perjantai 10. lokakuuta 2014

Homma hanskassa, hanskat hukassa

Eilen eivät ratsastukset ihan menneet putkeen. Meillä piti olla koulutunti, mutta valmentajamme ei ehtinyt paikalle ennen kuin ratsastuskoulun tunnit jo hengittivät niskaan, joten siirsimme oppituokion huomiseen ja painelimme Hannan kanssa itsenäisesti ihania hirviömäisiä hevosiamme tuuppailemaan. Tai miksikä sitä nyt kutsua. Kun kumpikin kaviokas juoksentelee täyttä päätä ympäri maneesia jokaista seinää, nurkkaa ja nukkapalleroa kyttäillen. Hanna kuvaili meidän harjoituksemme osuvasti sanoin: temponvaihteluita, vaihtoehtoina moodit "liian kovaa" ja "täysin hallitsemattomasti".

Ihan kamala kuva, mutta kertoo eilisestä aika paljon... Tässä pyysin sulkua käynnissä uraa seuraten, mutta Nuutilla oli muuta mielessään. Pikkuravia sekä takasilla kummallisia tasajalkaloikkia. Suukin on levoton kun tasaista tuntumaa ei ole...

En muista milloin Nuutti olisi viimeksi noin ylikierroksilla käynyt. Se korskui, loikki ja juoksi altani minkä ehti. Ainoa lohduttava tekijä oli se, että Hanna tosiaan tunsi oman ratsunsa selässä ihan samanlaista epätoivoa ja pystyimme yhdessä naureskelemaan onnettomalle suoriutumisellemme. Edes käynnissä en saanut Nuuttiin minkäänlaista otetta ja tahti meni jännittyneisyyden vuoksi niin passiksi, että ihan olisin voinut luulla aidolla kamelilla ratsastavani. Tältä se meidän meno tiivistettynä varmaan näyttikin:


(ainoana erona se, että meillä tuo muovinen laatikko oli ainoastaan Nuutin mielikuvituksen tuotetta...)

En tiedä miksi homma ei eilen luistanut lainkaan, mutta veikkaisin edellispäivän talutusvapaalla olleen osuutta asiaan. Virtaa tuntui yksinkertaisesti olevan liikaa, minkä vuoksi keskittymiskyky lähenteli nollaa. Koko ratsastuksen ajan keskityin ainoastaan vakaan istunnan saavuttamiseen ja hevosen rauhoittamiseen. Itse liikkeen laadussa ei varsinaisesti suurempaa vikaa ollut, mutta liian kovan vauhdin myötä tahti meni pätkittäin epämääräiseksi ja olemuksesta puuttui rentous. Siitä ei ollut aluksi tietoakaan. Pidättäessä sorruin välillä luomaan liikaa painetta kädellä, mikä sai Nuutin protestoimaan tuntumaa pakenemalla. Se on suustaan todella herkkä, eikä normaaliolosuhteissakaan siedä minkäänlaista ohjassa roikkumista, niin voitte kuvitella minkälaiset herneet se eilen muutamaan otteeseen nenäänsä veti. Tavallaan pitää kyllä olla kiitollinen, sillä parempaa kriitikkoa en omalle kädelleni (sekä ratsastukselle ylipäänsä) voisi kuvitellakaan.

Nuutti ja Nuutin omatoimiset vaihdot kesken vastalaukan.
Jes, viimeinkin vähäsen rennompana. Suukin rauhoittui loppua kohden ihan hirmuisesti.

Siinä vaiheessa kun sain hevosen oikeassa laukassa yhden pitkän sivun ajaksi tasaiselle tuntumalle ja siirtymään raviin maltillisesti istuntaani kuunnellen, päätin lopettaa. Olimme molemmat jo melko väsähtäneitä joten jatkaminen olisi ollut suorastaan tulella leikkimistä. Huomenna painellaan näin kevyemmän välipäivän jälkeen valvovan silmän alle ja toivotaan menon olevan hieman rauhallisempaa... :) Oikein hyvää viikonloppua kaikille !

28 kommenttia:

  1. eii ihana toi kamelivideo! :DDD toivottavasti seuraavalla ratsastuskerralla sujuu taas paremmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, eikös ! :D Ja juu onneksi tänään päästiin taas paremmin yhteisymmärrykseen ;)

      Poista
  2. Sun postauksissa on aina "sitä jotain"! Oot huippu, ja kiva kun kerrot epäonnistumisistakin. Huonoja päiviä sattuu kaikille. Tsemppiä treeniin!

    VastaaPoista
  3. Ei hitto Susanna, mistä sä aina ongit näitä juttuja! Tämä Nuuttia esittänyt kameli sai mut räkättämään ihan hysteerisesti.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaha voi eii... :D Nuuttia katellessa keksii aina vaikka ja mitä, se on niin hönö !

      Poista
  4. Upeita nuo 3. ja 4. kuva! Höpsö Nuutti... :-)

    Mulle ja toiselle hoidokilleni sattui eiliselle aivan saman tapainen kiihkoilupäivä, emmekä koko tunnin aikana edenneet kuin ojasta allikkoon. Hevosen omistaja oli tänään mokomalta tamman retaleelta tippunutkin, joten huomenna saan kuulemma viedä sen "rääkkimaastoon" - kivaa! Viimeksi olen tahtomattani jalkautunut kesken estetunnin ehkä viisi vuotta sitten, katsotaan saadaanko huomenna lisäystä saldoon...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No höpsö tosiaan... ♥

      Hahah reilu meininki ! Meidänkin kyllä varmaan pitäis tehä joku tommonen maasto niin että pääsis Nuutti oikein kunnolla purkamaan energiaa ! Toivottavasti selviitte hengissä etkä ainakaan kovin rajusti päädy maan kamaraa morjenstamaan... XD

      Poista
    2. Aahhahaa, mullekin eilen kerrottiin ohjeeksi, että lauantaina kävelymaasto vaan kun vuokratamma rokotettiin, ainiin ja peeäs, sillä on sit ollu virtaa :D Kiittihei! Onneksi on jo tässä puolentoista vuoden yhteisen taipaleen myötä kehittynyt jonkunsortin yhteinen kieli ja tamma tietää, että kun mä lähden ilman satulaa reissuun, askellaji on käynti ja pööpöilyä ei saa harrastaa. Ihana ihkumuhku vuokramussukkani <3

      Itse postaukseen, sulla on kyllä niin ihana tyyli kirjoittaa, keep it up! Niitä sänkkärikuvia edelleen kaipailisin ;)

      - Sanni

      Poista
    3. Hahaha, kiva pieni peeäs :D Mutta hei aika hyvä ! Yleensä Nuutillaki toimii ku iskee päähän riimun ja selkään vaan satulahuovan, sillon harvemmin ainakaan pukittelee... !

      Voi kiitos ! Ja hei juuri ajattelin niitä seuraavaksi postata, täällä paraikaa muokkailen ;)

      Poista
    4. No on joo.. :D Onneksi luotto hevoseen pelaa kuin vuoreen, äärimmäisen fiksu tamma :)

      Jeee, ihanaa! Jään siis odottamaan :)

      - Sanni

      Poista
    5. Voih, ihana kuulla :)

      ... nyt on sänkkärikuvatkin esillä, heh !

      Poista
  5. onko nuutilla vaikeet askeleet istuntaan ? kun se on niin isokin : ) mä oon ratsatanu vaan poneilla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei varsinaisesti, laukka on tosi pehmeetä ja ravikin hankalaa oikeastaan vain silloin kun Nuudeli ei ole ihan läpi :) Poneilla on hyvä harjoitella !

      Poista
  6. Hej sorry, skrattar så jag gråter här! Jag satte din blogg i google translate och resultatet var ju bara för komiskt. :-D

    Men hej, du är toppen. Kämpa på!
    - Cina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahahaha, oh my det kan jag tänka mig... :D

      Tack igen Cina !

      Poista
  7. Oma ranskalaisherrani on myös ollut hieman pelle muutaman päivän kun on tuullut niin kovasti. Onneksi uudet grip-paikkaiset ratsastushousuni ovat tiukan paikan tullen toimineet paremmin kuin hyvin. ;)

    VastaaPoista
  8. haha, hyvä että muillakin on näitä "liian nopeita" päiviä.. ;) hienolta nuutti kyllä näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tota tuntuu olevan liikkeellä... ;) Kiitos !

      Poista
  9. Voi miten suloinen kameli! Myös tuo videolla näkynyt, hahah ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahahaha, kummatkin ovat kyllä tosiaan oikein sööttejä ;)

      Poista
  10. Eiks se oo vaan hyvä jos ylimäärästäki virtaa löytyy? Huomaa ainakin ettei vanhuus paina! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se tietenkin positiivista että virtaa riittää, mutta silloin kun se on ihan hallitsematonta niin käy helposti sekä kuskilla että hevosella keittämään... :D Mutta totta, haha ! ;)

      Poista
  11. Oon seuraillu sun blogia nyt jonkin aikaa ja just luin muutamat uusimmat postaukset mut nyt vihdoin päätin tulla kommentoimaan ;) pakko sanoo et sun blogii on ihan älyttömän kiva lukea ku postaukset ovat monipuolisia ja kieli värikästä ja paljon "vertauksia" ja kuvatekstejä yms hauskaa ja susta saa tän blogin kautta tosi mukavan vaikutelman kun vastaat kaikkiin kommentteihin ja vielä kaiken lisäks tosi mukavaan sävyyn ja lyhyisiinkin kommentteihin vastaat "pitkästi" ja kivasti etkä vaa esim juu tai joo tai kiitti! Mut muutama asia on viel jääny epäselväks ku en oo kauheen pitkään lukenu eli siis ku tähtäätte kilpailuihin ni ootko siis kouluttanu nuuttia varsasta asti vai onko sillä joku sairaus juttu ollu et ootte palaamas kilparadoille vai mitä? Ja sit viel toinen kysymys (ihan positiivisessa mielessä ja mielenkiinnosta kysyyn siis ;) ) et minkä takia niinku välil et ota ravii melkein ollenkaan ja sit (ainaki välil) laukkaat heti käyntien jälkeen ilman ravia välissä ni miks teet sillee ku en oo siis tällasest kuullu koskaa aiemmin saattaa hyvin olla et on hyvinki yleinen tapa mut mä en vaa oo ikinä törmänny siihen :D ni siks päätin kysyy et onks sul siihen joku syy vai? Ja sun blogissas on aina tosi ihania kuvia ja nuutti on kyllä jotenki niin hauska ja ihana tapaus :D mukavia syksyn jatkoja sinne teille ja toivottavasti saat tästä sönkötyksestä jotain selvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, kiva kun kommentoit !! :)

      Joo ollaan toivon mukaan tekemässä paluuta kilparadoille, vaikka ei siis koskaan kovin korkealle olla yhdessä päästykään... :) Nuutti on ollut mulla 7 vuotta, ja sen kanssa oli kyllä suuret suunnitelmat, mutta poloinen loukkasi jalkansa muutaman kuukauden meillä oltuaan. Sitä paranneltiin lähes kaksi vuotta ja lisäksi hevosella on ollut (luultavasti osittain tuosta vammasta aiheutuneita) muitakin ongelmia, mm. toisen etujalan tukisidevamma. Kunnolla ei siis olla oikein missään vaiheessa kisaamisen makuun päästy, mutta nyt ollaan vajaan vuoden verran työstetty Nuuttia kraniolla ja hevonen tuntuu olevan ihan elämänsä kunnossa ! Toivotaan siis, että onni vihdoin suosii ja päästään harjoitus- ja seurakisojen kautta ensikaudella ehkä alueskaboihinkin :)

      Laukassa verkkaan aina ennen ravia koska sen avulla Nuutti lämpenee huomattavasti paremmin, ja ravi on alusta saakka laadukkaampaa kuin "kylmiltään". Laukka on Nuutin vahvin askellaji, joten siinä on myös helpoin saada hommasta hyvä ote ennen varsinaista kokoamista ja vaikeampien tehtävien pariin siirtymistä :) Tätä käytäntöä näkee aika paljon mm. kansainvälisten huippuratsastajien kohdalla, sekä koulussa että esteissä, ja monet valmentajatkin tuntuvat suosivan. Muhun tarttunut monien muiden toimintamallien tapaan äidin kautta :)

      Kiitos vielä kivasta kommentista ja kehuista, oikein hyvää syksyn jatkoa myös sulle ! :)

      Poista
  12. Eikä toi kameli :D meiän juoksutukset näyttää joka kerta tolta! Ja useimmat ratsastuksetki :D ihan loistava postaus!

    VastaaPoista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !