perjantai 28. huhtikuuta 2017

Hippimammutista urheiluhevoseksi yhdessä hujauksessa

Tai no, kahdessa oikeastaan, jos nyt ihan tarkkoja ollaan. Aloitettiin nimittäin prokkis jo perjantaina kun klipattiin Nuutille "vauhtiraita" siltä varalta, etten sitä seuraavana aamuna ennen tuntia ehtisi ajelemaan, mutta jaksoin kuin jaksoinkin herätä ihmisten aikoihin ja lauantaina saivat sitten kyytiä loputkin karvat. Nuudeli on siis tätä nykyä päätä sekä jalkoja lukuun ottamatta ihan nakke ja arvatkaas mitä? Siitä tuli kertaheitolla ihan hevosen näköinen!

Meidän uusi hieno klipperi ja Nuudeli valmiina koitokseen!

Vaikka pidän kovasti Nuutin uudesta, uljaasta ja sporttisesta ulkomuodosta, päädyin klippaamiseen ihan puhtaasti käytännön syistä. Pitkällä (ainakin kalenterin mukaan.....) painelevasta keväästä sekä ikuisuuden jatkuneesta, hillittömästä turkin tippumisesta huolimatta hevonen oli edelleen niin hyvissä pukeissa, että se suhteellisen kevyessäkin liikutuksessa hikosi melko lailla. Kuivuminen kesti valehtelematta monta tuntia, iho ilmiselvästi kutisi eikä jatkuva peseminen viileillä keleillä tuntunut mukavalta vaihtoehdolta, siksi siis päätin helpottaa meidän molempien elämää ja avittaa Nuuttia luopumaan mammuttiturkistaan. Erilaisia klippausmalleja miettiessäni meinasin ensin päätyä loimi-, chaser- tai trace-klippaukseen, mutta totesin sitten, että äh... lämpimät säät ovat (toivottavasti) niin lähellä ja loimia on kuitenkin kaappi täynnä, että tuskinpa otus sitä jättikarvaa selässäkään enää pitkin kaipailee. Vedetään kaikki veks vain kuten ollaan ennenkin tehty!

"Anti mennä vaan äiskä, minä oon valmis!"

Tähän mennessä olemme aina suorittaneet tarvittavat leikkuut lainakoneilla, mutta nyt sattui sopiva sauma sijoittaa omaan. Eri merkeistä minulla on suhteellisen vähän tietoa tai kokemusta, mutta tätini joskus vuosia sitten omistaman Alfa Lavalin muistin olleen niin hyvä, että päätin selvittää mistä sellaisen voisi hankkia. Pikaisen googlailun jälkeen kävi ilmi, että entinen Alfa Laval Agri on nykyisin nimeltään DeLaval (joka puolestaan on osa suurta ja varmasti kaikille jossakin muodossa tuttua Tetra Laval-konsernia) ja erilaiset hevosille sekä naudoille tarkoitetut karvanleikkuukoneet kuuluvat tuotevalikoimaan edelleen. Otin yhteyttä yritykseen ja pari viikkoa myöhemmin pääsin noutamaan heidän toimistoltaan tuliterän HCP65-leikkurin, joka ominaisuuksiltaan näytti olevan juuri sitä mitä hain.

Kyseessä on erityisesti hevosten karvanajoon suunniteltu kone, joka on paitsi tehokas (80 W), myös hiljainen (72 dB) sekä kevyt (930 g) ja ergonominen. Lisäksi sen erikoisrakenne vähentää leikkuuterien kulumista ja näin ollen luonnollisesti pidentää niiden käyttöikää. Kuulostaa aika hyvältä, vai mitä? Odotukset olivat korkealla, mutta silti onnistuin yllättymään.

Nuutin talvikarva ei ole järin pitkä, mutta sitäkin tiiviimpi. Ah, niin ihanaa, kun ei tarvitse enää ikuisuuksia kuivatella!

On meinaan aivan loistava vekotin. Vaivatta leikkasi niin lyhyemmän kuin pidemmän ja paksummankin karvan ja jälki oli heti ensimmäisellä vedolla niin siistiä, että eipä juuri tasoitella tarvinnut. Siinä oli kuulkaa perfektionisti mielissään! Kummankaan klippaussession aikana terät eivät kuumentuneet (öljyn kanssa tosin lotrattiinkin suositellun 15 minuutin sijaan n. 10 minuutin välein, ihan vain varmuuden varalta) ja sen kanssa pääsi loistavasti trimmaamaan myös mm. kainalot sekä muut vähän kinkkisemmät paikat. Nuutti antoi tavalliseen tapaansa täysin kyselemättä ajella itsensä nakupelleksi ja oli niin polleaa poikaa aina kun joku tuli katsomaan, että mitä me oikein puuhaillaan. Ylimääräiset lätinät (lähinnä allekirjoittaneen "voi kun sä oot niin hyvä, hieno ja täydellinen pieni poika"-lepertelyt yms., eh....) kun olisi jättänyt pois, niin eipä olisi hommassa kauaa nokka tuhissut.

Tiivistettynä siis: DeLavalin HCP65 saa meiltä täydet pisteet ja lämpimät suositukset! Jos nyt vielä jotain voisi toivoa, niin johdottomuus toki olisi plussaa, mutta eipä sillä juuri näin rauhallisen klipattavan kanssa ole merkitystä. Eli pysyn kannassani: täydet pisteet.

Niin mielissään: "joo kyllä minulla on tosi hyvä huristin eikä oo yhtään kuuma enää".

Lopputulos on mielestäni aika onnistunut. Selässä oleva läntti nyt on vähän epäsymmetrinen, mutta onneksipa sitä kukaan harvemmin näkee. Paitsi estesatulan takaa, kun sen niin pitkäksi jätin. Lupaan ottaa havainnollistavaa rakennekuvaa asap, viime viikonloppuna herra ei ollut oikein seisomistuulella..... Joka tapauksessa, pääasia on, että karvat ovat nyt poissa ja kuluttava hikoilu niiden myötä historiaa. Kyllä onkin muuten otus viime päivinä liikkunut niiiiin hienosti, että taitaa olla kevyt olo! Edellisen viikonlopun nihkeilyn jälkeen on tuntunut tosi hyvältä saada heppaan taas parempi yhteys ja kokea sen kanssa maailman parhaita onnistumisia. Lauantain tunti oli varmaan jälleen kerran se tähänastisista paras ja voi juku mitä ravia (kuin myös taatusti laukkaa) Nuutista olisi voinut irrota jos allekirjoittanut vain olisi osannut vähän paremmin ratsastaa! Noh, huomenna meidän koutsi kiipeää selkään niin eiköhän pääse heppakin oikeuksiinsa, iiks, jännää! Tässä vielä muutama kuvanen viime lauantain tunnilta, näistä kiitokset kenellepä muulle kuin Kukalle.

On se mainio

Eikös vain löytynytkin komea poika sieltä kaiken karvan alta? Onko teidän hevosenne klipattuja? Mitä klippausmallia suositte?


Yhteistyössä:

(Linkkien klikkaaminen ei hyödytä minua rahallisesti.)

22 kommenttia:

 1. Onpas Nuutti nyt niin hienon näköinen, todella siisti ja ylväs! Itse en ole klippausjuttuihin tutustunut, kun ei ole itselläni tarvetta klippailla.

  VastaaPoista
 2. Meilläkin delaval ja on ihan paras kone 💪 Hieno Nuutti! 😊

  VastaaPoista
 3. Ihana Nuudeli 💗 Mun heppa on loimiklipattu kun asuu pihatossa mut liikkuu hikeen talvellakin 😊

  VastaaPoista
 4. Onkohan verottaja tietoinen sun blogi tuloista?

  VastaaPoista
 5. On se komea 😍😍

  VastaaPoista
 6. Peikon omistajalla on myös DeLavalin klipperi ja on kyllä hyvä! Juuri varmaan pari viikkoa sitten itseasiassa suositteli samanlaista yhdelle tallikaverille, jonka pitäisi leikata pian 28-vuotiaan suomenhevosneitonsa jääkarhuturkki pois :-D

  Hienoja kuvia Nuutista, etenkin tuo viimeinen on upea! Upea ikämies <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonni, näistä en oo tosiaan kuullu ku hyvää! Kiitos kaunis ❤️

   Poista
 7. Kaunis Nuudeli! Tosi hyvässä kunnossa se on ja toivottavasti pysyykin. :)

  VastaaPoista
 8. Tulipa ihanan näköinen heppa! Varmasti Nuutillakin on mukavampi olla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, uskon myös! Vaikuttanut kyllä hyvin tyytyväiseltä :)

   Poista
 9. Tiedätkö onko tätä/jotakin samanlaista klipperiä saatavilla johdottomana? Yritin etsiä vastausta mutta netti pyörii niin hitaalla, etten löytänyt. (Rentouttava loma metsän keskellä kun saa joka päivä raivostua tiedonkulun hitauteen, raah...)

  Oma prinsessahevoni on vähän herkkis ja tarpeeksi kypsyessään käy pyörimään ja hyörimään niin siinä ollaan monta kertaa oltu solmussa johdon kanssa. Siksi siis mahdollisimman tehokas (eli nopea...) ja piuhaton klipperi hakusessa.

  DeLavalista olen tallikavereiltakin kuullut hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä voin tiedustella! Nämä ovat kyllä niin hyviä koneita, että ei tarvitse tuntitolkulla stressaavaa hevosta kiusata. Vastailen tähän jahka saan DeLavalin yhteyshenkilöltäni vastauksen :)

   Poista
 10. Komee poju on! Kuinkas vanha Nuutti nyt onkaan?

  VastaaPoista
 11. Meillä sama kone 😊 Ei oo kyllä huonoa sanaakaan siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Onko kauan ollut käytössä? :)

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !