini... ! ;-) Tosi kiva postaus taas kerran, sä se et petä koskaan!

  On kyllä tosiaan ihan mahtia kun ratsastusta kerrankin näytetään oikein olan takaa! Opiskelut ovat hieman tätä katsomista rajoittaneet, mutta ihan hyvän aikaa olen onneksi ehtinyt minäkin kouluratsastusta seuraamaan. Myös esteitä sekä kentän maasto-osuutta odotan innolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on............ :D Haha. Kiva jos tykkäsit !!

   Joo niinpä, huippua ! Tähän voisi vaikka tottua... ;)

   Poista
 16. mielenkiintonen postaus! ihastuin kyllä maanantain kouluratsastusta katsoessani noihin p.r.e hevosiin :) oon aina tykänny pikkusen jykevämmistä hepoista, jotka kuitenki liikkuu kevyesti. valegro onkin yks mun suosikki noista maailman huipun kouluhepoista, kun on juurikin vähän "normaalia" massavampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat upeita... ♥ Harmi, ettei ihana Fuego ole mukana ! "King of hearts" -titteliä kantava ori on edelleen mulle noista se yksi ylitse muiden. Sillä tavalla pitäisi kaikkien P.R.E. -hevosten liikkua... :)

   Joo se on kyllä hieno, ja itsekin tosiaan tykkään sen edustamasta urheiluhevostyypistä !

   Poista
 17. Minäkin kuolaan aina Donnerhallilaisten perään. Unelma olisikin, että kolmas hevonen olisi jälleen D-linjalainen, kuten Lorikin oli. On ne vaan niin mageita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih... ! Ne on kyllä yleisesti ottaen niin hienoja, että tosiaan vähän on haaveissa siintänyt mullakin... :D

   Poista
 18. Heippa!

  Jos saa esittää postaustoivomuksia, niin ykkösenä olisi se Nuutin karsinan kuivikeasia missä oli silloin joskus ongelmaa. Tiedän että asiasta on jo melko kauan, mutta "lupasit" kerran tehdä asiasta postauksen. Olen todella kiinnostunut jutusta ja haluaisin kuulla miten asiassa lopulta kävi :) Mikään pakko ei tietenkään ole jos aihe on henkilökohtainen mutta ehedotinpa vain :D

  Blogisi on melkeinpä lempparini, ulkoasu on herkkä ja kaunis, hevosesi on upea ja sympaattinen ja sen omistajaniin nöyränja ystävällisen oloinen - ja ennen kaikkea huumorintajuinen! Toivottavasti jatkat blogaausta vielä pitkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, lupasinko ?! :o Oon ihan täysin unohtanut jos näin on, sori ! Saatoin ehkä ohimennen jossakin aiheeseen liittymättömässä postauksessa mainita...? Tosin tämän hetkisestä tilanteesta en ole tainnut sanoa mitään ! Kiitos siis postaustoiveesta, toteutan heti kun ehdin ! :)

   Kiitos vielä kovasti kehuista, aivan ihana kuulla !! ♥

   Poista
 19. Voinks kysyy sulta yhtä juttuu, et miten laitoit ton kuvan tohon, et otitko kameral kuvan ai saako sen jollai taval niinku tallennettuu nimel sen koko jutskan sillee jännästi (et varmaan saa tästä mitää selvää, mut haluun vaa tietää) :) T: Aloittelijabloggaaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otin noi kuvat tolla tietokoneen print screen -toiminnolla (mulla tuolla näppäimistön oikeassa yläreunassa nappula, jossa lukee Prt S Sys Rq), joka nappaa kuvan näytöstä ilman että tarttee kameran kanssa säätää :) Mulla kun on koneelle ladattuna toi Picasa, niin kaikki näytönkaappaukset tallentuu suoraan sinne !

   Poista
 20. Kouluratsastus oli kyllä niin huippuu seurata. Ne hienot hevoset ja taitavat ratsastajat. Useasti pohkeiden käyttöö ei edes huomannu - ja ne kädet. Voi vitsi olisi hienoa saada semmoset itellekkin (tai suunta ylöspäin ainakin :D). Kyllä silmä lepää kun ne hevoset on valkoisten aitojen sisällä!

  Nythän se itse kouluratsastuksen MM loppui, joten onhan sitä mukava katsoa kenttäratsastusta. Välillä tuuppaa jännittämään ne putoamiset/huonot lähestymiset, mutta lopuksi pystyi katsomaan ilman jännitystä ratsastajien puolesta :D. Sais vaan telkkarista useammin tulla ratsastusta!

  Ihana Nuutti, se haluaa olla true kouluheppa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä siistiä ratsastusta on hieno katsoa, ei käy kieltäminen ! :) Tekisi mieli sanoa, että maailman huipuista on hyvä ottaa mallia, mutta valitettavasti ainakin kouluratsastuksen mitalilistalta löytyy myös sellaista ratsastusta, mitä en missään nimessä halua kopioida... ;s

   Mulla kans välillä oikein mahassa tuntu, kun joku ratsukko tuli maastokokeessa esteelle vähän huonoon paikkaan tai kompuroi, huhhu... ! Melko hullua touhua toi kyllä on, mutta tosiaan ihan kiva näin omalta kotisohvalta katsella :D Ja älä muuta sano, voisin aivan hyvin tottua siihen, että ratsastusta tulee suorana joka päivä !!

   Hehe, kyllä vaan, wnb Totilas ;)

   Poista
 21. et ole vastannut kommeentiini!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihin kommenttiin? :o Noihin, mitkä oli odottamassa hyväksyntää? Vai onko multa mennyt joku ohi...?

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !