keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Voihan olkipelletti

Meidän tallilla on olkipellettikuivitus. Siihen vaihdettiin turpeesta reilu vuosi sitten. En kokenut sen olevan ongelma, vaan oikeastaan näin olkipelletin oikein mukavanakin vaihtoehtona. Pari päivää sitten kuitenkin huomasin Nuutin ihan surutta popsivan karsinaansa kipattua pellettikasaa. En tiedä onko hevonen harrastanut tuota pitkäänkin, tai jopa aina, mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun asian huomasin.


Olen ollut melko luottavaisin mielin sen suhteen, etteivät hevoset pellettipapanoita juuri syö. Niitä ilmeisesti käsitellään valmistusvaiheessa vähän merkistä riippuen esim. kasviöljyllä tai mm. etikoidaan, minkä pitäisi jättää pellettiin epämiellyttävä maku ja näinollen estää syödyksi päätymistä, mutta olen kuitenkin nyt lukenut ja kuullut, että kaikkia eivät nämäkään toimenpiteet hillitse. Nuutti ilmeisesti kuuluu tähän porukkaan. Se on niin ahne, että näkee kaikkialla ympärillään ruokaa. Ruokaa siellä, ruokaa täällä. Ihanaa kun joku on kipannut karsinaan taas puoli kottikärryllistä herkullista olkipellettiä !

Soitin maanantaina tallin omistajalle ja kysyin mahdollisuudesta vaihtaa turvekuivitukseen. Sitä käytetään edelleen muutamilla muillakin (lähinnä allergisilla) tallimme hevosilla. Sain vastauksen, että mieluusti ei vaihdeta, sillä turvetta on hankalampi saada jne. minkä ymmärrän hyvin, mutta mikäli runsaskaan etikoiminen ei meidän ongelmaamme auta, niin en tiedä jääkö käteen muita vaihtoehtoja... :(

Pellettien vähäinen syöminenhän ei varsinaisesti mitenkään epäterveellistä tai vaarallista ole, ja usein näkeekin hevosten niitä "mupeltavan" (eli ottavat suuhun ja tiputtavat sitten valtaosan pihalle), mutta Nuutti tosiaan syö papanoita kuin mitä tahansa eteensä kannettua ruokaa. Maanantaina etikoin hevosen karsinan niin runsaasti, että hyvä kun en itse sinne kastelukannuni kanssa tukehtunut, mutta Nuudeli näytti pellettiä hamuilevan edelleen. En oikein osaa sanoa ryhtyikö heppanen niitä yhä ihan kunnolla syömään, sillä sen huomio kiinnittyi siinä vaiheessa vähän muualle - tarkemmin sanottuna iltaruokien odotteluun. Seuraavana päivänä tallille mennessäni oli karsinassa jäljellä enää hajonnutta kuiviketta, enkä tiedä olivatko kaikki loput pelletit sitten tosiaan hajonneet vanhojen sekaan vai kenties päätyneet Nuutin masuun iltaheinien jatkeeksi.

Selvisipä tässä muuten samalla luultavasti syy siihen, miksi hevonen on niin lihavassa kunnossa. Olen miettinyt sitä viime viikkojen aikana enemmän kuin runsaasti, sillä Nuutti ei tosiaan koskaan ennen ole näin läskinä ollut. Ei varmaan edes kesäisin laidunlomien aikaan. Eikä silloin kun se lähes vuoden oli poissa käytöstä jännevammansa vuoksi. Nuutin kanssa on aina ollut helppo pitää paino sekä lihavuuskunto sopivana, ja tarpeen vaatiessa se on hyvin pienillä muutoksilla lihonut tai laihtunut haluttuihin mittoihin.

"Joo hauku vaan läskiks siellä ! Etpä taida kuule itekkää ihan missään missin mitoissa olla !!"

Syksyllä ennen olkipellettiin vaihtamista hevonen laihdutti laidunkilonsa tasaisessa treenissä niin hyvin, että se piti pistää hetkellisesti lihotuskuurille. Talven aikana kerättiin massa takaisin, ja sitten kesällä sitä rupesikin taas olemaan melko runsaasti. Pienten sairaslomailuiden johdosta olemus pysyi pyöreänä melko pitkälle syksyyn, mutten juuri huolestunut, sillä oletin painon kyllä putoavan treenin lisääntyessä. Niin ei kuitenkaan ole käynyt. Olen ihmetellyt miten hevonen on kuin rantapallo, vaikka se kuitenkin liikkuu päivittäin ja tälläkin hetkellä hyvin samankaltaisella viikko-ohjelmalla mikä meillä on ollut käytössä jo monen vuoden takaa. Vaan eipä ihme jos otus napsii napaansa olkipellettiä sitä mukaa kun sitä karsinaan kärrätään.

Sen lisäksi, että olki lihottaa, aiheuttaa pellettien ahtaminen toisenkin terveysriskin nimeltään ummetusähky. Pelletit turpoavat mahassa kokoonsa nähden moninkertaisiksi ja sisältävät runsaan määrän sulamatonta kuitua, jota elimistö ei välttämättä pysty käsittelemään. Mun pitää siis nyt yrittää tarkkailla syökö Nuudeli papanoita runsaan etikoinninkin jälkeen ja jos kyllä, niin puhua tallin omistajan kanssa uudemman kerran. Mitään mahaongelmia kun en todellakaan haluaisi kohdata...

Mitä kuiviketta teidän tallillanne käytetään ja minkä olette kokeneet eri kannoilta mukavimmaksi? Onko muilla ilmennyt olkipelletin kanssa samanlaisia ongelmia? Tai ehkäpä jopa allergiaa tms.? Olisiko teillä ehdottaa tököttiä millä käsitellä olkipelletti syömisen estämiseksi?

136 kommenttia:

 1. Meidän tallilla on kanssa käytössä olkipelletti ja se on aivan ihana kuivike esim. siivota. Osa meidän tallin hepoista yrittää syödä sitä enemmän tai vähemmän silloin kun uusia pellettejä tuodaan karsinaan. Tähän ongelmaan on auttanut aika hyvin se, että pelletit kastellaan kottikärryssä kuumalla vedellä ennen karsinaan laittoa, jolloin suurin osa niistä hajoaa jo siinä vaiheessa. Meidän hepsut ei ainakaan ole sitä hajonnutta yrittäneet syödä missään vaiheessa :) toivottavasti teidän ongelma ratkeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin mielestä olkipelletti on ollut ihan kiva siivota silloin kun karsina on ollut suht siisti, mutta sitten jos sinne jää vanhoja pissoja ja kakkoja niin siivoamisesta tulee ihan tuskaa... D: Sama tosin pätee varmasti muidenkin kuivikkeiden kanssa :D

   Mä kastelin pelletit tosiaan tolla etikkavedellä, ja yritin myös murskata niitä vanhojen kuivikkeiden sekaan, mutta en tiedä auttoiko yhtään... :( Mutta juu kiitos, toivotaan niin !

   Poista
 2. Futura söi myös olkipellettiä, mutta etikointi auttoi siihen aika hyvin. Lisäksi se etikan suihkuttelu saa pelletit tosiaan hajoamaan nopeammin, eikä se sitten hajonneena yleensä ole niin mielenkiintoista syötävää. Toivottavasti Nuutillakin auttaisi, ymmärrän huolesi todella hyvin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh miks Nuutti on ahnepallero... :D Sen mielestä on varmaan vaan kiva kun sai vähän lisämaustetta papanoihin. Näyttää kelpaavan melko hyvin myös ne jo hieman hajonneet papanat ja se vanha kuivikemöhjö siinä sivussa... Aina näistä elikoista saa olla huolissaan !! :D

   Poista
 3. Kuinka monta kertaa päivässä hepat saa teillä ruuat? Hevonen kun on luotu laiduntamaan. Nuo pari-kolme kertaa päivässä ruuat saavat on yleensä niitä jotka just syö hiekkaa/puuta/pellettiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän. Meillä jaetaan ruuat tallin puolesta kolmesti päivässä, mutta Nuutti saa kyllä tosi runsaasti heinää. Tarhailun jälkeen saadut päiväheinätkin riittävät usein pitkälle iltapäivään kun tulen tallille ja ratsastuksen jälkeen annan sille toisinaan itse vähän heinää nassutettavaksi ennen iltaruokintaa.

   Poista
 4. Meidän tallilla olkipelletin syömiseen auttoi niiden melko runsaskin kastelu kottikärryssä ennen karsinaan kippaamista, näin pelletti hajoaa nopeammin. Tässä on kuitenkin riskinä pelletin homehtuminen, joten kannattaa olla tarkkana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei ! Mäkin tosiaan etikkavedellä noita pellettejä kastelin ja murskailin, mutta en tiedä auttoiko kovastikaan... ;s

   Poista
 5. Tällä hetkellä hevoseni on naapuritallissa, jossa on olkipellettiä. Ja voih, kuinka se popsii niitä suuhunsa... Yleensä kun lisään olkipellettiä, piillotan ne turvotetun alle, ainakin on vähentynyt niitten popsiminen. (Kotona on alustana purua.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mäkin yritin piilottaa uusia vanhan olkipellettimöhjön alle, mutta sieltä se heppa niitä kuitenkin kaiveli... D: Paljon helpompaa olisi tässä suhteessa olla hieman nirsomman hepan omistaja !

   Poista
 6. Saunaan tarkoitetulla tervatuoksulla ja pellettien kastelulla ennen karsinaan levittämistä koin olevan jonkun hyödyn. Etikoitu on lähinnä hevoseni mielestä "pikantisti maustettu" :( Lihottaa aivan törkynä, jos haluan joskus halvan lihotusrehun, ostan pellettiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa kiitos, pitääpä ehkä koittaa tota tervajuttua !! Mustaki tuntu, ettei Nuutti juuri sitä etikointia pistänyt pahakseen... D: Ja joo siis mietin just samaa !! Ihan kamalaa kun tuntuu että heppa vaan paisuu vaikka kuinka yrittää liikuttaa ja saada sitä kuntoon missä se joskus on ollut...

   Poista
 7. Se tuli vaan tästä mieleen että eikö teillä turvoteta pellettiä enne karsinaan laittamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis ne kaadetaan karsinaan ja kastellaan siellä etikalla. Ei siis varsinaisesti turvoteta ensin, mutta kyllähän ne tolla kastelulla vähän hajoaa.

   Poista
 8. Meillä on tallilla sahanpurta ja olkia, riippuen hevosesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, niistä mulla ei kummastakaan omakohtaista kokemusta olekaan ! :)

   Poista
 9. Meilläkin non olkipelletejä ja varsinki meidän tallin pikku ponit ja isommat hevoset niitä hotkii ihan mielellään ennen oli turvetta. Mutta talvella jäätyi niin piti vaihtaa pois, mutta puru on mun mielestä paras vaihtoehto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai jäätyi? :o Oho, tiedätkö mistä johtui? Tai siis lähinnä mietin kun olen kuullut että pysyy talvellakin hyvänä ettei mene kovaksi. Olikohan mahdollisesti jäänyt vähän pissaiseksi ja siksi jäätynyt?

   Puru on kyllä mukavan valoisaa ainakin :) Varsinaista kokemusta mulla ei siitä kuivikkeena olekaan !

   Poista
  2. Siis en itse tiedä, mutta jääätyi siis ihan pusseihin ja pelletit meidän tallilla oli ennen puuta ja ne eivät hevosille kelvaneet mutta se puru on varmaan kaikista paras, kun siitä näkee lian tieteenkin vähän pölisee mutta ei kenelekään hepalle maistu. :)


   Toivotavasti löydät jotain jtta saat nuutin lopetamaan niiten syömisen

   Poista
  3. Aijaa... :o Mutta juu toivotaan näin. Jos en niin toivon, että turpeeseen vaihtaminen onnistuu...

   Poista
 10. Meidän tallilla myöskin olkipellettikuivitus, ahneimmilla etikastakaan ei ole ollut apua. Tällöin sitten siirretään toisen hevosen karsinasta jo valmiiksi tallottua pellettia pelletinsyöjän karsinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toihan on hyvä ! Nuutti kyllä näyttää vähän sitä jo hajonnuttakin puputtavan, mutta ei varmastikaan ainakaan yhtä suuria määriä. Tuota voisi siis testata !!

   Poista
 11. Se on ne ahneet rautiaat........ Nils tykkää myös syödä :/ Meillä on onneksi auttanut, kun lisää uudet pelletit hajonneiden alle, niin ei popsi niitä kuin ruokaa. Ja tuntuu kuin nyt olisi onneksi vähentänyt syömistä, mutta voi olla omaa toiveajatteluakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Senkin hölmöt ! :( Mäki yritin piilottaa niitä papanoita mutta Nuudelsson kaiveli niitä sieltä ihan innoissaan silti. Pläh !

   Poista
 12. Ouch, vaihda vaan turpeeseen takaisin.. Olkipelletti on hyvä silloin, kun heppa ei sitä syö ja se siivotaan kunnolla, mutta muuten oon kaikkea muuta kuin sen ylin ystävä! :/ nuutti on varmaan ollut ihan taivaassa kun se on saanut maahan ylimääräistä ruokaa XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa no älä !! XD Mut joo turpeeseen kyl haluisin, pitää toivoo et onnistuu... ! Ja niinpä, en muista kerroinko sulle just niist Nuutin sädemätä jutuistaki ku on tullu kuvioihin ton olkipellettiin vaihdon jälkeen nii... ihan mielelläni vaihtasin tosiaa takas turpeeseen !! Voisin sit ehkä viel joskus saada mun hoikkapoika Nuunuun takasin.............

   Poista
 13. kokeile kaataa niiden pellettejen päälle hevosen kakkivettä, siis että otat esim. kauhallisen hevosen kakkaa ja sitte vettä joukkoon, hämmennys ja kippaus :D toimi tallilla jossa käyn ratsastamassa, kun siellä vaihdettiin pellettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, eipä ois kyllä tullu tommonen mieleen ! :D

   Poista
  2. Nyt pääsee Susanna paskalla läträämään :D! Kaikkeen sitä kyllä joutuu, ja tiedän tunteen kun hevonen on ahmatti.. Miulla oli poni yp. joka oikeesti söi kaiken ja heinänkorsiakaan ei jäänyt! Samassa tallissa asuva suomenhevonen jätti joskus vähän heinää jälelle niin kyllä ne sille ponille kelpas, kun totuttelin sitä ruohoon pikkuhiljaa taluttaen niin se iski pään sillä vauhdilla heinikkoon ja ahmi minkä kerkes:D

   Poista
  3. Haha voi ei :D On noi välillä ihan hönöjä ahnepalleroita !

   Toivon ettei mun tartte tota kakkavesi juttua toteuttaa vaan saadaan vaihdettua kuivike :D Jo ihan sen vuoks ettei Nuutin sädemätä mee pahemmaks... ;s

   Poista
 14. Olkipelletti on paras tähän mennessä! Itse olen pölylle hieman allerginen ja puru sekä turve pölyää aika paljon, joten olen kokenut olkipelletin parhaaksi :) Aluksi meidänkin heppa maisteli pellettejä, mutta koki etteivät ne olletkaan niin hyviä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha voi, kumpa Nuuttiki ois tajunnu saman... :D Mutta joo siinä olkipelletti kyllä on hyvä, ettei sotke ja pölise ! Hitsi kun toimis meilläki, mutta vähän heikolta näyttää...

   Poista
 15. Meillä oli sama ongelma... Kasteltiin pelletit vedellä jotta turpoaisi ja tallottiin sitten omin jaloin, heitettiin myös vanhaa päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mäki tosiaan etikkavedellä kastelin ja talloin vanhojen sekaan, mutta en tiedä auttoiko yhtään... ;s

   Poista
 16. Tallilla jolla käyn, käytetään sekä purua, että noita pellettejä. Olen huomannut myös että jotkut hevosista todella syövät niitä, kun taas toiset eivät välitä lainkaan. Onhan siinä kyllä monia terveysriskejä hepallekkin jos noita vetelee päivät pitkät...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo älä muuta sano, määrät on siinä vaiheessa niin isoja ettei ihan hyvää tee... ! Ja tästä läskeydestäkin kun ois ihan mukava päästä eroon jotta pääsis jalatkin vähemmällä...

   Poista
 17. Itse pidän eniten turpeesta, mutta sitä kun on nykyään niin hankala saada, siirryttiin meidänkin tallilla olkipellettiin. Meillä auttaa parhaiten, jos uusien pellettien päälle sotkee vähän vanhaa, jo murskaantunutta pellettia + etikalla suihkiminen! Toinen vaihtohtohan on, jos pellettiä saisi vähän rikottua ennen hevosen tuontia karsinaan. Harvemmin syövät jos pelletti on yhtään rikkoutunutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuutille näyttää kelpaavan se hajonneempikin... :( Hitsi kun tosiaan turpeen saanti on niin hankalaa. Sen aikana kun meillä ei juuri mitään ongelmia koskaan ollut...

   Poista
 18. Mä olen aina tykännyt vanhasta kunnon kutterinpurusta! Nykyisin sitä vaan ei tahdo enää missään olla. Turve on inhottavan pölyistä ja tummaa mun mielestä, vaikka sitä siis on meidänkin tallilla. Välillä on meilläkin ollut pellettejä ja mun hepalle ne näyttäis kans maistuvan, mutta se lopettaa sen kun ne sotkee vanhoihin kuivikkeisiin kunnolla. Joskus se on jopa karsinaan kipattua turvetta alkanut mussuttaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oo koskaan vakituisesti käyny tallilla missä ois ollu purukuivitus, mutta ainakin se tosiaan on mukavan valoisaa ! Turpeesta oon yleisesti ottaen tykänny, vaikka onhan se joo vähän synkkää ja sottaavaa. Meillä vaan ei sen aikana koskaan oo mitään ongelmia ollut niin siihen kaipailisin kovasti takaisin :(

   Haha voi ei :D Mäkin yritin noita pellettejä sotkea vanhoihin ja etikkavedellä läträämisen jälkeen talloa murskaksi, mutta en tiedä auttoiko lainkaan... Hitsi kun pitää omistaa niin ahne heppa !!

   Poista
 19. Meillekin kokeiltiin jonkin aikaa sitten olkipellettiä. Oma todella ahne suomenhevoseni söi sitä taukoamatta, se oikein hyökkäsi uuden pellettikasan kimppuun :D. Kastelimme pellettiä etikalla, mutta sekään ei auttanut. Testasimme myös chiliä ja grillimaustetta, mutta reipas suokkiputte söi niitä suoraan kädestä ;). Meillä ei siis auttanut kuin vaihtaa takaisin turpeeseen. Ahneiden otusten kuivike olkipelletti ei siis ainakaan ole ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha voi ei !! :D Toinen vaa aatteli et kiva kun näitä papanoita oikein maustetaan mulle ;) Mutta siis joo Nuutti vaikuttaa kans ihan mahottomalta, pitää kyllä ottaa uudelleen puheeksi tallin omistajan kanssa tämä turpeeseen vaihtaminen ennen ku heppa on niin levee ettei mahdu ovista kulkemaan...... :D

   Poista
 20. Mitä jos pelletit kastellaan ennen hevosen karsinaan menoa? Kastelukannullinen tai kaksi nopeuttamaan hajoamista? Tuota ainakin joskus suositeltiin tehtävän joka tapauksessa. Tai sitten että pellettiä tuodaan aina vain vähän kerrallaan ja sekoitetaan kunnolla karsinaan. Toimii meillä, kun aina-nälkäisellä ponilla myös olkipellettikuivitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä tosiaan etikkavedellä kastelin papanat ja yritin talloa vanhan kuivikkeen sekaan, mutten tiedä auttoiko yhtään... :( En tiedä pitäiskö sit tosiaan koittaa vaan yhä suurempaa määrää vettä ja just vaikka pienempää määrää uusia papanoita, mut nytki Nuutilla on suht pieni määrä kuiviketta kopperossaan koska ilmeisesti natustaa jo sitä hajonnuttakin...

   Poista
 21. Moi! Meillä on pelletti ollut kohta kolme vuotta käytössä. Meilläkin näytti jossain vaiheessa siltä, että hevoset syö sitä. Alettiin sitten sekoittaa lisätyt pelletit aina huolella hajonneeseen kuivikkeeseen tai koitettu peittää uudet papanat vanhan alle. Nyt ei ainakaan olla huomattu että pollet sitä enää söis.. Sulla on muuten tosi hyvä huumorintaju, huippu toikin kuva + teksti, hah hah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos teillä on auttanut tuo !! Mä en tiedä toimiiko meidän kohdalla kun olen tuota tosiaan nyt testannut, mutta jo hieman hajonneetkin papanat tuntuvat katoavat Nuudelin kurkusta alas... D:

   Haha, voi kiitos :D

   Poista
 22. Meidän tallilla tosi monet syö pellettiä. Pahimmille on tehty niin, että otetaan hajonnutta pellettiä niiden karsinoista, jotka ei syö. Niille jotka syö vähän vähemmän on kostutettu ja turvotettu pelletti huolellisesti. Toivottavasti löydät sopivan ratkaisun ettei Nuutille käy mitään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tota vois tosiaan testata ! En tiedä syökö Nuudeli vähän sitä hajonnuttakin / ainakin niitä hajoamaan lähteneitä papanoita, mutta ainakin varmasti pienemmässä määrin kuin niitä ihan kovia pellettejä. Kiitos, toivotaan tosiaan näin ! :)

   Poista
 23. Meillä köytössä puu pelleti koska täällä halvempi ostaa. Itse myös olen siivonnut olkipelleti karsinoita ja todennut se ''huonomaksi''. Eräs tuttu sai halvalla olkipelettiä ja kokeili sitä omalla hevosellaan joka kans havahtui siihen että hevonen syö pelletiä, no aijemmin ilmenneet mystiset mahavaivatkin johtuivat olkipelletistä. Itse kannatan puupelletiä ta purua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, tommosta puupellettiä en oo aatellukkaa ! Mä en tiiä oonko rupeamassa vähän vainoharhaiseksi, mutta Nuuttikin on nyt välillä ratsastuksen jälkeen "irvistellyt" minkä vois kuvitella viittaavan jonkinlaisiin mahavaivoihin. Meillä toi turve ois kyllä varmaan tässä se toinen vaihtoehto kun sitä meidän tallilla tosiaan olkipelletin ohessa käytetään. Täytyy toivoo että voidaan vaihtaa siihen, ja mieluiten tietty mahdollisimman pian ! Koska eipä näytä oikein muu auttavan... :(

   Poista
 24. Toinen pelletinsyöjä ilmoittautuu! Siis Kessi, en minä:) Kesällä kun tallillamme loputkin karsinat vaihdettiin pellettiin, luuli Kessi ensin, että joulu on tullut, kun karsina on täytetty ihan hervottomalle kerroksella R-U-O-K-A-A. Seurasin touhua aluksi aika kauhuissani. Nyt olen huomannut, että pellettiä syödään lähinnä aina ensimmäisenä päivänä, kun uusi täydennyserä tulee. Sitten kun sitä on jo poljettu ja se on hajonnut, ei pelkkä puru enää maistu. Kun nyt sattuneesta syystä tuli otettua hiekkakuvat ja vatsahaavakuvat, ei vatsasta kuitenkaan löytynyt mitään pellettikertymiä - ei juuri hiekkaakaan. Eihän sen ahtamisen katsominen kivalta näytä, mutta olen opetellut luottamaan, että ei sitä ilmeisesti kuitenkaan massuun kerry vaarallisia määriä. Uuden pelletin päivinä annan aina vähän reippaammalla kädellä heinää - pysyy mielenkiinto muualla kuin pelleteissä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha ! :D Hyvä kuulla ettei tuosta syömisestä ole teille koitunut ongelmia, lohduttaa vähän muakin vaikka tietty kaikki hevoset on yksilöitä ja edelleenkin vähän huolissani oon... :D Toivon ettei Nuutti nyt ainakaan viime päivinä oo mättänyt napaansa niin suurta määrää pellettiä kuin aiemmin tähän mennessä, ja yrittää uudelleen kysyä paluuta turpeeseen jos mitkään konstit eivät ahmimiseen tunnu tehoavan ! Vaikka ei sit mitään sen suurempia suoria terveysongelmia aiheuttaiskaan niin tosta liian isosta mahasta kyllä haluan eroon ! :D

   Poista
 25. Vuokrahevosellani on sama ongelma, se ahmii pellettejä jatkuvasti! Helpotusta asiaan kuulema tuo jos pellettejä vähän kastelee ja rikkoo valmiiksi, mutta en sitten tiedä vaikuttaako se niiden tehoon millä lailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että sen kohdalla helpottaa tuo ! Mä en tiedä toimiiko Nuutin kohdalla kun näytti edelleen kelpaavan ruuaksi... ;s Ja tosiaan tuntuu vähän tyhmältä kastella noita pellettejä niin runsaasti mitä maanantainakin tein, kun sehän vie tietty osan imukyvystä ja muutenkin jättää alustan kosteaksi...

   Poista
 26. Moikka ! siis olkipellettihän pitäisi/kannattaisi kastella ennen karsinaan laittoa tai kastelee todella hyväksi karsinan kippaamisen jälkeen. esim puoleen kottikärrylliseen n.20 L vettä :) en kyl käsitä miten saatte olkipelletin toimiin edes ilman kastelua :D eli tällöin hevonen ei myöskään luultavammin syö sitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis etikkavedellä olkipelletit meillä kastellaankin ! Tai en tiedä kastellaanko aina, mutta ainakin papanoita syövien kohdalla. Ois vaan helpompi ja mukavampi kun ei tarttis turvotella vaan vois heittää kuivat papanat suoraan vaan tallottaviks... :(

   Poista
 27. tai siis käytännössä kastelee niitä niin paljon ettei sinne jää yhtäkään kokonaista pellettiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin aivan ! Annatteko lastin sitten aina kuivua ennen karsinaan kippaamista vai heitättekö ihan suoraan vanhojen sekaan? Tuota voisi kyllä kokeilla, vaikka myös jo se hajonnut möhjö näyttää Nuuttia kiinnostavan.

   Poista
  2. joo siis ko karsinat siivotaan jo aijemmin niin ne ehtii kuivua jonku verran iltaan mennessä :)

   Poista
  3. Okei no se kuulostaa hyvältä :) Tuntui niin tyhmältä kastella Nuutin karsinassa olevat pelletit ja jättää märkinä muhimaan kun heppakin piti viedä sinne heti perään... ;s

   Poista
 28. Meillä on tallilla olkipellettikuivitus, paitsi yhdellä hevosella käytetään turvetta juurikin tuon syömisen takia. Olisiko teillä mahdollista, että hevosellesi laitettaisiin toisista karsinoista jo valmiiksi rikkinäiseksi tallattua, mutta puhdasta pellettiä? Yleensähän hevoset syövät juuri tätä uutta ja ehjää nappulaa. Näin meillä toimitaan tallin shettiksen kohdalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota voisin tosiaan tallin omistajalta / työntekijöiltä kysyä ! Turpeeseen kuitenkin kaikista mieluiten vaihtaisin, sillä olkipellettiin siirtymisen jälkeen on ollut vähän muutakin ongelmaa (sädemätää, joka onneksi tällä hetkellä melko hyvässä kuosissa onkin)... :(

   Poista
 29. Etikoimisen lisäksi kannattaa kääntää pelletit hajonneen aineksen sekaan, mieluiten alle, ja kun uutta pellettiä lisätään niin heinää kannattaa olla karsinassa heti valmiina. Sitten on vielä se mahis, että sopii jonkun hepan omistajan kanssa, että ottaa Nuutille jonkun hevosen karsinasta valmiiksi muhjatut pelletit ja laittaa sitten sille aina ne Nuutinkin uudet pelletit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo unohdin tosiaan postaukseen kirjottaa että talloin niitä kastelemiani papanoita sinne vanhan kuivikkeen sekaan, mutta sieltä se Nuudeli niitä kovasti onki edelleen... D: Ja juu tuota voisin kysyä. Yritin vaan tossa kuikuilla vähän muiden hevosten karsinoihin niin kovin runsaasti sitä puhtaan näköstä kuiviketta ei näyttänyt löytyvän...

   Poista
  2. Onko ne hevoset sitten ihan betonilla vai miten? Se hajonnut kuivike on ihan käyttökelpoista ja puhdasta, vaikka olisi vähän tummennutkin. Ei tietenkään saa olla ihan tummaa, mutta vaikkei olisi yhtä vaaleaa kuin uusi pelletti, niin se ei tarkoita sen muhjun olevan mitenkään pilalla tai huonoa. Huolestuisin kyllä, jos karsinassa ei tällaista hajonnutta muhjua ole reilusti...

   Poista
  3. Ei. En tiedä syövätkö muutkin hevoset sitten tätä pellettiä kun karsinoissa on lähinnä se patja (mikä ei mun mielestä yleensä kauheen puhtaalta näytä, enkä halua pissasia kuivikkeita Nuutille kuskata) ja siihen päälle kipataan pelletit. Ja Nuutti kun syö nähtävästi oikein hyvillä mielin myös tuota jo hajoamaan lähtenyttä kuiviketta, niin yritän nyt vielä tallin omistajan kanssa puhua vaihdosta turpeeseen.

   Poista
 30. Meillä oli ihan sama pellettiongelma, emmekä saaneet vaihdettua turpeeseen pyynnöistä huolimatta :) Pitkän matkan olemme tulleet, mutta heppa on nyt kuitenkin onneksi terve. Kaikki alkoi juuri ähkystä, kun selvisi hengitysteiden olevan täynnä limaa ja tulehduksia, lukuisien lääkekuurien ja tallin vaihdon jälkeen nyt alkaa hevonen voida hyvin. Myös tallin ilmasto vaikutti suurimmaksi osaksi hengitystieongelmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei miten kurjaa, onneksi kaikki kuitenkin päättyi hyvin !! Mä toivon, että meillä onnistuu toi kuivikkeen vaihtaminen mikäli ei näytä tilanne olkipelletin kohdalla menevän paremmaksi. Mä kun en millään tässä nyt haluis tallia lähteä vaihtamaan...

   Poista
 31. Pakko nyt kommentoida tähän, että pelleteistä on vain huonoja kokemuksia. Yhdellä tallilla, jossa käyn välillä vaihtoi pelleteihin sahapuruista, ja ei ole mitään hyvää seurannut. Noi pelletithän imee nestettä sisäänsä ja turpoaa, tässä tapauksessa kusta. Boksissa on siis pissan takia turvonneita pellettejä, mistä tulee aivan kamala päänsärky, ja en ole ainoa, jolle tulee päänsärky tästä hajusta, kyseisellä tallilla. En tiedä mistä tää johtuu, ja laitan yleensä hevosen kuntoon sen takia käytävällä. Jos yrittää siivota pahimmat pois, niin alta paljastuu vain pahemmin turvonneita pellettejä. Saattaa kyllä olla, että tallityöntekijät ei osaa puhdistaa karsinat kunnolla, ja vain kaataa uudet pelletit vanhojen päälle.

  P.S Sulla on aivan ihana blogi, ja on ihana seurata sun ja Nuutin kuulumisia, toivon mukaan ongelmaa ratkeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oon huomannu ihan samaa. Olkipelletti on kiva putsata silloin kun se on pidetty puhtaana ja näin, mutta sitten kun sinne jää vanhoja pissoja sun muita niin kohta on koko karsina aivan paskainen... ;s Ja meilläkään ei itseasiassa koskaan turpeen aikaan ammoniakki haissut, mutta olkipelletin tulon jälkeen on tällaistakin ilmennyt.

   Voi kiitos kovasti, ihana kuulla !! Toivotaan tosiaan näin :)

   Poista
 32. meillä vanhassa tallissa käytettiin olkipellettiä ja hevonen söi sitä paljon ja oli pakko vaihtaa tallia.. :(

  VastaaPoista
 33. Meillä ollut aina pelkkää turvetta, sopii kaikille hepoille ja kukaan ei sitä ainakaan syö muuten vain. Saattaa vähän haista jos ei siivoa karsinoita kunnolla mutta muussa tapauksessa todettu hyväksi ja halvaksi vaihtoehdoksi, josta hepatkin tykkää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo turpeesta mäki oon aina tykänny vaikka vähän pimeetä onkin ! Ei oo tosiaan tarvinnu pelkää että heppa lihoo mammutin mittoihin kuivikkeen takia... :D

   Poista
 34. Suosittelen todellakin vaihtamaan takaisin turpeeseen mikäli se vain on mahdollista eivätkä mitkään vippaskonstit olkipelletin kanssa auta. Oma hevoseni sai uskottavasti juuri olkipelletin syömisestä johtuen ähkyn ja meni todella huonoon kuntoon. Selvittiin kuitenkin onneksi ilman leikkauksia ja hevonen sai karsinaansa taas turvetta. Sen jälkeen loppui mahan oireilu kaikin tavoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, tohon tilanteeseen ei tosiaan huvittais joutua... D: Onneksi teillä kävi kuitenkin tuuri ja heppa pysyi elävien kirjoissa !!

   Poista
 35. En tiedä käykö tämä konsti olkipellettien kanssa, mutta meillä ainakin käytettiin tabascoa, kun hevoset alkoivat keväisin jyrsimään kaikkia tallin puuosia. Tervasta tai etikasta ei ollut meidän tapauksessa tähän apua, mutta tabasco sen sijaan toimi enemmän kuin hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa okei, mielenkiintoista ! Kuinkahan suuren määrän tuota tarvitsisi pelletteihin...? :D

   Poista
 36. Meidän ponskan täysihoitotallilla on myös olkipellettikuivitus ja tykkään kyllä tosi paljon kun se ei pölyä ! Ei ole myöskään aiheuttanut allergioita, tallissa 34 hepoa. Meillä pelletinsyömisestä on aika hyvin päästy eroon kun karsinaa siivotessa asiaan kiinnitetään vähän huomiota : niille, joiden tiedetään pellettiä halukkaammin mussuttavan ei uutta pellettiä kipata kasoiksi tarjolle vaan uudet pelletit laitetaan pohjalle ja levitetään vanhempaa (eli puhdasta mutta jo hajonnutta) päälle. Pellettiä voi myös hiukan kastella niin hajoaa nopeammin. Tsemppiä tallille neuvotteluihin, harmi jos tallinpitäjä ei ota ongelmaasi tosissaan :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että teillä toimii ! :) Joo kastelu ja vanhan kuivikkeen sekaan tallominen ei ihan toivottua tulosta meidän kohdalla tuottanut, mutta pitää nyt yrittää tarkkailla hetki ja kastella pelletit ehkä vieläkin runsaammalla määrällä etikkavettä.

   Kiitos, pitää yrittää selittää hänelle että Nuutti ei ainoastaan vähän maistele ja mupella pellettiä (kuten hän luultavasti olettaa) vaan ihan syö ja lihoo kohta sotanorsuksi ! Tai pahemmassa tapauksessa rupeaa tosiaan vielä ähkyilemään...

   Poista
 37. Meillä olkipellettiä lisätään kerran viikossa ja esimerkiksi omalle hevoselleni yhteen kohtaan karsinaa eli sille seinälle, minne hevoseni ei yleensä pasko. Sieltä pellettiä siirretään viikon mittaan putsausten yhteydessä keskemmälle karsinaa, jossa se tasaisesti hajoaa. Hajoamatonta pellettiä ei levitetä ympäri karsinaa, koska muuten putsaamisesta tulee hankalampaa, kun koko ajan joutuu varomaan, ettei kanna kuivia pellettejä lantalaan paskojen ja kusien mukana. Se tulee hurjan kalliiksi.

  Voisikohan tuossa olla ratkaisuna se, ettei hevosesi karsinaan kanneta hajoamatonta pellettiä, vaan otetaan lisäkuiviketta toisen hevosen karsinasta silloin kun pellettiä lisätään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuulostaa fiksulta !! Voisin tosiaan kysyä josko onnistuisi jonkun muun karsinasta tuoda Nuutille jo hajonnutta kuiviketta, mutta sitä puhdasta ei ihan kamalasti näytä löytyvän muiltakaan... ;s

   Poista
  2. Hmm, kyllähän sitä päivittäin pitäisi jokaisen karsinasta löytyä, jos kuiviketta muuten on tarpeeksi. Siis puhtaalla meinaan sellaista kuiviketta, joka on hajonnutta, mutta kuivaa. Tietty tavassa tehdä noitta pellettialusia on eroja. Pelletti tulee kuivikkeena tosi kalliiksi, jos hevosten annetaan sitä syödä tai jos sitä kannetaan liian kuivana lantalaan. Tallinpitäjä siinä tietysti tekee päätöksen. Toivottavasti saatte pelletin syömisen loppumaan.

   Poista
  3. Joo niin sitä luulis, mutta en kyllä nähny ympärillä kauheesti semmosta puhdasta, kuivaa, hajonnutta pellettiä mitä haluisin Nuutille kärrätä D: Näyttää pistelevän ihan ilosena napaansa niitä jo hieman hajonneitakin pipanoita. Mun pitää tosiaan jutella tallinomistajan kanssa uudelleen ja miettiä hänen kanssaan sopivaa ratkaisua. Mielelläni siihen turpeeseen vaihtaisin jos se vaan onnistuu, mutta katotaan nyt.

   Poista
 38. Missä meidän hevosemme majailee, on turvetta jokaisissa karsinoissa, mutta todella vähän! Pikemminkin voisi sanoa ettei sielä olisi turvetta ollenkaan, vaan että karsinan lattia näkyy peräti kokonaan. Mutta omasta mielestäni kyllä turve olisi paljon parempi karsinoihin pehmitteeksi kuin jokin olkipelletit:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh ! Oletteko pyytäneet tallityöntekijöitä laittamaan lisää? Muistan kun meilläkin oli joskus turpeen aikaan hieman pulaa kuivikkeesta ja muutamilla hevosilla oli mm. kintereet auki kun olivat makuulla nukkuneet...

   Turve on kyllä munkin suosikki, vaikka siis kyllähän noi olkipelletitkin hajoavat tosi pehmeäksi pohjaksi :) Aiheuttaa meille vaan hieman ongelmia niin ikävä vanhaan on kova !

   Poista
 39. Meidänkin tallillamme vaihdettiin olkipellettiin, mutta omat hevoseni myös söivät niitä vaikka kasteltiin etikalla ja suihkittiin päälle ties mitä, ällöttävän hajuisia aineita... Vaihdettiin lopulta takaisin puru + turve sekoitukseen kun toinen rupesi oireilemaan vatsaansa. Suosittelen siis paluuta vanhaan, mikäli mikään muu ei tunnu auttavan. Tuo syöminen kun on kuitenkin suuressa määrin ihan yhtä varteen otettava ongelma kuin esimerkiksi allergia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu niinpä, ja voi tosiaan johtaa ikäviin seurauksiin mikäli mikään ei tunnu syömistä estävän... Onneksi ehditte vaihtamaan takaisin vanhaan ennen kuin oireet etenivät pidemmälle !

   Poista
 40. Oma hevoseni on ilmeisesti allerginen olkipelletille. Kuivikkeen vaihdon jälkeen sille ilmestyi todella kutiavaa ihottumaa kaulaan ja jalkojen sisäpintoihin. Raaputti usein myös naamaansa vaikka siinä ei mitään varsinaisesti näkynytkään. Turpeeseen paluun jälkeen ongelma poistui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih ! Tänään itseasiassa juuri rupesin miettimään, että Nuutillakin on välillä ollut jotain mystistä ihottumaa kaulan alueella. En vain ole yhdistänyt olkipellettiin, enkä siis ole lainkaan varma ettäkö se tuon taustalla olisi, mutta onhan se kai mahdollista.

   Poista
 41. Meilla taalla Belgiassa on yleensa olkikuivitus (tavallista olkea siis, ei pellettimuodossa). Olkipellettia en ole nahnyt taalla ollenkaan. Toki hevoset syovat olkea mutta sen ravintoarvo lienee vahainen. Onneksi omat hevoseni eivat saa ahkya mutta edellinen hevoseni sai useita kertoja ummetusahkyn oljen syonnista ja jouduttiin vaihtamaan sahanpurukuivitukselle. Ei ole valitettavasti tarjota apuja tuohon pellettien syomisongelmaan, mutta oletko ajatellut sahanpurukuivitusta jos turve on kerran hankalaa saada. Muuten taallapain turvetta ei edes tunneta, joko sahanpurut tai olki ovat yleisimmat systeemit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa ! Joo korret ovat varmaan vähän pellettiä parempi vaihto ton syömispuolen kannalta, kun sitähän hevoset yleensä vähän hillitymmin näkertää. En tiedä onko purukuivitus tällä tallilla vaihtoehto (ellei sitten omakustanteisesti, jos sittenkään), kun sitä ei koskaan ole käytetty. Joten turve on varmaan se ainoa toinen vaihtoehto olkipelletin rinnalla, mutta siihen oon kyllä aina ollu tosi tyytyväinen :)

   Poista
 42. Tallilla, millä omat hepat asuu, on puru, mikä on ollut mielestäni kaikista paras, koska ei sotke samalla tavalla kuin turve ja tuo valoisuutta talliin :) Turvetallillakin käyn kerran viikossa, siellä paikat on turvesotkussa, piha on pehmeä osasyynä turve ja kuivike on myös paljon vaihvempihajuista kuin puru, ainakin omalla kokemuksella.
  Sitten yhdellä tallilla on olkipelletti, ihan hyvin näyttää toimivan mutta alussa ainakin yksi poneista kyllä hamuili niitä oikein mielellään, eli kyllä se näköjään heppoja ihan kivasti houkuttelee!
  Oma suosikki kuitenkin siis puru :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo puru luo kyllä tosiaan mukavaa valoisuutta ! :) Ite tykkään turpeesta vaikka vähän synkempää ja toisinaan sottaavampaa onkin, purusta mulla ei oikein omakohtaista käyttökokemusta ole niin en osaa siitä sen enempää sanoa :D

   Ois kyllä helppoa kun ois hevonen joka ei tommosista mauttomista olkipelleteistä välittäis, mut Nuutin mielestä ilmeisesti oikein käypää ruokaa... :D

   Poista
 43. Talleilla joilla käyn, (käyn vaihtelevasti 3 tallilla) 2 käytetään turvetta ja 1 puruja. Itse koen ehkä turpeen paremmaksi, koska purut pöllyävät ja sotkevat paikkoja. Turve on ehkä hieman hankalampi siivota, mutta kuitenkin suhtkoht helppo. Miinuksena kuitenkin että turpeen seasta löytyy monesti juuren palasia, oksia ja multapaakkuja. Silti koen turpeen kuitenkin paremmaksi. :) Pelleteistä ei ole kokemusta mutta olen kyllä kuullut että ystäväni hevonen oli myös popsinut pellettejä omalla tallillaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mäki tykkään turpeesta ! Purusta ei oo omakohtasta kokemusta mutta ei tosiaan oo yhtä imukykyistä ja keveytensä vuoksi alustana vähän ehkä vähän sellanen hmm... "alta katoava"? Turpeeseen kun kuitenki tulee se patja :)

   Poista
 44. meidän nykyisellä kotitallilla on olkipelletti kuivitus ja hevosten karsinat ovat aina suoraan sanottuna paskaiset ja tallissa haisee pissa. ongelmaa ei varmaan ois jos ne karsinat osattais putsata huolella mutta ei... onneks vaihdetaan tallia viikon päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, kurjaa... ;s Meilläkin kyllä välillä vähän ammoniakki haisee. Olkipelletti tosiaan muuttuu herkästi ihan paskaseks jos sitä ei jatkuvasti putsata huolella...

   Poista
 45. Toi olkipelletti meilläkin maistuu :D

  VastaaPoista
 46. Meillä on pihassa oma talli jossa kokeiltiin olkipellettiä, mutta päädyttiin kuitenkin takaisin turpeeseen muutaman kuukauden testiajan jälkeen. Kaksi suomenhevosta söivät pellettejä vaikka ne kasteltiin etikkavedellä ja sekoitettiin vanhojen hajonneiden sekaan, ja ponille tuli ihottumaa. Harmittaa sinänsä, kun olen olkipelletistä niin paljon hyvääkin kuullut. Kaikille tuo ei vain syystä tai toisesta sovi ja vaikka omille hevosilleni ei (ison mahan lisäksi) pellettien syömisestä mitään haittaa ollutkaan, niin olen kuullut näistä ähkyäkin oireilleista... Toivottavasti te löydätte ongelmaanne sopivan ratkaisun! Ylipainokaan kun ei tietenkään mikään hyvä juttu pidemmän päälle ole...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, niinpä... ;s Muaki vähä harmittaa ettei meille oikein näytä sopivan. Sädemätäkin ilmaantui kuvioihin olkipellettikuivitukseen siirtymisen jälkeen, joten senkin vuoksi haluaisin takaisin turpeeseen. Sinänsä kyllä vähän omituista kun yleensä se turve kai nimenomaan on ihanteellisempi alusta sädemädälle mutta mutta... ei meillä koskaan turpeen aikaan moista ollut.

   Poista
 47. Meillä otettiin tallilla olkipelletti käyttöön jokin aika sitten. Itse en tykkää siitä ollenkaan. Pelletti on pölisevää, työlästä ja en pysty niitä koppeja allergian takia itse edes siivoamaan, tallipäivän jälkeen silmät on umpeen turvonneet. Ahneimmat hepat tosiaan syö sitä pellettiä ja pölyherkät köhivät. Isossa tallissa ei edes ole aikaa kastella sitä niin paljon kuin olisi tarpeellista. Lisäksi talli haisee jatkuvasti ammoniakille, mitä ei purun aikakaudella tapahtunut. En koe pellettiä ollenkaan hyväksi keksinnöksi :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, mä kun oon kuvitellut että se nimenomaan ois pölyämättömyytensä vuoksi aika allergiaystävällistä ;o Vaikka tietty allergioitakin on erilaisia... Kurjaa :(

   Puru on tosiaan keveytensä ansiosta varmaan helppo putsata. Olkipelletti kun menee tosi herkästi ihan sotkuun ja tosiaan sitten rupeaa haisemaankin... ;s Mä niin kaipaan paluuta turpeeseen ja toivon sen onnistuvan !

   Poista
 48. Meillä käytetään purua, kysyimme asiakkailta mitä he vastaus ja yli 90% halusi pysyä purussa. Muita vaihtoehtoja olivat turve ja olkipelletti.. Monien hevoset olivat syöneet purua ja kukaan ei halunnut turvetta.. Puru todettu parhaaksi.
  Toivottavasti teillä auttaa etikalla kastelu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syöneet purua? Vai meinasitkohan pellettiä? :D Puruakin kyllä olen joidenkin hevosten nähnyt näkertävän, en sitten tiedä lopettivatko alun maistelun jälkeen vai vetivätkö tyytyväisenä enemmänkin... :D

   Puru on kyllä varmasti mukava etenkin putsattavuutensa sekä valoisuutensa vuoksi. Mä ite tykkään kyllä turpeesta :) Toivon että tosiaan saadaan vaihdettua siihen, sillä eipä toi etikalla kastelu oikein näytä tuottavan toivottua tulosta... ;s

   Poista
  2. Siis söivät olkipellettiä, kun oli hajonnut.. ajatus hukassa.. :D

   Poista
 49. Voihan Nuudeli pieni syöppö! Itselläni ei omakohtaista kokemusta olkipelletistä ole, mutta kaverilta olen kuullut siitä vähän negatiivista. Karsinat kuulemma jäävät helposti kakkaisiksi ja tallissa haisee usein ammoniakki. Onneksi meillä on edelleen turvekuivitus. Onhan se vähän pimeä ja "sottaava" vaihtoehto, mutta mun pölyallergia ei ainakaan koskaan kovin pahana tällä tallilla ole ollut :-) Toivon mukaan onnistutte vaihtamaan takaisin turpeeseen tai löydätte jonkun muun ratkaisun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta, todellinen ahnepalleroinen !

   Joo toi ammoniakki välillä meilläkin haisee kun karsinat tuntuu niin herkästi jäävän likaisiksi... Mäki tykkään eniten turpeesta, vitsi haluun siihen takasin ääh ! Toivottavasti tosiaan onnistuu !!

   Poista
 50. kokeilumielessä vaihdettiin kans olkipelletti tossa viime kesänä, mutta palattiin takasin puruun kun suurimmalle osalle hevosista ei toi uusi vaihtoehto oikein näyttänyt sopivan. mietin että oishan sitä voinut toki koittaa enemmän eri valmistajien pellettejäkin, mutta kun purulla on tyytyväisenä menty monta vuotta niin jatketaan nyt samalla linjalla sitten. sulla on muuten tosi hyvä blogi, jäänpä seurailemaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mihinkä sitä toimivasta ratkaisusta vaihtamaan :) Kiitos, mukavaa jos pidät !!

   Poista
 51. Minä ja kaverini omistetaan suokki jolla on kans noita olkipellettejä joita se alko yhessä vaiheessa syömään. Nyt joka kerta laitetaan etikkaa pellettien päälle ettei se söisi ja aika hyvin on auttanut ei enää syö pellettejä. Onko Nuutilla mitään ns. lelua karsinassa tai jotain aktiviteettia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei kauheesti tuntunu toi etikoiminen tehoovan, mutta hyvä jos teillä auttoi !

   On sillä semmonen pallo ollut, mutta ei se siitä oo juuri välittäny :D Mineraalisuolakivee oon karsinassa pitäny, ja sitä Nuutti kyllä kaluaa.

   Poista
 52. Minulla kokemusta vain turve-, olki- ja purukuivituksesta, olkipelletteihin en ole missään törmännyt, vaikka kuullut olen mielipiteitä puolesta ja vastaan. Lähtökohtaisesti tuntuu hassulta ajatukselta kuivike, joka kastellaan karsinaan laitettaessa. :D Toivottavasti Nuutti kyllästyy pellettien popsimiseen tai saatte vaihdettua turpeeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis nimenomaan ! Mustaki tuntu tyhmältä heittää karsinaan puol kastelukannullista vettä ja jättää sinne muhimaan..... :D Ois hirveesti helpompaa jos omistais vähän nirsomman hevosen eikä tarttis läträtä mitään ylimääräsiä ! Toivottavasti tosiaan saatais kuivike vaihtoon niin ei tarttis sit stressaa siitä enempää... :)

   Poista
 53. Hei!:) täällä on liittymäs Yks uus akti-lukijaks voitko vähän kertoo täst blogista koska en osaa kattoo puhelimella:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ! :) Kopioin tän pienen tekstipätkän Hippolan sivuilta, mun blogin kohdalta: "21-vuotiaan nuoren naisen sekä 17-vuotiaan (mieleltään ikinuoren) puoliveriruuna Nuutin elämää. Rentoa yhdessäoloa, treeniä sekä mahdollisesti pientä kisailuakin, jahka taas vireeseen päästään ! Tervetuloa lukemaan :)", eli tää tosiaan kertoilen tässä blogissa ihan normaalista arjesta mun oman hevosen kanssa. Tällä hetkellä kohotetaan kuntoa pienten terveydellisten vastoinkäymisten jäljiltä ja yritetään päästä siihen kuntoon missä ollaan joskus oltu :) Toiveena päästä vielä jotain kisasuorituksiakin tekemään !

   Toivottavasti tykkäät ja jäät lukemaan !! :)

   Poista
 54. Meidän tallilla myös pellettiä, koeta kastella kastelukannulla tms vähän, niin että hajoavat sellaiseksi "mössöksi". Ei vaadi paljoa vaivaa, mutta eivät yleensä enää mupella. Ja vaikka eivät hajoaisi, niin ainakin turpoavat, etteivät ainakaan enää mahassa turpoa! Näin meille tehdään ahmattipossuille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mäkin tosiaan kastelukannun kanssa kastelin etikkavedellä uudet papanat, mutta näyttivät kelpaavan syötäväksi edelleen... D:

   Poista
 55. Voi, toivottavasti Nuutti tajuais oman parhaansa ja lopettais noiden pellettien syömisen :D Tiedän useammankin hepan, jotka on joutuneet klinikalle tuon takia.. :/

  Sun pitää varmaan vaan yrittää piilottaa ne avautumattomat (mahtava sana:D) pelletit niiden vanhojen alle, ja käyttää sitä etikkaa, eihän tossa mitään muuta voi.

  Vielä piti sanoa jotain, mutta ajatus katkes ihan kokonaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä päivää ootellessa ! :D Mut siis joo outs, ei kiva... ;s

   Joo kastelin tosiaan etikkavedellä ja yritin talloa sinne vanhan kuivikkeen sekaan, mutta Nuudelille näytti kelpaavan edelleen... D: Pitää jutella uudelleen tallin omistajan kanssa ja anoa paluuta turpeeseen !

   Poista
 56. Tallilla missä kävin vuokraamassa yhtä ponia niin kokeiltiin kans olkipellettiä ja omasta mielestäni ainakin oli tosi kiva siivota (: Tosin vuokraponini pelletit vaihdettiin melko piakkoin takaisin turpeeseen kun tuntui yhdessä yössä tyhjenevän karsina... En sitten tiiä miten nykyään siellä on, mutta joillekkin tosiaan sopi ja joillekkin (ahneille poneille ainakaan) ei sovi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on kyllä kiva siivota - silloin kun karsina on pidetty hyvin puhtaana koko ajan :D Likaiseksi päästessään ihan kamala... Mutta samahan se on varmasti muidenkin kuivikkeiden kanssa :D

   Joo meilläkin tuntuu hupenevan papanat melkoista vauhtia... Onneksi saitte vaihdettua takaisin tupeeseen, toivon mukaan onnistuisi meilläkin :) Ois kyllä helppoa kun ei omistais niin pirun ahnetta heppaa... XD

   Poista
 57. Yhdellä hepalla tuli ummetusähky meidän tallilla ja ainoa syy joka ollaan löydetty on luultavimmin olkipelletit. Siitähän ei voi olla varma, mutta hevonen jouduttiin leikkaamaan ja oli todella huonossa kunnossa. Eli on kyllä hyvä olla varovainen niiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ounnou... D: Pelottavaa kun ei oo tämmöstä ees aatellu ja nyt vasta kun huomasin ton syömisen niin ruvennu kuulemaan "kauhutarinoita". Sitä miettii miten huonosti ois voinu käydä. Toivon että me vältytään tämmösiltä ja saadaan vaihdettua turpeeseen. Ei tarttis sit kaiken aikaa stressata näistä riskeistä...

   Poista
 58. Tuo olkipelletti on omasta mielestäni kaikkein paras kuivike - kun merkkinä on Steufex ja siivouspolitiikka toimii.

  Edellisellä tallilla käytettiin pellettiä. Kaikki halpisvaihtoehdot olivat hyvin epäkäytännöllisiä. Osa halusi karsinat kasteltavan, mutta omat pojat sai pääasiassa seistä kuivassa. En käsitä, miksi karsinaa ehdoin tahdoin kastellaan, kyllä hevoset hoitavat sen puolen ... Tuo Steufex hajoaa aika hyvin ilman turvotusta. Lisäksi tavaraa pitää olla karsinassa riittävästi - oli kuivike mikä tahansa. Parhaimmillaan tuo oli kuitenkin kuiva, siisti, valoisa ja hyvin vähän pölyävä.

  Nyt uuteen talliin muutettuamme, huomasin turvekuivituksen vähentäneen poikien vatsan seutua huomattavasti ... Eipä sitä tajua, miten paljon ne hevoset sitä syövät, ennen kuin siitä siirrytään pois.

  Tuota toisten karsinoista jo hajonneista pellettien kuivitusta en kyllä suosittele. Näin tehtiin yhdelle entisen tallimme hepalle, kun etikointi ja kastelu eivät auttaneet vaan hevonen söi papanoita. Tai sanotaanko, ettei käytetystä saa koskaan uutta vastaavaa, kyllä kyseisen hevosen boxi oli kamalan näköinen kun siellä oli sekä omat että toisen hevosen sotkut ...

  Mutta ummetusähky ja pellettivatsa eivät kumpikaan ole kokeilun arvoisia, jos hevonen siitä tykkää ja on perso ruualle, ei se varmasti lopeta papanoiden syömistä, ei vaikka kuinka etikoit, piilotat, kastelet (etenkin jos on sädemätää, en todellakaan suosittele) ja toivot parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo aivan, parhaimmillaan tosiaan varmaan loistava vaihtoehto. Harmi kun ei meillä näytä toimivan... :( Tuntuu just kans tosi tyhmältä kastella niitä kuivikkeita, ihan niinku noin muutenki ja sit vielä kun tosiaan on tota sädemätää, niin ei viittis ehdoin tahdoin pahentaa tilannetta.

   Tota oon kans miettiny, et en kyllä sit mitään toisten pissasia, hajonneita kuivikkeita haluis Nuutille kärrätä... Meilläkin kun näyttäis hevosilta löytyvän se patja (mistä en tosiaankaan varmasti voi sanoa erottavani likasta ja puhdasta pellettiä) ja siihen päälle kipataan sit uudet pelletit. Vois mennä aikamoiseks rääppimiseks se muiden karsinoista kuivikkeiden keräily ja kun Nuutille näyttää tosian kelpaavan myös nuo jo hieman hajonneet pelletit niin ei se koko ongelma varmasti poistuisi tälläkään...

   Pitää tosiaan yrittää vielä puhua tallin omistajan kanssa ja pyytää paluuta turpeeseen. Sen kanssa meillä ei oo koskaan ollu mitään ongelmia, niin vähän iskee ikävä... !

   Poista
 59. Mun puokkiruunalla oli kanssa sama ongelma, sekin söi olkipellettejä. Vaihdoin sitten merkkiä, mutta toisista se sai ummetusähkyn, ja hyvä ettei silloin lähdetty leikkaukseen... D:

  Vaihdoin takaisin turpeeseen, ja sitä hepo ei sentään syö ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, hurjaa kuulla näitä tarinoita ! Onneksi sun heppa ilmeisesti voi nyt hyvin? Kauheeta tämmönen stressaaminen kun eivät noi elukat itse tajua omaa parastaan ! :D

   Poista
 60. Meillä on purua ja turvetta sekaisin. Toimii tosiaan hyvin, eikä pölyä kun laatu on nyt kohdillaan :D Aikaisemmin oli pelkkää purua, mutta sitten kokeiltiin turpeen ja purun yhdistämistä ja tulos olikin toimiva, ainakin meillä :) Ja tallikaan ei ole yhtä synkkä, kun turpeen seassa on myös purua. Toivotaan ettei Nuudeli jatka ahnehtimistaan, tsemppiä sinne :) !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä, tuollaisesta miksistä pitäisin varmaan mäkin ! Tallilla jossa välillä käyn käytetään tota kans, ja näyttää toimivan :) Kiitos, vähän heikolta näyttää mutta toivon että vaihto turpeeseen onnistuu !

   Poista
  2. Eri ano..
   Meijän tallin käytetään purua ja Se on Kyl parasta osalla hevosista taas on olkea ja purua sekaisin eikä puru pöllyä hirveästi mutta karsina on erittäin helppo putsata sillä kaikki näkyy.

   Poista
  3. Joo, mäki jos saisin vapaasti valita niin käyttäisin puru + turve yhdistelmää :) Ts. vähän turvetta alle ja puru päälle.

   Poista
 61. Entinen hevoseni ei syönyt pellettiä lainkaan. Nykyisen hevoseni tultua ihmettelin kun pelletin lisäämisen jälkeen karsina ei "kohoa" kuten normaalisti kun pelletti alkaa hajota. Kunnes tajusin, että hevonen popsii hyvällä halulla uudet pelletit napaansa, niin mitään ei jää turpoamaan :( Pakko oli vaihtaa turpeeseen hevosen karsina. Sinne olen nyt turpeen sekaan sitten pikkuhiljaa piilotellut pellettejä, että saisin ostamani pellettilavan tuhottua (ollaan itseostamilla kuivikkeilla).
  Itse en halunnut tuolle kastelulinjalle tai hajonneen pelletin siirtelyyn ryhtyä, kun mielestäni turhan paljon hankaloittaa siivousta. Ja minusta on hullua kastella kuivike ennen karsinaan laittoa :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho pahoittelut, tämä kommentti on mennyt multa ohi kokonaan !

   Mutta siis joo niin munkin mielestä ! Etenkin näin sädemätää karttaakseni en mäkään tohon kasteluun haluaisi mennä, ja välillä on Nuutin karsina kyllä melko likainen, kun hajonnut kuivike kärrätään sille muilta... Turvetta on kyllä ikävä...

   Poista
 62. Kaverin hevoselle tuli ähky, kun söi noita olkipellettejä. Eli suosittelisin sitä puupellettiä tai turvekuivitusta.

  VastaaPoista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !