perjantai 19. syyskuuta 2014

Tunnilla pitkästä aikaa !

Kuluneet viikot ovat olleet ihan mahtavia. Nuutin kanssa tuntuu menevän päivä päivältä paremmin ja itse olen tästä johtuen vuodattanut onnen kyyneleitä enemmän kuin kehtaan edes myöntää. Välillä tämä tuntuu ihan unelta. Nuutin liike on viimeinkin ihan todella alkanut kehittää alleen sitä kauan kaivattua ilmaa ja hevonen on työskennellyt paremmin kuin kenties moniin vuosiin. Vaan on sitä tehty töitäkin - ja tullaan tekemään edelleen. Haluan uskoa tämän kaiken olevan vasta esimakua siitä, mitä onkaan vielä luvassa.


Eilen olimme Nuutin kanssa ensimmäisellä koulutunnilla varmaan kahteen vuoteen. Se on pitkä aika. Aikoinaan maajoukkuetasolla kilpaillut serkkuni on jonkin verran aina silloin tällöin käynyt meitä opastamassa, mutta säännöllinen kotivalmennus on uupunut ihan täysin. Viime viikolla suunnistin kuitenkin kyselemään luottovalmentajaltamme hänen aikatauluistaan ja saimme sovituksi tunnin torstai-iltapäivää piristämään.

Eeva on valmentanut meitä Nuutin kanssa ihan alkuajoistamme lähtien (ja mua oikeastaan jo ennen sitä), enkä voisi kuvitella kohdallemme ketään sopivampaa. Hän on ihan äärimmäisen taitava ja lisäksi aidosti kiinnostunut opetettaviensa kehittymisestä. Tunneille on aina kiva mennä, ja niiltä saa kerta toisensa jälkeen lähteä monta ahaa -elämystä rikkaampana.

Eilen aloitimme runsaalla määrällä perusteellista käyntityöskentelyä, ja verryttelyn jälkeen siirryimme siirtymisten pariin. Nuutti liikkui alusta saakka aika hyvin ja etenkin laukka sai Eevalta heti positiivista kommenttia. Vaikka tavoitteellinen treenaaminen on viimeisten vuosien aikana jäänyt vähemmälle, niin eteenpäin on kuulemma silti menty. Eevan mielestä liike oli takaa entistä ponnekkaampaa ja Nuutin suu rauhallisempi. Töitä riittää toki edelleen, ja ruosteessahan me "vaativampien temppujen" osalta olemme, mutta no... kukapa ei?


Suurimmaksi ongelmaksemme muodostui eilen käynnin sekä erityisesti ravin rauhallisen tahdin löytäminen, sillä Nuutti tuppaa välillä ajautumaan hieman liian kiireiseksi. Tällöin liikkeen lennokkuus kärsii ja selkä saattaa tipahtaa alas. Sainkin koko tunnin ajan keskittyä vakaaseen ja vahvaan istuntaan, joka auttaa hevosta malttamaan sekä tavallaan nostaa liikettä enemmän ylös. Tämän lisäksi pääsin ympyräurilla korjaamaan Nuutin vinoutta, joka etenkin oikeassa kierroksessa näkyy lörpöttävänä sisäohjana. Tavoitteena oli ratsastaa hevonen takaosakäännöstä ajattelemalla "ulkoavuilla kohti kahta tasaista ohjaa". Painoa takajaloille, molemmat lavat maltillisen asetuksen sekä taivutuksen avulla paremmin mukaan liikkeeseen, ja muoto tasaiseksi kevyelle kädelle.

Voihan olla, että vielä joku päivä osaan istua eikä näitä mustia laatikoita enää tarvita ! Toivossa on hyvä elää.
Pikkuravia, mutta voimakkailla takajaloilla.
Mä en kestä tota nassua, tui !
Kootumman laukan lisäksi annoin hevosen myös hetkittäin mennä vähän alemmas.
"Tääl mä vaa kiltisti painan vaik äiskä ratsastaa yhel kädel."
Ihan kamala lösötys päällä, enkä voi edes kevennystä syyttää..... !

Tunnin päätteeksi fiilis oli aivan loistava, hyvä kun nahoissani pysyin ! Tammikuussa aloitettu säännöllinen kraniohoito alkaa viimeinkin myös niiden suurempien ongelma-alueiden kohdalla tuottaa näkyvää tulosta - ja tämän siis myös ihan sormineni hevosta kopeloidessani tunnen. Eeva kehui kovasti lopputunnin laukkaa (mikä olikin taas kerran ihan mieletöntä, ai että... !) ja sanoi Nuutin liikkuneen "varsin freesisti". Hän myös hieman huvittuneena muisteli niitä aikoja, jolloin hallinnassa oli ajoittain hieman puutteita ja kun heppanen eräälläkin tunnilla loppuraveissa viskasi meikän kanveesiin... :D Oi voi sentään... on sitä ehkä tosiaan hitunen tässä matkan varrella kehitytty, vaikka osaahan Nuudeli omiaan uunoilla edelleen. Ja hyvä näin, sillä olisihan elämä muuten ihan kamalan tylsää... !

Mahti poniini niin pätevänä.

Eilen mun piti rustailla tänne sellainen sekalainen postaus kraniosta sekä kaikesta muustakin tähän suureen muutokseen vaikuttaneesta, mutta aikaa ei sitten ollutkaan ihan riittävästi ja tästä tunnista oli pakko päästä kirjoittelemaan heti kun siihen innostukseltani pystyin. Lyhyesti voisin kuitenkin kertoa "avaimina onneen" olleen uskottavasti kranion lisäksi myös mm. kuivikkeen vaihtuminen olkipelletistä turpeeseen, sekä uudella tavalla liikkuminen. Tai no siis uudella ja uudella... kuvioihin vain on otettu mukaan enemmän isoa laukkaa. Sellaista, jossa hevonen saa rullata eteenpäin vapaassa muodossa, hallitusti mutta suuuuuuresti. Haluatteko tästä kaikesta perusteellisempaa postausta, vai toteutanko sen ainoastaan kranion kohdalla...?

Työn raskaan raataja mättämässä naamariin sitä herkuista suurinta.

Loppuviikon Nuutti saa liikkua aika kevyesti. Tänään käydään varmaan pellolla vähän rentsisti laukkailemassa ja viikonloppuna naksuillaan sekä jumppaillaan puomien avulla. Tämän postauksen kuvista jälleen kiitokset rakkaalle siskolleni, josta on viime aikoina kuoriutunut oikein tallitonttu ! Hän on ollut mukanani tallilla miltei joka päivä, ja kökkinyt täysin omaehtoisesti ilman yhtäkään suostuttelun sanaa kentän laidalla ratsastuksiani kuvaamassa ;) Onnekas minä. Kaikella tapaa niin onnekas.

46 kommenttia:

 1. Tosi hienoja kuvia ja kiva että meni hyvin, sille se kuvissakin näytti!

  VastaaPoista
 2. Voi että, ihanan positiivinen postaus! Mahtavaa että siellä päin sujuu kaikki noin hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa nimenomaan, tällä hetkellä on kyllä helppo hymyillä ! :)

   Poista
 3. Mulle kelpaisi ainakin perusteellisempi postaus kaikesta ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, pitää siis kirjoitella ! :)

   Poista
 4. Onko sulle kukaan koskaan sanonu, että ratsastat kymmenen senttiä liian pitkillä ohjilla koko ajan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuule, on ! Eiköhän tätä(kin) ongelmaa saada kuriin jahka päästään säännöllisempään valmennusrytmiin :)

   Poista
  2. ootko eka ano aina kattomassa kun susanna ratsastaa vai? kuva kun pitää sisällään vain pienen hetken, eikä niiden paljouskaan aina kerro kaikkea.

   Poista
  3. Joo no totta, mutta kyllähän mä siis todellakin liian usein ratsastan liian pitkällä ohjalla - etenkin Nuutin kanssa. Eevakin tästä tosiaan tunnilla moneen otteeseen huomautti, ja huomauttaa taatusti jatkossakin aina kun tarve niin vaatii. Ehkä mä vielä joskus opin !!

   Poista
 5. Aivan huippu hienosti meette, hienoa kun ootte taas terässä!Ois kiva saada kaikesta perusteellisempaa postausta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos !! Ja kiva kuulla, kirjoittelen sellaisen siis johonkin väliin :)

   Poista
 6. Ehdottomasti olisi mukava lukea sellainen perusteellinen postaus! Itse painin hevoseni kanssa hieman samojen ongelmien kanssa kuin te aikoinaan, joten olisi mukava kuulla hieman vinkkejä ihan postauksen muodossa :)
  Mahtavaa että teillä menee hyvin ja vaikka tiedän teidät vain näin blogin kautta, olen tosi iloinen että teillä on nyt hyvä kausi menossa! Te ootte kyllä töitä sen eteen tehnytkin :) onnea myös jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihanasta kommentista ! :) Pitääpä ehdottomasti pistää aluilleen tuollainen perustavanlaatuinen postaus tästä koko sekamelskasta, toivottavasti muistan kaiken...... !

   Saanko yhtään udella minkälainen tilanne sinulla hevosesi kanssa on? Oli se mikä tahansa, niin tsemppiä kovasti ! Toivottavasti ongelmat teidänkin kohdallanne ajan myötä ratkeavat parhain päin !!

   Poista
 7. Ihanaa, olen vähän kaivannut postauksia tavoitteellisemmasta menosta. Hyvältä näyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiva kuulla !! Mäki oon kaivannu tätä tavoitteellisuutta enemmän kuin käsitinkään :) Kiitos !

   Poista
 8. Oi ihana postaus! Kyl tuli niin hyvälle mielelle ku luki! Ja ku itekki aika samassa tilanteessa just et jääny valmentautumiset taas vähemmälle ni oikee iski itellekki kauhee motivaatio et nyt äkkii johonki tunnille karvaooppelin kans ! :))

  -Sanni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, ihana kuulla ! Toi on kyllä niin tuttu tunne, voin samaistua ihan täysin :D Ei muuta kuin tosiaan kaviokaveri alle ja tunneille mikäli suinkin vain mahdollista !

   Poista
 9. Laatikkokuvat näyttävät niin pahalta. Jos kuvaa täytyy rankasti sensuroida, kannattaa se jättää kokonaan julkaisematta. Sinunkin blogissa on lukuisia hyviä kuvia eikä yhden keskinkertaisen (sitä se on, mikäli sitä täytyy noinkin rankasti sensuroida) jättäminen pois haittaa lainkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no omalta osaltani kuva kyllä tosiaan oli keskinkertainen... :D Tuon otin mukaan ihan vain siitä syystä, että vasemmasta kierroksesta oli kuvia noin runsaasti ja oikeasta ilman tuota vain 3... Koin siis sensuroinnin "pienemmäksi pahaksi" :D

   Poista
 10. Hienot! Ihanaa, että teillä menee hyvin. Kaiken onnen kohdallenne kyllä ehdottomasti suokin. :) Olisi mukava kuulla perusteellisempi postaus tästä teidän kehityksestänne, sillä oma hevoseni sai juuri (kahden turhan klinikkavierailun jälkeen...) eilen ensimmäisen kraniokäsittelynsä. Se on liikkunut parisen kuukautta ihmeellisesti könköttäen ja terapeutti sanoi ettei lainkaan ihmettele. Nyt vain toivotaan, että meidänkin kuvio noudattalee samaa, nousujohteista kaavaa kuin teilläkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti sanottu, kiitos !! :)

   Voih, toivottavasti tekin tosiaan saatte apua kraniosta ! Pidän peukkuja :) Ja tosiaan kirjoittelen johonkin sopivaan väliin tuon perusteellisemman postauksen tästä sekametelisopasta !

   Poista
 11. ihana nuutti! ootte kyl hieno pari ja sun blogi on ihan paras!

  VastaaPoista
 12. Ei vitsi pakko tulla kommentoimaa ku näin sust unta edellisenä yönä :DDDD Tulit vaa meille ja sanoit et nyt on semmone juttu et Nuutti muuttaa tänne ja sil pitää sit olla kuninkaan kohtelu jne. jne. jne... Sit siin unes soi se joku uus ihme espanjalainen(?) biisi ja aina ku kuulen sen radios ni tulee mieleen sä! Sua varmaan kiinnosti.. :DDDD

  Mut hei hienoi kuvii ja teil näyttääki menevän Nuutin kaa tosi hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, eikää... ! XD Mikähän biisi mahtaa olla kyseessä, tiedätkö? Mulle nimittäin tuli heti mieleen toi Andres Nilsenin Salsa Tequila, kun se soi radiossa (ja mun päässä !!) koko ajan............ :D

   Kiitos !! :)

   Poista
 13. Hieno Nuudeli! Hienon näköistä menoa... <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Nuudeli on kyllä tosiaan hieno ♥

   Poista
 14. Voi olettepa hienoja! :) Nämä sun postaukset ovat aina jotenkin tosi kivalla tyylillä kirjoitettuja. Jaksaa ihan poikkeuksetta lueskella läpi ja lopussa on aina sellainen olo että no höh, joko se loppui. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla, kiitos ! Tuo on aina hyvä merkki :)

   Poista
 15. Tosi hienon näköistä menoa!

  VastaaPoista
 16. millon tulee taas kuvapostaus nuutin irto juoksutuksesta tms ? :d ne on niin hauskat sun parhailla kuva teksteillä ! mut sun muutki postaukset on tosi hyvät kuten tääkin ja tosi hienosti menette !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee enpäs osaa sanoa ! Jotain kuvia mulla reilun viikon takaisista juoksenteluista on, mutta katsotaan saanko huomenna lisää... ;)

   Poista
 17. Vautsi, hyvin näyttää menneen!! On se Nuutti aina vaan niin hieno... <3

  VastaaPoista
 18. Tosi kiva että jaksat huomioida kaikki kommentit ja vastaillakin niihin. Valitettavan usein lukijoiden kommentit jäävät miltei täysin huomiotta, ja vain murto-osa kommenteista saa vastauksen. Onneksi näin ei ole joka blogissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti ! Mun mielestä vuorovaikutus lukijoiden kanssa on yksi bloggaamisen parhaista puolista, ja tuntuisi jollakin tapaa töykeältä jättää kommentit huomiotta, sillä arvostan suuresti niistä jokaista :)

   Poista
 19. Sinut on haastettu! :)

  http://amanda-ponylife.blogspot.fi/2014/09/haaste.html

  VastaaPoista
 20. Ai että kun te ootte Nuutin kanssa mahti pari! Teidän seikkailuista on hauskaa lukea, ja postaukset ovat aina yhtä mielenkiintoisia upeine kuvineen ja hyvine teksteineen. Hyvää jatkoa teille! :)

  VastaaPoista
 21. Heips! Tykkään sun blogista todella paljon. En ole lukenut tätä kuin vasta vähän aikaa, joten mulla on aikamoinen homma edessä, kun haluan lukea kaikki postaukset ihan alusta alkaen ;) Mutta olisi kiva lukea enempi tuosta kraniosta, kuulostaa mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohho, aikamoinen urakka edessä siis..... ! :D Mutta voi kiitos, mukavaa jos tykkäät :) Kraniosta tulossa perusteellisempaa postausta varmaankin tässä parin viikon sisällä !

   Poista
 22. Laita niitä sänkkärirallittelukuviaaaaa! Aina ihana katsoa täysii laukkaavia hevosia :) Ja pistä ihmeessä analyyttisiä postauksia sekä liikkeestä, että kraniosta, mielenkiinnolla luen sulta kaikenlaisia postauksia ja toki kaikki hevosen "huoltoon" liittyvä kiinnostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, tulossa ovat kunhan saan ehkä yhden tai kaksi postausta "alta pois"... ! ;) Ja hei kiva kuulla, pitää ehdottomasti kirjoitella noita !

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !