maanantai 16. helmikuuta 2015

Itku pitkästä ilosta

Voi Nuutti minkä teit. Tällä hetkellä hevonen seisoo tallissa jalka paketissa, kipulääkekuurilla, ja tulevat viikot näyttävät selvittiinkö säikähdyksellä vai onko aihetta suurempaan huoleen.

Kaksi jalkavammaista.

Nuutille pirtsakka pikkupakkanen sekä koskemattomana edessä hohtava hanki olivat tänään liikaa. Suunnitelmissa oli heittää rento maastolenkki ihanassa auringonpaisteessa, mutta hevonen oli kanssani eri mieltä. Pellolle päästyämme se rupesi keräämään kierroksia ja ennen kuin ehdin kissaa sanoa, oli mopo jo karannut hanskasta. Mojovan pukin seurauksena lensin keskelle aukeaa kuin leppäsen keihäs ja Nuutti säntäsi pää viidentenä kohti tallia.

Onneksi Sofia oli mukana matkassa. Pellolta juoksemaan lähdettyämme hän soitti tallille sinne laukkaavasta karkulaisesta ja pyysi ottamaan kiinni jos saavat. Hetkisen kuluttua tuli soitto takaisin: "ei Nuuttia näy täällä missään". Vatsanpohjasta sieppasi, missä se sitten on? Kauhukuvat metsän tai pellonreunaa mukailevan suuren ojan keskellä jalat katkenneina viruvasta hevosesta tulvivat mieleeni kuin jättimäinen hyökyaalto. Tämä ei voi olla totta...

Eikä se onneksi ollutkaan. Nuutti oli ehtinyt livahtamaan talliin kenenkään huomaamatta ja sieltä se luonnollisesti saatiin kiinni muitta mutkitta. Kevyt helpotuksen tunne ei kuitenkaan kestänyt kauaa, kun tallin pihalle viimein saapuessamme sain kuulla hevosen jalassa olevasta reiästä. Veri tuntui pakenevan päästä jo toistamiseen, oksetti. Nuutti seisoi vesiboksissa verinen jalka ilmassa, eikä suostunut varaamaan sille painoa juuri lainkaan. Samaan aikaan myös toinen takanen vaikutti hieman vaivaavan.

Tämä kuva otettu letkutuksen lopussa kun Nuutti jo välillä suostui seisomaan paino molemmilla jaloilla.

En tiedä mistä hevonen tarkalleen ottaen oli juossut, mutta mitä ilmeisimmin se kiepsautti pellolta metsään ja onnistui siellä telomaan itseään esim. vastaan sattuneeseen kiveen tai kantoon. Pikkunaarmuja löytyy tietenkin vähän sieltä sun täältä. Eläinlääkäri ei keskellä päivää päässyt Nuudelia tsekkaamaan, mutta pyysi lähettämään jalasta kuvan. Tämän perusteella hän antoi meille toimintaohjeet ja saapui itse paikan päälle heti kun ehti.

Nuutti oli jo aiemmin vesiboksista omaan kopperoonsa kävellessään astunut jalalla melko hyvin, mutta eläinlääkärin edessä se käveli mielestäni vielä vähän paremmin. Aavistuksen verran jäykästi ehkä, muttei missään nimessä ontuen. Suurimpana pelkonani oli jalan edessä kulkevan ojentajajänteen vaurioituminen, mutta eläinlääkärin mukaan se on luultavasti kärsinyt ainoastaan kovan tällin. Muitakaan tärkeitä rakenteita ei reiän paikalla ole, eikä vekki yllä luuhun asti. Kuvissa näkyvä valkoinen on luukalvoa. Haavan tikkaaminen ei puuttuvan nahan vuoksi ole mahdollista, mutta onneksi se on noin siisti eikä vertakaan enää yli tunnin letkuttelun jälkeen pulpunnut ihan älyttömiä määriä.

Kamalasti rapisee, mutta namia ei vain tipu.
Haava siistinä ilman ympäriinsä tursuavaa verta.

Hoidoksi ell määräsi vedellä letkutusta, sekä runsaan määrän haavavoidetta sisällään pitävän sidoksen kunnes reikä näyttää vähän umpeutuvan. Lisäksi Nuutti sai tosiaan viiden päivän Metacam -kuurin ja muutamat päivät otetaan nyt ihan iisisti kävellen. Sen jälkeen katsotaan mikä on tilanne. Jos haava ei tulehdu tai liikkeessä ilmene ontumaa, voi jälleen kerran todella puhua onnesta onnettomuudessa.


Kuvista, avusta sekä ennen kaikkea henkisestä tuesta kiitokset Sofialle !
Kuvat pellolta tulevat kunhan ehdin muokkaamaan.

73 kommenttia:

 1. Voi ei!! Paranemisia Nuutille! <3

  VastaaPoista
 2. Voi apua!! Toivottavasti selvisitte sen suurempia haavereita. Pikaisia paranemisia Nuudelille ❤

  VastaaPoista
 3. Apua! Hui! Onneksi ei sentään sattunut pahempaa! Aikamoinen rodeopari olette. Pikaista koipien parantelua molemmille ja seuraavalla kerralla vähän vähemmän kevättä rintaan maastolenkillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo huonomminki ois voinu käydä ! Kiitos, toivottavasti Nuutti ottaa sun neuvosta vaarin... ;)

   Poista
 4. Voie hassu nuutti :( toivottavasti toi tosta paranee pian :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, pieni apinapoika ! Toivotaan tosiaan näin :)

   Poista
 5. Voi ei noi haavat on niin ärsyttäviä. Terveisin taas tänä talvena yhden viikon hoidin betadine-hauteilla yhtä haavaa -.-'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ja välillä kun voi noi pienetkin kolhut olla yllättävän tuhoisia... ;s

   Poista
 6. Voi apua, näyttää aika hurjalta tuo jalka :s Toivottavasti se lähtisi paranemaan päin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, muaki ihan kävi oksettamaan kun ton näin... ;s Toivotaan tosiaan näin !

   Poista
 7. Kurja juttu, mutta toivottavasti lähtee paranemaan hyvin!

  VastaaPoista
 8. Voi Nuuttia.. Pikaisia paranemisia, onneksi ei sattunut kovin pahasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Juu pahemminkin olisi tosiaan voinut käydä... !

   Poista
 9. huh, onneksi ei sentään pahemmin käynyt! :o vaikka kyllähän tuommoinen haava ikävä on mutta hyvällä hoidolla parantuu varmasti (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu pienikin haava voi etenkin jalassa olla tosi kohtalokas... ;s Onneksi kolhu kuitenkin näyttää tulleen juuri ojentajajänteen viereen vähän jalan sivuun eikä ihan keskelle !

   Poista
 10. Oho toivottavasti ei käynyt pahemmin!

  VastaaPoista
 11. Huh, peukut pystyssä todellakin, että olisi onni onnettomuudessa!

  VastaaPoista
 12. Voi ei, toivotaan että selvisitte säikähdyksellä! :o

  VastaaPoista
 13. Hui kauhee mikä haava:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on se kyllä vähän ilkeen näkönen ;s

   Poista
 14. Toivottavasti selviitte vaan säikähdyksellä:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oisin kyllä tosi onnellinen siinä tapauksessa !

   Poista
 15. Voi ei, tsemppiä toipumiseen. Oma hevoseni kaatui viime keväänä tarhassa ja oikeaan takajalkaan tuli samannäköinen haava. Ojentajahan sillä meni ja saikkua useampi kuukausi... :/ Toivottavasti te tosissaan selvisitte säikähdyksellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui kamala, olipa teillä huono onni ! :( Miten hevonen toipui?

   Kiitos tsempeistä !

   Poista
 16. Voi Nuuttia! Peukut pystyssä toipumisen suhteen. <3

  VastaaPoista
 17. no huh, tiedän nii ton tunteen! tosin mun kopukka onnistui telomaan vasemman etujalkansa ihan karsinassa vaan siihen kuntoon että piti laittaa 10 tikkiä.......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts !! Kyllä nää osaakin olla taitavia elukoita... ;s Nuutin jalkaa ei tosiaan pystytty tikkaamaan niin vähän pelottaa miten haava lähtee paranemaan...

   Poista
 18. Au au, voi Nuuttia :( Vaikka tuo haavavoide on varmasti superhyvä,niin annampa vinkin haavan paranemisen edistämiseen joka mun hepan kohdalla teki melkein ihmeitä :)

  Mun heppa siis polkaisi kantansa yksi kesä auki, ihan niinkun kunnolla. Verta tulla tursusi ja haava oli syvä. Tikkejä siihen ei kuitenkaan saatu laitettua, mutta koska kyse oli kannasta piti se saada paranemaan nopsaan. Putsattiin haavaa runsaalla vedellä ja pestiin tervasaippualla (esim. Kietäväisen sarja) jonka jälkeen tein jalkaa haavataitoksista ja vanusta hauteen, johon laitoin runsaasti luomuhunajaa ja sokeria. Haude pestyyn ja kuivattuun haavaan ja yöksi pakettiin. Tätä toistettiin viikon ajan ja ihmeen kaupalla haava umpeutui viikossa ja mikä parasta, haavasta ei jäänyt arven häivääkään! En käyttänyt mutään muita haavahoitotuotteita, kuin tervashampoota, vettä, hunajaa ja sokeria. Hunajan vaikutuksista on niin paljon kirjoituksia etten ala luennoimaan mutta suosittelen! :)

  Toivottavasti Nuutti tulee pian kuntoon, virtuaalinen porkkanalähetys <3

  - Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaisesta en ole kuullutkaan, mielenkiintoista ! Ihanaa, että heppa toipui noin hyvin. Pitää lueskella hunajasta lisää mahdollisten (tai siis todennäköisten...) tulevien kolhujen varalle :)

   Kiitokset, myös Nuutin puolesta ♥

   Poista
 19. No on todellakin onni onnettomuudessa! Mitäs sun jalkaan on sitten sattunut? Pikaista paranemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltä näyttää ! Omassa polvessa on vanha vamma, alkanut taas vihottelemaan... ;s

   Poista
 20. Hui kamala, tsemppiä potilaan hoitoon!

  VastaaPoista
 21. Au! Toivottavasti Nuutti on muuten ok!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu pirteänä se ainakin on :) Katsotaan tulevina päivinä mihin suuntaan jalan tilanne lähtee etenemään.

   Poista
 22. Ja sinä myös? T. Äskeinen ano

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kunnossa ihan täysin, kiitos kysymästä :)

   Poista
 23. paranemisia! mikä omassa jalassasi on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Omassa polvessa on vanha vamma, pitää ehkä taas käydä lääkärissä kun on alkanut kipeytymään... ;s

   Poista
 24. No hui!! Onneksi ei käynnyt pahemmin ja Nuutti löytyi tallista!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mä olin niin huojentunut kun kuulin sen olevan tallessa ♥

   Poista
 25. Voi eikä! :( Olipa ikävä peltoreissu, Nuutin haava näytti kyllä ikävälle mutta toivottavasti toipuu! Paranemisia Nuutille ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo vähän sai aamu ikävän käänteen kieltämättä... ;s Toivotaan tosiaan ettei kuitenkaan jättänyt jälkeensä mitään isompaa. Kiitos ♥

   Poista
 26. Voi kauhea! Onneksi ei kuitenkaan käynyt pahemmin:).

  VastaaPoista
 27. Hui kauhistus, onneksi sinuun ei sattunut ja heppakin selvisi noin vähällä! Minulle kävi eilen melkein samalla lailla.. Tamma keräsi pellolla virtaa ja lopulta pukitti minut alas. Onneksi kuitenkin jäi seisomaan viereen kuin kysyen "mitä sä siellä teet, leikit jäi ihan kesken!"
  Toivottavasti jalka paranee pian ja selviätte säikähdyksellä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha vooi, ihana ! :) Yleensä Nuuttikin jää vierelle seisomaan tai lähietäisyydelle pörräämään, mutta eilen oli hauskempaa revitellä oikein olan takaa... :D

   Kiitos, toivotaan !

   Poista
 28. Voi ei! :( Onneksi tiedän (tässä muutama päivä sitten teidän tarinanne luettuani), että te olette selviytyjiä ja tuollainen tapahtuma (vaikka sekään ei ollut kiva juttu) ei teidän, noh "mittakaavassa" ole mikään ylitsepääsemätön juttu, mikäli Nuutti paranee. Tässä kun eräs tuttavani joutui lopettamaan oman hevosensa melko samanlaisen tapauksen vuoksi noin vuosi sitten. Hevonen oli lähtenyt käsistä pellolla ja... no se sinun mielikuvasi "pellonreunaa mukailevan suuren ojan keskellä jalat katkenneina viruvasta hevosesta" olivat aika oikeat tähän tapaukseen. Hangen alla ollut syvä oja oli upottanut hevosen etujalat niin, että terävä jäänreuna oli silponut niihin paaaaljon syviä haavoja ja pakokauhussa hevonen oli riuhtonut itsensä uuvuksiin ja samalla saanut takajalkansakin melko samanlaiseen jamaan... Noh, hevosen omistaja kun oli selvinnyt itse murtuneen jalkansa kanssa autoon ja etsintäpartio oli lähtenyt liikkeelle oli hevosen huomattuaan omistaja melkein pyörtynyt shokkiinsa... Omistaja oli kuitenkin ajatellut hevosen parasta ja heti kun eläinlääkäri oli sanonut "blää blää blää, ja toinen vaihtoehto on ikävämpi mutta helpompi niin meille uin hevosellekin (tms.)" niin hän oli heti vastannut myöntävästi jälkimmäiseen.
  1,2,3..6...8 Monta riviä ehdinkään kirjoittaa! x) Vähän vielä niin novellin olisi saanut kasaan..! Noh, toivottavasti jaksoit lukea. ;)
  -Heppatyttö

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kamala, ihan sattuu edes ajatella !! Kaikkea näiden kanssa voikin sattua... :(

   Poista
 29. Voi ei! Tsemppiä paranemiseen, toivottavasti ei käynyt pahemmin!

  VastaaPoista
 30. Voi ei, kamalaa, toipumisia Nuutille! Toivottavasti rakenteissa ei piile suurempia vaurioita ja selviätte mahdollisimman pienellä treenitauolla.

  Meille tuli juuri muutama viikko sitten klinikalle hevonen, joka oli tempaissut takajalkansa ojentajan poikki tarhasta karatessaan. Todella siistin hokinpolkeman näköinen viilto, mutta verta tuli vimmatusti. Vaati leikkauksen ja nyt edessä on piiiiitkä sairasloma. Ei kiva... :-/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, ei tosiaan kiva... ! :( Mä oon aina ihan hysteerinen jos jaloissa on jotain pintanaarmua isompaa ku niissä tosiaan pienikin vekki saattaa tehdä vahinkoa vaikka millä mitalla...

   Nuutti kiittää terkuista ! Näin tosiaan toivotaan :)

   Poista
 31. Voi kamala! Onneksi Nuutti ei täyttänyt ajatustasi ja onneksi sinullekaan ei sattunut pahemmin! Pikaista paranemista teille molemmille "jalkavammaisille"!
  Terveisin lähes samanlaisen kohtalon kokenut...
  Ps. Ootko lukenut Harry Pottereita kun blogin nimi on puoliverinen prinssi? ( terveisin hullu harry potter fani)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo älä muuta sano, se olisi ollut ihan kamalaa !! Kiitokset Nuutinkin puolesta ♥ Millainen tapaturma sinulla on takanasi? :s

   Poista
  2. Ja juu, Harry Potterista tämä nimi on lähtöisin :) Itsekin olen etenkin niihin kirjoihin ihan hulluna !

   Poista
 32. Heh, ihana tavata tässä asiassa "sielunkumppani", kun monet valittelevat kirjojen pituutta...
  No tässä kesällä olimme uittamassa hevosia, kun joku riemuidiootti kaahaa vesiskootterilla ehkä 10 metriä meistä ja ihan täysiä, kaikki vesi lensi meidän päällemme ja hevoseni säikähti sitä (tietysti) ja itse lensin veteen. Hevoseni ryntää suoraan metsään ja heti kun ehdimme lähdimme sitä etsimään, hälytettyämme muutakin apua. Hevonen oli palannut tallille, niinkuin Nuuttikin, mutta pahasti ontuen oikeaa etujalkaa. Eläinlääkäri tutki hevoseni ja totesi jalan murtuneeksi. Siinä sitten hevonen saikulle... Hyvin sen jälkeen on taas mennyt, mutta voi sitä vesiskootteri tyyppiä... Näin sen kerran satamassa vesiskootterinsa kanssa ja voi, se kyllä sai kuulla kunniansa korkojen kera ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kamala, kävipä teillä hurjasti ! Onneksi hevonen toipui !! Voin kyllä niin sieluni silmin nähdä tuon tilanteen kun skootterikaahailija saa verbaalisen verilöylyn... :D Ihan oikein, miettiipähän ehkä seuraavaksi vähän huolellisemmin miten käyttäytyy... !

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !