keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Ensimmäinen kerta ilman kaulanarua

Muistan elävästi meidän ensimmäisen kaulanarukokeilumme nelisen vuotta sitten, kun eräiden kuvausten päätteeksi halusin nähdä mitä Nuutti puuhasta tuumaa. Jos olisin ollut viisas, olisin loikannut selästä siinä vaiheessa kun hevonen vielä hieman epäuskoisen hämmennyksen vallassa vaelteli sinne tänne. Yritin saada sitä pysähtymään ja kääntymään, mutta eihän toinen ottanut rimpuiluani kuuleviin korviinsa. Aika äkkiä Nuutti tajusi voivansa tehdä ihan mitä mielii ja lähti kiikuttamaan mua ympäri kenttää. Hymy hävisi taivaan tuuliin kun ilmavirta tempaisi naamani mukaansa niin että lepatti.

Kauas on noista ajoista tultu. Ensimmäisen kerran fiaskon jälkeen päätin unohtaa kaulanarun ihan kokonaan, kunnes riimun kanssa oli saavutettu tietynlainen turvallisuuden tunne. Se toimi mielestäni loistavana vaiheena suitsien (tai siis lähinnä kuolantein) ja kaulanarun välillä. En ihan tarkalleen muista milloin otimme kaulanarun riimun rinnalle ja rupesimme säännöllisemmin sen kanssa treenaamaan, mutta suurimmat harppaukset eteenpäin ovat tapahtuneet tässä ihan muutamien kuukausien aikana. Tekemiseen on tullut todella paljon rentoutta, tasaisuutta sekä tarkkuutta, ja fiilis selässä on kerta toisensa jälkeen ihan huikea.


Eilen oli vuorossa meidän ensimmäinen kunnon ratsastuskertamme (aiemmin menty vain korkeintaan joitakin loppukäyntejä) täysin varusteitta, eli myös kaulanaru jätettiin alkuverkkailun jälkeen pois. Aloitin käynnissä vähän kääntymisen sujuvuutta testaamalla ja muutaman hieman epämääräisen suunnanmuutoksen jälkeen pääsimme Nuutin kanssa aika lailla samalle aaltopituudelle. Sen jälkeen narun puuttuminen ei oikeastaan tehnyt eroa entiseen juuri lainkaan. Siirtymiset onnistuivat, samoin muutaman kierroksen välein suoritetut ympyräleikkaat niin käynnissä kuin ravissakin. Laukassa en näitä eilen tehnyt, sillä vaihdot eivät kuulu vahvuuksiimme ja ravin kautta kuvio saattaa vielä tässä vaiheessa mennä hieman kiireiseksi.

"Ai mitä, ilman narua mennään vai ?!"
"Katokki sit ettet revi mua tukasta !"
Hienolle pojalle herkkupalkka.

En tiedä onko mulla ikinä ollut hevosen selässä yhtä turvallista oloa kuin Nuutin kanssa eilen. Tuulinen sää sekä viereisissä tarhoissa riekkuvat hevoset pistivät Nuutin säpsähtämään ehkä kerran tai pari, mutta kertaakaan en epäillyt sen altani karkaavan. Niin mahtava, hieno, kuuliainen Nuutti. Seuraavalla kerralla olisi tarkoitus jatkaa siirtymisten hiontaa sekä käännellä vähän voltteja ja ehkä kolmikaarisia.

"Mitä sä äiskä oikein urpoilet siellä ?!"

Kaikista postauksen kuvista suuret kiitokset kameran takana hilluneelle Lindalle a.k.a Timpalle ! Muokkailen näitä varmaan huomenna paremmalla ajalla hieman perusteellisemmin kun jäivät hieman tummiksi. Raukka vanhuskamerani, 400d, ei meinaa oikein pysyä vauhdissa enää kun hämärä hiipii paikalle, niisk. Seuraavalla kerralla pitää muistaa ottaa menoa muuten videollekin, eilen kun unohtui ihan täysin... !

Lempparikuva

Oletteko te koskaan ratsastaneet täysin ilman apuvälineistöä?

62 kommenttia:

 1. Joskus useampi vuosi sitten ratsastettiin kaverin hepalla kaks päällä laitumella ilman kamoja. Homma sujui hyvin kunnes päästiin metsään, jossa tuli iso oksa vastaan. Ihan niinku leffoissa se veti mut ja kaverin alas ja heppa jatkoi iloisena matkaa... :D

  Tosi ihania kuvia! Näytätte kyllä upeilta ilman varusteitakin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahahaha, mä jotenkin sieluni silmin voin nähdä ton tilanteen !! XD

   Poista
 2. Superhypertammamaisen tamman kanssa joskus kokeiltiin ilman varusteita, mutta sen koko mielenterveys järkkyi siitä, eikä se suostunut liikkumaan ollenkaan. Riimun kanssa onnistuu hyvin, kaulanarun kanssa riippuu mistä päin tuulee ja tähdet oikeissa asennoissa. Tai edes otsatukka suorassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, voi ei !! :D Otsatukka letille ja peukut pystyyn noiden sääolosuhteiden sekä tähtien suhteen, ehkä sitten onnaa...? ;)

   Poista
 3. Upeita kuvia ja luottamusta, miten hienoa pystyä ratsastamaan noin ilman varusteita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, toi on kyllä ihan parhautta ! :)

   Poista
 4. En ikinä ole kokeillut, mutta kovasti olen haaveillut ja halunnut päästä ratsastamaan ilman mitään vempeleitä. Tosin näin ratsastuskoulun oppilaana om hiukan vaikea lähteä toivetta toteuttamaan...

  Mukavia syksyjä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, ymmärrän... toivottavasti kuitenkin joskus pääset tätä kokeilemaan !

   Kiitokset ja samoin sinulle ! :)

   Poista
 5. Mä ratsastelen sunnuntaihölkkien jälkeen aina silloin tällöin ilman varusteita, kaulanarua en oo oikein koskaan edes käyttänyt. :D Beeda tekee tosi hyviä ja nopeita siirtymiä ilman varusteita mutta pienissä käännöksissä se saattaa sillon tällön ottaa ohjat omiin käsiin :D laajoissa käännöksissä tätä ongelmaa ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin super siistii ku heppa tekee siirtymiset (tai mitä tahansa muutakin) suorastaan ajatuksen voimalla !! Meillä kans välillä käännöksissä vähän hakemista, mutta koko aika paranee :)

   Poista
 6. Vautsi! Onko hiukan hienoa! =D

  VastaaPoista
 7. Santun kanssa oli ihanaa ratsastaa ilman varusteita ja me jopa ylitettiin pikkuesteitä, maastoiltiin ja mentiin pellolla pelkällä kaulanarulla, harvan hevosen kanssa voi tehdä näin. Ikävä mun pientä enkeliä <3 mut ihania kuvia, mahtavaa että tekin ootte päässyt tekemään samaa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Santtua... ♥ Meki pari kertaa tossa kesällä hypättiin kaulanarulla ja käytiin aidatulla pellolla, seuraava askel ois kattoo miten homma maastossa sujuu :) Ihan jokaisen hevosen kanssa en kyllä tosiaan vois kuvitella tämmösiä puuhaavani, vaikka toki siinä ois hyvä tavote... ;)

   Poista
 8. Näkee että muutti tykkää susta! Kerran oon menny kokonaan ilman kamoja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, ainakin silloin kun saa herkkuja... ! ;)

   Poista
 9. Mieletöntä vapauden hurmaa! Ihaillen katson ja haaveilen, että itse pysyisin hepan selässä edes satulan kera, kun lähden kuun lopussa pitkästä aikaa heppailemaan oikein viikonloppuleirille. Toivottavasti ei tule kovin suuri pettymys, kun oma meno on sitten aika kaukana tästä teidän unelmasta. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, ihana ! :D Kuulostaa hyvältä toi leiri, minne päin oot suuntaamassa? Hienosti se menee, ihan varmasti ;)

   Poista
  2. Ruovedelle lähden tallia kollegoiden kanssa testaamaan. Ihan vieras paikka on, mutta pitäisi päästä pienryhmään. Se olisikin kiva juttu, sillä haluaisin oikeasti saada ohjeita ja palautetta. Eniten kuitenkin odotan, että saan painaa pään hepan kaulaa vasten ja vain nuuhkia sitä ihanaa tuoksua. <3

   Poista
  3. Nonni, sounds good !! Oikein antoisaa leiriä sulle, nuuhkihan nyt sitten oikein olan takaa ♥

   Poista
 10. Hienot, taitavat te! ^_^

  VastaaPoista
 11. Oon menny vaan ilman satulaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä alku, kehittää tasapainoa oikein loistavasti ! :)

   Poista
 12. Kiitos näistä kuvista, saivat ihan herkistymään. Ihana nähdä, miten ilo voi ratsastaessakin olla molemminpuolista.

  VastaaPoista
 13. Voi ihana miten tyytyväiseltä Nuutti näyttää! Te olette ihan mahtavia yhdessä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä todella tyytyväisen oloinen pieni eläin :) Kiitos ♥

   Poista
 14. Herregud vad fina ni är! Wow. :-)
  - Cina

  VastaaPoista
 15. Kiva postaus! Onko sulla nikonin järkkäri, jos on niin miten sillä pystyy ottamaan videoo?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos !

   Ei oo Nikonia, joten en kyllä yhtään osaa neuvoa :(

   Poista
 16. Oon joskus koittanu :D ei ihan onnistunu, mutta hauskaa oli!

  Omia heppoja yrittäny opettaa myös. Oisko lahjoittaa jotain vinkkejä? :) homma jummaa paikallaan eikä päästä etenemään lainkaa :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha no se on pääasia ! :D Hmmm, ei mulla oikeestaan varmaan muita vinkkejä oo ku just toi kaulanarun mukaan ottaminen suitsien / riimun rinnalle, jolloin sen kanssa on helppo opetella oikeat avut ilman pelkoa hallinan tai ratin katoamisesta. Ja tietty ihan se perus ratsastettavuus on suuressa roolissa. Meilläkin kun tosiaan meni useampi vuosi tuossa ensimmäisen ja toisen kokeilukerran välissä, niin yhteistyö ehti vähän kuin "itsestään" ottaa iiiiison askeleen parempaan... :)

   Poista
 17. Meidän tallilla on sääntö ettei ilman suitsia saa ratsastaa mutta olis kyllä kiva kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi :( ... vaikka onhan tuo toisaalta ymmärrettävääkin, etenkin jos tallilla käy paljon lapsia / nuoria. Ehkä jollakin muulla tallilla sitten ! :)

   Poista
 18. Oon mennyt kaulanarulla ja ilman mitään, ilman narua hevonen meni vain kaula jäykkänä ja narun kanssa on rento, tosin melko etupainotteinen :/ kuitenkin paljon paremmin pyörittää esim. Laukkaa varusteetta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että homma luistaa kaulanarun kanssa noin hyvin ! Miksipä sitä sitten ainakaan vielä pois jättämään, jos tuntuu sen avulla onnistuvan parhaiten :)

   Poista
 19. Vautsi, hienosti meette! :) Itse menen omalla ponilla aika usein kokonaan ilman varusteita, aloitettiin ekana myös riimun kanssa, mutta kaulanarua en kyllä ikinä ole käyttänyt. Hyvin menee jo siirtymiset ja mm. laukassa jonkinlainen pääty-ympyrä sekä ravissa kolmikaarinen. Sänkkärilläkin ollaan käyty tällätavalla rallittelemassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! :)

   Kiva kuulla, huikeeta että ootte pellollakin näin rallitelleet ! Harmi kun meidän sänkkäri on jo myllätty pois, mäki oisin halunnu koittaa kaulanarua siellä... :( Ehkä talvella sitten !

   Poista
 20. Wau. Toi on jotain mitä todella toivon sitten joskus saavuttavani oman hevosen kanssa. En voi muuta kuin ihailla teitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Tää on munki haave joskus ollut, ja tällä hetkellä tuntuu kyllä aika huikeelta :)

   Poista
 21. Nyt en kyllä muuta osaa sanoa kuin VAU !! En osaa edes kuvitella, millainen fiilis sulla oli tuolla selässä... Oot tehny uskomatonta työtä Nuutin kanssa, että en voi muuta kuin hattua nostaa :)

  Ehkä mekin jonain päivänä päästään samoja juttuja kokeilemaan suomineidin kanssa...? Riimun kanssa ratsastelut ovat menneet kyllä paremmin kuin hyvin, joten ehkä meillä on toivoa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsi, kiitos ihanista sanoista ♥ Tunne on kyllä tosiaan edelleen aika sanoinkuvailematon... :)

   Ihana kuulla että teilläkin on riimun kanssa menny hyvin ! Ihan varmasti pääsette vielä kaulanaruilun / täysin varusteitta puksuttelun makuunkin ;)

   Poista
 22. Upeaa, Susanna. Ihailen ihan älyttömästi asennettasi ja selkeää halua oppia ratsastamaan hevosta oikein myös ilman ylimääräisiä apuvälineitä. En missään nimessä pidä kilparatsastusta tai tavoitteellista treenaamista julmana tai vääränä, mutta uskon, että tämän kaltaista yhteistyötä tavoitellessa ratsastus on silläkin saralla empaattisempaa. Jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, tämä kommentti oli jostakin syystä mennyt roskapostiin... :o Mutta siis voi kiitos, parhaani teen !

   Ja hei todella hyvin sanottu, näin uskon minäkin :)

   Poista
 23. Hienon näköistä menoa, ja aivan ihanan oloinen hevonen sulla. :)

  VastaaPoista
 24. ihania kuvia! kyllä te vaan ootte upeita<3

  VastaaPoista
 25. No jopas! Ei uskoisi samaksi hevoseksi kuin aikoinaan Vahannalla.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, Nuutti ja Nuutin loistokas tuntihevosen ura........ :D

   Poista
 26. Voisitko kirjoittaa jonkun perusteellisen postauksen siitä, miten kaulanarua kannattaa lähteä opettamaan ja miten sitä kuuluu käyttää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, pitää katsoa :) Voisinhan mä jonkinlaisen postauksen meidän kuvioista sekä omista toimintatavoista raapustella !

   Poista
 27. Voi upeudet teitä! Kuvista välittyy tosi hyvin molempien tyytyväisyys... <3

  VastaaPoista
 28. En oo ratsastanu kaulanarulla saatika ilman, mut toivon et viel joku päivä tämmönen munki hepan kanssa onnistuu! Annatte siihen uskoa, kun eikös Nuuttiki oo aika pukkiherkkä joskus ollu..? Näin oon jotenki käsittäny.. :D Mun oma tamma on oikee sähikäinen ja välillä huomaan kuin ratsastan sitä liikaa kädellä, mut onneks koko ajan päästään valvovan silmän alla treenaamaan. Sä oot ehkä vähä niiku jollaki tapaa mun esikuva, ku et vaikuta ihan semmoselta hipiltä (sillee et "kaikki rauta on pahasta" jne..) mut kuitenki selkeesti arvostat luonnollista hevosmiestaitoo tai tämmöst mitä tää nyt on, ja saat menon viel lisäks näyttämään noin hienolta. En voi muuta ku ihailla vaa.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihanasta kommentista ! Kyllä se kynnys kaulanaruiluun (tms.) tosiaan oikein suoritetun perusratsastuksen kautta pienenee, aivan varmasti. Nuutti on juu ollut joskus vähän katapultti, mutta ei nyt mikään hullu missään nimessä. Ihan normaali iloinen nuori mies, jolla vain sattui olemaan suuret loikat ;) Taitaahan se nuo kuviot edelleen, mutta ehkä omakin tasapaino on tässä vuosien mittaan kehittynyt sen verran ettei enää ihan jokaisen kohtauksen jälkeen tarvitse hiekkaa maistella, ja tilanteita on myös helpompi ennakoidakin kun hevosen tuntee paremmin.

   Tsemppiä teidän treeniin ! :)

   Poista
 29. Voi, ootte niin huippuja!!! <3

  VastaaPoista
 30. Tosi kiva postaus ja on kiva kun teet tuota "luonnollista hevostaitoja". Mikä on sun youtube kanavan nimi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva jos pidit ! Videot löytyy Youtubesta ihan mun nimellä, eli Susanna Niemi :)

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !