tiistai 9. syyskuuta 2014

Mietteitä ratsastuksen MM-kilpailuista 2014, pt. 3

Voihan sentään miten nopeasti se kaksiviikkoinen taas menikään. Sunnuntaina ratkesivat tiukan finaalin jälkeen esteratsastuksen henkilökohtaiset mitalit, ja nyt tuntuu melko omituiselta kun ei ole mitään mitä päivät läpeensä katselisi. Tunne on vähän sama kuin vuosittain HIHS:in jälkeen - tässäkö tämä nyt taas oli? Aika palata tavallisen arjen pariin.

Viime viikko sisälsi enemmän kuin runsaasti esteratsastusta, ja monet tunnit menoa Yle Areenan kautta katseltuani mieleen pulpahteli taas vähän kaikenlaista. Tässä tulee tämän "postaussarjan" viimeinen osa, toivottavasti jaksatte vielä lueskella. Alla olevat kuvakollaasit olen edellisten tapaan tehnyt lähetysten aikana nappailemistani print screen kuvista.


• MM-kisojen ratamestarina toimi kaikilla esteradoilla sama kaveri, joka tulee rakentamaan radat myös lokakuun Helsinki International Horse Showssa - Frédéric Cottier. Melko jännää - etenkin kun pääsee seurailemaan herran touhuja ihan lähietäisyydeltä.

• Esteratsastuksen mitalitaistoon lähti tiistain aikaratsastusluokan muodossa 153 ratsukkoa. Voitettavissa ei ollut vielä mitään, mutta hävitä saattoi paljonkin. Estevirheet lisättiin suoritusaikaan ja puhtaat radat laitettiin paremmuusjärjestykseen aikaerojen perusteella.

• Ensimmäisen päivän jälkeen suomalaisista ainoastaan Satu Liukkonen hevosellaan Celestine olivat 100 parhaan joukossa. Kaikki tekivät kyllä ihan siistit radat, tuolla tasolla ne muutamat puomit pudottavat tuloslistalla todella alas.

• Keskiviikolta joukkuekilpailun finaaliin jatkoi 10 parasta maata ja 50 parasta ratsukkoa. Torstai toimi ns. välietappina henkilökohtaisia mitaleita tavoitteleville. Suomalaiset eivät siis keskiviikolta jatkaneet (joukkueena 26. sija, parhaana suomalaisratsukkona Maiju Mallat ja Armani The Gun, 98. sija).

• Finaaliin jatkaneista maista melkoisina yllättäjinä toimivat Kolumbia ja Ukraina. Sen sijaan mm. Iso-Britannia yhtenä suurimmista suosikeista jäi vasta sijalle 18.

• Myös mm. Qatar onnistui yllättämään, ainakin mut. Joukkue oli sijalla 15, ja lisäksi Shaikh Ali bin Khali Al Thani (ihan meidän suosikki Aadan kanssa, haha) upealla hevosellaan Vienna Olympic jatkoi henkilökohtaisesti. Rahalla saa ja hevosella pääsee !

• Ruotsin joukkue oli kuudes, mutta mua harmitti ihan sikana kun Malin Baryardia ja Torneschia ei tänä vuonna nähty radalla ollenkaan ! Pöh...

• Edwina Tops-Alexander on myös yksi mun lemppariratsastajista, mutta etenkin loppua kohden työlään oloinen Ego Van Orti tuntui jättävän hänet vähän hypystä jälkeen. Mun on hyvä sanoa, I know !

• Katson aina suurella mielenkiinnolla minkälaisia kuolaimia hevosilla on suussaan. Tämä on tarttunut äidiltä. Viritelmiä näkyy aina melko lailla laidasta laitaan - on normaalimpaa niveltä, gägiä, kankea, hackamore + joku kuolain -yhdistelmää... you name it.

• Lauantain henkilökohtaiseen semifinaaliin lähti 29 ratsukkoa, joista toiselle kierrokselle jatkoi  22. Itseäni harmitti eritoten yhden suosikkiratsukkoni, Pénélope Leprevostin ja Flora de Mariposan epäonni, sillä matka tyssäsi hevosen kompuroinnin ja kuskin tippumisen vuoksi ensimmäiselle kierrokselle. Vesihaudan ponnistuksessa tapahtui jotakin, minkä vuoksi alastulo meni kirjaimellisesti nenilleen. Tosi mälsää.

• Vesi tuotti muutenkin yllättävän paljon epäonnistumisia, lähinnä ihan yksinkertaisten lähestymisvirheiden ja sitä kautta hautaan astumisten kautta.

• Lauantain rata oli sinne saakka päässeille ratsukoille viikon viides, huhhuh... Tuon tason hevoset joutuvat kyllä äärimmäisen koville ja niiden kunnossa pitäminen on taatusti ihan oma taiteenlajinsa. Finaaliin osallistuvat hevoset päättivät kilpailun takanaan siis yhdeksän rataa, joista viimeiset tosin olivat pituudeltaan, korkeudeltaan sekä teknisyydeltään huomattavasti edellisiä matalammalla tasolla.

• Sunnuntain henkilökohtaiseen finaaliin jatkoi kokonaiskilpailun neljä parasta ratsukkoa, ja ratsastajat pääsivät ratsastamaan radan kukin omansa lisäksi myös muiden hevosilla. Jokainen suoritti siis sunnuntaina neljä rataa. Tiukassa kamppailussa voiton vei Hollannin Jeroen Dubbeldam, hopeaa nappasi Ranskan Patrice Delaveu ja pronssille kurotti Yhdysvaltojen Beezie Madden. Mun mielestä kyllä jotenkin vähän surkeeta, että yksi jää rannalle ruikuttamaan kun muut saavat killuttimet kaulaansa - olisi nyt edes viidelle parhaalle tuo finaali... ! :D Toisaalta se sitten taas lisäisi hevosten(kin) työmäärää, joten ehkä paras näin.

• Maddenin hevonen, Cortes C, teki finaalissa kaikkien ratsastajien kanssa nollan, ja sai näin ollen kannettavakseen maailman parhaan hevosen tittelin. 12-vuotiaalla belgialaisruunalla on hypyssä varsin hauskat etujalat, sillä ne ovat todella usein ristissä. Suloista !

• Lemppariheppoja löytyi taas varmaan 100, mutta päällimmäisinä mieleen jäivät mm. Michael Whitakerin Viking, Pedro Venissin Quabri de L'Isle, Pilar Lucrecia Cordonin Nuage Bleu sekä Piotr Morsztynin Osadkowski Van Halen.

• Cornet Obolensky näyttäisi tällä hetkellä olevan melko kova sana, sen upeita jälkeläisiä löytyi listalta useita (mm. pisimmälle päässeet, mahtavat Cornado ja Cornet D'Amour). Myös mm. Indoctro, For Pleasure ja Baloubet du Rouet olivat osallistuneiden suvuissa runsaasti edustettuina.


Olikohan siinä sitten kaikki? Ehkä, ehkä ei. Anyhow, oli ihan mielettömän kiva saada seurata ratsastusta kuluneen kahden viikon ajan näin runsaasti ja imeä taas itseensä kaikki tieto mikä imettävissä on. Katsomallakin oppii, tai ainakin saattaa innostua oppimaan. Me ollaan Nuutin kanssa innostuttu myös, ja se jos mikä on ihan mahtava fiilis.

P.S. Nauroin naamani irti kun sunnuntain lähetyksen lopussa näytettiin koostevideo viikon tapahtumista ja joukkoon mahtui myös esteradalla somistuksena olleeseen lammikkoon rähmälleen lentänyt kisamaskotti. En tiedä olinko vain väsynyt vai oliko tuo oikeasti ihan äärimmäisen hassu juttu, haha...


Mitä piditte näistä postauksista? Mitä jäi päällimmäisenä mieleen kisoista, mikäli seurasitte?

35 kommenttia:

 1. hahahahaha ihan loistava toi sarjakuva :DDDD mä en nähny tota vaik kattosin sunnuntain lähetyksen tietääkseni loppuun saakka, phöh!

  mut siis mä tykkäsin näist postauksist, ite ku katon ratsastusta aina sillee aika "huolettomasti" (en niiku kiinnitä kauheesti huomioo muuhu ku nyt yleisesti siihe et mite menee ja oi ku söpö heppa) nii on mukava lukee mitä kaikkee muil on tullu mielee jne. :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, voi ei ! Toihan saattais näkyy viel Yle Areenassa jossain :D

   Kiva kuulla että pidit ! Mä taas en osaa ollenkaan "vaan kattoo" (mikä on kyllä joskus jopa vähän rasittavaa...), mutta kyllä silläkin tavalla taatusti saa itseensä jotakin imettyä :)

   Poista
 2. Mites näiden tälläisten kuvien tekijänoikeudet? Onko lupaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tuolla postauksessa mainitsin, noi on print screen -kuvia, joita ei siis missään periaatteessa ole olemassakaan. Oon aikanani tästä kuvakaappausjutusta infoa etsinyt ja jos teoskynnys ei ylity niin print sreen -kuvia saa melko vapaasti käyttää (lukuun ottamatta jotain yksityistä viestintää tms. muu "arkaluontoista"), sillä ne ovat tekijänoikeuslain ulkopuolella. Yksi kuvakaappaus ei ole teos, ja näitä usein kai verrataan sitaatteihin. Eli saa käyttää, kunhan mainitsee lähteen eikä kopioi koko teosta.

   Näissä tapauksissahan tekijänoikeutta ei kuitenkaan voi omistaa myöskään kuvakaappausten tallentaja, eli mä en esimerkiksi voi estää ketään kopioimasta näitä kuvia multa eteenpäin.

   Lähteenä mun tiedoille on mm. Opettajan tekijänoikeusopas.

   Poista
  2. Eli esimerkiksi virtuaalihevosilla saa käyttää jostain videosta kopioituja kuvia? :D Luin joskus jostain, ettei niitä saisi niin siksi tuli mieleen, en löydä sivua enää.

   Poista
  3. Käsittääkseni sitä ei oikein voi kukaan kieltää, ellei teoskynnys tosiaan ylity.

   Poista
  4. Voinko siis vaan ottaa vaikka nuutin kuvasta kaappauksen ja pistää virtuaalihepalle? En niin ole tekemässä, mutta teoriassa?
   Mistä voin lähteä etsimään lisää tietoa asiasta? Jos osaat auttaa? :/

   Poista
  5. Et, koska siinä vaiheessa teoskynnys ylittyy :) Kuva on kokonainen teos, yksi screen shot videosta ei. MUTTA silti kaikkea ei videoidenkaan maailmasta saa kuvakaapata. Teoskynnys ylittyy pääasiassa silloin, kun kuvakaappauksen kohteena ollut teos on kokonainen (eli juuri esimerkiksi joku valokuva) / muuten vain lopputulokseltaan uniikki (sellainen, joka olisi toteukseltaan toisen tekemänä ollut täysin erilainen). Näitä juttuja on melko hankala selittää, ja tietoa aiheesta löytyy yllättävän vähän... Googlettamalla löytyy jotain (englanniksi paremmin), mutta ite löysin tosiaan eniten infoa Opettajan tekijänoikeusoppaasta.

   Poista
 3. Ei hitsi mä nauroin kans tolle maskotin lentelylle, mutta noi tekstitykset kruunas sen nyt näin jälkikäteen kyllä ihan kympillä! :D ja joo, kyllä vaan meidän sheikki vie, saas nähä tuleeko HIHSin tänä vuonna ja jos tulee niin mitä me sen päänmenoks keksitäänkään... No hah :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, Helsinkii pitäs kans saada tommone hemmo !! Ilmottauduttasko ens vuodeks vapaaehtosiks maskottipuvun sisää? :D

   Joo meidän pitää iskee se ja sit se toinen ! Voidaa sit siit eteepäi viettää huoletonta elämää rahoissa kieriskellen =)

   Poista
 4. Oli kyllä jännä toi sunnuntain finaali! Mä oisin halunnu et Rolf-Göran Bengtsson ois ollu mitaleilla vaikka kyllähän sen ilon noille muillekin soi. Tuntu just vaan vähä julmalta et yks jää ilman.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo muakin vähän sen puolesta harmitti, nyh... ! :(

   Poista
 5. Kiva toi ekan kollaasin vasen ylänurkka, tyylillä mennään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näinpä :D Mut puhtaasti hei, se on tärkeintä !

   Poista
 6. Mites noi tekijänoikeudet? Taisiis onko luvallista blogeissa pitää print screen kuvia? Maksatteko, tai maksaako hippola tai joku jotain maksua tms? En osaa selittää, mutta kai pointin tajusit? Selitä mulle, miksi saat ottaa print sceenin jostain ja laittaa näytille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tajusin pointin :) Vastasinkin samanlaiseen kysymykseen jo tuolla hetkeä aiemmin, niin kopioin sulle tähän saman tekstin !

   Kuten tuolla postauksessa mainitsin, noi on print screen -kuvia, joita ei siis missään periaatteessa ole olemassakaan. Oon aikanani tästä kuvakaappausjutusta infoa etsinyt ja jos teoskynnys ei ylity niin print sreen -kuvia saa melko vapaasti käyttää (lukuun ottamatta jotain yksityistä viestintää tms. muu "arkaluontoista"), sillä ne ovat tekijänoikeuslain ulkopuolella. Yksi kuvakaappaus ei ole teos, ja näitä usein kai verrataan sitaatteihin. Eli saa käyttää, kunhan mainitsee lähteen eikä kopioi koko teosta.

   Näissä tapauksissahan tekijänoikeutta ei kuitenkaan voi omistaa myöskään kuvakaappausten tallentaja, eli mä en esimerkiksi voi estää ketään kopioimasta näitä kuvia multa eteenpäin.

   Lähteenä mun tiedoille on mm. Opettajan tekijänoikeusopas.

   Poista
 7. Olisi kiva nähdä postaus sun tallini.fi- ajoista, vai "häpeätkö" niitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä näe mitään syytä postailla niistä...? :D Virtuaaliheppailu oli joskus oikein hauskaa, ja pidin myös vihkotallia, mutta ei mulla niistä oikein mitään sanottavaa ole... :o

   Poista
  2. Ois kiva saada joku sun vihkotalli tai tallini.fi esittely! :D Vihkotalli varsinkin. Mullakin on ollut ja voi kun löytäisin jostain.. Oikeastaan vaan kopioin hepparotukirjan kannesta kanteen melkeimpä :D

   Poista
  3. Hahaa, toi vihkotallijuttu vois itseasiassa olla ihan hauskakin ! Pitää yrittää kaivella varaston laatikot läpi ja ettiä mun aikaansaannokset. Ai kamala, mitähän kaikkea siellä onkaan... :D

   Poista
 8. Nää postaukset oli jotenkin tosi kivoja, etenkin mulle kun en ehtinyt tai jaksanut seurata televisiosta kuin este mm finaalin.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiva kuulla ! Onneksi sentään sen näit, oli hieno huipennus upeille kisoille !! :)

   Poista
 9. Ite oon tottunu siihen että joku jää aina "rannalle ruikuttamaan": niinhän se palloilulajeissa menee :)

  + yksi huomio on pakko lisätä: Hienoa oli nähdä Kuvansilaisen Kimmo Kinnusen, tai siis ylipäätään suomalaisen, kasvattama hevonen tuolla tasolla hyppäämässä. Kimo Emmanuelle, en kyllä enää kuollaksenikaan muista ratsatajaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta, mutta jotenkin siinä on sit kuitenkin ympärillä se muu joukkue, joka käy läpi ihan samaa :D Tossa ulkopuolelle jäi vaan yks yksittäinen urheilija... :( Mutta no, ei auta itku !

   Ja hei joo voi vitsi, ton unohdinki kokonaa !! Ihan huippuhieno juttu kyllä ! Mä muistin että se hevonen ois ollu nimeltään Emmanuel, mutta no... aika lähellä :D Ratsastajan nimeä en tähän hätään mäkään keksi, mut jostain ihme maasta se ainaki oli !

   Poista
  2. Tarkistin, teikäläinen muisti oikein: Eli Emmanuel nimeltään :D Ja jordanialaisen Ibrahim Bisharatin ratsu, selvisi pienellä googlailulla :D

   Poista
 10. Nää oli kivat postaukset! Katotko ratsastusta aina näin "perusteellisesti"..? :D Mä ku näitä mm kisojaki katoin nii hyvä ku lähetyksen jälkeen ees muistin kuka voitti.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha voi ei... :D Mutta siis joo, yleensä katon melko "pikkutarkasti" aina. Kaverit tästä välillä kans piikittelee... :D On vaan niin mielenkiintosta pistää muistiin kaikkea jännää ja tutkistella sukutauluja sun muita !

   Poista
 11. Ihan loistava toi viimeinen kuvasarja, voihan maskotti raukkaa! :DD Nämä MM-postaukset oli kyllä mun mielesti kivasti toteutettuja, nopeita lukea ja hyvin olit poiminut mukaan sen kiinnostavan informaation.

  Näistä kisoista itselleni jäi mieleen parhaiten ehkäpä tuo sunnuntain estefinaali. Mun mielestä ihan tosi jännää katsoa kun ratsastajat joutuvat hyvin lyhyen tutustumisen jälkeen hyppäämään vieraalla hevosella - siinä tosissaan punnitaan taito ja osaltaan hevosen ratsastettavuuskin! Harmitti kyllä vähän tuo Rolf-Göran Bengtssonin putoaminen mitalisijoilta kun kuitenkin kärkipaikalta sunnuntaille lähti, mutta sellaista se välillä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiva kuulla että tykkäsit !! :)

   Ja joo älä muuta sano, tosi mielenkiintoista ! Näitä hevosenvaihtofinaaleita vois mun puolesta olla alemmallakin tasolla :D Ei nyt missään seurakisoissa ehkä, haha, mutta noin niinku vähä isommissa pippaloissa.

   Poista
 12. Apua, hajosin pahasti tolle maskotille...! Hahaha :-D

  Mulle jäi MM-kisoista mieleen tosi paljon kaikenlaista, mutta yritän muistaa isoimpina ne positiiviset jutut. Kuten juuri tuon tiukan finaalimittelön esteratsastuksen henkilökohtaisista mitaleista. Tai yleisesti vain sen ratsastajien riemun onnistuneiden ratojen jälkeen, ja runsaat kiitokset hevoselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha no joo toi oli kyl melko hassunhauska tapaus... :D

   Joo sama täällä ! Oli noi kokonaisuudessaan kuitenkin niin hienot kisat, ettei kannata niiden muutamien epäkohtien vuoks koko mielikuvaa pilata.

   Poista
 13. Toi kisamaskottikuva :DDDDDDDD en kestä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, mua naurattaa kans vieläki........ XD

   Poista
 14. Mä kans repesin aika huolellisesti tolle maskotille, kun näin sen ! :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, oli kyllä melkonen illan piristys ! XD

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !