maanantai 27. heinäkuuta 2015

Meirän koutsi on velho

Onhan se ilmeisen helppoa kun osaa. Veronika kapusi keskiviikkona Nuutin selkään ja voihan hittolainen miten hienona pieni heppaseni ympäri maneesia painelikaan. En meinannut uskoa silmiäni, se oli niiin... no, upea!

Nuutti tuumaa, että jahas... hommiin joutuu.

Siis tottahan Nuutti on upea, kyllä minä sen tiedän, mutta harva saa sitä liikkumaan noin. Noin, että se oikeasti tekee hommia, mutta pysyy kuitenkin tyytyväisenä. Se ei nimittäin aina ole ihan helppo nakki - tämän ovat todenneet muiden muassa monet toinen toistaan kokeneemmat ammattivalmentajatkin. Eräs sanoi osuvasti, että "tämä taitaa olla sellainen hevonen, jonka kanssa kemiat joko kohtaavat tai sitten eivät". Kun Nuutin kanssa pääsee samalle aaltopituudelle, se toimii kuin ajatus, mutta herneen nenään vetäessään hevosesta saattaa sekunnin murto-osassa tulla ratsastajan pahin painajainen. Ihan tosi, siinä vaiheessa ei välttämättä naurata. Alkuaikoina sain muutamaan kertaan kuulla, kuinka nyt on hommattu nuorelle, kokemattomalle likalle liian luupäinen hevonen, mutta jokin uskon, toivon ja rakkauden kipinä sai meidät viittaamaan kintaalla kehoituksiin palauttaa lempein silmin, niin viattoman näköisenä ympärilleen pällistelevä rautias läsinaama takaisin entiselle omistajalleen. Se ei missään vaiheessa ollut vaihtoehto.

Tuntuu vähän hassulta, että itse olen yli kahdeksan vuoden ajan (josta tosin varmaan puolet on kulunut sairaslomaillen, eh...) etsiskellyt hevosen nappuloita ja sitten ratsaille nousee joku, joka saa homman pelaamaan parissa hassussa minuutissa. Ratsastin itse alku- ja loppuverkat, joten pääsin hyvin kokemaan sen eron, mikä Nuutissa Veronikan aikana tapahtui. Ukkeli oli alusta saakka mukana reippaalla asenteella, ja se on muutaman viimeisen viikon aikana ollut ratsastettavuudeltaan aika hyvä, mutta tapa millä liike lopuksi kulki... se oli aika wouu!

Meinasin valehtelematta ruveta itkemään kun toinen oli niin käsittämättömän komea!
Juu-u, kyllähän sitä ryhtiä ja kokoamisastetta löytyy.
Takapää  
Tyytyväinen pieni eläin.

Keskiravit irtosivat ihan tuosta noin vain, alaspäin tehtävät siirtymiset olivat takaosan päällä ja kuulkaas vasenkin laukka pyöri niin, etten ollut uskoa sitä todeksi lainkaan. Sehän on meille se heikompi (varmaankin koska Nuutin leikattu takanen on siinä ns. kantavana jalkana) eikä varmasti koskaan tule oikean tasolle yltämään, mutta ei se selvästikään missään nimessä mahdoton kehitettävä ole. Olin niin ihmeissäni, että hyvä kun satulassa pysyin. Siinä silkan epäuskon vallassa ympäriinsä loppuverkkaillessani kysyin Veronikalta, että mikä ihme sä oikein olet? Shamaani? Velho? Avaruusolio? Mitä kummaa oikein teet täällä selässä?

Vastaus kuului, että pidän pohkeen kiinni ja ratsastan. Juu, no, ilmeisesti! Treenituokion päätteeksi olin yhtä hymyä, ja kaiken päälle mieltäni lämmitti suuresti kuulla, että Veronika tykkäsi Nuutista. Suurin osa sillä ratsastaneista ei hingu selkään toista kertaa. En sinällään ihmettele - ukkeli osaa sille päälle sattuessaan todella olla vaikea - mutta onhan se silti vähän sääli. Haluaisin, että jokainen sen kyytiin kömpivä saisi edes pienen maistiaisen siitä hevosesta, joka kaikkine puutteineen sekä kommervenkkeineen on mulle se koko maailman ykkönen.

Katsokaa nyt sitä! Omaa könötystäni lukuun ottamatta tykkään tästä kuvasta niiiiin paljon!

Tälle päivälle olisi suunnitteilla pistää Veronika selkään uudemman kerran, virittelemään Nuudeli buenoksi huomisen estetuntia varten. Joten... to be continued!

"Veronikan mielestä oon tosi hieno ja se kyllä tietää mistä puhuu!"

Onko teidänkin valmentajillanne näitä yliluonnollisia kykyjä?

49 kommenttia:

 1. Kyllä on valmentajallamme yliluonnollisia kykyjä!

  En saanut yhtä hevosta laukkaamaan, taipumaan, tekemään väistöjä, ravikin oli nippa nappa kunnollista. Raippa ei auttanut, ei ääniavut eikä varsinkaan pohkeet.
  Mutta kun valmentaja kiipes satulaan niin eiköhän liiku kuin mikäkin kouluhevonen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On toi kyllä kumma miten jotkut ne vaan osaa! :D

   Poista
 2. Voi vitsi mikä muutos! Ja pidä tosta valmentajasta kiinni! Piilota vaikka Nuutin kaappiin, että ei varmasti karkaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, no pidän kyllä, kynsin ja hampain! :P

   Poista
 3. Iania kuvia, Nuuttihan on ihan super!! Postaukseen liittymätön asia sinänsä, mutta ajattelimpa kysyä sillä olen ostamassa uutta kypärää ja olen katsellut tuota CO:n mallia mikä sullakin on, ainoa asia mikä mietityttää että onko se kuinka kuuma kesäsin? Vihaan meinaan älyttömästi jos kypärä on aivan liian kuuma päässä, mutta olen todennut ettei mulle sovi oikein nämä ''kevyemmän'' mallin kypärät paitsi GPA speed air ja sen hintaluokka menee jo hieman omastani yli.. Kiitos kuitenkin jo valmiiksi jos kerrot oman kokemuksesi asiasta!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nuu oli kyllä tosiaan ihan huippuhieno! :)

   Mä oon tykänny CO:sta ihan sikana! Onhan niitä varmasti paremmin ilmastoitujakin vaikka kuinka ja paljon, mutta ei toi mun mielestä mitenkään älyttömän hiostava ole :)

   Poista
 4. Toi on parempi ridaa ku sä

  VastaaPoista
 5. Yksi sana: WOW!

  VastaaPoista
 6. Ihan sama juttu! Kouluvalmentaja ottaa ohjat käteen niin ponia ei meinaa enää tunnistaa! ja vaikka moni muukin hyvä ratsastaja käynnyt selässä, niin mikään ei ole verrattuna omaan valmnetajaan ja miten hän saa poniin liikkumaan 8)

  VastaaPoista
 7. Valmentajat osaakin olla oikea pelastus! :D On se ihanaa nähdä oman hevosensa menevän niin nätisti joku toinen selässään. Meidän valmentaja saa meidän ponin aina niin rennoksi ja tyytyväiseksi että huhhuh.

  VastaaPoista
 8. Näppärän oloinen valkku tämä. Nuutti näyttää tosi hyvältä!

  VastaaPoista
 9. Mun kukaan kouluvalmentajista ei alkuun suostunut kiivetä Codan selkään, kun se oli aluksi "vähän" villi. Sitten löytyi sellainen ammattilainen, joka suostui kyytiin kanmeta niin johan slkoi hepasta löytyä uusia puolia, aina saa olla monttu auki ihmettelemässä miten joku vaan osaa :D estevalkkku enemmänkin ratsastanut, mutta se miten kouluvalmentaja saa sen liikkumaan, on tietystikin ihan eri maata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ounnou! Hyvä, että kuitenkin löytyi oikea henkilö avuksi, toi on nimittäin kyllä tosiaan niiiin parhautta! :)

   Poista
 10. Meidänkin valkulla on yliluonnollisia taitoja! Mutta. Jos mustakin tulis valmentaja, niin saisinko mäkin sellaset yliluonnolliset ratsastustaidot???!

  VastaaPoista
 11. Kuka veronika? Missäpäin valmentaa? Hyvännäköistä menoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veronika Lehto, valmentaa pääosin Uudenmaan alueella :) Hän on ihan huippu, voin todella lämpimästi suositella! Mun kautta saa yhteystietoja mikäli kiinnostaa :)

   Poista
 12. ärsyttääkö et joku saa oman hepan toimii paremmin ku itte? :))

  VastaaPoista
 13. Nuutti on kyllä niin hieno, että ihan kateeksi käy! Suurilla persoonilla on tapana jakaa mielipiteitä... ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kyllä kieltämättä! ♥ Ja ihan totta tuo!! Näinhän se usein menee... :)

   Poista
 14. Hienolta näyttää, mutta Susanna! Älä vähättele itseäsi. Mieti kuka on tehnyt siitä pitkänä juoksevasta pukkikoneesta upean ratsun lajiin kuin lajiin? Sinä! Olet taitava, vaikket itse sitä aina muistakaan.

  Lämpimiä terveisiä Madeiralta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos, mutta nyt on ihan pakko kysäistä, että kukahan tämän kommentin takana mahtaa olla...? On niin tuttavallisesti rustattu, vai kuvittelenko vain? :D

   Poista
 15. Meidänkin tallin valmentajalla on näitä ihmeellisiä kykyjä! Se kiipeää jonkin hevosen selkään niin se hevonen muuttuu sekunneissa laamasta kilpahevoseksi. :D onse välillä uskomatonta katsoa kun toiset osaa ja itse kun istuu selässä niin hevonen juoksee laamana ympäriinsä. 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, älä muuta sano, niin tuttu tunne!! Aina ei mene nallekarkit ihan tasan..... :D

   Poista
 16. On on on ja on! Valmentajan saa ihmeitä aikaa vuokrahepallani! Puolivuotta valmentajani on mua auttanut ja nyt hevoseni menee kyllä upeasti.:) on kyllä mahtavaa kun tajuaa vaikka ihan pikku jutuilla (laukan nostot)miten paljon hyvillä treeneillä voi saada aikaan. Hevoseni on kyllä nyt aivan eri heppa kuin ennen! Ja teidän meno näyttää jo kivalta ja niin näyttää myös muidenkin. Osaat kirjoittaa mahtavasti!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihana kuulla, hienoa!! Pienillä jutuilla voi tosiaan olla suuri merkitys :) Kiitos kehuista, mukavaa jos tykkäät lueskella!

   Poista
 17. Upea Nuutti, tosiaan! Olisi kiva vielä kuulla vähän perusteellisemmin valmentajasi kommentteja. Vaikuttaa tosi hyvältä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin se on! ♥ Ahaa, okei, millä tavalla perusteellisemmin? Pitää yrittää toteuttaa :)

   Poista
 18. onhan siinä potentiaalia.. hukkaan menee vain..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu-u, niinpä niin... :)

   Poista
  2. Minä en ymmärrä näitä kommentteja... miksi pitää olla niin ilkeä?

   Poista
 19. Hieno! Nämä velhot ovat kyllä ihan kullanarvoinen apu jos haluaa kehittyä reippaasti ja määrätietoisesti. :)

  VastaaPoista
 20. On kyl aika hyvän näköstä :)

  VastaaPoista
 21. Tosi hienolta näyttää ainakin kuvissa! Meidänkin valmentaja on ihmeellinen kun saa kaikki hevoset aina toimimaan kuten kunnon kouluratsut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Livenä näytti vielä upeammalta! Haha, aikamoisia taikureita nämä kyllä ovat... :)

   Poista
 22. Sillon kun tää meidän valmentaja kävelee kentälle kypärä ja muut kamppeet mukana niin sillä hetkellä jo ponit tajuaa että nyt se tulee selkään ja heti kaulat muljahtaa ihan mutkalle! :D

  Olisipa vain noin yksinkertaista omallakin kohdalla.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, ihana! Hokaa, että paras olla mielin kielin tai joutuu hommiin kahta kovemmin... ;) Ja siis niinpä, älä muuta sano!

   Poista
 23. Nyt vasta tunnistin kuka tää Veronika on! Pieninä leikittiin aina heppaleikkejä yhessä :D

  VastaaPoista
 24. Wow! *.* tallilla jossa minä käyn, käy valmentaja ratsastelemassa aina hevosia läpi, mutta eräs isohko poni on sellainen, jolla valmentaja ei voi mennä. Poni on niin jännittynyt, että yrittää paukkoilla, ja lähteä pois alta, mutta sitten esim minulla (kyseisen ponin hoitaja) ei ole mitään ongelmaa, johtuen varmaan siitä että meillä on hyvä luottamus. Mutta pelkästään valmentajan ohjeilla (minä ratsastan, hän neuvoo) saan ponin aivan mahtavaksi. Ei siinä, ponihan on aina paras ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonni, yhteistyön voimalla! Mahtavaa, että teillä on ponin kanssa noin hyvä luottamussuhde :)

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !