lauantai 18. lokakuuta 2014

(Epäonnistunutta) rataharkkaa

Torstainen koulutunti sekä tämän päivän itsenäinen ratsastus jättivät kumpikin mulle hieman epätoivoisen fiiliksen. Tunnilla Nuutti liikkui hyvin, mutta se kilahti peruutuksista niin ettei suostunut lopputunnin aikana rauhoittumaan enää lainkaan. En tiedä mitä tein niin väärin, että hevonen suuttui mulle eikä suostunut enää yrittämään, sillä ei meillä moneen vuoteen peruutuksissa noin suuria ongelmia ole ollut... Toki ne ovat saattaneet olla hieman kiireisiä tai vinoja, mutta päällisin puolin suht siistejä kuitenkin. Pyrin aina ratsastamaan myös peruutuksen pois kädeltä ja pitämään ajatuksena "eteen", mutta torstaina epäonnistuin jossakin ja pahasti.

Eevan avustuksella saimme onneksi tunnin loppuun muutaman ihan tyydyttävän peruutuksen, missä Nuutti ei pakittanut täysillä seinästä läpi. Niihin oli pakko lopettaa. Eilen hevosella oli kengityksestä johtuen talutusvapaa, sillä sen toinen etukavio oli jälleen päässyt hieman levähtämään ja asentoa piti korjata. Kuivalla heinällä tämä leviämisongelma on pysynyt kurissa huomattavasti paremmin kuin säilön aikana, mutta silti pitää olla tarkkana. Tämä kengitysväli oli kuitenkin jopa lyhyempi kuin edellinen, jolloin kaviot siis tosiaan säilyttivät muotonsa...

Pieni lättätohveli.

Tänään oli siis ensimmäinen ratsastuskerta kengityksen jälkeen ja voi rähmä miten harmittaa että tämä sattui juuri ennen huomisia kisoja, sillä Nuutti oli liikkumisen suhteen huonompi kuin aikoihin. Nimenomaan huonompi, ei onneksi ihan huono huono. Viime aikoina edistys vain on ollut niin nousujohteista, että tällainen notkahdus tuntuu tässä vaiheessa tosi kurjalta. Yleensä jos kavion kulmaa joudutaan korjaamaan niin Nuutti saattaa seuraavat pari päivää olla hieman "varovaisen" oloinen, kunnes normalisoituu taas. Idiootti minä kun en tajunnut pyytää kenkäystä vasta seuraavalle viikolle, jolloin olisimme ehtineet ottamaan iisimmin...

Suurin syy tämän päivän huonosti menneeseen treeniin löytyy kuitenkin varmasti satulan päältä. Lisäksi edellispäivän vapaan tuoma ylimääräinen virta ei sekään auttanut asiaa, eli kaaos oli valmis. Tarkoitus oli ratsastaa melko kevyesti, mutta en vain yksinkertaisesti tuntunut löytävän sellaista onnistumista mihin olisi voinut lopettaa. Torstain tunnin tapaan harjoittelimme tänäänkin helppo B:0 -radan osia, ja kerran menimme läpi koko ohjelman. Päätin että jos sen keskellä tulee todella hyvä (tai edes melko hyvä...) pätkä, niin jätän kesken, mutta ei... Pari viikkoa sitten tunnilla tuo rata meni jo alkuverkkana todella hyvin, ja viime torstainakin vielä ennen Nuutin kilareita ihan ok, mutta tänään täysin päin honkia. En saanut hevosesta minkäänlaista otetta ja se levisi vähä vähältä joka suuntaan. Etenkin kolmikaarinen paljasti ongelman todella selkeästi, sillä en saanut suunnan suht nopeaan tahtiin muuttuessa uutta sisäpohjetta läpi ja Nuutti kävi tahdiltaan kovin epätasaiseksi.

Silloin kun vielä meni hyvin.......

Laukkaohjelmat ovat aina olleet meidän vahvuutemme, mutta tänään pääsimme siinäkin yhteisymmärrykseen korkeintaan parin pienen hetken ajaksi. Keskilaukasta harjoituslaukkaan ja edelleen raviin siirtymiset olivat niin kammottavia, että häpeän silmät päästäni mikäli huomenna sellaiset esitämme. Tällä hetkellä mun tekisi mieli kaivautua johonkin oikein syvään onkaloon ja jäädä sinne koko loppuelämäkseni. Tuntuu, että tarvitsisimme huomenna onnistuneeseen rataan vähintäänkin pienen suuren ihmeen ja koska sellaista tuskin tässä yön aikana tapahtuu, niin... eipähän tarvitse liikoja odotella. Yritän kuitenkin tsempata itseäni ratsastamaan iloisella mielellä, sillä sellainen "eitästämitääntuu" -asenne ei taatusti auta lainkaan. Pienen lohdun antaa lisäksi se tosiasia, että Nuutin liike meni tänään loppua kohden kyllä roimasti parempaan, eli suuremmaksi, kohti sitä tämän hetken "normaalia". Ehkä kaikki toivo siististä radasta ei ole vielä mennyttä..........


Olisiko teillä ehdottaa jotakin hyväksi havaitsemaanne lisäravinnetta / rehua, joka mahdollisesti voisi kavioiden epämääräistä leviämistä ehkäistä?
Racing Biotiinia olen Nuutille syöttänyt, mutta mahdollisia muita vinkkejä otan vastaan ilomielin !

21 kommenttia:

 1. Formula 4 Feet! Super hyvä, vaikkakin aika hintava :)

  VastaaPoista
 2. Älä ole niin ankara itsellesi! :) Tsemppiä kisoihin, kyllä ne hyvin menee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos tsempeistä, näin tämän kommentin kisa-aamuna mutta pääsin vasta koneella julkaisemaan ja vastaamaan... :)

   Poista
 3. Meillä on tänään myös kisat ja vähän huonolla fiiliksellä lähetään. Poni ollut viime päivät todella huono klippauksen ja kylmien kelejen takia.. saa nähdä miten menee, tsemppiä teille kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hitsi, miten kaikki aina tuntuukin juuri kisojen alla menevän mönkään... ;s Mutta hei myöhäiset kiitokset tsempeistä ! Miten teillä meni?

   Poista
  2. Kisapäivänä poni ihan eri maata, voittohan sieltä napsahti..��

   Poista
 4. Ramilla on niin sairaan huono laatu ollu aina että oon aina itkeny aikasemmin sen kavioiden kanssa. Raipella lähti joka kengityksen jälkeen hirveitä paloja kavioista et se vaan mureni. Oon kokeillu kyl erilaisia biotiineja ja nyt pisimpään on ollu racing biotiini. Syötin yhessä vaiheessa Hoof aid nimistä biotiinia eka jauheena ja sitte nestemäisenä. Nyt sitte ku on syöny chiaa ja biotiinii nii kaviot on vahvistunu huimasti. En sitte tiiä mikä on se avain ollu kavioiden onneen ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outs, kiva... ;s Nuutilla on muuten tosi hyvät kaviot mut toi leviäminen vaan... On tää ongelmallista :D

   Poista
 5. meillä levisi myös kaviot ihan hirveästi, mutta sitten huomattiin että kavioissa oli sieni, joka söi valkoviivan kohdalta kaviota --> kavion ulkokuori irtoaa lopulta jos ei hoideta

  //kaviot levisivät koska valkoviivan koko ajan sienen vuoksi syvenevään uraan meni kaikkea töhnää, joka sai kavion leviämään. (meillä myös lohkeili se levinnyt reuna välillä pois kun ei ollut kenkiä)

  :D Biotiinistä olen kuullut vain pelkkää hyvää et kaviot paranee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohho, tosi kiva... :o Meillä on muuten tosi siistit ja hyvälaatuiset kaviot mutta jostain syystä toinen etutossu säätää omiaan... Miten tuo sieni teillä huomattiin ja hoidettiin?

   Poista
 6. En tiedä auttaako kavioiden leviämiseen, mutta Marstallilla on ainakin yksi kavioille tarkoitettu lisäravinne jota monet on kehuneet, Marstall Huf-regulator.

  VastaaPoista
 7. Voi vitsi miten magee Nuuttilainen tos viimesessä kuvassa ! Ihana kouluheppanen !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih voi kiitos !! Mustaki toi on kyllä tosi kiva kuva ! :)

   Poista
 8. Farrier's Formula. On hieman arvokkaampaa, mutta meillä toiminut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta juuri luinkin ! Tilaatko ulkomailta...?

   Poista
 9. Nuutti näyttää upealta tossa vikassa kuvassa <333

  VastaaPoista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !