keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Kerran estehevonen, aina estehevonen

... ainakin Nuutin kohdalla otsikon väittämän voi täysin epäröimättä allekirjoittaa. Viime vuosien aikana säännöllinen hyppääminen on erinäisistä syistä hieman jäänyt, mutta Nuutti tuntuu kerta toisensa jälkeen olevan aivan samassa iskussa kuin nuoruusvuosinaan. Se oli tänäänkin niin liekeissä, että olisi taatusti hypännyt vaikka vuoren yli mikäli olisin niin pyytänyt.

Harmi, että itse roikuin matkassa kuin ensimmäistä kertaa hevosen selkään heitetty apina. Nuutti teki maailman pienimmille ristikoillekin sellaisia loikkia, että huhhei... vähän tuli äitiä ikävä. Ensimmäisillä pompuilla onnistuttiin villitsemään eräs toinenkin hevonen, ja Nuutti päätti sen seurauksena pistää entistä ranttalimmaksi (voiko noin sanoa...?) päästämällä ilmoille melko tyylikkään pukin. Onneksi kentän keskellä seisonut kameramies-Linda sattui eteen niin, että riekkulipellen oli pakko vetää liinat kiinni ennen kuin ehdin rakkaan Prestigeni hyvästelemään.

Ihan noin voimakkaaseen ponnistukseen en tosiaan ollut varautunut...
Kohta lähtee...
Viaton ilmekin vaihtui "nyt mä rupeen riehuu" -naamaan.
Ja Linda räpsii viimeiseen saakka, aikamoinen... !

Muutaman kerran lävistäjälinjalle rakentamaani yhden askeleen sarjaa hieman liian vauhdikkaasti tultuamme päätin ratsastaa sisään ravissa. Tällöin pääsin tuomaan hevosen esteille kevyellä tuntumalla ja ratsastamaan eteen pelkän ohjassa roikkumisen sijasta. Nuutti raasu, niin täynnä intoa ja sitten joku tyhmä vaan selässä jarruttelee...

Itse hypyt olivat tänään kyllä järjestäen todella hyviä, vaikka eihän Nuutin kokoisen kaverin tarvitse noin minikokoisille esteille edes kummemmin hypätä. Ehkä juuri tästä syystä heppa veti omatoimisesti vähän korkeamman kautta, heh. Olemme hypänneet "kunnolla" viimeksi joskus kesällä, kaulanarun kanssa (mistä pitääkin pistää postaus julkaisuun...), joten on enemmän kuin ymmärrettävää että imua riittää. Nuutti rakastaa tätä touhua kuin hullu puuroa ja toivonkin hevosen nyt pysyvän hyvässä treenikunnossa, jotta pääsemme ottamaan estepuuhat osaksi ohjelmaa ainakin parisen kertaa kuukaudessa. Mielellään useamminkin !

Ihanaa kun Nuutin laukka vain paranee paranemistaan !
Verryttelyä maapuomilla.
Tämä oli pakko julkaista kun ollaan kerrankin niin edustavia ! Paras kuva meistä ikinä ;)
"Äiskä älä himmaa tuol on toinen risu edessäpäin !"
"Ei räkä miten säälittäviä esteitä !"
Nonni, jopa normaali pikkuloikka viimein !
Loppulaukoissa oli taas vaikea rauhoittua.
"Mä kuulkaas syön nää ohjat poikki niin äiskä ei voi seuraavaks yhtään jarrutella !"

Tämän päivän loikat jäivät todella kevyiksi ihan siitä syystä, että huomenna meillä on koulutunti ja edessä on muutenkin vähän normaalia rankempi loppuviikko. Toistaiseksi pyrimme kuitenkin joka tapauksessa hakemaan sopivaa rytmiä melko pienillä esteillä, sillä tällöin hevosen on luonnollisesti tarpeen vaatiessa helpompi korjata ratsastajan virheitä. Nuutillehan (kuten aika monille muillekin hevosille) joku reilu metrinenkin on vielä aika helppo nakki, mutta itse kaipaan lisää varmuutta ensin pienemmillä. Ensi viikolla en varmaankaan HIHS:in vuoksi hyppelemään ehdi, joten seuraava kerta menee vähintään parin viikon päähän. Sitten voisikin kyhätä jonkinlaista pientä rataa... !


Kuvista ja avusta suuret kiitokset estemestari Lindalle !
Hyppäättekö te säännöllisesti?

52 kommenttia:

 1. Olipa Nuutilla kivaa! :-D Päivän teema taisi olla "tee-se-itse-metrin-okseri"! En uskaltautuisi tuollaisen tykin selkään, sillä räpsähtäisin kanveesiin alta aikayksikön. Mulle sopii esteillä pieni automaattiponi, joka hyppää pienen, nätin kiikaa-hypyn... :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, tuo se tosiaan taisi olla ! :D Ja joo hei mäki just mietin et niin totaah joku hieman maltillisemmin hyppäävä ois tässä vaiheessa (ku ite on ihan ulapalla...) ihan kiva, vaikka siis Nuuttihan on maailman rehellisin hevonen ja oikeastaan esteillä todella simppeli. Riittää kun itse pysyy kyydissä niin loput voi jättää hevosen hoidettavaks, heh... ;)

   Poista
 2. Voi hitsit kun tekisi niin mieli päästä hyppäämään, tai edes ratsastamaan kunnolla, mutta poni ollut kolmijalkanen jo kohta neljä viikkoa..

  Mutta hienon näköstä menoa ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei miten kurjaa... :( Mikä ponilla on?

   Kiitos !

   Poista
 3. ihana nuutti ! :D itse kisaan ihan aluetasolla esteitä (ja toivon mukaan ensi kaudella kansallista), joten lienee päivänselvää että hyppään aika säännöllisesti :) kerran viikossa estevalmennus ja kerran viikossa omatoimista puomi- tai kavalettitreeniä. talvella on sitten kuukauden hyppytauko, jolloin ei edes puomia ylitetä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no tossa tapauksessa varmaan pitää aika säännöllisesti hyppäillä, heh :) Tsemppiä treeniin ja ensi kauden kansallisiin !! ;)

   Poista
 4. Mie hyppään n. Kerran viikossa :) hyvin meni tein hyppelyt! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonni kiva, katsotaan josko mekin jossakin vaiheessa päästäisiin samaan tahtiin ! Kiitos :)

   Poista
 5. Mä en oikein uskalla hypätä enää mun (ylläpito)hepalla, kun sillä on ollu nuljuluun murtuma.. Tosin eläinlääkäri joskus kuuluma sanoi, että olisi tullut varsana, minkä jälkeenhän sillä tietysti on ollut koulutus ja enemmän kait siitä estehevosta tehtiin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :( Ei ole koskaan kuitenkaan (koulutuksessa / sen jälkeen) oireillut mitenkään? Ymmärrän kyllä hyvin kun joku pelko jää takaraivoon ja pistää varovaiseksi vaikka varsinaista syytä moiselle ei välttämättä edes olisi. Onneksi minikokoisia kavaletteja voi ylittää mielenvirkistykseksi silloin tällöin lähes hevosella kuin hevosella, kun eivät kuitenkaan jalkoja juuri rasita :)

   Poista
 6. koirista-hevosiin.blogspot.fi kurkkaisitko :)? ihana blogi sulla!

  VastaaPoista
 7. voi ku toinen oli niin tohkeissaan ! :)))

  VastaaPoista
 8. Voi apua mitä loikkia! :D
  Ihana Nuutti :3

  Nooh, riippuu vähäsen milloin on aikaa ja missä hypätä. Tällä hetkellä tallissa ei ole kenttää, joten en ole päässyt hyppäämään melkeinpä kuukauteen. Onneksi pääsen kuitenkin ratsastamaan. Tosin, ratsastamme maastossa ja sänkkärillä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, on se aika ihana kieltämättä ♥

   Oii teillä on vielä sänkkäri ! Sillähän on hyvä ratsastella koulukiemuroitakin mikäli pohja on hyvä ja tasainen :) Toivottavasti pääset taas pian hyppimäänkin !

   Poista
 9. Tosi kivoja kuvia, ite en ainakaan saa yhtä hyviä maneesissa :D Itse en oo hypännyt liikutuspollellani kertaakaan kentän ja esteiden puutteen takia, mutta nyt on löytynyt kenttä, enää pitäis jostain esteet kaivaa esille :D

  http://kuurankukat.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki oon ihan yllättyny miten mun kuvaajat ovat tuolla antiikkikameralla saaneet noin hyviä kuvia ! Vaikka kyllä mulla silti on ikävä sitä rikki mennyttä 60D:tä edelleen... :D

   Nonni, äkkiä estetalkoot pystyyn ja loikkimaan !! ;)

   Poista
 10. Ihana Nuutti ja ihanaa kun hevosista näkee miten ne tykkää <3 Nuba näyttää ihan nuorentuneen silmissä ! (älä huoli ei sunkaa oikeaa ikää kukaa uskois)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä muuta viserrä, sen on niin parasta ♥

   MUT MIKÄ TOI OLI OLEVINAAN TOI VIKA JUTTU ! SENKIN ESTERI !! Oma henkinen ikäs taitaa olla jotain viis tai korkeintaan kuus ! Että no... ainakin voidaan olla jälkeenjääneitä yhdessä, pus ♥

   Poista
  2. Puspus nimenomaan viis, mut lapsi on terve kun se leikkii... ♥

   Poista
 11. Ihana, kun toinen on ihan innoissaan. :D Meilläkin aina innostutaan hyppelöistä.
  Pyrin hyppäämään kerran viikossa, saisi itsellekin siitä vähän varmuutta ja oppia siihen hommaan, enemmän on tullut koulua tuppailtua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihanaa kun huomaa miten kivaa hevosellakin on ! :)

   Voi kun mekin jossakin vaiheessa päästäisiin kiinni tuohon kerta viikkoon -rytmiin ! Ratsastuskoulun tunnit vain näin talvikaudella hieman hankaloittavat aikataulujen suunnittelua, niin joka viikko ei välttämättä yksinkertaisesti ehdi. Onneksi muutaman puomin kantaa kentälle ja kentältä suht sukkelaan, niin niilläkin on hyvä reenailla :)

   Poista
 12. Omistan puoliksi 21-vuotiaan ponin joka jaksaa vieläkin intoutua esteistä :D Raukka vetää pultit jos kentällä on este ja toinen ratsukko sitä hyppää.. Toinen omistaja, joka onkin 9v, hyppelee silloin tällöin pikkuesteitä mummelilla mielenvirkistykseksi ja kävivät jopa hyppäämässä kisoissa 50-60cm luokan! Poni kiikutteli pikkutyttöä pitkin maneesia esteeltä toiselle ja riehaantui kunniakierroksellakin nuorempien ratsujen käyttäytyessä asiallisesti.. XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, ihana turboponiini !! :D Aivan mahtavaa että virtaa riittää edelleen, toivottavasti Nuuttikin on tuon ikäisenä edelleen samanlainen ikikakara kuin nytkin !

   Poista
 13. Vuokraponilla pyrin hyppimään pari kertaa kk. Mielummin kyllä enemmänkin hyppäisin mutta pakkohan ponilla koulua on mennä ja ponin luona käyn pari kertaa viikossa. Ei nyt joka kerta voi hyppiä vaikka heppa vois hyppiä joka kerta metriä jos maha ei ottas kiinni xD Miulla sama juttu ponin kanssa. Onko sulla mitää kikkaa Nuutin kaa miten saat sen hidastettuu. Puolipidätteet ovat pienillä esteillä riittäneet mutta siinä on illaks miettimistä millanen vauhti isoilla on ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, maha puomeja hipoen kuulostaa hyvältä ! ;) Mutta joo totta, aina ei voi hypätä vaikka se kovin hauskaa olisikin :D

   Hmm, varsinaisesta hidastamisesta en tiedä, mutta Nuutin saa rauhoittumaan estettä kohti (niin että se ei viimeisiä askeleita rykäise ihan päättömästi) aika hyvin kun muistaa pitää isoa laukkaa yllä myös kaarteissa. Jos laukka pääsee esteiden välissä hiipumaan, niin hevonen lähtee helpommin esteelle vähän omin lupineen. Vauhdin kasvaessa tuntuisi kovin loogiselta jarrutella, mutta ainakin rataa hypätessä ongelma meidän kohdallamme tällöin ainoastaan suurenee. Täysin hallitsemattomasti ei tietenkään saa painella, mutta Nuutti ei onneksi yleensä sellaista edes harrasta. Mun pitäisi vain päästä eroon siitä omasta, henkisestä käsijarrusta....... :D

   Poista
 14. Yp heppasella ei oikein viitsi hypätä vanhan jännevamman vuoksi, ettei vaan pamahda uudelleen :/ Heppa kyllä tykkäis mennä, mutta kuskia hirvittää maapuomia korkeemmat risut :D Aivan mahtava tuo teidän edustuskuva, hyvä te!

  - Sanni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih :( Nuutillaki tosiaan on pari jännevammaa taustalla mutta ne on onneks todettu rajoittamatonta käyttöä kestäväksi niin vielä pomppaillaan ! Laita jotain semmosia puomipyramideja ja viiletä niitä täysillä ;)

   Poista
 15. Hih en kestä, Nuutti on nii ihanan symppis heppa :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se kyllä kieltämättä on ! Ihana papparainen ♥

   Poista
 16. Me hypätään kerran viikossa plus jos kisat nii kaks :). Jos monet kisat peräkkäin nii ei hypätä kotona väleissä ollenkaan 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä, hienoa ettette hypytä liikaa vaikka estetreenit kisakaudella vähille jäisivätkin !

   Poista
 17. Jee ihanaa jos alatte taas hyppäämään! Nuutilla näyttää olleen aika kivaa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo sillä oli aika hauskaa kyllä ! Enkä voi sanoa etteikö mullakaan ois ollu... ;)

   Poista
 18. hahaha, aiivan ihana toi eka kuva!! intoa selkeesti on!

  ite hyppään mun ponilla kerran kahdessa viikossa kun sillon käy estevalmentaja tallilla. välillä jos en pääse niin saatan hypätä puolisiskon avustuksella mutta se on niin kiireinen ettei aina ehdi pitämään tuntia. on kuitenkin kisannut kansallisella tasolla monta vuotta niin osaa neuvoa ja käy ihan "oikeasta valmentajasta" :)) itekseen mennään puomeja suunnilleen kerran viikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sitä riittää ! ;)

   Voi miten kiva kun sulla on apu noin lähellä (tai siis en tiedä kuinka paljon välimatkaa teillä konkreettisesti on, mutta noin niinkuin perheen sisällä) ! Kuulostaa oikein hyvältä :)

   Poista
 19. Voi mikä ihana estehirmu-Nuutti, ihan rupesi mahdottomasti hymyilyttämään näitä kuvia katsellessa! :-)

  VastaaPoista
 20. Thihi, ihana Nuutti!
  Minäki hyppäsin ekaa kertaa tällä viikolla kahteen kuukauteen, oli vähä jännää! hepalla tais olla hyppyväliä kolme kuukautta hiekkaähkyn takia.. Mutta, tällä viikolla uskaltauduin kasaamaan sen ristikon keskelle kenttää! :D
  Heppa oli tooooosi epävarma siinä alussa, enkä minäkään kyllä helpottanu tilannetta ollenkaan omilla mätkähdyksilläni.. mutta viimeset hypyt, mitä otin oli niiiiiin parhautta, ois haluttanu hypätä vaikka kuinka paljon lisää, mutta toppuuttelin itseäni ja lopetin hyvään hyppyyn. En varmaankaan pääse enää ennen lumen tuloa hyppäämään, kun kenttä jääty kunnolla viime yönä eikä parempaa näy :(
  Ois tosi kiva, jos tekisit taas joskus semmosen postauksen, missä laitat kuvia ennen ja jälkeen muokkauksen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voii ihanaa kun tekin pääsitte hyppimään, on se vaan niin hauskaa ! Toivottavasti lumi tulee pian ja kenttä sallii hyppäämisen, tämä syksyn ja talven "välimaasto" on aina niin hankala...

   Kiitos postausehdotuksesta, pitää pistää työn alle ! :)

   Poista
 21. Voi kuinka ihanaa menoa Nuutti nauttii kyllä kun pääsee välillä hyppimään!! Mie hyppään 1-3 kertaa viikossa mutta siis en vaa yhellä hepalla et yhellä hepalla vaa 1krt viikossa. Mutta aivan ihanan näköistä menoa huomaa että hevonen nautti ja varmaan ratsastajakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih kiitos, nautittiin tosiaan molemmat ! :) Voi vitsi kun itekki pääsis useemmin hyppelemään, tekis tosi hyvää tolle ihan kadoksissa olevalle estesilmälle... :D

   Poista
 22. Me hypätään kerran viikossa+kisat. Toki jos esim keskiviikkona ja sunnuntaina on estekisat niin ei hypätä siinä välissä ettei hepalla ja kuskilla mene maku touhuun ;) kohtuus kaikessa. Ja Nuutti on kyllä niin hassu :DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kohtuus kaikessa on hyvä muistaa !! :) Hih, niin se kyllä kieltämättä on... ♥

   Poista
 23. Voi ei nuudelia :D me ei olla hypätty kesän jälkeen mut ens kuussa mennään maneesitallille hypöää kaheks päiks valmennuksen merkeis. Oman tallin kenttä on liian raskas hyppäämiseen :) pitäs ens keväänä vaa alkaa raahaa toiselle kentälle et pääsis hyppii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oii vitsi mäki kyllä haluisin estevalmennuksiin taas ! Pitää kattoo josko jossaki vaiheessa kehtais mennä... :D

   Poista
 24. Ihania kuvia ja ihanin Nuutti!! ♥ Ite en kyl tollasissa loikissa ois pysyny kyydis:D Tänään viimeks putosin just tollasen loikan seurauksena :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha voi ei ! Mäki olin kyllä vähällä mätkähtää alas pariin otteeseen, huh... :D

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !