sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Ensimmäinen estevalmennus ikuisuuksiin!

Kääk, tyhmät tekniset ongelmat ovat tehneet postailuun ihan tuhottoman tauon. Photoshop ei ole sitten viime viikon perjantain suostunut yhteistyöhön pienintäkään vähää ja konekin sammuillut parhaimmillaan kahden minuutin välein, mutta yritän vielä tämän päivän aikana saada homman taas rullaamaan.

Anyhow, meillä oli Nuutin kanssa torstaina estevalmennus! Voin sanoa, että ihan vain hitusen (lue: aika sikana) jännitti. Hyppäämisestä on kisaradat sekä niiden myötä myös säännöllisen valmentautumisen  monta vuotta sitten jätettyämme tullut pienoinen peikko, jonka nujertaminen ilman apuvoimia on tuntunut lievästi sanottuna mahdottomalta urakalta. Jokainen epäonnistuminen on syönyt itsevarmuutta entisestään, enkä rehellisesti sanottuna ole enää pitkään, pitkään aikaan muistanut miksi joskus olin olevinani esteratsastaja. Se tunne, kun todella ihan aidosti nautit hyppäämisestä ja haluat esteille (muutoinkin kuin velvollisuudentunnosta kyseistä puuhaa rakastavaa hevostasi kohtaan) on tuntunut aika kaukaiselta.

Kunnes torstaina koin sen taas. Olemme löytäneet meille aivan mahtavan estevalmentajan, jonka ansiosta kaikki ahdistus ja vastahankainen epävarmuus tunnin aikana väistyivät puhtaan riemun tieltä. Veronika on vaativa, mutta tavattoman reilu ja rohkaiseva. Hän ei kertaakaan pistänyt meitä liian vaikeaan paikkaan tai jättänyt yksin oman onnemme nojaan, vaan oli jatkuvasti mukana tukena ja turvana; käski hengittää, neuvoi mitä pitää korjata, ja ennen kaikkea miten se tapahtuu. Kukaan kun ei tee mitään kommenteilla mallia "ratsasta paremmin", jos hänelle ei kerrota mitä ihmettä se käytännössä tarkoittaa.

Veronika keskittyi todella paljon siihen, että hevoset ovat rehellisesti kuulolla ja reagoivat nopeasti kun niiltä jotakin pyytää. Alkuverkkojen jälkeen aloitimme ravipuomeilla, jotka ensimmäisen kerran jälkeen tultiin voltin kautta avotaivutuksessa. Nuutti yritti vaihteen vuoksi sliirailla vasemman pohkeen läpi, mutta oli ilmeisesti niin fiiliksissä, ettei muistanut vetää hernettä nenään vaikka muutaman kerran vähän jalalla napautin. Puomeilta siirryimme kahdelle kaarevalle uralle sijoitetulle kavaletille, jotka tultiin ensin pyöreämmin neljällä normaalilla/pienemmällä laukalla ja tämän sujuessa suuremmin sekä suoremmin kolmella. Ensimmäiset kerrat olin aivan ulapalla kun käsitys Nuutin laukan koosta oli hippasen unholan uumenissa, mutta muutaman toiston jälkeen alkoi allekirjoittanuttakin jo vähän hymyilyttää... Hevonenhan oli hokannut homman jo aikaa sitten!

Hieman isommassa laukassa oli hyvä jatkaa jumppasarjalle, johon sai tulla ihan ilman himmailua. Veronika painotti sitä, että laukan pitää(!) edetä ja säilyä kaarteen läpi aktiivisena takaosan päällä, sillä sitä ei enää muutamaa askelta ennen estettä rakenneta. Eihän sitä ehdi. Kolmen viimeisen askeleen aikana ei saa eikä voi tehdä mitään radikaalia, sillä siinä vaiheessa ollaan jo auttamatta myöhässä. Ei ohjissa roikkumista tai tuuppaamista, vaan takapuoli satulaan, pohje kiinni ja rauha. Odotetaan ja annetaan hevosen hoitaa hommansa. Ihan iisiä, eikös vain? No joo, ei aina...

Oma ongelmani on se, että "hyökkään" niin hypyssä kuin jo ennen estettä ylävartaloni kanssa liikaa eteen - edelleen. Muutenkin sähellän ihan mitä sattuu. Kappas kun eivät ole ongelmat tässä muutaman vuoden surkeanpuoleisen treenaamisen aikana poistuneet, tosi kumma juttu..... Tämän vuoksi Veronika käski estettä lähestyessä ajattelemaan kenttäratsastajien käyttämää ns. turvaistuntaa, eli yksinkertaisesti ylävartaloa huomattavasti taaemmas. Näin Nuutti ei niin herkästi valu pitkäksi kuin nälkävuosi ja sen tehtävä erityisesti estekorkeuden ehkä sitten joskus kasvaessa helpottuu.

Lopuksi tulimme muutaman kerran pientä neljän esteen tehtävää, johon kuului ensin suora ja sen jälkeen kaareva suhteutettu. Suora sujuvat viisi laukkaa ja kaareva samanlaiset neljä, anti mennä. Tämä vähän jänskätti, sillä suorat suhteutetut ovat erilaisten sattumien vuoksi jääneet hitusen kummittelemaan - kaarevalla kun sentään vähän voi sen ratsastettavan tien kanssa pelailla. Nuutti osaa sille päälle sattuessaan olla aika vahva ja kun se näkee kaukaa mille esteelle seuraavaksi suunnataan, saattaa laukan säätely käydä melkoiseksi mahdottomuudeksi. Sitten kun se aikoinaan on pidätteistä välitämättä painanut täyttä höökää jonkun ison okserin yli valtavalla kamikaze-loikalla ja ladannut sen jälkeen pienen junnu-meikäläisen tonttiin niin eipä ole kamalasti aina naurattanut. Eivätkä ne tippumiset edes mitään, mutta esteen sekaan en mielelläni menisi..... Onneksi tämä suora oli nyt mukavat 21 metriä, eli tosiaan meille juuri passeli viidelle laukalle, ja onnistui jokaisella kerralla aika nappiin. Ensimmäisellä kerralla koko neljän esteen pätkän tultuamme taisimme ottaa kaarevalle yhden ylimääräisen miniaskeleen, joten pääsimme saman tien uusintakierrokselle. Suoran sisään oli juuri hetkeä aiemmin tullut hieman iso hyppy (johon kerrankin pääsin mukaan, ohho!), minkä herättämänä viimein tajusin, että ei hitto miten kivaa tämä on! Viimeisellä kerralla Veronika käski ratsastamaan suoran samalla tavalla ja paremman käännöksen tehdäksemme katsomaan diagonaalilla olevaa kaarevan ensimmäistä hyvissä ajoin heti edellisen esteen jälkeen. Heppa kuulolle, suoraksi, ja viimein ristilaukan vaihdettuamme Nuutti ampaisi vihreälle (vai olikohan se sittenkin sininen...?) pystylle ja tykitti oikein hyvät neljä seuraavalle esteelle. Vitsi mikä fiilis, me melkein lennettiin!

Olen edelleen niin onnellinen, etten tiedä mitä enää sanoa. En tiedä onko hyppääminen ikinä, koskaan ollut noin kivaa! Nämä ovat niitä hetkiä kun tämä laji maksaa takaisin kaikki epätoivon kyyneleet ja sitä tajuaa, että jokainen tähän pisteeseen johdattanut valinta on ollut juuri se oikea. Kuten jo Facebookin puolellekin kirjoitin: onni = paras heppa + paras valmentaja. Ilman näitä kahta en tässä riemuitsisi. En olisi uskonut, että koskaan enää tulemme esteillä valmentautumaan, mutta onneksi, onneksi tässä kävi näin! Tästä pieni kiitos Saralle, jonka ansiosta tallimme työntekijänä lopettaneelle Veronikalle vähän haikeissa fiiliksissä heitetty "voisit tulla meitäkin sitten joskus valmentamaan..." ei jäänyt ainoastaan ajatuksen tasolle. Tämä on vaan niin huisia. Eilen puhuimme hieman varoen jo pienistä kisoistakin, mutta no... katsotaan, katsotaan. Kukapa sitä tietää mihin tässä vielä päädytään... :)

Jos joku Uudenmaan alueella (tai miksei ehkä vähän kauempanakin) etsii valmentajaa, joka oikeasti on läsnä, tekee todella hyviä tehtäviä ja valmentaa kaikkia ratsukoita hyvin yksilöllisesti niin tässäpä kuulkaa olisi. Mun kautta saa yhteystietoja, jos ihan totta kiinnostaa. Voin ihan suoraan kertoa sen verran, etten ikimaailmassa olisi uskonut kenenkään saavan esteiden suhteen melko syvissä pohjamudissa rypenyttä itseluottamustani plussan puolelle niin, että voisin ensimmäisen tunnin jälkeen sanoa jännityksen lopulta unohtuneen ihan täysin. En ikinä, oikeasti. Mutta niin se Veronika vain teki ihmeitä, enkä millään, mitenkään päin malttaisi odottaa seuraavaa pomppuilukertaa! Olen saanut myös ainakin yhden kotitehtävän, mitä pitää joku päivä kavaletin avulla tehdä, ja Veronika sanoi, että aina saa laittaa viestiä jos tuntuu, ettei esim. itsenäisiin puomiharjoituksiin löydy ideaa - hän kyllä neuvoo ja piirtää vaikka mallikuvan päälle. Hitsin pimpulat sentään, meistähän tulee Nuudelin kanssa kohta esteratsukko ihan uudemman kerran...!

Pretty much maailman onnellisin hevonen tunnin loputtua. Ja selässä se onnellisin ratsastaja, tietenkin. Taustalla näkyy meidän reenit, eli vasemmalla jumppa ja oikealla kumpikin suhteutettu. Ensin siis tultiin ovelta vihreä pysty, sitten tuo sinikeltainen, käännettiin oikealle tuolle keskellä maneesia olevalle pystylle ja siitä uudemman kerran ensimmäisenä hypätylle.

Kuva- tai videomateriaalia ei tunnista valitettavasti tuota puhelinräpsyä lukuun ottamatta ole, sillä noh... en edes kysynyt ketään kuvaamaan. Olin niin hädissäni, että halusin jättää kaikki ylimääräiset stressitekijät pois ja keskittyä itseni psyykkaamiseen. Ehkä seuraavalla sitten, hui...!

40 kommenttia:

 1. Oi olipas ihana postaus! Kiva saada estematskuakin blogin puolelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja joo, haha, saattaa olla että kääntyy ihan päälaelleen koko blogi...! ;)

   Poista
 2. aika hyvä valmentaja sulla, tosi kivaa:) mun ponilla ei voi enää hyppää kun sillä on jalassa vanha vamma ja se alkoi juuri vaivata uudelleen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tosiaan :) Voi ei, onpa kurjaa... :s Tsemppiä!

   Poista
 3. ihanaa jos rupeatte taas hyppimään, jee! <3 tosi kiva olisi nähdä kuvia ja videoita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä itsekin niiiin fiiliksissä! ♥ Pitää tosiaan ensi kerralla yrittää saada matskua :)

   Poista
 4. Tosi kiva kuulla, että olette löytäneet hyvän valmentajan. :) Olisiko sinun muuten mahdollista tehdä näihin estepostauksiin sellaisia havainnollistavia kuvia, missä näkyisi "pohjapiirros" tehtävästä, puomien, sarjojen ja suhteutettujen linjojen välit jne.? Ne olisivat todella mielenkiintoisia katsottavia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä huippua! :) Hmm, juu, eiköhän! En tiedä kuinka tarkkoja, mutta katsotaan... :P

   Poista
 5. Eikö ole outoa että valmentaja on vaan jotain muutamaa vuotta vanhempi? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi olisi? Ikä on vain numero :)

   Poista
  2. Ja pitipä vielä sanoa, että vanhemmiten saattaisi olla vaikea löytää valmentajaa jos ikäeroa pitäisi olla kymmeniä vuosia. Se kun ei sitä tasoeroa oppilaan ja opettajan välille takaa... :)

   Poista
  3. Niin nå tarkotinkin nuorena mutta eihän se haittaa jos on hyvä ope. Kysyin vaan ja ok.. :3

   Poista
 6. Olen ollut pitkään lukijasi. Ihastuin blogissasi joskus niihin ihaniin ulkoasuihin, mutta nykyään et tunnu vaihtavan ulkoasua enään juuri koskaan:D harmi... Sen lisäks sun postauksissa sais mun makuun olla hiukan enemmän kuvia, koska tekstiäkin on paljon:) Tämä ihan tämmösenä välikommenttina/mielipiteenä:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, pitäisi ehkä vähän ryhdistäytyä, mutta toisaalta itseäni ei häiritse vaikka sama ulkoasu olisi esillä pidempäänkin... :) Ja noita kuviahan on yleensä postaukset pullollaan (mun mielestä useammin liikaa kuin liian vähän...?), mutta välillä sattuu näitä päiviä kun materiaalia ei vain ole. Tällä kertaa se oli ihan tietoinen valinta, mutta seuraavaksi on kaiketi tilanne toinen :)

   Poista
 7. Kiva että olet löytänyt sinulle sen oikean valmentajan! Minäkin löysin vähä aikaa sitten aivan mahdottoman hyvän valmentajan ja ennen aina pelkäsi tunteja mutta nyt kyllä vain nautin tunneista!:) sinulla on mahtava blogi!! Voisitko muuten tehdä postauksen jossa esittelisit tallin ja sen ympäristön ( laitumet,tarha,satulahuoneet...) missä hevosesi asuu?

  -Ada

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, on kyllä huisia! Ihana kuulla, että sinuakin onnisti :) Kiitos! Jonkun tallipostauksen olen aikoinani tehnytkin - lähinnä pintaraapaisuna, mutta sen enempää en täällä viitsikään näyttää. Kyseessä kun ei kuitenkaan ole oma talli... Mm. satulahuoneita sun muita en ainakaan kuvaa, mutta miksen voisi vähän päivitettyä versiota alkuperäisestä rustailla :)

   Poista
 8. Olisivatpa kaikki valmentajat tuollaisia ! Minuulla on hevonen Lapissa, ei taida tänne asti tulla.. ? ;DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, aivan loistava! Voih, sinne saattaa kyllä olla vähän turhan pitkä matka... :D

   Poista
 9. Tosi ihanan kuuloinen valmentaja! Harmi kun olette siellä etelässä niin kaukana.. Me olemme juuri huomenna menossa kokeilemaan yhtä valmentajaa kun emme ole vieläkään löytäneet sopivan vaikka muutimme tänne jo puoli vuotta sitten..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän on huippu! Missäpäin Suomea siis vaikutatte?

   Poista
 10. Tästä tuli ihan kamala innostus hyppäämään, voi kun olisi hevonen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, äkkiä jostakin lainaratsu alle ja esteille!

   Poista
 11. Voi miten ihanaa, että olette jälleen päässeet esteiden makuun! Sen Oikean valmentajan löytäminen on kyllä varmasti yksi maailman parhaista fiiliksistä... :-)

  VastaaPoista
 12. Minuakin on alkanut jännittämään hypätä.. :( valmentajan mielestä pitää mennä aina isoja että niihin tottuu mutta ei ole enään kivaa mennä este valmennuksiin kun minun ponikin on alkanut kieltää.. kerran tipuin sen takia aika pahasti.. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, tuo ei kyllä ole kivaa... :s Avaa ihmeessä suusi ja kerro ympärilläsi oleville ihmisille mitkä ovat fiilikset. Muuten kaivat kuoppaa itsellesi... Tsempit! Toivottavasti sinäkin vielä löydät hyppäämisen ilon :)

   Poista
 13. Tuollaisesta valmentajasta tulet vielä olemaan kiitollinen.

  T. Viimeksi n. 10 vuotta sitten hypännyt "täti", jonka estepelko alkoi ja voimistui vääränlaisten valmentajien opissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan varmasti. Olen ihan tavattoman kiitollinen kaiken aikaa! En edes tiedä miten ikinä voisin sen hänelle täysin ilmaista.

   Poista
 14. Ei yksi estevalmennus susta esteratsastajaa tee

  VastaaPoista
 15. Hyvä valmentaja on kyllä ehdoton! Tosi hienoa, että ootte löytäny semmosen :) innolla odotan tulevia estepostauksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano!! Hii, itsekin odotan seuraavaa estetuntia kuin kuuta nousevaa... :)

   Poista
 16. Kiva postaus vaikka ei ollut kuin yksi kuva! Tulin itsekin iloiseksi kun luin. :) Tuollainen valmentaja kyllä kelpaisi, mutta ei vain ole hevosta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiitos! Ei muuta kuin äkkiä kauramoottoria metsästämään... ;P

   Poista
 17. ihana kuulla, että ootte löytäny hyvän valmentajan ja päässy taas hyppimään!! harmi juu kun ei ollu kuva materiaalia, mutta ehkä ensi kerralla sitten... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, on ihan huippua kyllä! Ensi kerralla yritän saada kuvaajan mukaan :)

   Poista
 18. Mua alko niin hymyilyttämään kun luin tän postauksen! Niin ihanaa että löysit valmentajan joka sopii sulle ja nuutille! Pikku hiljaa hyvä tulee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voii, ihana kuulla! Kiitos, toivotaan näin ;) Innostusta ei ainakaan puutu!

   Poista
 19. Kiva postaus taas jälleen kerran :) Kiva, että innostuttaa toi estehyppely! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä, ollaan Nuutin kanssa molemmat ihan uudestisyntyneitä :)

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !