torstai 16. huhtikuuta 2015

Kahden huipun hevosen keskiviikko

Toissapäivänä päästiin Nuutin kanssa korkkaamaan meidän tallin ulkokentistä myös se isompi, ja taisikin muuten olla ensimmäinen vuosi kun herra ei heittänyt ilmoille ainuttakaan pukkia. Tämä saattaa toki johtua siitä, että normaalisti olemme suorittaneet ensimmäiset ratsastukset alakentällä(kin) jo maaliskuun aikana (parhaassa tapauksessa jo ensimmäisillä viikoilla), jolloin virtaa on kaikkialla vähän normaalia enemmän.

Kummankin kentän pohja on tällä hetkellä tosi hyvä. Melkein tekisi itsenkin mieli mennä juoksentelemaan, kun antavat askeleelle niin hyvän jouston. Eilen pääsin tallille neljän maissa ja rukoilin rystyset valkoisina että tunnit menisivät maneesiin, jotta itse pääsisin (ala)kentälle. Taivas vastasi heittämällä maahan muutaman sadepisaran, eikä vaadittu kuin pari letkan etunenässä ratsujaan taluttanutta tätiä kun koko tuntilaisjoukko juoksujalkaa kiiruhti neljän seinän sisään. Tack så mycket !

Nuudelin lisäksi pääsin eilen tutustumaan kokonaan uuteen heppaystävään kun tallikaverini Silja pyysi liikuttamaan hänen Lottansa. Viimeinkin kun selkä on kunnossa pystyin vastaamaan: "ilomielin !". Kyseessä on aivan mahtavan hieno, vauhdikas estehevonen, jolla on liikettä vaikka muille jakaa. Tämä ei ole maassa kiinni pätkääkään, mutta yläilmat sen sijaan toisinaan houkuttelevat... ;)


Koska kerta Lotan selässä oli ensimmäinen laatuaan, keskityin tietenkin lähinnä tamman nappuloiden löytämiseen. En koskaan mene vieraan hevosen selkään sillä ajatuksella, että nyt pistän tämän toimimaan, vaan ratsastan mieluummin pehmeästi tunnustellen. Lotan ravi on mukavan ponnekasta ja siinä hevonen kulki mielellään suhteellisen rauhallisessa tahdissa hyvällä, tasaisella tuntumalla, mutta laukka menee toisinaan vähän "villiksi". Se on todella isoa ja vahvaa. Herkästi kuumuvan hevosen kohdalla prässääminen ei yleensä auta, joten aloitin laukkaamalla kevyessä istunnassa suurella ympyrällä. Tai no soikio se varmaan oli. Siinä sain pidettyä Lotan rauhallisessa tahdissa sisäpohkeen ympärillä. Vähitellen istahdin takaisin satulaan ja yritin ylläpitää saman, rennon laukan. Estehevosena Lotta on varmaankin oppinut siihen, että kun ratsastaja on ylhäällä, laukka saa edetä, mutta alas istuttaessa kuluu olla valmiina pomppimaan vaikka aloillaan. Siinä vaiheessa kun vähän suuremman osan kaikesta voimasta saa myös tiiviimmän istunnan kanssa rehellisesti eteen, voi noin upeasta laukasta saada aikaan vaikka mitä !


Ravissa tein vähän siirtymisiä (sekä ravin sisällä, että ravista käyntiin ja taas takaisin raviin), joiden kohdalla enemmän keskittymistä vaativat oikeastaan vain ravista alas käyntiin suoritettavat. Hevonen kantaa itsensä tosi hyvin, mutta pidätteet toimivat välillä vähän viiveellä. Hidastaminen ei ole Lotan mielestä yhtään hauskaa. Ylöspäin sen sijaan lähdetään suorastaan tanssien.


Perusteellisten loppuhölkkien jälkeen satulassa istui aika onnellinen ratsastaja. Hitto miten kiva hevonen ! On keveyttä, elastisuutta ja sitä jotain. Tämän kanssa puuhailen enemmän kuin hirmu mielelläni myös jatkossa.

Lotan jälkeen reeniin pääsi kukapaa muu kuin oma pieni Nuudelipääni. Se tuntui tosi hyvän alkuviikon jälkeen eilen hieman väsähtävän, joten otettiin suurimmaksi osaksi aika rennosti kevennellen vain. Ensimmäisissä laukoissa mietin, että ei kettu... miten olo on näin hutera, kunnes tajusin jalustimien olevan normaalia pidemmät. Ovat olleet sitä ilmeisesti tiistailta saakka, kun suoritin alkuverkat maastossa hieman lyhyemmillä jalkkareilla ja pidensin sitten kentälle, mutta huomasin vasta nyt kun ratsureima tarvitsi vähän enemmän jalkaa. Ei niinkään eteen, vaan nostamaan vatsaa ylös kohti selkää.

Taas me ollaan tiellä kun kuvaaja haluaisi ikuistaa mm. puita :(
Ihan unessa.

Nuutti on muutenkin sellainen hevonen, jonka kanssa mun mielestä toimii painavana satulassa istumista paremmin ns. jaloille kevennetty istunta. En missään nimessä tarkoita jalustimilla seisomista, vaan sitä, että jalka on jäntevä (ei jännittynyt !) ja "ottaa vastaan" sitä liikettä, mitä ratsastaja selässä tekee. Tätä on tosi hankala selittää, mutta ehkä joku ymmärsi. Tai sitten ei. Vaan ei sen niin väliä - kutakin hevosta kun oppii ratsastamaan oikein lopulta vain sitä nimenomaista hevosta opiskelemalla.

Alkuhölköttelyn jälkeen otin Nuutin hetkeksi aikaa vähän kootummaksi ja tain lävistäjälle muutamat keskiravit. Niihin alkoi alkuvuodesta löytyä ihan uudenlaista voimaa ja ilmavuutta, mutta nyt ollaan taas vähän ruosteessa. Nuutilla on tahdikas ravi, mutta sen venyttäminen (varsinkaan paino takaosalla...) ei aina ole maailman helpoin rasti. Ensimmäisellä yrityksellä heppanen tarjosi jotain muurahaiskarhumaista möyhäämistä, mutta parin toiston jälkeen saatiin se kadonnut idea takaisin näköpiiriin. Seuraavana etappina onkin saada kyseinen karkulainen nalkkiin saakka...

Tässä ollaan jo vähän oikealla polulla, vaikka korjattavaa on vielä iiiiso kasa.

Loppuviikon ajattelin pyhittää lähinnä maastoilulle. Jokohan pian pääsisi pellollekin ! Tänään kävimme kävelemässä vähän siellä sun täällä sekä pelleilemässä kentällä naksuttimen kanssa. Kesken "seuraa johtajaa" -leikin heppa riemastui ja veti kentän ympäri komean kunniakierroksen - villisti pukitellen tottakai. Se siitä väsymyksestä sitten..... Vapaita ei siis ainakaan ole tiedossa tämän enempää. Hetkea aiemmin puuhiamme katselemaan saapunut Jessica ehti juuri napata kameran käteen kun herra vauhdikkaan sliding stopin muodossa kertoi olevansa valmis iltaruuille.

"Meikä on aina valmis ruuille !"

Kaikista postauksen kuvista kiitokset jälleen Sofialle !
Oletteko te viime aikoina saaneet uusia heppatuttavuuksia?

31 kommenttia:

 1. Tosi kivan näköinen heppakaveri tuo Lotta :) Tosi hyvin teillä näyttää menneen :) Ja kivoja kuvia Nuudelista :)

  VastaaPoista
 2. En ole saanut, mutta tässä mietin vaihtoehtoja, että pääsisi ratsastamaan useammalla hevosella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä tosi terveellistä päästä ratsastamaan erilaisilla hevosilla ! Mäki oon aina maailman kiitollisin kun saan liikutella tallikavereiden hevosia :)

   Poista
 3. Voi kun näyttää hyvältä molempien hevosten kanssa. Ihana tuo ruunikko, siinä on vähän arabimaista pilkettä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Katoin ihan samaa, toi harjaki vähä vasemmalta puolelta hämää ;)

   Poista
 4. Ihana postaus! Tykkäsin kuitenkin muurahaiskarhuvertauksesta ehkä kaikista eniten :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon ihan varma, että meno näytti just siltä :D

   Poista
 5. Näin ratsujen ja ravureiden parissa olevana ihmettelen miten Lotalla ja Nuutilla on noinkin vennot vuohiset. Ei meidän tallin ratsuilla kellään ole noin ventoja vuohisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei kummallakaan kyllä mitenkään epänormaalin vennot ole :D En ymmärrä mikä "vennot vuohiset" -villitys tässä taas on meneillään kun olen suunnilleen joka toisessa blogissa törmännyt saman tapaiseen kommenttiin.

   Poista
 6. Voi, tuosta Lotasta tulee aivan mieleen oma tammani! Laukka on niin kivaaa ja hidastavia apuja ei aina jaksaisi kuunnella ;)
  Ja Nuutti on aina vaan yhtä komean näköinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo, laukata vois vaikka maailman ääriin... ! ;)

   Kiitos, niin se kyllä on ♥

   Poista
 7. onko lotta arabi ? ja mikä nuutti on ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole, se on zangersheide :) Nuutti on mecklenburger. Puoliverirotuja (= lämminverisiä ratsuhevosia) siis kumpikin :)

   Poista
 8. Moikka! Käytätkö nuutilla ollenkan kannuksia? Ja kuinka pitkä raippasulla on sen kassa? :D kirjoitat toosi hyviä postauksia ihan perus reeneistäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä juu, lähinnä valmennuksissa ja kisoissa :) Ööm raipan pituudeksi veikkaisin ehkä 110cm...? Ennen meillä oli vähän pidempi (varmaan 120), mutta se lähti kävelemään niin nyt oon tolla "tyngällä" ratsastellu :D

   Kiitos, kiva jos tykkäät ! :)

   Poista
 9. meet tosi hyvin molemmilla:)

  VastaaPoista
 10. Onpas upean näköinen hevonen tämä Lotta! Samoin kuin tietenkin itse herra blogin päätähtikin ;-) Tosi kiva taas tuon sairaslomasi jälkeen lueskella näitä ratsastuspostauksia - sulla kun on niin kiva tyyli kirjoittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat ovat upeuksia kyllä ♥ Hii kiva kuulla, kiitoksia !! :)

   Poista
 11. kuin pitkä oot? mä oon 175 ja oon 14

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman pituinen sun kanssa ! Meet varmaan pian ohi :D

   Poista
 12. Oon monesti ihaillu, miten tyytyväisiltä sun ratsut aina näyttää :---) Kertoo paljon selässä istuvasta ratsastajasta, kun hevosen ilme on innostunut, tyytyväinen ja rento!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, et arvaa miten hyvälle mielelle tulin tästä ! Ihana kuulla, kiitos !! :)

   Poista
 13. Mikä sun polvessa on? Ja juu, uusia heppatuttavuuksia hyvinkin! Olen turvallisesti mennyt koko kauden (käyn sen pari-kolme krt/vko) lähes tulkoon vain kahdella eri heposella.

  Muutama poikkeus on ollut, ja toisen poikkeuksen kanssa mätkähdin maahan silloin samaan aikaan sun kanssa, ja nyt torstaina sain myöskin alleni uuden tuttavuuden. Arvaa vaan päätyikö tääkin case hiekan syömiseen:D. Oh god, en ymmärrä!

  Mutta kai hoidit sen kotiapteekin jo kuntoon? Mä naureskelin eilen, että nyt on viikonlopun lääkecoktailit taas kondiksessa, kun on lihasrelaksantit ja täydet annostukset buranaa käytössä. Mulla menee noissa tippumisessa tapahtuvissa tärähdyksissä aina niskat ja hartiat jumiiin, niin on tosi kätevää, kun noita tabuja löytyy ihan kotiapteekista. Ei tarvi mennä lekuriin, kun useimmitenhan nää paranee ihan levolla:).

  Tuo Lotta näyttää upealta!!! Kuten tietysti Nuuttikin;).

  -Kipsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha vamma, alkanut vaan tosa viime vuoden lopulla oireilemaan taas... ;s

   Hahaha, voi ei ! Teillä on siis alkanut yhteistyö varsin hmm... lennokkaasti ;) Ja juu, kotiapteekki voi hyvin pulleasti ! Enää ei onneks kummemmin oo tarttenu nappeja vedellä, mutta eihän sitä koskaan tiedä milloin ne taas seuraavan kerran tulee tarpeeseen... :D Toivottavasti sä toivut näistä tärskyistä tosiaan ihan kotikonstein ja mahdollisimman pian !

   Kiitos, molemmat on kyllä upeita hepsuleita !! :)

   Poista
 14. Ihania kuvia, Lotta on kyllä todella ylvään ja menevän näköinen konikaveri. Ja Nuutti se on aina yhtä ilmeikäs! Nuutin ilmeistä ja olemuksesta huokuu ihana persoonallisuus ja jotenkin vähän "hupsukin" luonne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Haha voi, ihana kuulla, hupsu se nimittäin tosiaan onkin ;)

   Poista
 15. Mitkä kuolaimet tuol Lotalla on? ja entäs sitten Nuutilla? Mitä kuolaimia suosittelisit kokeilemaan vähän semmoiselle innokkaalle (lievästi sanottuna) :D, ei silti mikään ryöstäjä hevonen, mutta jolle normi nivel kumminkin tuntuu olevan liika pehmeä..Tarvis vähän jarrua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ööm apua mitkäköhän Lotalla oli... joku perus nivel tai kolmipala ihan? Nuutilla on ohuehko nivel, tuntuu sillä tyytyväisemmältä kuin paksulla :) Hmm... ootko kokeillu waterford tai baucher-kuolainta? Ne vois olla semmosia mitkä toimis ns. seuraavana asteena normaalista nivelestä kohti vahvempaa kalustoa :)

   Poista
 16. Eikä aloin kattomaan näitä vanhoja kuvia ja kommentteja :D Lotta näköjään näyttää arabilta, jaaa..

  VastaaPoista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !