lauantai 6. syyskuuta 2014

One step at a time, one hope then another

Sain kuin sainkin siskon eilen mukaani tallille ja luonnollisestikin kamera kädessään kentän laidalle istuskelemaan. Useamman viikon ajan olen ratsastellut melko lailla ylhäisessä yksinäisyydessäni, sen suuremmin edes kuvaajia paikan päälle kyselemättä. Välillä on kiva olla hevosen kanssa kaksin ja unohtaa ihan kokonaan sellainen tietynlainen suorittaminen.


Vastapainoksi on toki silloin tällöin (tai vähän useamminkin, hehe) mukava saada kuvia, joista analysoida mm. omaa istuntaa. Mun kohdalla pieni suuri remppa sen suhteen ei olisi ollenkaan pahitteeksi, joten pitänee käydä toimeen. Oma innostus tavoitteellisempaa treenaamista kohtaan on taas näin MM-kisojen myötä noussut pienille siivilleen, ja tätä tunnettahan vain vahvistaa se tosiasia, että Nuutti on viimeinkin ruvennut liikkumaan vähän laajemmin.

Kuten suurin osa blogia pidemmän aikaa seuranneista varmaan muistaakin, oli meillä keväällä jonkin verran ongelmia Nuutin kuivikkeen kanssa. Ensimmäinen postaus aiheesta tämän linkin takana, seuraava tämän. En muista olenko asioiden kulusta tuon jälkeen tänne blogin puolelle mitään kirjoitellut, mutta muutoksia on siis onneksi tapahtunut. Lähtötilanne vielä näin tiivistettynä: Nuutti söi tallillamme kuivikkeena käytettävää olkipellettiä, ja lihavuus- sekä turvonneisuusongelman lisäksi alati kostean alusen oletettiin toimineen myös jatkuvasti pahentuneen sädemätäongelman aiheuttajana.

Vaihto olkipelletistä turpeeseen tuntui useiden eri ammattilaisten antamista mielipiteistä huolimatta tallin puolesta melko vaikealta, jolloin ehdotimme kuivikkeen hommaamista omakustanteisesti. Tallin omistaja halusi kuitenkin aluksi kokeilla miten toimisi kuvio, jossa Nuutin karsinaan vietäisiin pellettipapanoiden sijasta jo hajonnutta kuivikemöhnää muiden hevosten karsinoista. Plussana tässä oli se, että hevonen ei voinut enää täyttää vatsaansa vasta siellä turpoavilla pelleteillä, miinuksena yhä edelleen likainen karsina.

Tämä muutos ei siis parantanut sädemädän tilannetta lainkaan, sillä vaikka karsinassa ei enää ollut kastelua vaativia papanoita, oli alusta tosiaan aina kostea. Kun Nuutti pisteli poskeensa kaiken puhtaan kuivikkeen (kyllä, se tosiaan söi myös sen hajonneen mömmön oikein suurella ruokahalulla), seisoi se päivät pitkät melkoisen kusilammikon keskellä. Nuutti on lisäksi melkoinen sotkupelle joten useimmiten tallille tullessani sen karsina näytti siltä, että sieltä olisi voinut kärrätä lantalaan ihan kaiken.

Lisäksi tallityöntekijät (tai siis eivät kaikki, mutta joku / muutamat) tapasivat toisinaan karsinan ovessa olevasta "ei pellettejä karsinaan" -lapusta huolimatta heittää kaiken kakan päälle mitäpä muutakaan kuin niitä papanoita. Muutaman kerran tästä tallin omistajalle huomautin, kunnes eräänä kauniina päivänä Nuutin karsinassa odotteli iso keko turvetta. Heppa pyöri siellä nenä maassa mahdollista syötävää etsiskellen, mutta joutui kerta toisensa jälkeen pahan makuisen kepukan tai turvepaakun suustaan sylkäistyään toteamaan että eihän tästä ruuaksi ole.

"Mis mun herkkupelletit on ?!"

Kuivikkeen vaihdon myötä sitä epämääräistä turvottelua ei ole esiintynyt kertaakaan, ja etenkin viimeisimmän kengityksen jälkeen huomasin myös sädemädän tilanteen ottaneen aimo harppauksen parempaan suuntaan. Täydellisestä ollaan vielä kaukana, mutta ainakin olosuhteet nyt mahdollistavat sen tavoittelun. Odotan niin innolla miltä säteet esimerkiksi puolen vuoden kuluttua näyttävät, ja kuinka paljon heppa on siihen mennessä laihtunut. Kun se ei enää päivät läpeensä pääse nassuttamaan ruokavalioonsa normaalisti kuulumatonta höttöä, on syytä odottaa muutoksia.

Eilen ratsastin Nuutin ilman satulaa pitkästä aikaa tallimme suuremmalla hiekkakentällä. Sen laidalla tapahtui vaikka mitä, mutta alkukäynnit menoa ja meininkiä pällisteltyään heppanen asettui kuulolle oikein hyvin. Kesken ratsastelun huomasin ratsastamisen sijasta tosiaankin taas lähinnä ratsastelevani, joten jatkossa meinaan ehdottomasti uhrata enemmän ajatusta tuntien suunnittelulle. Heppa hommiin, kuski hommiin. Päämäärättömälle haahuilulle isosti kenkää !

Kuva alkutunnista, hieman jäykkänä vielä.
Näytän siltä ku oisin Voldemortille sukua.
Kyllä ne vatsalihakset sieltä läskin alta vielä esiin kaivetaan - molempien kohdalla !
Nuutti teki muutamia ihan hyviä laukannostoja.
Tämä oli pakko lisätä vaikka tarkennus ei ihan kohteessa olekaan, sillä havainnollistaa mun mielestä hyvin sitä miten paljon paremmin paino lopuksi oli takaosalla. Menossa kuitenkin jo loppuravit pidemmässä muodossa.

Kaikista kuvista kiitokset siskolleni Jonnalle. Muutama postaus sitten joku muuten valitti kuvien vähentyneen entisestä, ja tätä tosiasiaa pähkäiltyäni löysin ilmiölle selityksen: hitaampi kamera. Aiemmin käytössäni ollut, edelleen rikkinäisenä lojuva Canon eos 60d otti kuvia huomattavasti nopeammin kun taas tämä vanha 400d räpsii kovin hitaasti, eli siinä missä 60d napsi yhdestä askeleesta sen vähintään kolme kuvaa, ottaa 40d ainoastaan yhden. Ja usein se yksi on juuri siitä väärästä vaiheesta liikettä. Tiedättehän, kun hevonen näyttää maahan sidotulta mörssäriltä ja ratsastaja painovoimaa vastaan taistelevalta mummonaamalta. Tulevissa postauksissa kuvamateriaalia on kuitenkinkin luvassa varsin runsaasti, ja parhaani mukaan nostan tasoa korkeammalle ihan jatkuvasti. Kehitysehdotukset ovat toki silti enemmän kuin tervetulleita !

32 kommenttia:

 1. Tiedän tunteen, kun kamera pelittää puolitehoillaan. Minun armas runkoni on tulossa tiensä päähän, jonka huomaan itse. Moni minua kuvaava painii tarkennusongelmien kanssa joita kiinteät lasit täydellä aukollaan antavat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis tarkennusongelmat on tosi yleisiä meilläkin ! Sisko aina huutaa "tää ei tarkenna, tää ei tarkenna !" ja kaikki parhaimmat pätkät menee tietty aina ihan ohi... :D Ihan vammasta ku se lottovoitto ei vaan kolahda kohdalle !

   Poista
 2. Koko postauksen paras kommentti:
  Näytän siltä ku oisin Voldemortille sukua.
  Piti oikein kattoo kuvaa lähempää XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha ai kamala, toivottavasti et ihan kamalasti näkemästäsi järkyttynyt ! XD

   Poista
 3. Ootte kyllä hieno pari! :)

  VastaaPoista
 4. Tosi hyvä et saitte vaihettuu siihen turpeeseen !

  Ja tosi ihania kuvia ! En kyl tiiä mistä johtuu et on poikkeuksellisen hienoja, varmaa toi sun paidan väri tekee sen tai jotai haha XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuntuu tällä hetkellä ihan lottovoitolta !

   Hahaha, mä taas itkin ku paita on ihan väärän värinen huopaan nähden, mutta kerrankos sitä nyt näin sattuu... :D

   Poista
 5. Kiva postaus, hyvä kun aitte pellettien sijaan turpeen Nuutin karsinaan!

  VastaaPoista
 6. Tosi hyvä että saitte vaihdettua turpeeseen, meidän tallilla nimittäin jouduttiin muutama viikko sitten yksi hevonen oletettavasti juurikin olkipelletin vuoksi ähkyleikkaukseen kiidättämään. Monet tallinomistajat tuntuvat vähättelevän kyseisen kuivikkeen aiheuttamia ongelmia, koska tutkimustuloksia ei juurikaan vielä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, näitä tarinoita tosiaan kuulee vähän sieltä sun täältä... ;s Ja juu, niinpä, kun ei voida 100 % varmaksi todistaa useiden ähkyjen olleen aiheutuneita olkipelletistä niin mitä sitä turhaan moisia syömisongelmia vakavasti ottamaan... huoh.

   Poista
 7. omakin heppani laihtui "normaalin mittoihin" kun vaihdettiin olkipellettikuivitteisesta tallista purua käyttävään. :) tuo syömisongelma tuntuu olevan melko yleinen, vaikka valmistajat kovasti muuta vakuuttelevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla !! Totta tosiaan, tähän törmää usein.

   Poista
 8. Asiasta viidenteen, teetkö jo iilimatohoitoja? Tai tiedätkö kuka tekisi Sipoon suunnalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen mä jonkun verran niitä tehnyt juu, lähinnä tutuille kylläkin :) Sipoon suunnalla vaikuttavista en tiedä yhtään, mutta eihän se pahan matkan päässä tästä Espoossa olisi !

   Poista
 9. Munkin 60D kuoli jonkun aikaa sitten, mutta rupesin korjaamisen sijasta mielummin säästämään uuteen, niin pakko mennä hetken aikaa isän vanhalla Nikonilla. Ennen onnistuneita kuvia tuli jokaiselta ratsastuskerralta iso kasa, nyt tuntuu että kaikki on ihan omituisia tai sitten vastaavasti epätarkkoja... Tosi rasittavaa! Onneksi mulla ei ole blogia koska varmaan ahdistuisin ihan täysin... :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha no joo muaki välillä kismittää ihan hirveesti !! Mäki kelasin ensin lähteä säästämään uuteen, mutta tuntuu niin ikuisuusprojektilta etten tiedä pitäiskö kuitenki kärrätä huollettavaksi toi 60d........ :D

   Poista
 10. Hienoo et teitin kuivike ongelma ratkes :) rakastan edellee näit sun kuvia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, oon tosi helpottunu siitä ! Ja voi ihana kuulla, kiitos ♥

   Poista
 11. Kivaa kun oot postaillu taas useemmin, mä nimittäi rakastan tätä blogii <3

  VastaaPoista
 12. Ai kamala miten naurahdin tuolle Voldemortille! Nenä sulta sentään onneksi näyttää vielä löytyvän, varo ettei lähde kävelemään... ;-)

  Mutta hei hienoa että teidän olkipellettiajan ongelmanne ovat häviämään päin, iso tykkäys sille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no pitää pitää se kurissa... ;)

   Hii, äläpä muuta virka kuule ! Tekis mieli hyppiä riemusta tän suhteen :)

   Poista
 13. Voi miten hienoa, että kuivike loppujen lopuksi vaihdettiin teidän toivomaan! Ja vielä mukavampaa, että sen vaikutus on jo nyt huomattavissa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, oon siitä tosi kiitollinen ! Vaikkakin lopullisena syynä tais olla se, että Nuutti tosiaan on kova sotkemaan ja tallityöntekijöitä rupes ärsyttämään sen karsina... :D Mutta ihan sama mulle, kunhan karsinasta jatkossakin löytyy turvetta ! Sillä tosiaan en keksi mitään muutakaan syytä sille, että Nuutti on nyt melko tasaseen tahtiin menny tosi paljon paremmaks. Toki kraniointia on jatkettu jne., mutta nyt tuntuu, että senkin vaikutus "pysyy yllä" entistä paremmin. Tohon oon järkeilly mahdolliseksi syyksi sen, että se olkipelletin aiheuttama turvotus on pistäny osaltaan paikkoja jumiin, ja nyt ku siitä on päästy niin Nuutin on helpompi liikkua :D Huimaa !

   Poista
  2. Todellakin huimaa! Hyvä että asioilla on tapana järjestyä tavalla tai toisella ;)

   Poista
  3. Älä muuta sano ! :)

   Poista
 14. "Voldemortille sukua",vuoden naurut XDoot kyllä tosi hyvä keksimään nouta kuvatekstejä!

  VastaaPoista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !