perjantai 17. elokuuta 2012

You're my little sunshine

Jee tänään me hypättiin ! :) Oli pakko sanoa heti alkuunsa kun oli taas niin kivaa ja mulla vaan on ihan älyttömän ihana ja rehellinen heppa.

Mutta siis... hyppelyitämme hieman viivytti kiva öh ei niin pieni ukkosmyräkkä, joka päätti lyllertää tallin yli juuuuuri silloin kun meillä oli kenttävaraus ! Tallille saapuessamme sää oli poutainen ja siis tosi hyvä, ei mikään kovin lämmin mutta ihan perfect juuri rankempia ratsasteluita ajatellen. Noo, kannoimme Sofian kanssa esteet kentälle kun paksunharmaa pilvimassa sitten seilasi paikalle pilaamaan tunnelman. How great, siis sadettahan me kaivattiinkin........ ! Tiina tuli meille heti naureskelemaan että kunhan ehditään selkään niin vettä tulee oikein kunnolla :D hehhe, tooooosi kiva ! Ihan en sentään ONNEKSI selkään asti ehtinyt, kun sade alkoi. Ei nimittäin ollutkaan ihan mikään pikku kuuro vaan tosiaan oikein kunnon kaatosade ukkosriehuli !

Aikansa se myrsky siinä sitten meuhkasi, ja häipyi sitten lähes yhtä äkisti kun oli paikalle saapunutkin. Hetken kuluttua oli taas ihanan aurinkoista ja lämmintä. Mutta yksi pikku ongelma... ratsastuskoulun tunnit olivat alkamassa. Pääsimme aloittamaan pomppuilut reippaasti suunniteltua myöhemmin ja aika kävi hiukan vähiin. Onneksi ratsastuskoulun opettaja ystävällisesti tarjoutui viemään tuntinsa maneesiin, jotta ehdimme hyppimään :) Super kiva juttu ja suuri kiitos siis !

Hihii ainiin, Essi koukkasi omalla tallimatkallaan meidän kauttamme ja päätti sitten jäädä katselemaan meidän hyppäilymme Nuudelin kanssa ! :) Se olikin tooosi hyvä juttu, sillä Essi on pro ja hän antoi todella hyviä neuvoja kaiken aikaa. Menimme tänään taas suhteutettua (suoralla), jonka oli alunperin tarkoitus olla 17,5m eli neljälle laukalle, mutta siitä tulikin hieman pitkä ja se taisi olla jotain 19m? Eli "ei mikään väli" :D Päätin kuitenkin tulla viidellä, eli välissä sai ottaa aika paljon kiinni varsinkin estekorkeuden kasvaessa. Suhteutetun lisäksi oli vielä yksi pysty lävistäjän suuntaisesti.

Alkulaukkailua :)

Nuutti oli tänään todella hyvä, se imi esteille ja hyppäsi hienosti, mutta minä sähläsin kyllä ajoittain oikein kiitettävästi. Essin avulla keskityin todella paljon omaan istuntaani, eli siihen että olen ylävartaloni kanssa vähän ylempänä. Tiedostan sen, että menen välillä liian alas ja yritän korjata asiaa. Tuo suhteutettu tänään oli kyllä hyvä havainnollistamaan sitä, kuinka pienestä kaikki toisinaan on kiinni. Kun olin itse maltillisempi ja pidin ylävartaloni hieman taaempana, pidättäminen suhteutetun ensimmäisen esteen jälkeen oli huomattavasti helpompaa ja ponnistuspaikka toiselle oli parempi, kun pääsin tekemään pidätteen nopeammin ja sitten vain päästämään hevosen seuraavalle esteelle. Ja puomit pysyivät paikoillaan ! Välillä olen siis itse liian hätäinen ja välit jäävät helposti lyhyiksi.

Toinen asia, mikä minun pitäisi saada pois päästäni, on liika miettiminen. Toisinaan käyn jarruttelemaan liikaa, kun en näe ponnistuspaikkaa ja sitten tulee niitä ihmeloikkia kun en ole mukana. Essi käski vain odottaa rauhassa ja vakuutti että Nuutille ei ole mikään ongelma hypätä niitä reilu metrisiä esteitä vähän huonommastakin paikasta. Kunhan vain itse olen valmiina lähtemään hyppyyn mikäli hevonen ponnistaa kauempaa ja taas vastaavasti antamaan tilaa, mikäli tullaan juureen. Tuli taas muutamasti tuossa suhteutetulla huomattua, että Nuutti kyllä nousee esteille todella hyvin vaikka vähän lähelle tulisikin.

Tuolle yksittäiselle pystylle oli muutamasti vähän ongelmaa kaarteen kanssa, sillä Nuutti pääsi siinä kaatumaan vasten apujani ja laukka levisi. Kun sitten ajattelin laukkaa enemmän ylämäkeen ja pidin käännöksessä tiukasti kiinni ulkoavuista, laukka rullasi ja esteelle oli tuhat kertaa helpompi tulla. Hyvä laukka, se on kaiken perusta. Ilman hyvää laukkaa ei voi olettaa saavansa hyviä hyppyjä. Nuutin kanssa pitää yrittää saada laukkaa vähemmän eteen ja enemmän ylös, eli sitä ainaista pomppua lisää............. ! Erityisesti isommilla esteillä tuota pitää tavoitella, sillä kuten Essi tänään muistutti "kun esteet kasvavat, välit lyhenevät" :) Jees !


"Mitä sä ny oikee jarrutat siellä ku tuolla on este ja minä meen sinne niin isolla laukalla ku minä haluan !"


Oikea takanen ;) brummm !


Joooooo tiedän etten osaa istua mutta ehkä joskus vielä opin.Mutta siis kaiken kaikkiaan meni ihan ok ja kivaa oli :) Nuutti oli huippu ja hyppäsi tavalliseen tapaansa kyselemättä kaiken mitä eteen laittoi. Pikku supermies ♥ Nyt pitää ruveta treenaamaan erilaisia suhteutettuja, jotta opin hahmottamaan hepan laukkaa vähän paremmin, ja tekemään sitten oikeita ratkaisuja oikeaan aikaan :) Ja siis tuollaista treeniähän voi tehdä ihan puomeillakin. Essi neuvoi laittamaan johonkin suoralle kaksi puomia ihan ilman mitään välin mittausta ja sitten ratsastamaan sitä eri askelmäärillä. Tuota pitää heti ensi viikolla harjoitella ! :)

Viikonlopun yli Nuutilla on varmaankin ohjelmassa ihan maastoilua, kun pääsen tallille vasta illalla ja olen luultavasti ihan rättiväsynyt... :P Ihan hyvä muutenkin pitää taas useampi palautumispäivä, kun oli tänään kuitenkin kohtuu rankkaa. Nuutti raasuli oli ihan hiestä märkä tunnin jälkeen ! Oli kyllä aika lämminkin kun aurinko pääsi sadepilvien takaa taas iloisesti paahtamaan. Tämän postauksen kuvat © Sofia, kiitos hirmuisesti ! Katsokaa vain ihanaa Nuudelia, älkää ratsastajaa. Essilläkin oli kamera mukanaan ja hänen ottamat kuvat saan sitten jossain vaiheessa :) hih me like !

6 kommenttia:

 1. hei ihan pakko kysyy että mitä ovat suhteutetut välit :D ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suhteutettu väli tarkottaa sitä, että kaks estettä on joko suoralla tai kaarevalla uralla tietyn välimatkan päässä toisistaan ja siihen pitää suhteuttaa hevosen laukka :) On olemassa ns. idioottivarmoja välejä, eli "normilaukalle" ihanteellisia (esim. just vaikka 17,5m on aika varma neljälle laukalle) ja sitten välejä, jotka välillä hevosesta riippuen vaatii joko laukan lyhentämistä tai pidentämistä hyvän ponnistuspaikan löytämiseks. 1-2 laukka-askeleen välillä olevat esteet on sarja-esteitä, mutta kolmesta laukasta eteenpäin sanotaan suhteutetuks väliks :) Ja yli kuuden laukan menevät on sit jo niin kaukana toisistaan, että ne ratsastetaan ihan normaaleina, yksittäisinä esteinä, sillä välissä ehtii tapahtua paljon :)

   Kiva kun kysyit ja toivottavasti ymmärsit idean tosta mun selityksestä ! :)

   Poista
 2. Muokkaatko kuvien kontrastia, kun ne näyttävät niin yliluonnollisen kirkkailta? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kamerasta tullessaan ne kuvat on aina raakaversioita, vaikka pyrinkin saamaan niistä sellaisia että tarttee mahdollisimman vähän jälkikäsitellä :) Kamerassahan pystyy myös säätämään värejä ja kontrastia mielensä mukaiseksi. Aurinkoisella säällä kuvista tulee herkästi liianki kirkkaita :P

   Poista
 3. millä kameralla kuvaat? (: tosi hienoja ja tarkkoja kuvia, ja kivoja postauksia sulla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Canon EOS 60d rungolla :) Osa täällä olevista kuvista on myös kaverin 600d:llä otettu. Kiitos !! :)

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !