tiistai 13. tammikuuta 2015

Nuutinpäivän riimuratsastelut

13. tammikuuta, eli Nuutin oma päivä ! Aikamoista, ei sitä ihan joka pollen (lempi)nimi kalenterissa komeile... ;)

"Nuutinpäivä on kansanomaisesti tärkeä merkkipäivä, johon jouluajan on katsottu päättyvän, kuten osoittaa sananparsi: "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi." Vanhojen lakien mukaan joulurauha kesti 20 päivää ja päättyi siten 13. tammikuuta. Päivän perinteisiin kuuluvat eräillä alueilla Länsi-Suomessa myös nuuttipukit", tietää Wikipedia. Nuutti kuunteli hieman hämillään kun kerroin tätä siskolle...

"Minä mitään joulua koskaan oo vieny kuka teille semmosta palturia on puputtanut ?!"

Tammikuun kolmantenatoista omiin perinteisiimme kuuluu pieni omena-porkkana-näkkileipä -kakku. Nuuttipukit ovat tosiaan tainneet jäädä sinne Länsi-Suomeen, mutta Nuutin pukit sen sijaan ovat täällä etelässä varsin tuttu juttu. Viime vuonna nimipäivä oli samalla hepan vapaapäivä ja kävimme reippaalla talutusretkellä aika lailla tallin lähimaastoissa pysytellen. Tuuli oli sen verran navakka, että Nuutin päässä valtoimenaan pomppivat kaksi hernettä törmäilivät toisiinsa oikein huolella ja taluttajan sijasta meikäläinen toimitti riimunnarun päässä lähinnä heittopussin virkaa.

Tällä kertaa pukeilta kuitenkin vältyttiin ja Nuutti oli kaikin puolin oikein mallikas pieni poika. Kenties se päätti näin oikein merkkipäivän kunniaksi käyttäytyä paremmin kuin varmaan koko kuluneena talvena yhteensä. Mitä nyt alkulaukoissa vähän meinasi riemastua......... Tavallisen varustuksen sijasta suoritimme päivän ratsastukset ainoastaan selässä pehmusteena olleen karvaläpyskän sekä riimun voimin. Varsin mukavissa merkeissä kuluneiden varusteitta ratsasteluiden johdosta halusin kokeilla miten heppanen toimii kun pistän sen ensimmäistä kertaa tällaisella "höntsäilyvarustuksella" hommiin hieman aiempaa tehokkaammin.

Koska mörköjen kyttäämisessä alkukäyntien aikana ei oo mitään jännää.

Ja no, hyvinhän se. Aluksi annoin hevosen olla ihan pitkänä eteen alas, mutta vähitellen pyysin sitä hieman kasaan. Takatohvelit toimimaan ja niskaa ylemmäs. Meille heikommassa (vasemmassa) laukassa Nuutti yritti välillä kiskoa itsensä vähän pitkäksi, jolloin oma istuntani petti ja satulalle olisi toden teolla ollut tarvetta. Ravissa sekä oikeassa laukassa ongelma oli helpompi korjata, ja niihin olinkin lopuksi erittäin tyytyväinen. Nuutti liikkui tasaisesti hyvässä tahdissa ja oikein kivalla energialla. Siirtymisissä tuli toisinaan hetkiä jolloin Nuutti tuntui hieman karkaavan avuilta, mutta näissä suurin moitteen sija on tietenkin omassa istunnassani.

Harmillinen tarkennusvamma.
Juuri antamassa pitkiä ohjia, vitsi miten kivaa ravia paineli !
Vaan mikähän se askellaji tässä oli...?
Mä en kestä tota nassua !
Harmillinen tarkennusvamma, vol. 2.
Hiaano ! Ylhäällä ja höyhenenkevyenä.

... ja istunnan heikkouksista taas pistän osan kylmästi riimun piikkiin. Sitä ei ole tarkoitettu ratsastuskäyttöön, joten se heiluu ja sillä on helppo luoda päähän vääränlaista painetta. Tästä syystä pyrin pitämään sen hevosen päässä aina mahdollisimman liikkumattomana ja tunteen kädelle kevyenä, mikä taas tasaista tuntumaa havitellessa tarkoittaa sitä, että oma istunta jää vähemmälle huomiolle. Kädet leviävät ja ylävartalo kiertää herkästi meidän molempien vinoudesta johtuen vasemmalle. Juttelinkin siinä ratsastuksen lomassa tallimme omistajan tyttären kanssa ja totesin, että on varmaan korkea aika ostaa oikeat kuolaimettomat. Riimulla on ihan hauska hölkötellä (yleensä mennäänkin niin, että riimussa on kiinni ainoastaan naru, joka roikkuu ihan löperönä), mutta kyllähän suitset ovat aina vakaammat ja tavoitteellisemmassa treenissä hevosystävällisemmät. Maija lupasi antaa meille kokeiltavaksi erään tuntihevosen suitset, en tiedä minkälaiset ne ovat, mutta ihan mukava vähän testailla ennen kuin ryntään omat ostamaan.

Kuolaimista emme kuitenkaan missään nimessä tule kokonaan luopumaan, sillä Nuutti toimii niillä(kin) hyvin ja ainakin toistaiseksi ko. kapistukset ovat kisoissa pakolliset. Itse kyllä mieluusti sallisin ainakin helpoissa luokissa vaihtoehdoksi myös kuolaimettomat, mutta saa nähdä tulevatko todelliset päättäjät moiselle koskaan lämpenemään...Minkälaisia kuolaimettomia te hevosillanne käytätte? Mitkä olette kokeneet parhaiksi?
Itse en todellakaan näiden kohdalla ole minkään tason ekspertti, joten olisin enemmän kuin kiitollinen kaikista vinkeistä !

33 kommenttia:

 1. Micklemeistähän saa kuolaimettomat, ne on vissiin aika hyvät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai saa ! Siistii :o Pitää tutkailla, ihanan kallista ois ainakii... ;)

   Poista
 2. Meillä on hackamore käytössä maastokuolaimena ja tykkään tosi paljon! Vähän Arbaleesia niillä painaa kädelle, mutta varsinkin maastossa juuri hyvä hölköttelysuitsitus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki kelasin et voisin testata hackamorea, mutta toisaalta haluisin enemmän jotain öö... no, riimun kaltasta :D Pitää kokeilla vähä kaikkee ja kattoo sit mikä vaikuttaa sopivammalta !

   Poista
 3. Meidän suokilla on sellaiset kuolaimettomat beta suitset ja ovat tosi hyvät! Eli sellaiset mistä ne poskihihnat menee sitten leuan alta ristiin jne. Hevonen toimii niillä tosi hyvin ja piti hankkia karvapehmuste turvan päälle vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa okei joo, semmoset on vissiin noi mitkä mekin tallilta testiin saadaan ! Katotaan miten toimii :)

   Poista
  2. Juu, no se meitin suokki toimii niillä kuolaimettomilla paljon rennommin eikä visko päätänsä ollenkaan ja kuuntelee paremmin :)

   Poista
  3. Tosi kiva kuulla, hyvä että olette löytäneet teille sopivan suitsituksen ! :)

   Poista
 4. Sovitte tosi hyvin toisillenne ja minäkään en kestä Nuutti-patukan naamaa ja olemusta muutenkaan x3 Oi, oi! :))

  VastaaPoista
 5. Miksi "ainakin helpoissa luokissa" ? Tai siis miksi ei myös vaikeissa ? Siinähän vain paremmin paljastuisi kuka osaa oikeasti.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaativien luokkien kohdalla kuolaimellisten sekä kuolaimettomien ratsukkojen arvostelu samanarvoisina saattaisi olla haasteellista, sillä kuolaimen avulla kokoaminen on lähes aina huomattavasti helpomaa. Siitä syystä en usko kuolaimettomuuden koskaan (tai ainakaan ihan pian...) näihin luokkiin yltävän :)

   Poista
 6. Voi kun Nuudeli on niiin syötävän söpö <3 kerran oon testannu kuolaimettomia huonol tuloksella et riimun kanssa on paaljon parempi. Ps jos joskus kuvaajaa kaipaat ni vinkkaa vua! Mul on edellee ihan liikaa aikaa :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih kiitoos, niin hän on ♥ Ohoo aika jännä ! Mäki just kelasin et vois kyl koittaa jollai pienemmäl riimul jos se pysyis hiukan vähemmällä vaivalla paikallaan... :D

   Ja hei uu vähänkö hyvä tietää, ois tosi kiva saada kuvia useemmin ku ei toi sisko aina niin kovin innokas oo mukaan lähtemään ! :D Mäki tuun oikein mielelläni kuvaa teitä myös !! :)

   Poista
 7. Musta on ihan mahtavaa että sua kiinnostaa saada hevonen toimimaan kuolaimen lisäksi myös ilman rautaa! Itse siirryin kuolaimettomiin vaihtoehtoihin joskus viitisen vuotta sitten kun oman tammani suu ei kestänyt minkäänlaista värkkiä. Kaikki kokeiltiin, messinkiset, kumiset... Muutamia päällysteltiin itsekin, mutta ei... Aina olivat suupielet auki. Mitkään rasvat eivät tehonneet. Ainoa vaihtoehto oli siirtyä kuolaimettomuuteen ihan täysin. Onneksi esteradalla sallitaan hackamore, niin voimme edelleen rakastamassamme lajissa kilpailla. Kotona meillä on hackamoren lisäksi käytössä LG Bridle.

  Tsemppiä teille Nuutin kanssa jatkoon, olette upea ratsukko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia ! Mukavaa että te olette heppasi kanssa löytäneet teille sopivan varustuksen :) Tuota LG Bridleä olenkin itseasiassa muutamien hevosten selässä päässyt testaamaan, vaikuttaa kyllä varsin hyvältä !

   Poista
 8. tosi hieno toi vika kuva, meno näyttää hyvältä tälläkin varustuksella! 💕

  VastaaPoista
 9. Mä hankin poopelle joku aika sitte hacksmoret, menee niillä tosi kivasti! Voin lainata niitä vaikka joskus jos haluut kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, kiva kuulla ! Ja kiitos hei, pitää laittaa sulle viestii jos päädytään niitä testaamaan !! :)

   Poista
 10. Meidän hevosella on lg-bridlet ;) Heppa on herkkä suustaan ja siksi käytetään kuolaimettomia, hyvät on!;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on ilmeisen hyvät kyllä ! Kiva että toimivat teillä(kin) ! :)

   Poista
 11. ↑ Siis LG Bridle :D

  VastaaPoista
 12. Flower hackamore on myös hyvä vaihtoehto. Sekä sidepull suitset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, kiitokset vinkeistä ! Tästä flower hackamoresta en ole kuullutkaan, vaikuttaa hyvältä :) Samaten nuo sidepullit, niitä en tajunnut edes ajatella ! Taitavat toimia samalla tavalla kuin riimu, kun ei tuota vipuvaikutusta ole...?

   Poista
 13. Hienolta näyttää! Saankos muuten käyttää banneriasi yhdessä blogini postauksessa, kun teen postauksen suosikkiblogeistani? :)

  VastaaPoista
 14. Hommasin taannoin pitkävartisen hackamoren ja kokeilin sitä mun sotanorsulla. Hyvin pelitti niin kauan kunnes se ydinfyysikko keksi ottaa varsia kahtaalla pitävän tangon suuhunsa ja sitten lähti viemään... Vähän pukkikeulimista yms ihanaa :--)))) Se jäi siihen sitten... Toisen ruunan kanssa ne toimii taas ihan hyvin. Vanhalla tammalla höntsään menemään ihan riimu+naru -yhdistelmällä ja mietin minäkin että ostasin sille kuolaimettomat! Meinaan nimittäin rouva ratsu tekee koulukiemuroita helpomman makuisesti riimut nokassa kuin kuolaimet päässä! Jännää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha eikää, apua ! Melkoinen neropatti :D Mekin ollaan ihan riimulla + narulla (tai no maastossa on yleensä varmuuden varalta ollut ohjat kiinni, mutta harvemmin niitä on kuitenkaan tarvinnut tuntumalle ottaa), mutta nyt tekisi mieli ruveta puuhastelemaan kuolaimetta vähän enemmänkin ! Koska tää on nimenomaan niin jännää puuhaa :D

   Poista
 15. Meillä käytössä lyhytvartinen hakkamore. Tarkka, hevonen kevyt edestä + riittävä jarru ex-ravurille, joka saattaa maastossa innostua. Lisäksi ollaan kokeiltu LG:tä ja sidepullia. Näiden välillä en juurikaan huomannut eroa. Jarrutusvoima ei riittänyt ja eteenkin sidepull oli ihan liian hidas ja epätarkka. Käytimme myös monta vuotta BB-kuolaimetonta (leuan alta ristiin rastiin). Erinomainen jarru, mutta heppa ei kestänyt enää niskaan tulevaa painetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, aivan. Tuo sidepull onkin ilmeisesti suunniteltu westerniin ja käytettäväksi pitkällä ohjalla...? Näin ollen ei ehkä sittenkään meille(kään) oikea vaihtoehto. Vaikka eihän sitä tiedä ennen kuin kokeilee... :) Kiitos sinulle kommentista, kaikki näkemykset ja kokemukset näistä ovat ehdottomasti hyödyllisiä !

   Poista
 16. Meillä nyt käytössä (itsetehdyt) kukkikset. Niissä kun saa muutettua vipuvoiman määrää. Meillä ei vipua edes tule, eli ovat kuin sidepullit mutta huomattavasti tarkemmat ja pysyvät paremmin paikoillaan. Kokeiltiin myös BB-suitsia ja toimivatkin muuten ihan jees, mutta jos esim maastossa ponia alkoi jännittää -> se yritti vaihtaa suuntaa pyörähtämällä takajalkojen päällä ympäri, ei noilla suitsilla saanut laitettua yhtään vastaan, mutta kukkiksilla onnistuu hyvin! Toisella ponilla käytössä s-hackamore joka taas on voimakkaampi, kun tämä kyseinen elukka tykkäsi vain nojailla kukkiksiin ja sitten lähteä kuskaamaan, mutta s:llä toimii oikein hyvin ja kevyellä paineella. Kuolaimettomissa on ihan sama, kuin kuolaimissakin, eli jokaiselle hevoselle täytyy vain testata ja testata, että millä toimii parhaiten! :D Onnea sulle etsintöihin ja on niin hienoa että haluat ihan oikeasti siirtyä edes osittain kuolaimettomiin. Toisaalta hienoa on myös se, että sama ihminen sulattaa sekä kanget että kuolaimettomat!! Itse käännyn kuolaimettomien puolelle, mutten vaan voi olla ihailematta sua!❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihanasta kommentista ! ♥ Ja samaten kiitos vinkeistä sekä käyttökokemuksien jakamisesta ! Noi flower hackamoret ois varmaan se mihin näin testaamatta kallistuisin, mutta pitänee tosiaan kokeilla ensin erilaisia ja tehdä lopullinen päätös vasta sitten :) Tää on kyllä jännää !

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !