keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Never give up, it's such a wonderful life

Mun heppa vaan on ihan superi ! ♥ Voi vitsi se on ihan pönttö urpoliini mutta silti ihan paras. Kevät on selkeesti tuloillaan, kun ukkelilla rupee taas hyrräämään......... ;)

Aurinko ja ilmassa ihanan keväinen tuoksu !

Sofia tuli tänään nappaamaan mut kyydissään tallille ja ensin kasattiin maneesiin muutama este, sillä Ermiponi pääsi hyppäämään. Päätin rakentaa parivaljakolle kaksi kavalettiestettä pituushalkaisijalle, 14m välillä toisistaan, sekä yhden yksittäisen esteen lävistäjän suuntaisesti. Ermi hyppäsi oikein kivasti, ottaen huomioon että takana olevat hyppykerrat (ainakin Suomessa) on laskettavissa yhden käden sormilla. Kuvia nähtävissä Sofian blogissa :)

Esteet pois kannettuani kipittelin laittamaan Nuudelia kuntoon ja ajattelin vaihtaa koulusuitsiin ohuen nivelkuolaimen tilalle hieman paksumman kolmipalan (littanalla keskiosalla). Mä en varsinaisesti tiedä kumpi noista on periaatteessa "ystävällisempi" tai parempi (vaikka tiedän että yleisesti kolmipalaa pidetään hevoselle mukavampana vaihtoehtona), sillä kumpikin on aika peruskuolaimia ja kovalla kädellä mistä tahansa kuolaimesta saa ikävän, mutta... meidän nivel on kuitenkin aika ohut (bridong) niin ainakin toi kolmipala on tosiaan hieman paksumpi. Kolmipalalla paine tulee ilmeisesti niveltä enemmän kielelle, mutta nivel saattaa etenkin matalan kitalaen omaavalla hevosella napata inhottavasti sinne. Se mikä toiselle on parempi, ei ole sitä ehkä toiselle, eli testaamalla vain !

Mitä kuolaimia te käytätte hevosillanne, ja millä perustein olette ne valinneet?


Nuudeli oli tänään taas ihan hirmusti parempi mitä se on ollut edellisinä päivinä, arvatkaa olenko yhtä hymyä ! Ei kankeutta, tai mitään muutakaan. Vain ihana keväisen pirtsakka Nuutti, ja onneton ratsastaja joka ei vaan voi osata istua.

Tehtiin ihan perusjuttuja, alkuun paljon käyntityöskentelyä, taivuttelua ja suoristelua. Sitten alkuverkat ja siirtymisiä, lepotaukoja ja muutamat raviväistöt. Ne eivät edes olleet ihan hirveitä ! Ei nyt mitään huippuluokkaa, mutta suht koht pysyi paketti kasassa, ainakin vasemmalle = helpompaan suuntaan.

Nuutti oli tänään kaiken kaikkiaan mukavan energinen, joskin sillä oli myös ajoittain hieman keskittymisvaikeuksia. Vähän meinasi tulla pojalla hätä käteen kun maneesikaveri lähti pois kesken kaiken ja joutui jäämään yksin kahden hullun ihmisapinan kanssa. Piti jopa hieman huudella että ohoi täällä ollaan tulkaa pelastamaan. Ihme melutoosa, ihan kuin pieni lapsi joka ei koskaan ole ennen joutunut jäämään yksinään maneesiin ! Mutta ne pätkät jolloin se oli täysin kuulolla... ai ettien että ! ♥


Kuvitelkaa tähän ratsastaja jonka kaikki mahdolliset raajat sun muut sojottavat eri ilmansuuntiin. Jep, niin kamalalta se näytti !

Mä en todellakaan tiedä mitä säädän...
Nuude pölkkypää lähettää terkkui ja kuolapusui kaikille ♥


Nuutti tykkää ku kiskon sitä sen löllerönenästä :)

Sofialle suurkiitos ihanista kuvista ! ... sekä neuvoista; "käännä !!", "istu !!"... ;) hihi. Muutamista oli ihan pakko sensuroida ratsastajaa pois koska a) naama b) istunta.............. ihan teidän lukijoiden parastanne vain ajatellen ! Kun heppa on kuvauksellinen, kuski ei ole. Mutta NYT alan oikeasti panostaa istuntaan, mulla on kunnon treenisuunnitelmatkin ! Yritän myös saada useammin paikalle jonkun huutelemaan mun virheistä, koska mulla on oikeesti joskus ollut hyvä istunta. Se on vaan tässä vuosien mittaan päässyt vähän leviämään............ kyl se tästä vielä kuulkaa lähtee !

Toivottavasti teillä kaikilla on ollut mukava päivä :) Huomenissa suuntaan taas Roosan ja Nellin kanssa heidän tallilleen, ja varmaan sitten illalla Nuuskun luo. Heipsulivei !

25 kommenttia:

 1. Meillä on perusnivel ja oliivinivel käytössä, kolmipala ei oikein tunnu taas omalle hevoselleni sopivan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, tota oliiviniveltäki oon miettiny ! Ois vaan helpompaa jos hevoset osais sanoo minkä kuolaimen ne haluis suuhun nii ei tarttis pähkäillä päätään puhki :D

   Poista
 2. Minä käytän Voitolla oliivirenkaista kuminiveltä tai mikä lie onkaan:D ennen menin ihan norminivelellä, mutta kun jäin enne hypyissä niin usein jälkeen vaihdettiin pehmeempi kuolain. Ja jotenkin se kumi jäi vain suuhun, vaikka enään ei sitä tarvetta olekkaan mihin alunperin se otettiin.

  Kivoja kuvia taas!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, hyvä sitte jos kumikuolain on ollu toimiva ! :)

   Kiitos !! :)

   Poista
 3. alin kuva XD no mut kiva postaus ja ihanaa ettå alatte päästä taas normaalisti :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaha :D kiitos, oon kyl tosi ilonen joo ! Vaik eihän sil tosiaan periaattees oo ollu mitään rajotetta liikutuksessa, oon vaa itte ollu niin kauheen varovainen... mut mieluummin niin päin... :)

   Poista
 4. Vitsi miten nuutti näyttää niin hyvältänoissa kuvissa ja ei sunkaan ratsastus pahan näköistä ole! Ja pah istunnasta, hyvinhän sä siellä istut:)

  Mäkin niin nautin tästä säästä kun pari päivää putkeen on ollu toosi aurinkoista ja ihana mennä tallille! Toivottavasti kesä tulee äkkiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, mutta oli siellä kyllä paljon kuvia missä olin ihan heikunkeikun :D

   Joo älä muuta sano, ihan erilainen fiilis lähtee ulos ku ei oo niin harmaata ! :)

   Poista
 5. Mun ponilla käytetään yleensä kolmipalaa, jonka keskiosa on kuparia. Tällä kuolaimella se kuuntelee paremmin apuja eikä ole ihan "kuollut" suustaan :) joskus käytössä on ihan tavan nivel tai perus kolmipala, mut tota kuparista käytetään eniten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, hyvä jos ootte löytäny teille sopivan kuolaimen ! :) Tuntuu että se on välillä oikee ikuisuusprojekti, kun aina miettii että voiskohan olla vielä joku parempi? vaikka Nuuttikin ihan tyytyväisenä näillä tuntuu puksuttelevan :)

   Poista
 6. Hyppääks sää nuutilla ollenkaan?:)Ratsastat ihan sairaan hyvin!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu hyppään silloin tällöin, aika harvoin tätä nykyä, mutta toivottavasti päästäisiin taas pikku hiljaa palailemaan estetunneilekin :)

   Voi kiitos ! :)

   Poista
 7. Mie käytän ruunalla Sprengerin wh-ultraa,se vaan toimii sillä parhaiten :) Tammalla käytän kuparirollerii,se on sille ihan hyvä ajaessa ja silloo,ku sil on hyvä päivä,mut huonoin päivin tuntuu,ettei mikää kuolain oo sopiva,se tuntuu sellasin päivin purevan kiinni niihi rollereihinki..

  onko sulla muuten 1 vai 2 satulaa Nuutilla? Ja minkä merkkisii ne/se on? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uu kävin lukemassa tosta, kuulostaa hyvältä ! Voih, ootko mitään muita kuolaimia kokeillu tohon ongelmaan? Meillä kans oli joskus alkuaikoina esteillä kuparirolleri, muttei ollu kyllä yhtään jarrua ku Nuutti esteelle lähti :D Nyt kun hallittavuus on parantunu ni hyppääminen onnistuu ihan nivelellä, mutta siinä välissä kyllä koetettiin monet kuolaimet läpi. Yks niistä on just toi kumipelhami, jossa on vääntöä, mutta kuitenkin sanoisinko että "vahvaks kuolaimeks aika pehmee", riippuu tietenki sit paljon myös ratsastajasta... :)

   2 satulaa, joku Kiefferin koulupenkki ja Prestigen estesatula :)

   Poista
  2. Oon kokeillu gägejä,niil se toimi ekal kerral, ku ratsastin, mut toisen kerran ku olivat suussa, nii hevonen ei ollu hyvän tuntunen. Rollerit on nyt osottautunu kyl parhaimmiks tammalleni :)

   Poista
 8. Pialla on koulupuolella bridong kolmipala ja esteillä kuparirolleri D-renkaalla, toimii meillä. Nämä kuolainasiat on hankalia, kuten mietit, miks hemmetissä hepat ei osaa kertoa meille mistä tykkää :) aina on mulle sanottu että paksumpi kuolain on "kiltimpi", mut ihan hetki sit luin artikkelin ja siinä sanottiin että mitä ohuempi niin sen mukavampi hevoselle kun hevosen suu ei ole rakennettu niin että siellä olisi tilaa millekään ylimääräiselle...ota nyt sit selvää..!?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niimpä, hirveen vaikeeta :D ! Kuulostaa muuten ihan järkevältä toikin että ohuempi vois olla parempikin; riippuen tietty taas ratsastajasta ja sen kädestä. Nää kuolaijutut on kyl just yks semmonen aihe joka saa pään ihan pyörälle...... :D

   Poista
 9. Oi miten kivoja kuvia, Nuutti näyttää tosi hyvältä! Hyvä te :--)
  Olis muuten kiva jos tekisit joskus postauksen kisoista, joissa ootte ollut! Jos en oo ihan väärin käsittyny niin Nuutti on vissiin väliin menny tosi hyvin kouluradoilla..? :) Kisavideot olis super !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, kiva kuulla !! :'---)

   Apua en varmaan muista läheskään kaikkia kisoja ! Videoitakin on valitettavan vähän ;( Nuutti osaa kyllä mennä radalla tosi kivasti, jos sattuu hyvä päivä ! ;) Yritän ainakin tulevaisuudessa saada kisoista videomatskua kuvien lisäksi !

   Poista
 10. Kerro vähä tarkemmin millasii treenisuunnittelmia sulla on istuntasi suhteen? t. Treenivinkkejä megahuonoon istuntaan kaipaileva..:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rupeen treenaamaan ylävartalon lihaksia käsipainoilla, sekä tekemään selkälihasliikkeitä silleen maassa maaten + venyttelemään hartioita sekä niskaa :) Plussana toki koko muu treeni, eli mm. vatsalihasliikkeiden kanssa yritän taas ryhdistäytyä kun ne on jääny normaalia vähemmälle viime viikkoina... !

   Poista
 11. Miten heppa ratsastetaan peräänantoon niin et se liike oikeesti lähtee takapäästä? Tiiän että netin kautta on vähä vaikea neuvoa, mutta jos jaksat ees vähä kertoa niin olis kyllä tosi kiva! :) ootte nuudelin kanssa niin hyvä pari :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ! :) Netin kautta tosiaan hankala neuvoa, mutta siis tosiaan hevonen pitää ratsastaa takaa eteen niin, että tunnet koko hevosen olevan sun pohkeen edessä. Takajalkojen aktiivisuus ei tarkota kovaa vauhtia, mutta ainakin Nuutin saa parhaiten käyntiin niin että sitä oikeasti pistää eteen ! Siinä joutuu välillä itekki kunnolla hommiin, kun tosiaan haluaa kaiken hevosen pois sieltä takaa laahustamasta. Eteen liikkuvaa hevosta sitten ratsastetaan kohti ohjaa, eli pidetään vakaa tuki ulko-ohjalla, ja sisäohja kuin kuminauha. Sitten kun hevonen oikeasti tekee töitä ja toimii kunnolla, se rentoutuu niskastaan oikein ja liikkuu rehellisessä peräänannossa selän läpi. Silloin pitäisi olla se tunne että istuu hevosen takajalkojen päällä, liikkuminen on helppoa ja tuki suuhun kevyt :)

   Ei siihen oikein oo muuta keinoa kuin ratsastaa vain takapäätä alle ja pitää vakaa käsi, peräänanto tulee kun se on tullakseen, sitten kun palaset ovat kohdillaan ! :)

   Poista
 12. Minä käytän hevosellani sileällä kolmipala-oliivia koska sille ei tosiaankaan mahdu se normi nivel suuhun :) Esteillä meillä on kimblewick
  :) Valinnat ollaan saatu ihan kokeilemalla mutta nämä on ne ''meidän'' kuolaimet. Pyörivillä renkailla kolmipala ei ollut hyvä koska iho jäi suupielestä renkaiden väliin ja hevonen pisti kovasti vastaan :( Mutta me käytetään myös kankia ja hackamorea. Kaikkillä näillä on toiminut loistavasti! :) (ja sitten on tämä kuolaimeton ja riimu! <3 )
  Sinä ja nuutti olette hieno pari!

  VastaaPoista
 13. miten maneesissa voi saada noin hyviä kuvia :D

  VastaaPoista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !