tiistai 20. tammikuuta 2015

Pieni tiikeripoika pellolla

Suomen kesä on leuto ja vähäluminen, mutta milloinkohan meinaa saapua se paljon puhuttu talvi? Kuluneet kuukaudet ovat välillä vilautelleet toivoa paremmasta, mutta ihanien pakkaspäivien jälkeen elohopea on kerta toisensa jälkeen pompannut takaisin plussan puolelle. Sitten menee vuorokausi tai pari, kunnes jäätää taas. Onhan siinä jännitystä kerrakseen kun ei koskaan ennen ulos vilkaisua tiedä kannattaisiko sisätiloista lähteä apunaan kanootti vaiko luistimet. Suksille ei toistaiseksi pahemmin ole tarvetta sattunut.


Viime viikon maanantaina harmittelin suunnattomasti kun en ehtinyt tallille valoisan aikaan. Aurinko paistoi ja hiljalleen maahan satava kevyt pakkaslumi sai loskasohjossa pyörineen maiseman hetkessä satumaisen kauniiksi. Tiistaina saman jatkuessa sovimme siskon kanssa, että hän lähtisi seuraavana päivänä mukaani tallille - missäpä muussa kuin kuvaajan roolissa. No, yritys hyvä kymmenen, mutta arvaatte varmaan sanomattakin mikä oli vallitseva säätila keskiviikkona...

Harmaa taivas, lämpöasteita peräti kolme ja kaiken päälle vielä vesisadetta.
Arvon herra sääukko, syö pääsi.

Teki mieli riehua, mutta sivistyneenä ihmisenä tyydyin nielemään kiukkuni ja toteamaan, että hei, mehän voidaan käydä pellolla tsekkaamassa missä kunnossa sen pohja on ja tulla takaisin mikäli näyttää huonolta. Riemukseni lumipeite oli sen verran paksu, että se ei liukunut pois jalan alta, mutta kuitenkin niin märkä, ettei Nuutin vasta laitettuihin kavioihin muodostunut liiemmin tilsojakaan. Tämä hyvä, ei siis muuta kuin menoksi... !

"Äiskä kato tuol on toi yks kääpiö kenen kaa oon aina laitsal ! Se on iha kunnon talipää."
"Oispa kesä ni pääsis laitsalle..."
"Ai mitä? Mennäänks me pellolle ?!"
Jonna goes artsy.
"Uuu tääl me ny ollaa ! Sairaasti lääniä mis riepotella äiskää !"
"Vitsi mä oon iha intsinä !"

Muutamat suorat ehdittiin siinä ravailla ja kerran jopa laukata, kunnes Nuutilla flippasi. Viaton intoilu muuttui ihan päättömäksi riehumiseksi, hokit narskuivat ja lumi lenteli hurrikaanin lailla etenevän hevosen jaloista varmaan Kiinaan saakka.

Laukka oli aika kivasti ylämäkeen.
Nuutti on ruvennut harrastamaan kolmiloikkaa. Tässä viimeisen alastuloa.
 
Tämän jälkeen yritettiin vielä sivistyneesti yksi suora, kunnes homma lähti ihan hanskasta.
Löysästä ohjasta voinette päätellä miten kippuraan keräsi itseään...

Muista riehumisia ei ole minkäänlaista kuvamateriaalia, sillä Jonna unohtui katsomaan kestääkö sisko kyydissä. Voi Nuutti...... Tämän(kin) peltokokemuksen jälkeen voin todellakin sanoa ymmärtäväni miksi hevosta ei koskaan lyhyen ratsastuskoulu-uransa aikana maastolenkeille kelpuutettu. Sillä on niin monet liikkeet millä horjuttaa ratsastajan tasapainoa. Ensin se rupeaa "keulimaan" (ei siis varsinaisesti jää aloilleen hyppimään, vaan rykii keula ylhäällä eteenpäin) koska haluaisi mennä, mutta tyhmä kuski pidättää, ja sen jälkeen se hyppää capriolemaisesti täyteen pukkilaukkaan. Tässä vaiheessa kuskin tulee suorittaa pikaisa neliraajatarrautuminen tai peli on menetetty ja hetkisen kuluttua saakin sitten maan tasalta katsella hevosen loittonevaa takamusta.

Odotettavissahan tämä yli-innostuneisuus toki oli - sen vuoksi nivelten sijasta kankisuitsitukseen päädyinkin. Nuutti on nyt sen verran vetreässä kunnossa, että liikkuminen maistuu toisinaan maneesissakin vähän turhan hyvin eikä pukittaminen tee tiukkaa. Lisäksi maastojen pohjat ovat tämän plussan ja miinuksen väliä sahanneen lämpötilan vuoksi olleet niin huonossa kunnossa, että ulkoilupäivien lenkit on monen viikon ajan taitettu lähinnä metsätiellä kävellen. 1+1 ei siis tässäkään suhteessa ole kovin haasteellinen laskutoimitus...

"Tää ei oo mitää matikkaa urpo !"

Lisäboostia toivat tällä kertaa myös mm. melkoista tahtia yltynyt tuuli sekä pellon reunaan mörisemään saapunut pikkutraktori. Yritykseni rauhoitella Nuuttia epäonnistuivat kerta toisensa jälkeen ja tikittävän aikapommin piteleminen alkoi vähitellen tuntua lähes mahdottomalta tehtävältä. Totesin, että parempi kääntyä kohti tallia ennen kuin joudun rämpimään sinne omin jaloin.

Koska kierrokset kävivät melko korkealla aina kotiin saakka, kävimme hepan kanssa vielä maneesissa vähän rauhoittumassa. Päätin käyttää Nuutin tomeruutta hyödykseni ja koota sitä erilaisiin väistöihin sekä ravissa, että laukassa. Tuntui aika kivalta selkään, ihan mahtava heppa !

Itsekin voisin tietenkin istua suorassa.
Kiva king kong naama mulla.

Pellolle pitää suunnata uudemman kerran mahdollisimman pian, ehkä jo huomenna mikäli pohja niin sallii. Eiköhän meno tästä taas hiljalleen rauhoitu kun päästään riehumaan säännöllisemmin ja jos vaikka tosiaan saapuisivat joskus ne kunnon hangetkin. Varmasti me jo maaliskuussa ilman suurempia kohtauksia selvitään ! Ehkä. Tai jos ei, niin sitten ei. Hauskaahan tämä virtaisuus vain on ! Nuutti on niin hassu. Olkoonkin toisinaan ehkä vähän kuriton, ainakin tiedän sen olevan kunnossa. Ja se on tärkeintä. Koska kuten eräskin tallikaverimme joskus sanoi: eihän Nuutti ole Nuutti jos se ei vähän riehu ! ;)

Pieni, hölmö korvaeläin

Oletteko te jo päässeet hankeen rallittelemaan?

60 kommenttia:

 1. Kankikuolain on osaavamman ratsukon kokoamista helpottava työkalu eikä mikään hankkilaukkojen hätäjarru. Mietitkö yhtään mitä tapahtuu jos tipahdat ja hevonen pääsee irti ja astuu kankiohjan päälle. Leuka on samantien murskana/murtunut. Hankilaukoille vasta sitten kun hevonen on hallinnassa myös pehmeällä nivelsuitsituksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa siinä, että kankikuolain ei todellakaan (etenkään kokemattomissa käsissä) ole mikään ideaali "hätäjarrukuolain". Meillä sen kanssa etuna kuitenkin on se, että Nuutti ei missään tilanteessa edes yritä painaa kädelle (vaikka tuntuma aivan kevyt onkin), vaan sen saa hyvin pienin avuin pidettyä ylhäällä. Oman tasapainon säilyttäminen on helpompaa kun hevonen ei vedä itseään sukkulamadoksi.

   Ikävältä se ohjan päälle astuminen tuntuu minkä tahansa kuolaimen kanssa, ja tähän tilanteeseen ajautumista tietenkin pyritään välttelemään. Nivelen tukena oleva kanki antaa tällä hetkellä paremman mahdollisuuden reagoida ennen kuin näin käy. Tottakai tavoittelen aina sitä, että saan säilytettyä hallinnan mahdollisimman vähäisellä apuvälineistöllä, mutta toistaiseksi katson vahvemman jarrun (joka siis ei tietenkään missään nimessä ole päällä jatkuvasti, ja sen nivelkuolaimen avullahan se vaikuttaminen tosiaan enimmäkseen tapahtuu) pienemmäksi pahaksi kuin päättömästi ilman ratsastajaa pellolta tallille laukkaavan hevosen / pelkän maneesilinjan, jonka jälkeen maastoilu on taas kahta villimpää.

   Tämä on vähän hankalaa aikaa, kun pohjat eivät vielä salli kovin kummoista revittelyä (pelto käyttökelpoista suhteellisen pienellä alueella) eikä täysin onneton lumikerros auta hevosen hidastamisessa lainkaan. Samalla pitäisi kuitenkin saada pidettyä yllä hevosen treeni-intoa, mikä ei ainakaan Nuutin kohdalla onnistu pelkällä maneesin kiertämisellä. Yläkentällä ollaan muutaman kerran käyty myös, mutta eipä sielläkään oikeastaan uskalla ravata / laukata kuin yhdellä sivulla.

   Tulisivat ne kunnon hanget jo, niin pääsisimme taas maastoilemaan säännöllisemmin kaikissa askellajeissa. Siihen saakka pitää kuitenkin kituutella ja pellolla tullaan kankien / kumipelhamien kanssa käymään ainakin käyntityöskentelyn merkeissä. Nuutille toimii muutenkin hyvin se, että ennen varsinaista irrottelua käydään pellolla tekemässä hommia samalla tapaa kuin kentälläkin. Näin ollen paikasta tulee "ei niin erikoinen" ja mopo pysyy jo sen ansiosta paremmin lapasessa. Ei meillä keskiviikkonakaan ollut tarkoitus kummemmin rallitella, vaan käydä vähän hölkkäämässä ja koulukiemuroita vääntämässä. Ne vain jäivät siinä vaiheessa kun katsoin paremmaksi siirtyä maneesin puolelle jatkamaan... :)

   Poista
  2. Herranen aika mikä romaani tulikin, sori... ! :D

   Poista
 2. Kiva postaus!
  Muuttakaa pohjoisemmaksi, jo eteläisessä Keski-Suomessa riittää lunta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, pitää varmaan alkaa vakavasti harkitsemaan... ! Oon ihan pikkusen vaan kade :D

   Poista
 3. Upeita ja hauskoja kuvia! :D

  VastaaPoista
 4. Nuutti on kyllä upeannäköinen kaikissa kuvissa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, se on kyllä tosi mahtava niin halutessaan ! :)

   Poista
 5. JKL on kyllä tosi tosi paljon lunta ollu jo pitkään, hankeen on päästy :) tosin lunta on niin paljon ettei villikään puokkari jaksa kovin kauaa laukkailla :D musta on jotenkin tosi ihana miten sä kirjotat nuutista, huomaa kyllä et välität siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsi, kohta pakkaan Nuutin traikkuun ja ajelen sinne riekkumaan ! Tommonen hanki kelpais meillekki... :D

   Poista
  2. Ja hei kiitos, ihana kuulla ♥

   Poista
 6. Ei olla :-( Ainakun suunnittelee sinne menoa onki keli taas kummallisesti muuttunut plussakeliksi ja sitten lumi tilsaa aivan liikaa tai pelto lainehtii jo vedestä tai muuta vastaavaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääh, tää on kyllä niin ärsyttävää !! Muutetaan kaikki porukalla jonnekki... Korvatunturille :D

   Poista
 7. Ihana Nuutti taas kerran ja noi sun kuvatekstit on kyllä niiin kivoja! :) Täällä taas on ollut pari päivää pakkasta jotain lähemmäs -20 astetta, ja mun puolesta ainakin vois vähän lauhtua jo ilmat, hyrrr.. D:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha voi kiitos ! :) Huiii, -20 on kyllä jo aika jäätävä keli ! Etenki jos tuulee... Joku -5-10 (ilman tuulta) ois mun mielestä aika jees. Sä taidat asua aika pohjoisessa kun tommosissa pakkaslukemissa liikutte? :)

   Poista
 8. Ihana Nuutti ♡♤ sano terveisiä ja anna nami mun puolesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih Nuutti kiittää ♥ Vien terveiset perille ;)

   Poista
 9. Kiva postaus taas kerran!
  Me ei olla päästy pellolle, mut ollaan oltu maastoilemassa :) Sunnuntaina kun käytiin parin tunnin maastolenkillä, ja takanamme tulevat puokit olivat "vähän" virtaisia, mutta onneksi ratsunani ollut suokki ei innostunut riehumaan.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! :)

   Voi ku meki päästäis ees metsässä muutaki ku kävelemään / köpöttämään mummoravia... Ilmottele jos haluut vaihtaa osia mun kanssa, mä ottaisin oikein mielelläni mukavat maastoilukelit ja ennen kaikkea ton rauhallisen suokin ! :D

   Poista
  2. Eipä se aina rauhallinen ole, jollain estetunnilla se oli ihan pöhkö, ja onnistui lennättämään mut kentän pohjalle jättipukin avull, jonka se veti ihan paikaltaan :D

   Poista
  3. Hahaa voi ei ! No mutta, hauskaa kun on virtaa ;)

   Poista
 10. Itse ratsastan joka kerta liikutushevoseni kanssa pellolla tai tiellä, ja täällä on ollut senverran lunta ja pakkasta ettei rasastus oo onnistunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, osan siitä lumesta ja pakkasesta vois lähettää pikapostilla tänne ! :D

   Poista
 11. Huh, mikä jännitysnäytelmä! Henkeä piti pidätellä kolmiloikan kohdalla. Harmi, että kuvasarja päättyi liian aikaisin! :-D Seuraavan kerran kamerasta vain sarjakuvaus automaatiolle, niin että se neliraajatarrauskin saadaan ikuistettua. No ei sentään, toivottavasti Nuutti riehuu sen verran hillitysti, ettei tarvitse mennä äärimmäisyyksiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, etenki viimeisten peltoravikuvien jälkeen tulleen kohtauksen olisin halunnut nähdä kuviin tallennettuna ! Tuntu selkään sen verran mielenkiintoselta......... :D Mä jo siskoa valmensinki että "ihan sama vaikka mä lentäisin kuuhun ja huutaisin luut murskana apua niin kuvaat nappi pohjassa viimeseen saakka !" :D

   Poista
 12. Ihana tuo sun ja Nuutin vika kuva! :D♥

  VastaaPoista
 13. Piti mennä vuokratamman kanssa pellolle mutku... Käyn vain kerran viikossa ja pohja on aina siinä kunnossa, että ei siellä uskalla käyntiä kovempaa mennä, eikä mielellään sitä käyntiäkään. Ai että ärsyttää, hevosella olis virtaa ja intoa, kuskikin luottaa hevoseen niin paljon että uskaltaa antaa mennä, vaan sääukko pistää kapuloita rattaisiin. Todellakin voisi syödä päänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hitsi, on tää kyllä pirun tylsää !! Mäki haluisin päästelemään oikein kunnolla, mutta tällä hetkellä ei vaan onnistu millään......

   Poista
 14. täällä säät vaihtelee pakkasista plussan puolelle, lumet sulaa ja sataa... Kaiken lisäksi maa on ihan peilijäässä :(

  VastaaPoista
 15. Kivoja kuvia:)
  Voi miten söpö nuutti on tossa vimpassa kuvassa.<3 =D

  VastaaPoista
 16. Voi Nuudeli ❤ Pitäähän se kuski siellä selässä hereillä pitää ja milläs muullakaan se onnistuis parhaiten kuin rodeoheppaa leikkien ;D

  Mä oon parinkin suokkineidin kanssa päässyt hankiralleja kokemaan! Nuorempi näistä halusi myös mun kokeilevan kivan pehmeetä hankea... ja loppuKÄYNNEISSÄ pienen loikkakohtauksen seurauksena löysin itseni hangesta XD Heppa ei onneksi minnekään karannut, vaan katseli ihmeissään, mitä mä siellä maassa itekseen jupisen.... Selvisin säikähdyksellä ja vain pienellä käden revähdyksellä, joka oli onneksi unholassa jo muutaman lepopäivän jälkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä !! :D

   Voi eiii, hahaha, taidokasta ! Onneks ei kuitenkaa käyny pahemmin ! Mä oon kyllä niiiiin kade teille kaikille jotka ootte kunnon hankeen formuloimaan päässeet...... Kohta ihan tosissani pakkaan Nuutin autoon ja lähen metsästämään lumisia peltoja pohjosemmasta ku pakkasherraa ei nähtävästi tänne etelään oo palkattu ollenkaan :D

   Poista
 17. Onpa Nuutti hieno! Upeaa työtä olet sen kanssa tehnyt. :)

  VastaaPoista
 18. Nuutti on kyllä ihanan ilmeikäs nelijalkainen :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, se on kyllä aikamoinen kuminaama tosiaan... :D

   Poista
 19. ihana loimi mistä oot ostanut sen ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon tehny sen ite vanhasta päiväpeitosta :)

   Poista
 20. Te ootte ihana kaksikko! Näitä postauksia lukiessa tulee aina hyvälle mielelle! :)

  VastaaPoista
 21. Täällä oulun korkeuksilla löytyy puolmetriset kinokset lunta ja pakkasta vähintään -8 koko ajan. ;)

  VastaaPoista
 22. Voi vitsit miten hienoja te ootte! :3 Ihania kuvia, Nuutti näyttää ihanan pörheeltä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih voi kiitos ! Se oli tosiaan aika pörhylänä, vanha ukko.... :D

   Poista
 23. Mä en oo tippaakaan talvi-ihmisiä, mutta lumisella pellolla / metsässä laukkailu on kyllä silti varsin jees :) mulle kävis kyllä jonkin sortin vaihtarikin, että nää 20 asteen pakkaset tulis teidän luo ja nollakelit tänne, niin ei tarvis palella.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihanaa, sit kotona päälle lämmin suihku / sauna ja kuppi kuumaa kaakaota... ai että ! ;) Tehdään kelivaihtarit vaikka heti !!

   Poista
 24. Mä olin viime sunnuntaina vuokraponin kanssa pellolla rallittelemassa :'D hauskaa oli. Mut ponissa se huono puoli et ensin se oli ihan menossa yhden ravaamis kiekan aikana. Sit se pysähty silleen tää on tylsää, siinä sitte yritin saada liikkeelle ja sitku poni vihdoin lähti liikkeelle nii alotti pukkilaukalla teki niitä sellassia tasajalka pompouja 10peräkkäin ainaki ois halunnu saaha mut lumihankee xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha voiii ihanaa, toisella oli ainakin hauskaa ! :D

   Poista
 25. Vieläkö ratsastelet Usvalla? Entä opiskeletko vielä kraniointia vai joko olet valmistunut? Olisi kiva jos tekisit vaikka kysymys postauksen kun tuntuu että vähän jäänyt tyhjiä aukkoja jotka mietityttää :) ja puhuit myös jossain kohtaa jostain muutto puuhista? Jos nyt en aivan väärin muista. Eli muutitko sinä pois kotoa vai muutitteko kaikki tähän ei ole pakko vastata jos on liian hlö.kohtainen kysymys, mutta kiitos jos vastaat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo vois kattoo jotain kysymyspostausta johonki väliin... :)

   Usvalla oon ratsastellu sillon tällön, en mitenkään säännöllisesti. Viime kerrastakin on vierähtänyt jo kolmisen viikkoa, hui... ! Kranio-opiskelut on kesken vielä, en osaa yhtään sanoa millon oon niistä valmis... :D Riippuu mistä roikkuu. Ja joo, muutettiin äidin ja siskon kanssa uuteen kämppään :)

   Poista
 26. Juurikin näin kävi mullakin... Pistin torstaina tallille viestiä et antakaa mulle polle jolla voi käyä viikonloppuna pellolla rallittelemassa, kun on niin hyvät kelit. Sitten tuli lauantai, ja sataa kaatamalla vettä :o uhmasin sääukkoa ja tallille, pelto oli kuin luistinrata, joten kenttään tyydyttiin, sekin tosin paikoitellen liukas. Ja heti seuraavana päivänä kunnon lumisade ja pakkasta, kun mun piti lähtä takaisin kouluun :p niin mun tuuria, noh, josko pääsisin tänä viikonloppuna peltoilemaan... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiiiih miten ärsyttävää ! Aina ei tosiaankaa mee nallekarkit tasan...... :D Pidän peukkuja et ois parempi tuuri tänä viikonloppuna !!

   Poista
 27. Voi villiä Nuuttia! Hienoja kuvia ootte kuitenkin saanut :)
  viime talvi oli täällä pohjoisemmassakin ihan surkia lumien osalta, tiedän kuinka masentavaa! Nyt on lunta onneksi riittänyt, taitaa olla lähemmäs puoli metriä :) teijän pitää muuttaa tänne :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih kiitos ! :)

   Ai juu mä muistankin hämärästi kuinka täällä oli kamala kasa lunta ja Mikkelissä kun käytiin serkkuilemassa niin siellä ihan räkäkelit :D Toivottavasti sitä lunta liikenee pian tännekin ! Jos ei, niin pakkaan tosiaan kamat ja muutan suoraa päätä vaikka pohjoisnavalle saakka !!

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !