keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Kyllä elämä osaakin kolhia...

... ihan kirjaimellisesti. Ja sitä omaa hevosta se kolhii tietenkin juuri silloin kun itse on täysin kädettömänä monen sadan kilometrin päässä tapahtumapaikasta. Sitä voi vain puhelinlinjan toisessa päässä yrittää päästä tilanteen tasalle ja pitää itsensä rauhallisena, vaikka kyyneleet puskevat silmiin väistämättä. Pahimmat pelkokuvat ehtivät jo vallata mielen, kunnes Clarissan kanssa puhuttuani vähä vähältä hieman rauhoituin. Hevonen oli elossa, samoin ratsastaja, eikä eläinlääkäriäkään uskottavasti paikalle ainakaan tulipalokiireellä tarvittu. Jo tämä todisti sen, että vaikka elämä ottaa, niin se myös antaa, sillä jälki olisi tapahtuneen seurauksena voinut olla huomattavasti rumempaakin.

Nuutti on siis sunnuntaina maastossa, "kalliopolulta" laskeutuessaan kaatunut, ja satuttanut oikean takapolvensa. Selässä ollut Clarissa oli onneksi ehtinyt pois hevosen alta ja selvinnyt naarmuitta, mutta Nuutti oli mennyt ihan mukkelis makkelis. Se oli kuulemma äksidentin jälkeen hetken aikaa siinä maassa itseään keräillyt, ponnistanut sitten melko rauhallisesti jaloilleen ja jäänyt pitämään oikeaa takastaan ylhäällä, mutta liikkeelle lähtiessään kuitenkin varannut jalalle painoa lähes normaalisti. Polven tienoille tuli hötäkässä yksi melko suuri vekki, jonka mahdollista tikkaustarvetta Clarissa oli tallityöntekijän kanssa pohtinut. Tulivat kuitenkin yhdessä siihen lopputulokseen, että eläinlääkäriä ei tarvita. Sen sijaan Clarissa laittoi haavoihin yöksi Silver Sprayn, joka tappaa bakteereja ja nopeuttaa arven muodostumista. Ilmeisen tehokas tökötti.

Osa ruhjeista, kaikki kuvattu kaksi päivää tapahtuneen jälkeen. Ensimmäinen kuva edustaa niitä eri puolilla hevosta olevia pikkunaarmuja, ja kahdessa alimmassa ovat ne isoimmat. En saanut kättä noiden kokoa havainnollistamaan, kun oli niin herkkää aluetta.

Eilen aamusta kotiin palattuani jatkoin tosiaan suoraa tietä tallille tsekkaamaan hevosen voinnin. Nuutti oli mieleltään oikein iloinen, haavat näyttivät melko hyvältä eikä hevonen kävellessään tosiaan ontunut. Muutamat ensimmäiset askeleet olivat oikean takasen suhteen ehkä hieman jäykähköt, mutta jo pihalle päästyämme oli kummankin takakoiven yliastunta yhtä suurta. Käytävällä kävin läpi vielä kertaalleen hevosen jänteet (lepoasennossa, eli jalka ylhäällä), enkä niistä onneksi löytänyt pienintäkään epäkohtaa. Sen sijaan molemmat takareidet (etenkin vasen) olivat melko kireät, ja oikea takapolvi todella kosketusarka sekä hieman turvonnut. Nuutti siirtää painon pois jalalta heti kun siihen kätensä saa, ja pienikin paine riittää nostamaan koiven kokonaan ylös. Aikamoisen tällin kyseinen polvi on siis taatusti saanut.

Tilannearvion tehtyäni laitoin viestiä Pekalle, joka soitti mulle heti seuraavassa sopivassa välissä. Hän käski mun olla stressaamatta liikaa, ja katsomaan miten polvi reagoi liikutukseen. Seisomaan on turha jättää, mikäli turvotus ei kävelyn seurauksena lisäänny. Nuutti vaikutti liikkuvan ihan mielellään, joten käytiin aamupäivällä reilun tunnin talutusretkellä sekä päälle vielä kentällä hengaamassa. Illemmalla ajoin tallille uudemman kerran, ja polven tilanne näytti olevan aika lailla sama kuin aamullakin. Turvotus ei (ainakaan kovin huomattavasti) ollut lisääntynyt, mutta ei myöskään laskenut. Tänäänkään en muutosta edelliseen havainnut.

"Äiskä älä ressaa vaan hae mulle ruokaa. Tääl ei oo mitään."

Pekka on tulossa huomenna katsomaan Nuudelin tilanteen ja lupasi varmuuden vuoksi ottaa mukaan pari iilimatoa. Hän oikeastaan käski mun soittaa heti mikäli polvi jostakin syystä lähtee paisumaan (sanoi tulevansa pistämään madot kiinni vaikka keskellä yötä !), mutta tila on nyt onneksi pysynyt niin vakaana, että ehkä me sinne huomiseen selvitään. Tarpeen vaatiessa Pekka siis tosiaan iskee iilarit polveen, ja ne saavat siinä sitten laskea turvotusta, sekä samalla estää mahdollista arpikudoksen muodostumista. Katsotaan miltä näyttää. Hyvällä tuurilla polvi on saanut vain hieman isomman tärskyn ja paranee pienellä lomalla, huonolla tuurilla siinä saattaa olla jotakin muutakin. En kuitenkaan jaksa taas piirrellä peikkoja seinille, joten pysyn optimistisena ja kuuntelen mikä on Pekan lausunto. Toivotaan siis parasta, ja pelätään pahinta kiitetään onneamme siitä, että peli ei ole vielä menetetty... !

76 kommenttia:

 1. Voi ei! Onneksi ratsastajalle käynyt mitään! Paljon paranemisia Nuutille. :-)

  VastaaPoista
 2. matoja? en ymmärrä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis iilimatohoito on tosi pitkään käytössä ollut hoitomuoto, joka tarjoaa apua yhteen jos toiseenkin vaivaa. Noita käytetään tosi paljon just mm. jalkojen turvotuksen hoitoon. Voisin kirjoittaa näistä matosista vaikka ihan oman postauksensa, jahka niiden parissa puuhailun viikonloppuna aloitan :)

   Poista
 3. Hui kamala! Onneksi ei pahemmin käynyt :)

  VastaaPoista
 4. Mun vuokrahevoselle tuli vähän aikaa sitten tosi syvä haava vuohisen seuduille, kun oli potkassu hokilla :/ mutta näyttää se parantuvan ihan hyvin. Paranemisia teillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, onneksi ei sen pahemmin käynyt. Nuutillakin milloin missäkin (etenkin juuri hokkikaudella) pienempiä sekä välillä suurempiakin kolhuja, mutta onneksi toistaiseksi ollaan selvitty niistäkin vain muutamilla imppareilla :) Kiitos !

   Poista
 5. Toivottavasti Nuutille ei ole käynyt mitään. Sulla on tosi kiva blogi ja postaukset ovat hauskoja ja mielenkiintoisia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toivotaan näin :) Kiitos, tosi kiva kuulla !

   Poista
 6. Voi ei, tosi huonoa tuuria! Paranemisia Nuutille ja toivotaan että selviätte vähällä :)

  VastaaPoista
 7. Oivoi, toivotataan parasta! Itse aina yritän ruhjeiden tultua ajatella, että jos ne olisivat omassa polvessa, antaisin ajan vain kulua ja kohta oltaisiin kunnossa taas. Jostain syystä hevosten kanssa on aina paljon enemmän huolissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä ! Hevonen kun ei osaa kertoa onko alue kosketusarka vain ruhjeiden vuoksi vai onko kipu kenties jossain muuallakin, pläh... :( Mutta tuolla ajatusmallilla olen itseänikin tässä lohdutella ja todennut että no tuntuisi mustakin kurjalta, jos joku sitä tällin saanutta ruumiinosaa juuri tapahtuneen jälkeen tökkisi... :D

   Poista
 8. Tsemppiä Nuudelille! =)

  VastaaPoista
 9. mitä hyötyä on iilimadoista, kun en ole kuullut tuollaisesta? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne tuottavat hoidettavan elimistöön tosi monia parantavia yhdisteitä, joiden on todettu mm. ehkäisevän tulehduksia, poistavan tukoksia ja arpikudosta. Hyötyjen lista on lähes loputon :) Voisin tosiaan kirjoitella aiheesta vaikka kokonaan oman postauksensa, kun näiden ötököiden parissa opiskelut viikonloppuna aloitetaan !

   Poista
 10. voi nuudelia! peukut pystyssä ettei oo mitään vakavempaa!!

  VastaaPoista
 11. Hui, onneksi ei tosissaan pahemmin käynyt, vaikka polven suhteen tilanne vielä ilmeisen epävarma onkin. Toivottavasti siinä ei kuitenkaan mitään mustelmaa vakavempaa ole ja selviätte säikähdyksellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo vielä ei ihan varmuutta polven tilanteesta ole, mutta toistaiseksi ollaan melko positiivisella fiiliksellä ! Turvotus oli tänään laskenut lähes olemattomiin, ja huomenna varmaan koitan maasta käsin heppasta ravauttaa :) Toivotaan siis tosiaan, että selvittiin vähällä !

   Poista
 12. Pikaisia paranemisia Nuutille! :)

  VastaaPoista
 13. Voi Nuuttia... Älä stressa Susanna ja mitä noi iilimadot oikein tarkoittaa?!

  P.S. Olen anona koska ei ole tunnuksia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän olla stressaamatta, onneksi on ympärillä asiantuntevia ihmisiä rauhoittelemassa ! :)

   Iilimadot on tosi käytettyjä parantajia mm. erilaisten haavojen tai tulehdustilojen hoidossa ! Ne erittävät hoidettavan elimistöön sylkensä mukana mm. hirudiinia, jota käytetään monien lääkkeiden valmistamiseen :) Kirjoitan näistä iilareista varmaan piakkoin ihan oman postauksensa !

   Poista
 14. Harmi! pikaista paranemista Nuutille :) minun vuokahevoselle oli tullut aika paha haava jalkaan samoihin aikoihin kun Nuutille :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Voihan, pikaiset paranemiset siis sillekin !!

   Poista
 15. Vastaukset
  1. Niinpä, voin kuvitella miten raasuna se on ollu just ton kaatumisen jälkeen... ♥

   Poista
 16. Hevoset on yllättävän kestäviä. En hirveemmin stressaisi, jos turvotus alkaa laskeen parin päivän sisällä ja kuitenkin käyttää jalkaa sekä varaa sille. Sulla on tosi hyvä tiimi takana tukemassa! Harvoin kuulee noin nopeasti auttavista ja reagoivista ammattilaisista. Uskon todella, että viikossa toi turvottelu ja muu on poissa. Haavat voi näkyä pidempään, mutta nopeasti ne paranee! Jaksamisia! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo turvotus oli tänään jo laskenut tosi hyvin, positiivisella fiiliksellä siis ollaan ! Huomenna varmaankin Nuudelia vähän ainakin maasta käsin ravautan, niin katsotaan miten ravissa liikkuu. Ja joo sanos muuta, on kyllä todella helpottavaa kun tietää, että aina on joku jolle soittaa tällaisissa tilanteissa. Jos ei muuten niin ainakin oman mielenrauhan kannalta ihan hyödyllistä... :D Kiitos !

   Poista
 17. toivotaan nyt et selvii pienellä lomalla, mut onnee kuitenki sinne :-)

  VastaaPoista
 18. Voi ei:( hei tsemppiä teille ihan hirveesti:* isot halit sinne<3g

  VastaaPoista
 19. Hui että! Tsempit sinne, pidetään peukkuja että selviäisitte säikähdyksellä!

  VastaaPoista
 20. Hei. Oon sun blogin uus lukija ja sulla on ihana blogi! Voisitko tehä sellasen et esittelet sun ratsastusvarusteet videolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, ihana kuulla ! :) En tiedä, oon tosi huono puhumaan videolle muutenkin niin tollasesta vois tulla melko jäinen... :D Pitää kuitenkin yrittää videoiden suhteen vähän ryhdistäytyä, katsotaan sitten mihin niiden kanssa päädytään !

   Poista
 21. paranemisia Nuudelille ja tsempit sulle!!

  VastaaPoista
 22. Toipumiset Nuutille! Omakin hevoseni kaatui maastossa viime kesänä ja vasemman etusen puikkoluu murtui. Parani onneksi tosi hyvin ja hevonen on jo monta kuukautta ollut täysin käyttökuntoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi voi :( Onneksi hevonen toipui entiselleen !!

   Kiitos !

   Poista
 23. Voi Nuutti parka! :( Toivotaan että ei ole mitään vakavaa ruhjeiden lisäksi. Oma tamma otti myös lähikontaktia talvella kentänpohjan kanssa kun joka paikka oli aivan tajuttoman jääkerroksen peittämä ja siitä syystä menikin pari kertaa kyljelleen. Onneksi selvittiin ruhjeilla ja säikähdyksellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ouuuts, hyvä ettei pahemmin sattunut ! Toivottavasti käy meidän kohdallamme sanoin, ainakin tällä hetkellä ollaan aika positiivisella fiiliksellä :)

   Poista
  2. Noniin hienoa :) Tsemppiä Nuutille! ^_^ Ja omistajalle myös! :D

   Poista
 24. Yksi meidän hevosistamme kaatui muutama vuosi sitten tarhassa ja näytti uloisesti olevan (ruhjeita lukuun ottamatta) kunnossa, kävellessäkään ei ontunut. Satulaan kuitenkin huomasi pienen epämääräisyyden (jo käynnissä) ja selästä löytyikin muutaman viikon kuluttua kaksi revennyttä ligamenttia. Hevosta hoidettiin shockwavella ja se oli sairaslomalla (kävelyliikunnalla) puolisen vuotta. Säännöllisellä piikityksellä kerran puoleen vuoteen pysynyt hyvin ihan treeni ja kisakunnossa. Pikaista paranemista Nuutille, toivottavasti polvessa ei ole mitään vakavampaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, kuullostaa hurjalta ! Onneksi hevonen kuitenkin toipui käyttökuntoon. Pitää huomenna sormet ristissä tsekata Nuudelin liikkuminen ainakin maasta käsin, toivottavasti me selvitään tällä säikähdyksellä !

   Poista
 25. vitsi rakastan kyllä tota nuutin pään merkkiä! niin sopivan kokoinen ja kauniin symmetrinen:) toivottavasti jalassa ei ole mitään isompaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mustakin se on kyllä kieltämättä tosi nätti :)

   Poista
 26. iilimatoja??!! :O mitä ne tekee??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne erittää hoidettavan elimistöön sylkensä mukana mm. hirudiinia, jota löytyy monista teollisesti valmistetuista lääkkeistä :) Kirjoittelen tästä hoitomuodosta ihan oman postauksensa varmaan ensi viikolla !

   Poista
 27. Voihan, kurja onnettomuus. Onneksi kaikki on kuitenkin noinkin hyvin. Toivotaan, ettei polvesta mitään pahempaa löydy. Tsempit sinne!

  VastaaPoista
 28. miksi nuutti kaatui kompastuiko se tms?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihan tarkalleen tiedä, kun en itse tosiaan paikalla ollut. Oli kuitenkin ilmeisesti astunut epätasaisessa maastossa alas jotenkin huonosti ja heittänyt sitten siitä kyljelleen.

   Poista
 29. Voi Nuudelia! Hyvä ettei polvi kuitenkaan ole ainakaan merkittävästi enempää turvonnut. Kyllä se siitä! Otatte nyt iisisti hetken ja palaatte sitten töihin entistäkin ehompina :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, toivotaan näin !! Ainakin Pekka antoi tänään tosi lohduttavaa kuultavaa, joten huomenna tsekkaan Nuudelin liikkumista ravissa ainakin liinan päässä :)

   Poista
 30. kyllä varmaan jännevamman olisi huomannut jalan turvotuksesta ja toivottavasti siellä polvessakaan ei oo mitään isoa kun nuutti ei onnu :) kaikkea sattuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei välttämättä. Nuutin ensimmäinen jännevammakaan ei oireillut mitenkään muutoin kuin ravissa ontumalla. Sekin oli toisinaan isompaa, toisinaan pienempää. Ulkoisesti jalka oli täysin normaali, kuiva ja viileä eikä reagoinut puristeluun millään lailla. Käynnissä liike oli ihan puhdasta. Ultrassa ja röntgenissä käytiin moneen otteeseen, kunnes vamma sitten vasta skintissä löytyi. Sen vuoksi vähän tälläkin hetkellä pelkään, että entä jos jalassa vielä onkin jotakin, joka vähän pienemmin oireilee. Mutta toivotaan tietenkin ettei ! Kaikkea tosiaan sattuu, sellaista on elämä näiden otusten kanssa :)

   Poista
 31. Me mentiin myös ponin kanssa kuperkeikkaa viime keväällä, selvittiin molemmat onneksi naarmuilla, mutta satula hajosi. Astetta kalliimpi maastolenkki, onneksi ei ollut ykkössatula selässä..!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outs !! Tosiaan, mutta onneksi oli kuitenkin satula, eikä kumpikaan teistä ponisi kanssa ! Clarissa onneksi oli Nuutin kanssa sunnuntaina matkassa ilman satulaa, niin pelkoa penkin rikkoutumisesta ei ole.

   Poista
 32. Voi Nuudeli <3 Toipumiset sille!

  VastaaPoista
 33. Ai kamala, pikaista paranemista Nuudelille!! :(

  - Sanni

  VastaaPoista
 34. Tsemppia Nuutille toipumiseen!

  Tiiän niin ton tunteen kun ahdistaa ja itkettää, me kaaduttiin Kunkun kanssa järvessä kesällä 2011 minkä jälkeen ukko rymisteli kivivallin yli - ilman minua siis - ja sen jälkeen rantaan. Kun ite pääsin järvestä pois näin vaan ihan hulluna verta, vasemman etujalan polven yläpuolella valtava reikä josta nahka vaan roikkui ja oikeassa etupolvessa koko polven levyinen viiltohaava.. Verta vaan tuli ja tuli, tai siltä se näytti kun se sotkeentui märkään karvaan. Kävelytin sitten tallille itkua vääntäen ja tallissa kylmää vettä, tallinpitäjä sai siihen reikään menemään SORMEN kokonaan, se oli oikeasti ihan kamala. Polven viiltohaavaan meni lusikan tylppä kärki n. 1,5cm sisään. Mutta näistä ei jäänyt kunkulle mitään arpia, niitä ei tikattu eikä mitään :) Ruuna ei edes ontunut kertaakaan, syötettiin kortisonia ja lotagenillä syövytettiin liikalihat reiästä pois.

  Tosiaan, Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui kamala, mä olisin varmaan oikeasti tossa tilanteessa jo pyörtynyt tai jotain ! Mä en kestä nähdä verta oikein ees pieniä määriä, saatika sit jos sitä oikeesti valuis ihan kunnolla, karmii jo ajatuskin... Onneksi kuitenkin selvisitte ilman vakavampia vammoja !!

   Kiitos !

   Poista
 35. kyllähän siinä aina on katastrofin ainekset kasassa, kun monta sataa kiloa päättää ihminen selässään pannuttaa. toivottavasti polvi pienellä levolla paranee, eikä mitään muitakaan ikäviä yllätyksiä tämän tapaturman seurauksena ilmaannu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä... Kiitos, toivotaan tosiaan niin :)

   Poista
 36. Blogger teki jonkun jekun mulle, joten en tiiä tuliko tää viesti toista kertaa jo :D Mut onneksi ratsastajalle ei käynyt mitään! Ja paranemisia Nuudelille!<3 Meidän hepo sai jostain vekin jalkaan, ei vieläkään tiietä mistä:| Varmaan riehunu tarhassa hokit jalassa ja sit hokki osunut toiseen jalkaan (y)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kiitos ! Voih, hokinpolkemat on kyllä välilä oikea riesa. Nuuttikin onnistui yhtenä vuonna hankkimaan itselleen niiden ansiosta kolme melkoisen sitkeää impparia lähestulkoon yhteen putkeen.........

   Poista
 37. Täytyy kertoa oma kokemus...
  Pari vuotta sitten joskus elokuun aikaan sen aikainen hoitohevoseni, nykyään itse kisaan sillä (seuran hevonen), oli kilpailuihin menossa. Talli oli kentän vieressä mutta maneesiin matkaa muutama sata metriä, jossa verkka.
  Matkalla oli talo jonka pihassa oli traktori tms työkone, en muista enää. Hevonen ja ratsastaja olivat ihan vaan katsoneet että okei, tuolla on sellanen.
  Sit olikin tullu vastaan pieni kuoppa hiekkatiessä.
  Hevonen oli kompastunut ja tipahtanut polvillee tietenkin juuri terävän kiven päälle.
  Ja sillä tiellä ei todellakkaan montaa kiveä ollut, ihan sileäksi tampattua tietä.
  Kiven löysikin vielä siltä tieltä kun kävin katsomassa :P
  Pieni ruhje, alle 2x2cm, mutta vaati viikon lääkekuurin ja monen viikon saikun, koska osui suoraan polvilumpion päälle ja repi enemmän kuin nahkaa. Vasta lokakuussa oli kunnolla käytössä.
  Välillä yksi pieni kivi voi tehdä pahaa jälkeä :/
  Toivotan teille kanssa hyviä paranemisia, meillä onneksi on hyvässä käytössä, vaikka toisessakin polvessa on vanha vamma (jonka takia ei pitänyt enää tulla ratsuksi) :D Yhtä hyvä "tuuri" on teille nyt suotava ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outs, sattuipa tosi huono tuuri !! Välillä tosiaan voi pienikin juttu vaatia yllättävän pitkän ajan toipua ;s Kiitos !! Nuuttikin on joskus muinoin lopetustuomion saanut, mutta kuntoutuikin käyttöön hieman pidemmällä saikulla :) Ihanaa, että muillakin on ollut onni matkassa !!

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !