keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Mietteitä gramaanikuurin jälkeen

Nonni, nyt on juhannukset juhlistettu ja reissusta kotiuduttu. Vähän uupuneena, mutta samalla intoa pullollaan. Nuutti sai eilen nauttia kraniohoidosta ja tämän päivän vapaan jälkeen jatketaan taas treenejä siitä mihin niiden parissa ennen pientä kesälomaa jäätiin. Tähän väliin ajattelin postailla vähän muutaman viikon takaisen gramaanikuurin jälkeisiä mietteitä, ennen kuin unohtuvat ihan kokonaan.

"Mulla on tämmöset narut että äiti oppis ratsastamaan paremmin."

Meillähän oli tosiaan jonkun aikaa sitten vajaa kuukauden pätkä, jolloin kaikki kentällä tapahtunut työskentely suoritettiin narujen kanssa. Ne ovat meille lähinnä henkinen apuväline; ns. ässä hihassa siinä vaiheessa kun siirrytään perustyöskentelystä astetta vaativampien tehtävien pariin. Mikäli ensimmäinen aihetta käsitellyt postaus on mennyt ohi, voitte lukaista sen täältä.

Tällä erää gramaanikuuri tuntuu vaikuttaneen yhteispeliimme ainoastaan positiivisesti. Nuutti on ruvennut työntämään paremmin alleen, eli ottamaan painoa enemmän takaosalleen ja lavat sekä koko rintakori ovat nousseet "selän kanssa samaan linjaan", eikä etuosa enää jää yhtä herkästi ns. liikkeen tielle. Näiden "pikkuseikkojen" myötä tuntuma suuhun on tasoittunut myös hankalissa paikoissa, joista mainittakoon erityisesti avotaivutukset. Eivät ne yhtäkkiä missään nimessä helpoiksi ole muuttuneet, mutta ero alkuvuoden treeneihin on sanalla sanoen suuri. Ja siihenkin olemme tulleet pitkän matkan muutaman vuoden takaisesta, jolloin seinää vasten hyppiminen, pysähtely sekä tayskäännökset kesken taivutuksen olivat arkipäivää. Tällä hetkellä meininki näyttää jopa suhteellisen asialliselta, ehkä näiden parissa pian kehtaisi kouluradallekin...?

Alkuraveista. Niska on vielä vähän matalana, mutta paino on silti hyvin takana.
Ravi kulkee ja vatsalihakset tekevät hommia. Kummallakin... ;)
Avossa takaosa hieman jähmettyy, mutta kuten sanottu: parannus entiseen on huima.
Hieno haamuratsastaja, eikö.

Kaikki tämä kehitys juontaa juurensa luultavasti ihan siihen, että olen päässyt vaikuttamaan Nuuttiin tehokkaammin. Se toimii helpoissa kuvioissa miltei moitteitta vaikka pelkällä kaulanarulla, mutta omasta mielestään vähän turhan vaikeissa tehtävissä se ei epäröi kyseenalaistaa jopa erittäin kokeneiden ratsastajien auktoriteettiä. Nuutilla on toki omat fyysiset rajoitteensa, mutta niiden puitteissa se pitäisi saada toimimaan niin hyvin kuin mahdollista. Sen kanssa pitää toisinaan tehdä kompromisseja, mutta välillä saatan antaa hevoselle vähän liikaa vapauksia, sillä suuttuessaan se osaa oikeasti olla todella hankala. Vähän kuumuessaan Nuutti on pääosin varsin miellyttävä ratsastettava, mutta samalla siitä tulee kahta herkempi ratsastajan virheille. Tästä syystä oma tehtäväni helpottuu, kun hevosella on gramaanien ansiosta itselläänkin ajatus kanssani samaan suuntaan emmekä päädy pattitilanteeseen vaikka ratsastaisin vähän uskaliaammin. Sainkohan nyt varmasti kaikki putoamaan kärryiltä, vai ymmärsikö joku mitä yritän sanoa...?

Oli miten oli, meillä menee oikein hyvin. On ollut ilo huomata, ettei gramaanikuurin aikana imemämme oppi ainakaan toistaiseksi ole jäänyt jo hyvän tovin naulassa roikkuneiden narujen mukana talliin, vaan eväät ovat riittäneet pidemmällekin. Luonnollisesti tavoitteenamme on saada väistöt, vaihdot sun muut sujumaan kouluradalta noukkimiamme sääli-vitosia paremmin myös ilman apuvälineitä, mutta tässä vaiheessa apu tulee tarpeen. Ratsastajana on myös tärkeää tietää miltä jonkin kuuluisi tuntua, sillä vain näin todella tajuaa sen, mihin tulisi jatkossa pyrkiä. Selkeä tavoite tekee toiminnasta yleensä tietyllä tasolla suoraviivaisempaa = kehittymisestä nopeampaa. Ihan iisiä siis ! Eiku...

"Kuule äiskä jos sä iisiä haluat niin osta keinuhevonen."

26 kommenttia:

 1. Vautsi kun Nuutti näyttää hienolta!

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvä postaus Susanna, kiitos tästä!

  VastaaPoista
 3. Tosi hienolta näyttää!! Milloin on seuraavat kisat? ;)

  VastaaPoista
 4. Hienot te! Mielestäni on hienoa, että osaa myöntää omat puutteensa, mutta ratsastaa silti pakottamatta hevosta siihen muottiin mihin jokainen ei välttämättä asetu. Nuutti näyttää kuvissa ihanan tyytyväiseltä. :)

  VastaaPoista
 5. Upeita kuvia! Sun blogi on ihan mahtava :)

  VastaaPoista
 6. Jösses, mistä noin pitkiä sääriä saa ostaa?? Mäkin haluun :D

  / Unna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, sano vaan montako senttiä haluut ni pistän postiin ! ;D

   Poista
 7. Hahah, oikein toi Nuutin vika kommentti :DD Taidankin tästä lähteä keinuheppaostoksille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikös ;) Mulla sama fiilis aika usein...

   Poista
 8. Hienoa kirjoitusta ja pohdintaa jälleen, Susanna! Osaat syväanalysoida niin hyvin ja perustella päätöksesi bloginkin puolella, ihailen sitä paljon!! :) Treenikuume iskee itsellekin, omalla heposella tosin jalka turvoksissa, joten kisa -ja valmennushaaveet ainakin kesän ajalta kumoutuivat juuri... :/ Tarkoituksena oli kehittyä paljon kun on lomaa ja aikaa, sekä lämmin. Ottaa päähän ja pahasti, seuraavat viikot sitten kävellään.. Noh, mitäpä minä ruikuttamaan sinulle hevosestani, onnea terveen hevosen omistajalle, teilläkin kun kaiken laista sairastelua ollut matkan varrella! Nautikkaa kesästä täysin rinnoin, teille kun se mahdollista on...! :) Seuraavaa postausta innolla odotellen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sentään, mä niiin tiedän ton pettymyksen... Tosi tylsää... :( Onko tietoa mikä jalassa on? Toivottavasti ei mitään suurempaa niin että pääsisitte mahdollisimman pian takaisin treeniin ! Tsemppiä !! Ja suuri kiitos kehuista, mukava kuulla että tykkäät lueskella ! :)

   Poista
 9. Mukava kuulla, että gramaanikuurista oli apua. Hienolta näyttää kuvissakin! :-)

  VastaaPoista
 10. Todella hyvää, sujuvaa ja analyyttistä tekstiä. Vaikutat ikäiseksesi hyvinkin "kypsältä" (ei siis kyllästyneeltä, vaan hyvällä tavalla kypsältä!) ratsastajalta. Haluaisitko kilpailla, vai onko oma päätöksesi keskittyä laadukkaaseen kotona harrastamiseen? Kysyn ihan siitä syystä, että sinua näkisi mielellään kilpakentillä enemmänkin - ja mieluusti jonkun oikeasti laadukkaan hevosen kanssa. Nuutissa ei ole mitään vikaa, mutta se ei taida olla ihan helppo kaveri koulupuolen suuntautumista ajatellen... :o)
  Terv. N.M.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, kiitoksia ! Kyllä mä mielelläni kilpailisin, mutta se vain on niin kallista hupia, että tällä hetkellä tuntuu fiksummalta panostaa kotitreeniin. Jotain pikkukisoja kyllä saatetaan vielä loppukesästä käydä mikäli sattuvat sopimaan kalenteriin. Ja juuh, Nuutti ei tosiaan ole mikään varsinainen kouluhevonen, mutta ehkä mulla vielä joku päivä on allani kunnon liitokavio... ;) Ja sitten kisaan niin hirveesti että oksat pois ! Hehe... :)

   Poista
 11. Kiva postaus ja hienoa että gramaanikuuri on ollut positiivinen kokeilu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oli kyllä varsin hyvä testinki !! :)

   Poista
 12. Hieno ratsukko!

  VastaaPoista
 13. Hyvin menee! :) Mikä sininen sinulla on tuossa oikeanpuolimmaisessa polvessa? :o

  VastaaPoista
 14. Hyppäättekö te miten usein? :)

  VastaaPoista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !