tiistai 18. maaliskuuta 2014

Uusi viikko, vanhat aiheet

... tarkemmin sanottuna hieman tilannepäivitystä tähän olkipellettiasiaan. Viime viikolla julkaisemani postauksen jälkeen olen tarkkaillut Nuuttia sekä sen käytöstä pellettien suhteen. Papanat maistuvat edelleen, vaikka ne on etikoitu ja potkiskeltu piiloon vanhan kuivikkeen alle. Lisäksi hevonen syö innolla myös jo sitä hajonnutta möhjöä. Sen puputtaminen ei tietenkään ole pellettipapanoiden lailla yhtä riskialtista, mutta ei nyt välttämättä kovin suotavaa sekään. Ihan jo senkin vuoksi, että karsinasta ei tahdo löytyä puhdasta kuiviketta lainkaan...

Perjantaina Nuutti oli käytökseltään normaalia vaisumpi. Periaatteessa ihan iloisen oloinen (ulkopuolinen tuskin olisi kiinnittänyt minkäänlaista huomiota), mutta Nuutiksi vaisu. Yleensä se on yksi viimeisimmistä sanoista, millä tuota otusta kuvailisin. Mittasin kuumeen ja ihmettelin, kunnes loimen riisuessani huomasin mahan olevan ihan pinkeä ja Nuutin hakeutuvan seisomaan mieluiten takajalat hieman normaalia taaempana kuin paineen tunnetta helpottaakseen. Itku meinasi päästä viimeistään maneesissa, kun hevonen oli niin jähmeä ratsastaa. Tuntui kuin se olisi ollut ihan kipsissä koko kropastaan. Hyvin äkisti "tuuppaamisen" lopetinkin, ja siirryin satulasta maan kamaralle heppaa taluttamaan.

Nuutin karsinaan olikin ilmeisesti juuri samana päivänä tuotu taas uutta pellettiä, josta uskoakseni suurin osa oli jälleen kerran syöty. Mitään ähkyä ei siis ollut (Nuutti kakkasi normaalisti, mahan äänet kuuluivat jne.), mutta kovin epämiellyttävä se on se turvonnutkin olo. Kuvitelkaahan kun itsekin vetäisitte kuvun täyteen pullaa (sekä päälle vielä vähän vettä) ja lähtisitte sitten lenkille. Ei välttämättä kovin kepeästi askel kulkisi, eihän...?

Senkin söpö poika, pitääkö sun aina olla niin ahmatti !

Perjantaisten, hyvin pikaisten ratsastusten jälkeen marssin tallin omistajan puheille toistamiseen. Sain edelleen vastaukseksi vain, että ei se voi yhtäkkiä ruveta oireilemaan ja katsellaan tilannetta. Yritin tuloksetta kertoa, että eihän tämä "oireilu" ole mitenkään yhtäkkiä alkanutkaan, vaan olemme jo pidemmän aikaa miettineet miksi Nuutti on niin lihava ja toisinaan turvonnut. Kun syy ongelmiin on viimein löytynyt, en haluaisi enää katsella, vaan tehdä muutoksia. Jos hevonen on iloisena syönyt pellettejä ties kuinka kauan, ei se sitä yhtäkkiä lopeta. Ei, vaikka kuinka katselisimme.

Olen nyt puhunut tästä ongelmasta muutamien hevosalan ammattilaisten kanssa, ja saanut heiltä kovin yhtenäisen mielipiteen: kuivike vaihtoon, ehdottomasti. Tämä kun oletettavasti vaikuttaa tosiaan paljon myös Nuutin liikkumiseen, varsinkin pidemmän päälle kun hevonen joutuu jatkuvasti hieman jännittäen painelemaan. Se vetää väkisinkin paikat jumiin ja tekee hiljalleen tyhjäksi suuren osan siitä työstä, mikä ollaan Nuutin kuntoon saamiseksi tehty.

Eihän siinä edes ole mitään järkeä yrittää ratsastaa ja treenata hevosta, jonka kohdalla tietää, ettei se todennäköisesti sillä hetkellä pysty parhaaseen suoritukseensa. Menee ilo koko touhusta. Ja hyvähän tässä on yrittää Nuuttia laihduttaakaan, kun se syö loputtomaan mahaansa kaiken kuivikkeensa. Tähän lihavuusongelmaan kuulinkin hyvän ratkaisuehdotuksen: "vähennä sen heinää". Siis mitä? Meinasin valehtelematta kysyä täräyttää, että ethän ole tosissasi? Heinän vähentäminen ei ongelmaa poista, vaan korkeintaan lisää sitä.

Tämän syömisprobleeman lisäksi olkipelletti aiheuttaa meidän kohdallamme päänvaivaa toisellakin saralla. Nuutilla kun tosiaan on lievää sädemätää, jonka havaitsin ensimmäisen kerran yli vuosi sitten, muutama kuukausi kuivikkeen vaihdon jälkeen. Koskaan ennen (turpeen aikana) meillä ei moista ongelmaa ole ollut. Aluksi uskoin sädemädän johtuvan huonosti putsatusta karsinasta (sillä sitä se välillä oli), mutta nyt tajuan, että ainakin osaksi syy on varmasti myös tässä etikalla kastelussa. Luulin ties kuinka pitkään, että etikka laitetaan pelletteihin suihkuttamalla, mutta systeemi onkin erilainen. Käytännössä karsinaan kipattujen pellettipapanoiden päälle siis kastelukannulla kaadetaan etikkaa + vettä. Tämä tietenkin jättää pohjan märäksi, mikä taas edesauttaa sädemädän leviämistä.

Tässä pellettiaikakauden keskivaiheilla (kesällä siis) sädemädän tilanne meni melko hyväksi, eli säteet olivat suhteellisen kuivat ja siistit. Tämä todennäköisesti johtui siitä, että kesällä Nuutti tosiaan vietti aikansa hyvin suureksi osaksi laitumella (kaikki päivät ja välillä öitäkin), sekä osittain ehkä siitä, ettei pellettejä aina etikalla kastella. Säteet ovat oikeastaan kesänkin jälkeen olleet aika ok, kunnes juuri eilen huomasin tilanteen taas hieman huonontuneen.

Kuva tältä päivältä.

Turhauttaa. Eniten se, etten koe tätä tallin suunnalta otettavan oikein vakavissaan. Se harmittaa, sillä kyseessä on kuitenkin mulle hyvin rakkaan eläimen hyvinvointi, minkä eteen tehdään jatkuvasti paljon töitä. Eilen äitini soitti tallille ja jo puhelun kestosta päättelin, ettei ihan täysin yhteisymmärrykeen asiassa päästy edelleenkään. En vain oikein käsitä miksi tämä tuntuu näin hankalalta, kun turvetta edelleen tallillamme osalla hevosista kuitenkin käytetään.

... ja ennen kuin joku ehtii kertomaan, että turvetta on hankalampi saada, niin tiedän sen. Hankalampi, muttei kovin hankala kuitenkaan. Olen jututtanut muutamaa omaa tallia pitävää henkilöä, jotka ovat kertoneet, että turvetta oli yhdessä vaiheesa vaikea saada (minkä vuoksi suuri joukko talleja tähän olkipellettiin vaihtoikin), mutta tilanne on nyt toinen sillä nostolupia on uusittu.

Mitenkä siis tästä edetään? No... riippuu mistä roikkuu. Ilmeisesti tallin omistaja ei sanonut äidille oikein juuta eikä jaata juuri mihinkään, mutta ehdotti lopulta josko Nuutille kärrättäisiin hajonnutta kuiviketta jonkun muun / muiden karsinasta. Tämä on toki askel parempaan, mutta ei ehkä avain ongelmien ratkaisuun kuitenkaan. Tästä syystä meinataan nyt itse ottaa yhteyttä turpeen toimittajiin ja vertailla heidän hintojaan. Sillä mikäli tämä uusikaan kuvio ei toimi (lähinnä siis näen silmissäni mielikuvan karsinasta, joka on alati likainen ja jossa kuiviketta ei koskaan ole tarpeeksi...), emmekä tallin puolesta saa Nuutille turvetta, joudumme kaiketi hankkimaan sen omakustanteisesti. Äitini tätä jo eilen puhelimessa ehdotti (ts. kysyi, että mitä jos turvetta lähtisi itse hommaamaan?), mutta tallin omistaja haluaa nyt ensin kokeilla tätä hajonneen olkipelletin käyttöä. Tällä linjalla menemme siis toistaiseksi, ainakin hetken.

Huh mikä määrä tekstiä tulikin taas rustattua, pahoittelen etten osannut paremmin tiivistää... Nuutti oli vielä lauantaina hieman nuutuneen oloinen (liian rauhallinen Nuutiksi !), mutta sunnuntaina jo kuulemma huomattavasti parempi. Itse en silloin tallille ehtinyt, mutta eilen vastassa oli kyllä todellakin selkeästi pirteämpi poninen ! Paineli sellaista höökää pitkin maita ja mantuja, ettei meinannut mamma perässä pysyä... :) Palailen ratsastuskuulumisten kera kunhan olen taas paremmin ehtinyt heppaa tunnustelemaan. Huomenna jatkuvat myös meidän lauantaina alkaneet opiskelut (itsenäisestihän siis olen treenaillut ahkerasti joka päivä !), joten siitäkin kertoilen sitten enemmän... ;) Moikkamoii !

65 kommenttia:

 1. Yleisesti ottaen vaikuttaa sille että pellettikuivituksen myötä kuivike on noussut tärkeämpään rooliin kuin kuivitettava ja sen hyvinvointi. Kruunun jalokiviksi pellettiä kutsun, sillä hartaudella ja palvonnalla siihen suhtaudutaan / tulee suhtautua ;)
  Kaikenlaiseen kikkailuun käytetään enemmän aikaa ja vaivaa kuin ongelman poistamiseen jos kuivike ei kertakaikkiaan hevoselle sovi.
  Täytyy ihailla sitä markkinamiestä joka sai myytyä hevosihmisille ajatuksen että on ihan ok antaa hevosten sairastua (kyllä ne tottuu asenne...) tai vaihtoehtoisesti kantaa kastelukannu kaupalla vettä karsinaan puhtaiden (?) kuivikkeiden päälle,..
  Wanhaan hywään aikaan (silloin kun minä olin nuori ;)) talli-ilma pyrittiin pitämään kuivana ja raikkaana, karsinoista kärrättiin märät lantalaan ja hevosia ei huijattu seisottamalla niitä karsinoissa, jotka saattavat vaarantaa niiden terveyden. Kehitys ei aina kulje eteenpäin...

  Tsemppiä sulle ja Nuutille, toivotaan että mitään pellettipöhnää pahempaa ei pääse kehittymään ja sädemätäkin jää pian historiaan !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas hyvä kommentti, ihan täyttä asiaa ! Tämä olkipellettibuumi on kyllä kummallinen ilmestys. Ongelmien varalle on tosiaan monet keinot, ja näiden turvin tunnutaan kieltäytyvän uskomasta, että ratkaisua niissä ei kuitenkaan välttämättä piile. Välillä ei voi kuin ihmetellä - ja tosiaan toivoa takaisin niitä vanhoja hyviä aikoja, joista äitikin on paljon puhunut ;)

   Kiitos kovasti, toivotaan tosiaan näin !

   Poista
  2. Ei kantsi kuitenkaa ihan yleistää. Meillä ollaan pellettiin oltu enemmän kuin tyytyväisiä! Lantalatilaa säästyy, säillytystilaa säästyy, karsinat on ihanan puhtaat ja pehmeät.. Ne jotka on vettä pelleteille kaataneet, tietävät ettei pohja todellakaan jää märäksi, ellei sitä kaada ihan tolkutonta määrää sinne. Imukyky on todella hyvä. Tosin laatueroja ollaan pelleteissä huomattu, halpa ei ollut läheskään yhtä hyvää kuin esim. biolki.

   Poista
 2. Ei juma...! Nyt kyllä suututtaa ja kovin tuo tallinpitäjän suhtautuminen! Kyllähän sitä nyt omistaja oman hevosensa tietää, varsinkin kun et tunnu olevan mikään tyhjästä touhottaja (iiik, tulee pisara vettä, äkkiä hevonen loimikerroksen alla-tyyppinen näin kärjistetysti) ja olet jo pidemmän aikaa ihmetellyt miksi hevonen lihoaa ja nyt se on selkeästi ollut tuskainen vedettyään pellettiä napaansa.. En vain voi käsittää, miksi tallinpitäjä ehdointahdoin haluaa aiheuttaa Nuutille kärsimystä, tai siltä se ainakin tuntuu. Jos tosiaan osalla hevosista on turvekuivitus edelleen, niin miksei sitten Nuutti voi saada sitä?! Argh, että ottaa päähän teidän puolesta :(

  Pahoittelen "erittäin selkeää" kommenttiani, mutta sympatiat ovat kuitenkin teidän puolellanne!

  - Sanni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä... Mäkään en koe mitenkään ylihysteerinen tai hankala asiakas olevani, vaan ihan yksinkertaisesti haluaisin, että mun hevosella kaikki on hyvin. Eihän me tästä olkipelletistä "valitettaisi", jos se meidän kohdallamme toimisi ! Tuntuu, että tallinomistaja kuvittelee meidän ihan huviksemme vain hankaloittavan heidän työtään... Aina ei vain ymmärrä :(

   Poista
 3. Voi, tallinomistajat osaavat olla välillä hankalia, harmi vain Nuutin kannalta :(
  Kannattaisikohan kokeilla heinän lisäämistä (ja laittaa vaikka tiheään heinäverkkoon) jolloin sillä olisi tekemistä ja se söisi jotain terveellisempää, kuin olkipellettejä? Jokin lelu voisi myös saada ajatukset muualle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mmm... :( Yleensä ollaan tosi hyvin saatu puhumalla ongelmat ratkottua, mutta nyt tuntuu talli olevan niin kiinni tuossa olkipelletissä, että huhhei.

   Heinää Nuutti saa tosi runsaasti. Se menee yleensä tarhaan aamuheinien jälkeen ja pääsee sisään tultuaan suoraan päiväheinien pariin. Niitä riittää yleensä vielä pitkälle iltapäivään ja ratsastuksilta palattuamme iltaheiniin on aikaa ehkä tunti tai pari. Välillä viskaan itsekin liikutuksen jälkeen hepan eteen jonkun verran purtavaa.

   Heinäverkkoa olen myös miettinyt, mutta haluaisin hevosen syövän ruokansa maantasalta kuten luonnollisesti kuuluisikin D: Tätä hevosten anatomiaa lukiessani tuli vastaan semmonen pieni tietoisku, että heinäverkko saattaa edistää selän jumiutumista, jos hevonen sitä ns. väärässä asennossa (selkä alhaalla) nyhtää. Vaikka on meilläkin tosiaan Nuutilla heinäverkko joskus ollut, silloin kun se seisoi leikkauksen jälkeen 24/7. Sen karsinassa on ollut pallokin, mutta ei se siitä juuri välitä... :D

   Poista
 4. Sinuna vaihtaisin jo tallia. Nuuttihan voi koska tahansa saada ähkyn tuosta pellettien popsimisesta. Aika törkeä tallinomistaja, kun ei tajua tilanteen vakavuutta.. Toivottavasti kuitenki saat asiat hoidettua parhain päin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallin vaihtoa ollaan ennenkin mietitty (ei siis tämän pellettiasian, vaan ratsastuskoulun vuoksi), mutta täältä ei vain oikeasti tahdo löytyä kovastikaan paikkoja, minne haluaisin Nuutin viedä... D: Tosi monet tallit kaiken lisäksi käyttävät tätä olkipellettikuivitusta, niin pitäisi kysellä onko mahdollisuutta jollekin muulle vaihtoehdolle.

   Mutta kiitos, toivotaan näin :) Jos ei muuten, niin ostetaan sitten tosiaan itse omat turpeemme !

   Poista
 5. Sen likaisuuden takia olen alusta asti aina poistanut pahimmat pissat pois, varsinkin niiden pollejen karsinoista jotka tuuppaavat menemään nopeemmin likaisiksi/märäksi (esim just nuutti), ja yleensä myös sekoittanut pelletit vanhaan. No nythän mä harvemmin, aka en tyylii ikinä, tee yksäripuolta, ja silloin ku teen nii ei riitä aika siihen että kaikista bokseista poistaisin ne pissat +selkäkin menee paskaks..... :/ silloinhan ku vaihettii nii hepat maisteli, sit lopettivat eikä tarvinnu etikoida. Nyt ovat jostain syystä taas monet alkaneet sitä syömään (pellettimerkin vaihto...?? No idea)

  Joo, jollainhan sen toimii paremmin (pysyy siistinä) jotkut taas pissaavat sen parissa päivässä likaiseksi. Kaikkien kohalla se kuitenkin mielestäni toimiii hyvon kunhan siivoo _aina!_ kunnolla.
  t. Sooossi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, sun jälkeen ne karsinat ei oo koskaan semmosii kakkasii / haisevii ollukkaa ! Ja tosiaan jos vaan sillon tällön tekee tallii niin ei kyl taatusti jaksa jokasta miljoonaa boksii rupee ottaa ku niis menis varmaan ikuisuus... D:

   Poista
 6. Hmm tulikohan tost edellisest kommentist kauheen sekava ku en jaksanu kännykäl alkaa lukee täst pilkuruudust läpi....? Mutta jooo, olen iteki huomannu tätä että vanhan paskan päälle kipataa puol kottarii uutta, enkä oo ihan hiffannu sitä logiikkaa. Ei se auta että uutta kaadetaa päälle ku paksu paskane patja siinä alla....
  t sama soossi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, luulin ymmärtäneeni aika hyvin kaiken :D Ja joo se on just sitä et ku Nuudeli on popsinu kaikki pelletit päältä nii sil ei oo ollu varmaan yhtään puhasta kuiviketta siellä alla... Plääh... Se on kyl aika sottapytty tosiaan...........

   Poista
 7. Voi ei, kurja tilanne! :( Meidänkin tallilla muutamalla hevosella on ongelmia pelletin kanssa ja niiden omistajat hankkivat itse puru/turve paaleja ja saavat vähän hyvitystä tallivuokrasta. Agrista saa noita käteviä Vapon turvepaaleja https://www.agrimarket.fi/Harraste_elaimet/hevoset/talli--ja-laiduntarvikkeet/ Auttaisikohan jos vaikka välillä sekoittaisi tuollaisen turvepaalin pelletin sekaan? Pelletti ja turve toimii ihan hyvin yhdessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tota olkipelletti + turve yhdistelmää en oo aatellutkaan ! Kiitos vinkistä, pitää tässä äidin kanssa mietiskellä :)

   Poista
 8. Tekstistäsi päätellen pelkkä kuivikkeenvaihto ei välttämättä ole vastaus. Jos tilanne alkaa menemään siihen, ettei omistajan (maksavan asiakkaan) toiveita kuunnella, niin edessä saattaisi jopa olla tallipaikan vaihto. Hevonen pitäisi saada pois olkipelleteistä kokonaan jonnekin muualle toipumaan. Ymmärrän, jos matkojen takia et haluaisi vaihtaa paikkaa, mutta kyllä hevosen hyvinvointi menee muutamamien lisäminuuttien edelle. Teet tietenkin itse, kuten parhaaksi näet, mutta miltei helpommalla itsekin pääset, jos löydät paremman tallipaikan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin... ;s Normaalisti ollaan kyllä aina saatu kaikki ongelmat tosi hyvin puhumalla ratkottua, mutta tämä tuntuu olevan tosi hankalaa.

   Tallin vaihtoakin ollaan mietitty useamman kerran (ei siis tämän olkipelletin, vaan ratsastuskoulun tuntien (= ei pääse maneesiin) vuoksi), mutta kovin runsaasti täällä ei varteenotettavia vaihtoehtoja tunnu olevan... :( "Parempiin" talleihin on suureen osaan aika pitkiä jonoja ja sit taas monet käyttää kuivikkeena tätä olkipellettiä... Lisäks oma elämäntilanne on just nyt semmonen, että kovin pitkää tallimatkaa en viittis ottaa. Toivottavasti asiat tästä (kaiken suhteen) vähän selkiintyis !

   Poista
 9. Toivottavasti löydätte ratkaisun asiaan! Kyllä tuo pelletin syöminen on syytä ottaa vakavasti (niinkuin sinä otatkin). Kaverin hevonen oli syksyllä klinikalla hoidettavana ummetusähkyn takia ja mitä ilmeisimmin aiheuttajana oli pelletti, jota hevonen popsi aika antaumuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, ei kiva... ;s Tästä ummetusähkystä mekin tälle tallin omistajalle puhuttiin, mutta hän sanoi etteivät tuntemansa eläinlääkärit tiedä yhtäkään ähkytapausta joka TODISTETTAVASTI olisi olkipelletistä johtunut. Eli jos ähkyn syytä ei voida todistaa, syy ei ole voinut olla olkipelletin? Tuli vähän sellainen tunne siinä. Mun mielestä nää ongelmat ois syytä ottaa tosissaan ihan vaikka olkipelletti ois vaan OLETETUSTI niiden aiheuttaja.

   Poista
 10. Miksi ette vaihda tallia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En vaan oikein tiedä minne Nuutin veisin, kun kovasti ei vaihtoehtoja mieleen tule... :( Jonot on pitkiä ja kuivikkeena monet tätä olkipellettiä käyttää. Ja just nyt en pystyis kauheen pitkää tallimatkaakaan ottamaan... Toivon, että kaikki kuviot tässä vähän kesää kohti selkeentyis !

   Poista
 11. Voi rähmä :/ ei kyl oo kiva tilanne! Turvetta on saanu nyt paljo paremmin, yksi vuosi saatiin nostettua vain pieni osa siitä mitä piti ja sen takii turpeesta oli pulaa. Nyt ei oo sitä ongelmaa ollu kyl :D nimim. myyn turvetta :) mut toivottavasti saatte tohon asiaan jonku ratkasun. Käytin ed. tallil ramil turvetta, maksoin ite turpeen kylläki kun tolle ei sopinu kutteri -> kuivatti kaviot ja niistä lähti paloja. Uudella tallil käytetään kunnon purua ja kaviotki on pysyny kondiksessa kyllä sen jälkee. Olkipelletistä kuullu monia mielipiteitä ja aika moni on siirtyny takas turpeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ei tosiaan... :( Ja joo näin oon tosiaan kans kuullu, ei siis luulis olevan siitä saatavuudesta kiinni ! Mäkin tiedän muutamia paikkoja, jotka on palannu olkipelletistä takasin turpeeseen / puruun, kun se ei oo sopinu suurelle osalle hevosia ja turvettakin on taas saanut. Ja jos hintojakin vertailee niin kalliiksihan se tulee se olkipellettikin, jos hevoset sitä napaansa kauheita määriä vetää !

   Poista
 12. Täähän oli se suurin syy mikä sai meidät lopulta lähtemään Wikneriltä, eläinlääkärin mukaanhan Arbaleesian syöminen ois lopulta johtanu ähkyyn... Arbaleesia ei siis lopettanu ton syömistä ihan sama mitä tehtiin, ja saatiin kuulla myös että jos joku hevonen oikeasti syö sitä niin se ei kyllä myöskään lopeta sitä vaikka miten etikoisi. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saitteko mitään kirjallista ell lausuntoa tosta? Tai siis kun kysyin eräältä henkilöltä, että voisko tämmösessä tapauksessa joltaki eläinlääkäriltä semmosen pyytää, niin se sano että joo voi kyllä. Se on sit tietty tosiaan vähän tyhmää jos pitää ruveta "tappelemaan", ennen ku saadaan aikaan muutoksia, että en kyllä itekkää sille linjalle haluis mennä... ;s Ja joo toi on varmaan ihan totta, tuskin Nuuttikaan lopettaa vaikka sille ei niitä papanoita kärrättäiskään...

   Poista
 13. Et ole harkinnut purupaaleja? Esim. Agrimarketista saa niitä, menee pieneen tilaan ja helppo itse hankkia ja käyttää. Ehkä vähän tyyriimpää mutta yhden hevosen kanssa ei tartte ostaa niin paljoa.. Agrista taitaa löytyä myös paalattua turvettakin, nyt kun pikaisesti vilkaisin agrin sivuilta... :)
  https://www.agrimarket.fi/Maatalous_ja_Elaimet/elainten-hoito/kuivitus/pakatut-kuiviketurpeet/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis jos itse saisin päättää kuivituksen niin käyttäisin turve + puru sekoitusta :) Tai siis, turvepatja alle ja puru siihen päälle. Mutta meillä kun ei tota purua ollenkaan kuivikkeena tallilla käytetä, niin en oikein tiedä miten omistajat siihen suhtautuisivat. Vaikka siis periaatteessa se kai on ihan se ja sama, mutta tiedä näistä sitten.........

   Poista
 14. Tsemppiä! Toivottavasti asia ratkeaa ja saatte turpeen takaisin =)

  VastaaPoista
 15. Voi luoja tuon tallinomistajan kanssa:D Ymmärtäisin edes jotenkin tuon kannan, jos turvetta ei käytettäisi ollenkaan tallilla, mutta jos sitä kerran käytetään joillakin hevosilla, niin mikä siinä on vaikeaa. Luulisi, että hevosten hyvinvointi olisi tärkeintä (jos ymmärsin tekstisi väärin, niin saa korjata). Jos kerran olet itse jo pidemmän aikaa huomannut Nuudelin käytöksessä jtn. erikoista jne. sekä tiedostat ongelman ja sen aiheuttajan, niin minun mielestäni tallinomistajan pitää uskoa _maksavaa asiakasta_, sinunhan hevosesi se on. Meidän tallilla käytetään turvetta, eikä ole ollut mitään valittamista. Tallillamme monet syövät turvetta, mutta se määrä mitä ne suuhunsa lappavat ei ole mitenkään vaarallista, meidänkin yp poni näyttää tykkäävän siitä. Itselläni ei ole juuri muista kuivikkeista kokemusta kuin olki, turve ja sahanpuru, joista turve on todettu parhaimmaksi.

  On kyllä tosi outoa, jos olet käynyt kuninkaan puheilla, eikä vastakaikua ole tullut. En tietenkään tiedä koko totuutta hommasta, mutta tällaisen käsityksen sain. Toivottavasti asia tästä ratkeaa, ja Nuutti pv:n muotonsa takaisin;) Hyviä (ja terveitä) jatkoja sulle ja Nuudelille!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ymmärsit varmaan ihan oikein ! :D Tosiaan itekki ymmärtäisin jos olkipelletti ois ainoo kuivikevaihtoehto (tyylillä kustantakoot omistajat itse muut kuivikkeet mikäli niin tahtovat), mutta tässä tulee lähinnä sellainen tosi "epäreilu" fiilis. Että kun muiden ongelmat otetaan vakavasti ja nämä saavat turvetta, mutta meidän ongelmamme kaikuu kuin kuuroille korville...

   Kiitokset, toivotaan näin !! Jos ei ratkea muuten, niin kustannetaan turve itse ja sitten odotellaan tosiaan sen puoliverihevosen kuoriutumista sieltä mammutin alta....... :D

   Poista
 16. Kysyppä tallinpitäjältä maksaako se tästä johtuvan ähkyleikkauksen tai muut koituvat kulut? Ihan älytöntä toimintaa, kun pahimmassa tapauksessa hevonen voi kuolla tohon! Kannattaa _vaatia_ turvetta karsinaan! Kuinka sokea se tallinpitäjä oikein on jos ei huomaa muutosta hevosessa. Itse puhuisin tiukkaan sävyyn aiheesta ja valokuvaisin kaiken, ihan sen varalta jos jotain käy hevoselle (toivotaan ettei). Pistää vihaksi tollanen toiminta! Tollasessa tilanteessa mieleen tulee kysymys: kuka korvaa jos hevonen saa ähkyn tai pahempaa? Pyytäisin nimeä paperiin, jos ei ala muutosta näkymään. Turvetta saa nyt kai helpommin kuin aiemmin, joten en tiedä mikä ihme tossa on vaikeeta. Vihaksi pistää! Koita jaksaa ja stemppiä! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, näitä kysymyksiä olen itsekin miettinyt. Ollaan kuitenkin aika kattavasti kerrottu tästä ongelmasta ja siitä, että myös Nuuttia erilaisin keinoin hoitaneiden ammattilaisten mielestä kuivike tulisi vaihtaa. Harmittaa tosi paljon se, että tämä ongelma tuntuu tosiaan olevan ihan yhtä tyhjän kanssa, vaikka voi tosissaan johtaa tosi ikäväänkin lopputulokseen. Onneksi Nuutille ei nyt enää kipata karsinaan niitä papanoita, vaan hajonnut kuivike haetaan muista karsinoista. Tai no... hajonnut ja hajonnut, sellaisia hieman turvonneita papanoita siellä on edelleenkin ja ne kaikki maistuvat Nuutille.

   Tuntuu, että tässä ollaan nyt aika tiukasti muutosta vaadittu, ja tarkoituksena on palata tallin omistajan kanssa asiaan tässä lähiaikoina mikäli tilanne ei tosiaan mihinkään liiku. Tappelemaankaan kun ei viitsisi (mm. kirjallisten ell lausuntojen kanssa) ryhtyä, sillä sen jälkeen tallille jääminen voisi olla epämiellyttävää. Ärh, täällä me äidin kanssa kovasti asioita pähkäillään... Kiitos tsempeistä !!

   Poista
 17. Ääh! En vaan voi ymmärtää tallinpitäjää, joka ei ensisijaisesti mieti hevosen hyvinvointia noinkin selkeän asian yhteydessä. Harmittaa teidän puolesta :( Jos olisin sä, varmaan miettisin aika tarkasti myös tallivaihtoehtoja uudelleen, ottaen huomioon muut asiat liittyen tähän samaiseen aiheeseen.. Mieti, kun Nuutti lopettaa pelletin syömisen ja laihtuu, liikkuu paremmin, ei jumita itseään ja tsadam kaikki on kuten ennen saikkuiluja! Tai jos se vaan olisi niin helppoa....

  Joo vaihdetaan vaan laji postimerkkikeräilyyn, ehdotan ensin minion postimerkkejä 8)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä !! Kyllä vähän ahdistaa ja turhauttaa ja ärsyttää tällä hetkellä. Kun tosiaan mietin just sitäki et jos liikkuminen tosta lähtis paranee ja kaikkee ! Kuten uskottavasti lähtiski. Hitsi kun kaikki on niin sekasin ja ärh pää poksahtaa ! Toivottavasti asioihin tulis hiljalleen tolkkuu ja elämä helpottuis...

   Hahahah mut siis joo postimerkit sounds good ! Etenki MINIONIIIIT ♥ Sit niit liiloi mörköminionei kans ♥ ♥

   Poista
 18. Oletko miettinyt turvepaaleja? Esim. agrimarket myy näitä (hinta n. 14€/kpl) ja meillä on vallan näitä turvepaaleja käytössä (kahden hevosen talli).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ollaan katseltu eri vaihtoehtoja ja vertailtu vähän hintoja :) Vitsi kun itelläki ois talli omassa pihassa niin sais päättää kaikesta ilman mitään vänkäilyä !

   Poista
 19. Voi ei :(( toivottavasti hommat lähtee nyt parempaan suuntaan! ;)

  VastaaPoista
 20. Tosi tylsä, ettei tallin pitäjä ota asiaa vakavasti :/ Varmaan siinä on pelko, että pikkuhiljaa yksi hevosenomistaja toisensa perään haluaa vaihtaa siihen turpeeseen, ja jos tallin omistaja haluaisi tallissaan pellettiä pitävän, niin siinä on aika kinkkinen tilanne. Olen hirveästi myös kuullut tuota, että hevoset syövät pellettiä Nuutin lailla, että ei ole mikään kovin harvinainen tilanne edes teillä - riittää, kun on vähänkään ahneempi polle :D Toivottavasti tilanne ratkeaa jotenkin kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla, ja ennen kaikkea hevosen hyvinvoinnin puolesta! Ja piti vielä sanomani, en tiedä olenko koskaan saanut aikaiseksi kommentoida, mutta sulla on niin ihania kuvia tässä blogissa, että niitä jää ihastelemaan aina pidemmäksi aikaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, voi olla joo... ;s Toivotaan tosiaan näin ! Kovasti täällä äidin kanssa pähkäillään että miten edetään jos (tai ehkä kun, sillä Nuutti ilmeisesti vetelee tosiaan tyytyväisenä tuota hajonnuttakin mössöä...) tämä uusikaan kuvio ei toimi.

   Oi ihana kuulla, kiitos !! :)

   Poista
 21. No on kummaa touhua tallinomistajalta. Vaikka olisikin rankempaa ja vaatis enemmän työtä käyttää turvetta niin se työ on sitten tehtävä. Ei voi antaa eläimen tehdä itteään kipeeks laiskuuden vuoksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näin mäkin aattelen, kyllä sen hevosen terveyden luulis ajavan aina edelle...

   Poista
 22. Eikä! Vähänkö törkeetä, luulis että teidänkin kalliilla tallivuokralla saisi vähän parempaa kohtelua! Mä varmaan tossa vaiheessa vaihtaisin tallia :D mutta toivottavasti saatte nyt asian hoidettua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuntuu kyl vähän hölmöltä jos pitää ite viel ton tallivuokran päälle kustantamaan kuivikkeita, mutta kattoo nyt ! Tallin vaihtoa ollaan ennenki (ratsastuskoulun vuoksi) mietitty, mutta ei vaan oikeen tuu mieleen kovasti paikkoja minne Nuutin haluisin tai voisin siirtää... :( Tämä meidän tallikin kun muuten on niin kiva paikka !!

   Mutta kiitos, toivotaan näin ! :)

   Poista
 23. Tallilla, jossa käyn on käytössä turve, olkipelletti ja puru. Ne, jotka haluavat purua käyttää, ostavat sen itse. Sitä ei ole hankala laittaakaan, kun se tulee muovipaaleissa.

  Turpeen nostoa ei tulisi edistää kampanjoimalla sen puolesta. Kuitenkin ekosysteemi on ihmisten hevosiakin herkempi. Turpeen noston aikana kosteus leviää ympäristöön, kuten järviin. Itse olen tällaisessa järvessä uinut; se oli täynnä ruskeaa liejua ja haisi tukkeutuneelta viemäriltä. Se oli myös pahasti rehevöitynyt. Suo ei myöskään itsessään nopeasti uusiudu.

  Kannattaisi siis mielummin pohtia muita vaihtoehtoja. Esim puupelletti on parempi (eikä hevoset syö sitä), kuin olkipelletti, ja purua halvempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin aivan. Jos itse saisin päättää, niin kuivittaisin turpeella + purulla, niin että turpeesta patja alle ja valtaosa kuivikkeesta sitten puruna päällä. Meillä vaan kun ei tuota purua käytetä, niin en tiedä miten tallin omistaja tähän suhtautuisi. Tai siis vaikka periaatteessahan se on kai ihan se ja sama, mutta kun ei näistä aina tiedä.....

   Poista
 24. Voi Nuutti :( toivottavasti saatte oikeasti jotain muutosta tuohon kuivikeasiaan... Inhottavaa että tallinpitäjä ei ota asiaa sen vakavemmin. Tosin tiedän tunteen, omalla tallillani on ollut kentän kanssa ongelmia koko talven kun sitä ei ole pidetty juurikaan kunnossa enkä ole päässyt liikuttamaan hevostani juurikaan nyt talvella. Maneesitallia olen harkinnut vakavasti. Ei ole tämä arki näiden hevosten kanssa ainakaan liian helppoa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä muuta sano ! :D

   Maneesitalli on kyllä tosiaan ihan hyvä, niin ei tarvitse säiden (ja tosiaan mm. kunnossapitäjän laiskuuden) armoilla mennä. Vielä kun meilläki sinne maneesiin pääsis millon haluis (tai edes vähän paremmin !) niin ois aika nastaa :D

   Poista
 25. Jos tallinomistajalla on noin vaikeaa antaa tai hankkia sitä turvetta hieman enemmän, jotta Nuuttisi saisi jotain mitä se ei syö, niin on tallinomistajalla jotain pientä idioottimaisuutta havaittavissa.
  Minusta kuulosti todella inhottavalta ajatukselta tuo muiden hajonnut olkipelletti Nuutille käyttöön, kuten sanoit likainen ja ei tarpeeksi kuiviketta.
  Jos tämä ei nyt auta, ja turve tulee kalliiksi teille kustantaa niin sitten pitää alkaa miettimään muita vaihtoehtoja, mm. tallin vaihtaminen, nimenomaan tallille jossa tätä olkipellettiä ei käytetä.
  Tallillamme käytettiin pienen ajan olkipellettiä, mutta huomatessamme, että se maistuu suurimmalle osalle hevosista, vaihdoimme takaisin turpeeseen, vaikka sitä vaikeaa oli saada. Hevosen hyvinvoiti on kuitenkin tässä lajissa tärkein.

  Toivottavasti Nuutti kuitenkin lopettaisi tuolla tavalla noiden olkipellettin ahmimisen! Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mäkään en tiedä miksi juuri Nuutti on se hevonen, mikä tässä turveporukassa on "liikaa"... :(

   Niinpä... sädemädän tilanne luultavasti pahenee vaan, jos jatkuvasti on likainen (ja tätä myötä kostea) alusta.

   Ja joo älä muuta sano, kyllä sen hevosen hyvinvoinnin pitäisi aina mennä edelle ! Hyvä, että te toimitte juuri sen mukaan :) Kiitos kovasti tsempeistä, toivotaan että saadaan tosiaan ongelma keinolla tai toisella ratkotuksi !

   Poista
 26. Ymmäräpäs aina näitä tallinomistjia. Joku vois aiheesta kirjoittaa ihan kirjanikin '' näin ymmärrät tallin omistajia'' ... Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa hyvä idea hei !! :D Kiitos tsempeistä !

   Poista
 27. Aika outoa toimintaa tallin puolesta...kuitenkin olet heille myös maksava asiakas ja luulisi että hekin haluaisivat että asiakkaat ovat tyytyväisiä. Ja vielä kun muillakin hevosilla käytetään turvetta eikä hevosesi olisi ainut jolle sitä pitää erikseen tilata :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sepä se... :( Pitää nyt toivoa, että tähän saadaan joku fiksu ratkaisu...

   Poista
 28. Hei! Sattumalta googlailin sädemädästä kuvia, kun aloin miettimään mitä se pahimmillaan voi olla ja löysin kengittäjän blogin! Puhuu siinä sädemädästä ja ajattelin sen olevan tarpeellista tietoa sinulle :)

  http://www.villanen.fi/blog/kaikki-blogijutut/253-saedemaetae

  VastaaPoista
 29. No mina vaihtaisin jo tallia. Minusta et valita turhasta. Nuo sateet nayttavat myos pahalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, oispa se niin helppoa... :( Tai siis kun ollaan ennenkin mietitty tallin vaihtoa (koska maneesiin ei tahdo tuntien vuoksi päästä), mutta kun niitä varteenotettavia vaihtoehtoja ei kovin runsaasti tahdo löytyä... Ongelmia on niin moneen lähtöön, menee pää ihan jumiin. Toivottavasti saatais tilanteeseen tolkkua tässä mahdollisimman pian !

   Poista
 30. Onko mahdollista että voisit muuttaa sopimusta niin että siivoisit itse karsinan ja ostaisit omat kuivikkeet? Näin voisit säästyä ylimääräiseltä päänvaivalta, mutta työtä tulisi kyllä lisää.

  Viime kesänä, kun mulla oli yp-hevosia niin käytettiin hamppukuiviketta ja todettiin se tehokkaaks ja toisella ponilla oli puhkuri niin ei reagoinut siihen niin kuin reagoisi puruun. Kuivike vaihtoehtoja kyllä on, ehkei se turve ole ainut vaihtoehto? :)

  Toivottavasti löydätte yhteisen ratkasun tallin omistajan kanssa, ettei tallia joutuisi vaihtamaan.Tsemppiä ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä olen miettinyt myös, mutta en tiedä onko mahdollista... D: Ei taida olla muuta kuin täysihoitopaikkoja tuolla. Mieluusti kyllä itse sen karsinan putsaisinkin !

   Ahaa, tuollaista en ole ajatellutkaan !! Voisi lukeman perusteella olla hyvä :) En vain tiedä miten tallin puolesta suhtaudutaan muihin kuivikkeisiin, kun näihin mitä muutenkin käytetään... Tai siis vaikka periaatteessahan se kai on aika se ja sama, niin eipä näistä aina tiedä... Pitää selvitellä kaikkea tässä vähän tarkemmin äidin ja mm. varmaan kengittäjän kanssa yhteistuumin.

   Kiitos, toivotaan tosiaan näin ! :)

   Poista
 31. Moikka, sattumalta blogiisi törmänneenä luin tämän kirjoituksen. Minä muutin hevoseni viime syksyllä talliin, jossa oli olkipelletti kuivikkeena. Aikaisemmassa tallissa oli puupelletti, johon hevoseni ei koskenut. Ensimmäisen yön jälkeen soitto eläinlääkärille ähkyn takia ja lopulta viikko klinikalla. Meille vaihdettiin turvekuivitus tallin puolesta (tosi hyvää palvelua) koska mikään etikka, vesi, uudet pelletit alle ei auttanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut kun vastaus tulee näin myöhässä, en oo tätä kommenttia jostain syystä huomannut !

   Hui kamala, onneksi selvisitte ! Ja todellakin hyvää palvelua tallin suunnalta. Meidän tallin omistaja ei tunnu ottavan näitä ähkykertomuksia ollenkaan todesta...

   Poista
 32. Hei miksi et hommaa purimua Se on puhdasta ja hevoset eivät sitä syö meidän tallilla(ratsastus koulu) käytetään sitä ja ei ole aiheuttanut ongelmia.


  ja aika outoo toimintaa tallinomistajalta hevosen terveys kaiken aa ja oo. Toivotaan parasta tsemppiä.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en tiedä mitä meidän tallilla tykätään muista kuivikkeista, kun käytössä on siellä tosiaan vain olkipelletti sekä turve (ja varsoilla olki)... ;s Eli jos omakustanteisesti lähtisin jotain hommaamaan, niin varmaan se tuo turve olisi... Vaikka jos itse saisin päättää, niin käyttäisin puru + turve yhdistelmää.

   Niin, kyllä mäkin olen tästä hieman ollut ihmeissäni... Kiitos :)

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !