sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Näin hankit jet lagin kotisohvalta poistumatta

Maailman koulu- ja esteratsukoiden kärkikaarti on kuluvana viikonloppuna taistellut paremmuudestaan Yhdysvaltain Las Vegasissa. Kymmenen tunnin aikaeron vuoksi Yle Areenan suorat lähetykset ovat luonnollisestikin sijoittuneet näin suomalaisittain hieman haasteellisiin aikoihin, eli myöhäisestä illasta yön pikkutunneille, sekä aamun ensimmäisiin. Erittäin aamu-unisena ihmisenä viideltä herääminen ei ole ollut ihan helppo nakki (varsinkaan jos edellinen lähetys on loppunut kolmisen tuntia sitten...), mutta pienen kamppailun jälkeen olen saanut itseni ylös ja raahatuksi tietokoneen ruudun ääreen. Todellinen urheilija siis, lähes samaa tasoa kuin nämä Las Vegasissa hilluvatkin.

Olo on hetkittäin ollut kuin koko maapallon ympäri kertaheitolla lentäneellä. Kouluratsastuksen osalta kisat päättyivät eilen - Suomen aikaa siis tuossa ennen kahta viime yönä. Käsi ylös mikäli yllätyit Charlotte Dujardinin sekä Valegron voitosta. Viime vuodet kansainvälisiä koulukenttiä suvereenisti hallinnut ratsukko suoritti jälleen tasaisen varmasti ja lunasti kürillaan peräti 94,196%. Ja me ei Nuutin kanssa edes helpossa A:ssa päästä yli 60:nen......


Suomen Terhi Stegars ja upea Axis suorittivat kumpanakin päivänä hyvin, mutta pisteet jäivät mun mielestä kummallisen alhaisiksi. Vapaaohjelmassa tuli toki rikkeitä, mutta sen vaativuuden olisi luullut nostavan pisteitä vähän korkeammalle. Eihän reilu 71% missään nimessä huono tulos ole, mutta siitä meni ohi moni mielestäni paljon vaatimattomampi sekä rikkonaisempikin suoritus. En tiedä olenko ihan täysi puurosilmä, vai miksi en ymmärrä. Esimerkiksi Isabell Werthin sekä hänen ratsunsa El Santon tulos ihmetyttää edelleen. Mistä ne melkein 78 prosenttiin oikeuttaneet pisteet oikein tulivat? Okei, hienoakin pätkää toki oli, mutta kyllä musta silti tuntuu, että se oli se suuri nimi mikä sinne kärjen tuntumaan siivitti...

Lähetyksen aikana napattu screenshot, kuvassa yksi suosikkiratsukoistani: Espanjan Morgan Barbancon Mestre ja aiemmin myös Anky van Grunsvenin kanssa kilpaillut Painted Black. Eilisen sijoitus oli 8.

No, ei auta itkeä kun itse on täysin maan matonen. Tulevaisuudessa kouluratsastukseen voisi kehittää säännön, joka velvoittaisi jokaisen ratsukon suorittamaan ratansa second skin -puku päällä. Siinä sitä vasta olisi tuomareille päänvaivaa kun pitäisi ratsastajan ruumiinrakenteen sekä hevosten korvien koosta yrittää päätellä kuka on kuka ja kenelle pitäisi antaa iso kasa ilmaisia pisteitä... ;)

Tässä suhteessa esteratsastuksen seuraaminen onkin omalla tavallaan mielekkäämpää - vaikka itsessään kouluratsastuksen katsomisesta ehkä hippasen enemmän pidänkin. Esteillä kaikki ovat samalla viivalla. Jos puomi putoaa, se on neljä virhepistettä ja sillä sopuli - olit sitten hallitseva maailmanmestari tai muropaketista löytyneen lipukkeen mukana osallistumisoikeutesi lunastanut perämetsän Peikko-Oskari. Torstain ensimmäisen finaalin voitti 19-vuotias Bertram Allen tammallaan Molly Malone V ja perjantain toisen Steve Guerdat sekä Albfuehren's Paille. Kaikki tulokset (sekä muuta mielenkiintoista) löydät tämän linkin takaa.

Esteratsastuksen viimeinen ja ratkaiseva osuus ratsastetaan tänään ja suora lähetys Yle Areenasta alkaa vartin kuluttua klo 22.05. Jännää ! Kenen toivoisitte voittavan? Itse iskin silmäni mm. ruotsalaisratsukkoon Douglas Lindelöw - Casello, sillä kauniilla raudikkoruunallahan on melkein sama nimi kuin Nuutilla ja kaiken lisäksi sen oikeasta takajalasta löytyy meidän puuttuva sukka ! Lisäksi Todd Minikusin läsipäinen Babalou on i-h-a-n-a. Harmi, että tämä ratsukko joutui toisessa finaalissa keskeyttämään suorituksensa. Tänään suurimmat peukut joka tapauksessa lähtevät tietenkin Espanjan Sergio Alvarez Moyalle sekä Carlolle. Heillä on pohjalla 13 virhepistettä, mutta tässähän voi vielä käydä ihan mitä tahansa... Yo creo en vos !

Oletteko te seuranneet Las Vegasin tapahtumia? Meinaatteko katsoa tämän illan finaalilähetyksen?

31 kommenttia:

 1. Tääl laitetaa kisakatsomoo kokoon ja hurrataan kaikille! Siskonkin lemppari on tän epsanjalaisen Carlo. ;)

  VastaaPoista
 2. mä aion kattoo:)

  VastaaPoista
 3. Oli tarkoitus eilen katsoa koko lähetys mutta puoli yhdeltä oli pakko raahautua nukkumaan. Harmittaa etten nähnyt valegron suoritusta, täytyy kaivaa se jostain... Nyt tapitan esteratsastusta silmä kovana ja yritän pysyä hereillä koko lähetyksen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ei juma, lisäsin ton videon tohon vissiin just samoihin aikoihin ku lähetit tän kommentin... :D Siinä se suoritus siis on ;)

   Poista
 4. On seurattu ja seurataan tänäänkin ;-) Varsinaista voittajasuosikkia ei ole, mutta jännää tämä on siitäkin huolimatta!

  Tässä postauksessa on kyllä hyvää asiaa, itsekään en ymmärtänyt Werthin pistesaldoa. Mutta niinhän se on, naamalla pääsee arvostelulajeissa pitkälle. Terhi teki kuitenkin upeat radat, vaikka Axis ajoittain vähän jännittyneeltä näyttikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein !! ;)

   Joo näinhän se valitettavasti tuppaa useinkin menemään... Tylsää. Ei kuitenkaan tosiaan tartte suomalaisena hävetä, hyvät suoritukset tosiaan kumpanakin päivänä :)

   Poista
 5. Sul on ihanan persoonallinen kirjotustyyli :D Toi second skin puku ois oikeesti hyvä idea, haha!

  VastaaPoista
 6. Tääl toivotaan et Madden vie! Omalla hepalla ku on Simonin kanssa samoja nimiä sukutaulussa.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillä meniki hienosti tää eka kierros ! :)

   Poista
 7. Daniel Deusser & Cornet d'Amour! <3

  VastaaPoista
 8. Kisastudio käynnissä joo! 😊 itse kannustan ihan kaikkia, täällä huokaillaan ja hurrataan kuin liveyleisönä konsanaan! ....vaikka muut nukkuu... :D

  -Siiri
  siirixo.blogspot.fi

  VastaaPoista
 9. Nuutin sukka XDdd ahahaha ihana!! Ja hei mä oon kans puurosilmä jos pitäs ymmärtää noit koulutuloksii..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, hyvä että joku muuki on mun kanssa puurosilmänä sit !

   Poista
 10. Siellä se Nuutin sukka teki puhtaan radan! :D

  VastaaPoista
 11. perämetsän Peikko-Oskari XDDD kiitos nauruista!!

  VastaaPoista
 12. Minä katsoin yöllä tuon esteratsastuksen! Vähän väsytti kyllä vajaa 5 tunnin yöunilla kun en ole ikinä arkiaamuna noin myöhään valvonut :D Munkin hepan sukulainen siellä kisasi, Maikel Van Der Vleutenin Verdi, tuolla isänä mun hepan isänisä. Ja mä taas en tykkää yhtään kattoa kouluratsastusta vaikka koulua tykkääkin ihan mennä, en vaikka kenen suoritus ois! Kavereiden suoritukset on ainoita mitä jaksan kattoa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mullaki tuotti herääminen seuraavana aamuna vähän vaikeuksia... :D Uu siistiä, se on aina hauskaa kun bongailee huippuheppojen suvuista tuttuja nimiä !

   Ja hei pöh, kouluratsastus on parhautta ! Mä voisin kattoo kaunista sellasta vaikka maailman tappiin saakka... ♥

   Poista
 13. Suureksi harmikseni en ehtinyt yhtään seuraamaan kisoja, mutta tosiaan taitaa olla koulupiireissä ihan yleistä tämä että pärställä saadaan pisteitä puolta enemmän kuin niillä joilla on vähemmän nimeä...
  Mutta olihan tuo Charlotten ja Valegron rata ihan eri maailmasta. Kaikki kunnia hänelle, hän on sen ansainnut! *aplodeeraa*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih :( Mutta hei, ainakin osa lähetyksistä näkyy kai Areenassa edelleen !

   Ja joo, niin tuo tuppaa olemaan... Harmittavaa, mutta totta. Pitäis saada kentälle enemmän tuomareita, joilla on munaa arvostella sitä mitä todella sillä hetkellä edessään näkee. Voitto meni kyllä tosiaan tällä(kin) kertaa ihan oikeaan osoitteeseen, vaikka vähän mua jäi tossa Valegron kürissa "harmittamaan" sen "helppous". Eihän mikään tuolla tasolla enää helppoa sanan varsinaisessa merkityksessä ole, mutta jotenkin tuntui vähän turhan turvalliselta puksuttelulta. Noin upealla parilla siihen toki on varaakin, mutta esim. Terhin radan piaffipiruetista laukkapiruettiin yms. oli semmosia elementtejä, mitkä kertoo ihan huimasta taidosta. Niihin ku ei ihan joka jamppa edes sillä huippuhevosella pysty... !

   Poista
 14. Painted Black oli munkin suosikki! Sai selässä kylmät väreet. Omalla tavallaan mielettömän upea hevonen!

  Isabell Werth:n suoritus oli mun mielestä super viihdyttävä! Loistavasti rakennettu kokonaisuus upealla musiikilla. Teknisesti hyvinkin haastava ja muista erottuva. Hevonen oli tosi kuuma (mieletön liikkuja!), josta aiheutui harmittavia rikkeitä, mutta kyllä se nainen osaa ratsastaa! Ei kuka tahansa tuollaisen paineen alla hymyile ja naura viihdyttäen yleisöä. Niin vahva rutiini näkyi suorituksessa - ne asiat mitkä onnistui, meni nappiin ja esim laukanvaihdot oli otettu isolla riskillä (ja moni muu liike radalla super riskialttiisti tehtyjä) ja tehty isoiksi ja näyttäviksi. Isabellissa arvostan sitä, että se ottaa isojakin riskejä, jotta saa parempia numeroita. Valitettavasti joskus sekin kostautuu, mutta tätä toivoisi esim. Charlotten ja Valegron suorituksiin. (Valegron vaihtoja myös treenattu riskillä isommiksi, siksi viime vuonna sattuikin ikäviä rikkeitä sarjavaihdoissa parissakin tärkeässä kilpailussa)
  Olen samaa mieltä sun kanssa siitä, että Charlotten suoritukset ovat sillä ns. turva zonella, teknisesti täydellisesti (oikeasti täydellisesti) suoritetut liikkeet, mutta se "kipinä ja loiste" suorituksesta toisinaan puuttuu, mikä saa ihmiset haukkomaan henkeään. Toki Charlotten ratsastus on todella ihailtavaa, virheetöntä ja uskomatonta katseltavaa, mutta tuollaisesta hevosesta varmasti saisi niitä salamoita ja tulisuutta esiin, mitä esim. Totilasta katseltaessa esiintyy. (Pakko mainita kuitenkin, että Valegron piruetit saa mut aina liikuttuneeksi) Kuitenkin uskon, ettei Valegroa kannata alkaa edes kehittää "super tuliseksi ja leiskuvaksi" koska tuollaisenaan pysyy loistavassa terveydellisessä ja fyysisessä kunnossa ja voittaa kerta toisensa jälkeen yli 10% erolla, pitäen myös hallussaan kaikkia mahdollisia ennätyksiä. x)

  Toki se näin maallikkona on helppo huudella. Unissaankaan osaa ratsastaa yhtä hyvin, kuin maailman kärkikaartissa ratsastavat.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no viihdyttävä se kyllä oli ! :D Ja tosiaan, hienoakin pätkää tuli vaikka kuinka, mutta hevonen vaikutti etenkin piaffissa ja passagessa jotenkin keskentekoiselta. Antoi hyvin etupainoisen ja työlään vaikutelman. Tämän sekä rikkeiden yhteensä olisin odottanut aiheuttavan hieman enemmän laskua pisteisiin, mutta no... täältä on tosiaan helppo huudella... :D Isabellin taitavuutta ei kuitenkaan voi taatusti kukaan kiistää, se on ihan tosi ! Raudanluja ammattilainen joka kyllä taatusti ottaa hevosesta irti sen mitä siitä saa.

   Ja joo just toi !! Tuntuu, että sitä Charlotten ja Valegron kohdalla jo jotenkin janoaa lisää, jotain enemmän... :D Kuulostaa tosi hölmöltä kun kyseessä kuitenkin tosiaan on kaiken maailman ennätyksiä hallitseva ratsukko, mutta äh... noin mielettömän upeasta ja teknisesti taitavasta parista voisi saada irti vielä vaikka mitä ! Ohjelmiin saisi helposti vähän lisää näyttävyyttä, juurikin sitä "wow factoria". Mutta siis kyllähän Valegron ratoja kerta toisensa jälkeen enemmän kuin mielellään katselee, onhan se meno aivan älyttömän varmaa ja vaivatonta. Tuollaiseen yhteistyöhön kun joskus hevosensa kanssa pystyisi niin voi veljet....... ! Aivan ihailtavaa :)

   Ja hei pitää viel mainita et mä sentään unissani meen välillä aika hyvin !! Kerran näin semmosen unen missä sain olympialaisissa 99% ;) Mutta voi että, siinä kun olin sitten innoissani vilkuttamassa yleisölle niin huomasin että ei pirulainen, multa puuttuu käsi !! Olivat siis ilmeisesti paralympialaiset....... :D

   Poista
 15. Kerkesin katsoa kaikki esteosiudet :) Omia suosikkeja esteratsastajista ( jotka olivat tuolla MC:sä mukana ) ovat ehdottomasti;
  Elisabeth Madden, Penelope Leprevost ja Bertram Allen.
  Estehevosista, edeleenkin jotka olivat tuolla mukana, ovat Maddenin Simon ja sitten myös Barron. Barronin ratsastajan nimeä on kyllä kokonaan muista, taisi olla etunimenä Lucy. Ei sillä ratsastajalla niin paljon väliä ole, kunhan heppa on söpö :DD Mielestäni Madden on hyvä esimerkki niille, jotka haaveilevat päästä jonain päivänä isoille kilpakentille ( kuten minulle :D ) Madden kyllä ratsastaa hienosti. Kouluratsastusta taas en kerennyt katsoa olleenkaan, harmi, sillä olisi ollut kiva nähdä
  suomalaisen suoritus. :( Mutta prosenttejen suhteen ihan hyvinhän se meni :-) . Ite en koskaan ole saanut koulukisoista yli 60 % siksi, koska ratsuni kuumuu ihan liika ja alkaa hyppiä ja pomppia joka ilmansuntaan. Estekisoissa aivan kuin eri hevonen, paitsi kuumuuhan se siellä muttei mitään ihme hyppelyitä tee ja pysyy ihan käsissä, jos ratsastaja tekee selkeät pidätteet :) Eikun hups, mitäs mä tässä avaudunkaan mun hevosesta.. :D Sori, innostuin liikaa :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ihanaa että innostuit ! ;) Sun heppa on ilmeisesti vähän sitä mieltä, että kouluratsastus tarttee vähän lisää äksöniä ! Ihme huuhaata haahuilla vaan ympäriinsä ku vois ennemmin hyppiä... ;)

   Mutta joo noi sun suosikit on kyllä kaikki hyviä ! Kuten no... aika lailla kaikki tolla tasolla, eh :D Ja hei joo !! Barron oli yks munki suosikkihepoista, miten unohdinkin sen tossa postauksessa mainita... ?! Ihana rautias läsinassukka ♥

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !