lauantai 27. syyskuuta 2014

Onnistumisia onnistumisten perään

Torstaina meillä oli koulutunti. Hevonen oli vasta samana aamuna saanut karsinaansa ensimmäisen kunnon lastin olkipellettimuhennosta (ensimmäisellä kerralla sitä oli lisätty turpeen sekaan), joten elättelin toiveita siitä, että se ei ole ehtinyt vetämään itseään ihan ilmapalloksi. Tallille mennessäni heppa oli tietenkin täydessä työn touhussa turpa kuivikkeen seassa, eikä saapumiseni näyttänyt kiinnostavan sitä lainkaan, mutta merkittävää turvonneisuutta ei onneksi ollut havaittavissa.

Tuntuu tosi inhottavalta miettiä milloin se ongelma taas palaa. Jotta tästä postauksesta ei kuitenkaan tulisi samanlaista kuin edellisestä, pyrin jättämään nämä taustalla menossa olevat kuviot unholan puolelle ja keskittymään ainoastaan itse torstaisiin ratsastuksiin. 

Tunti meni hyvin. Siis oikein tosi hyvin itseasiassa, paremmin jopa kuin edellinen. Aloitin verryttelyn tavalliseen tapaan käynnin jälkeen laukassa ja Eeva neuvoi mua ihan alusta saakka ottamaan mukaan myös vastalaukkaa. Vasta-asetuksen (eli asetus sisälle, koska laukka oli ns. "väärä") avulla Nuutti jäi tosi mukavalle ja vakaalle tuntumalle itsensä rennossa muodossa kantaen. Mun tehtävänä oli istua laukkaan rauhallista tahtia, jonka avulla myös kulmat suoritettiin tasapainossa ja isona pyörivällä liikkeellä.


Ravissa jatkoimme edellistunnin tapaan siirtymillä, mutta tällä kertaa teimme niitä ravin sisällä. Käynnin sijasta hevonen piti normaalista harjoitusravista ottaa takaisin hyvin pieneen "melkein käyntiin" -raviin. Takajalkojen tuli polkea, ja lapojen nousta ylös. Nuutti ei ihan ollut mielissään tällaisesta hipsuttelusta, ja se yrittikin melko sinnikkäästi tarjota pikkuravin tilalle kaikkea muuta sen mielestä huomattavasti hauskempaa. Aluksi korjasin näitä tilanteita liikaa kädellä, mikä sai hevosen kypsymään entistä enemmän, mutta parempaa istuntaa löytäessäni rupesi onnistuneet hetket lisääntymään.

Ensin hieman voimattomalta tuntunut ravi sai näiden siirtymien kautta huomattavasti enemmän poweria, ja mun sydän meinasi pakahtua onnesta kun Eeva kommentoi: "kyllä sä olet jotenkin ratsastuksen sekä varmasti myös noiden hoitojen (kranio) suhteen onnistunut, sillä Nuutti liikkuu nyt kenties paremmin kuin koskaan". Teki mieli hukuttaa heppanen taputuksiin ja haleihin ihan vain koska se oli olemassa. Ilman sitä en koskaan olisi tajunnut kuinka laajan tunneskaalan läpi ihminen voikaan seilata.


Laukassa jatkoimme muutamien laukka-käynti siirtymien jälkeen vastalaukoilla. Tehtävänä oli ihan yksinkertaisesti nostaa oikeassa kierroksessa vasen ja vasemmassa kierroksessa oikea laukka, laukata pari kierrosta ympyrällä ja siirtää hevonen sitten käynnin kautta myötälaukkaan. Tätä toistettiin muutamia kertoja, ja Nuutti parani kierros kierrokselta. Sen kanssa vastalaukat ovat aina olleet suhteellisen helppoja, mutta en muista niiden koskaan olleen näin tasapainoisia.

Muutenkin molemmat laukat ovat olleet nyt ihan mielettömän hyvän tuntuisia. Ennen oikea on ollut huomattavasti parempaa, mutta tasoero pienenee jatkuvasti vaikka eteen mennään kummankin kohdalla. Sivulle liikkuminen on aina ollut Nuutille vaikeaa, mutta "koska sillä on niin vahva laukka", niin Eeva käskikin mut vielä tunnin lopuksi ottamaan pari pientä laukkaväistöä. Suluiksi niitä ei voi vielä nimittää, sillä hevonen on liian suora, mutta eiköhän se treenillä pikkuhiljaa ! Aika loppui tällä kertaa vähän kesken, joten mihinkään loistosuorituksiin emme tuntihevosten jo maneesiin valuessa ehtineet, mutta kysyin Eevalta voisiko hän käydä Nuutin selässä seuraavalla kerralla näitä vääntämässä. Vastaus oli myöntävä, joten uskon että ensi torstaina mun pieni Nuudelimies tekee täydellistä sulkua kuin mikä tahansa GP -tason hevonen konsanaan........ ;)


Eilen jumppailin hevosen kevyesti yläkentällä käynnin lisäksi oikeastaan ainoastaan laukan avulla. Ravia taisin ottaa suunnilleen puoli kierrosta kun halusin vain tsekata miten se näin rankemman päivän jälkeen etenee. Nuutti oli tosi letkeänä ja vastalaukat toimivat jälleen hyvänä "vetristäjänä". Lopuksi päätin vielä edellispäivästä innostuneena ottaa yhden väistön laukassa ja piru vie kun olikin hyvä ! Eihän me uralta ihan pituushalkaisijalle tultu, mutta sujuvasti ainakin puoleen väliin kuitenkin. Tunnilla Eeva käski ottamaan takajalat paremmin mukaan väistöön, ja tämän ohjeen kun muistin (sekä pistin vielä jollakin tasolla käytäntöönkin) niin jopas rupesi homma luistamaan ! ... tai sitten tuo oli vain onnekas vahinko. En uskaltanut testata enää toista kertaa. Täällä pilvilinnassa on oikein mukavaa.

Harmittavasti Nuutti kuitenkin eilen oli aavistuksen turvonnut. Ei kovin pahasti, mutta kyllä eron normaaliin havaitsi. Vatsan seutu siitä nälkäkuopan etupuolelta on tuon kuivikkeen popsimisen vuoksi välillä todella pinkeänä ja alueelle koskeminen saa Nuutin tällöin melko ärtyisäksi. Samalla on helppo tunnustella miten tämä vaikuttaa negatiivisesti myös mm. selän lihasten kimmoisuuteen. Jätän tämän aiheen puimisen kuitenkin toistaiseksi tähän, sillä haluan pyrkiä pitämään blogini mahdollisimman positiivisena paikkana. Välillä se vain on hieman hankalaa...

Seuraavalla kerralla palailen luultavasti tänään napsittujen, ihanien kuvien kera :) Nuutilla oli vapaa ja kävimme sen kanssa pienellä talutuslenkillä. Sisko oli mukana ja otti meistä ilta-auringossa pitkästä aikaa ihan "tavallisia yhteiskuvia". Yritän ehtiä muokkailemaan ne huomenissa !

37 kommenttia:

 1. Oi ku hienot ! :) peukut pystys et kerranki selvittäis ilman vastoinkäymisii koko ajan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hii kiitos !! :) Ja joo no näinpä............. :D

   Poista
 2. Tosi kiva postaus ja ihanaa kun sulla on aina niin hyvälaatuset kuvat!! Ja nuutti on söpö ;)

  VastaaPoista
 3. en tiiä auttaisko mut jos niitä pellettejä vähän kastelis nii ne silleen turpois sinne jo turpeeksi muuttuneiden pellettejen sekaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis Nuutillehan ei laiteta niitä kokonaisia pellettejä enää, mutta kun se syö sitä hajonnuttakin... ;s Sehän ei tietenkään niin vaarallista ole, mutta aiheuttaa runsaasti syötynä epämukavaa turvotusta sekin. Lisäksi kun on toi pahentuva sädemätäongelmakin... D:

   Poista
 4. Täytyy kyllä nostaa hattua sulle, oot ainakin blogin perusteella tehnyt tosi hyvää työtä nuutin kanssa ja teidän meno näyttää hienolta! Toi kuivikejuttu on kyllä tosi ärsyttävä, toivotaan ettei hevosen suorituskyky taas huonone just kun teillä on alkanut sujua niin hyvin:((

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kiitos !! :) Ja joo toivotaan tosiaan näin, yritän parhaani mukaan saada asioihin muutosta mahdollisimman pian !

   Poista
 5. Meillä menee kans heppa ärtyisäksi mahan alueelta koskettaessa jos on niitä pellettejä tullut popsittua. Inhottavaa...

  VastaaPoista
 6. Hieno että teillä menee ratsastuksen osalta noin hyvin!! Saan itsekkin vinkkejä omaan ratsastukseen näistä sinun postauksista joten kiitos siitä :)

  Erittäin harmillista tuo kuivikkeiden syönti ja kun eivät tallillasi tajua sitä, että Nuutille voi tulla vaikka minkälaisia oireita siitä :/ entä jos alkaisit pitää Nuutilla jonkin laista "kuonokoppaa" karsinassa ollessaan? Se voisi ehkä rajoittaa tuota pellettien popsimista. Hurjasti tsemppiä teille!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihana kuulla ! Kiitos :)

   Joo näinpä... ärh. Tuota kuonokoppaa en olekaan tullut ajatelleeksi, mutta lähinnä pelottaa se, että jos Nuutti saakin siihen esim. jalkansa jumiin D: Se kun on semmonen sählä... Tiedän, että useissa talleissa on normaalina käytäntönä pitää riimua päässä esim. mahdollisen tulipalon sattuessa, mutta ehkä ajatus kopasta naamassa lähes koko ajan tuntuu vähän tylsältä... :( Lisäksi kun on tosiaan sielä se sädemätäongelmakin, äh... Kiitos kuitenkin vinkistä, tässä vaiheessa arvostan suuresti niistä jokaista !

   Poista
 7. Voi vitsi kyllä huomaa kuvienki perusteella, että nuudelipuudelissa on tapahtunut kehitystä! Hyvä te! :D Miks muuten haluat käynnin jälkeen ottaa laukkaa, etkä esim. ravia?

  Tiedätkö sinä muuten trapezius lihaksesta jotain? Hepallani uskon sen olevan ajoittain jumissa ja vain vasemmalta puolelta. Voisiko oikeassa jalassa oleva murtuma vaikuttaa tähän? Satulaa on nyt muokkailtu ja kaksi eri sovittajaa käynyt, että syy voi olla tietysti siinäkin, mutta kun ongelma oli sitä ennenkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mukava kuulla, kiitokset !! :) Mä oon kokenu Nuutin lämpenevän laukassa paremmin, ja sen jälkeen ravi on alusta saakka huomattavasti elastisempaa. Lisäksi kun laukka on ehdottomasti ton hevosen vahvin askkellaji, niin siinä on helppo hakea sopivaa rytmiä ja työskentelymuotoa ennen "vaikeampia" tehtäviä :)

   Trapezius -lihaksesta tiedän sen verran, että se oli Nuutilla ainakin viime vuoden lopulla ihan jumissa eikä hevonen halunnut käyttää itseään oikein. Tai siis kyennyt. Jumissa sillä oli silloin pahasti kyllä moni muukin alue............. :D Mutta nyt kun trapezius(kin) on saatu rentoutumaan aika mukavasti, niin rintakehä nousee helpommin ylös ja hevonen kantaa itsensä entistä ryhdikkäämmin muodon pituudesta riippumatta. Se on myös suoristunut huomattavasti !

   Vaikea sanoa tapausta näkemättä mikä voisi olla syynä, mutta epäsopiva, esim. lavoille painava satula voi hyvinkin aiheuttaa / korostaa ongelmaa kyseisellä alueella. Murtumakin voi ilman muuta vaikuttaa asiaan, ehkä myös tavallaan muutaman mutkan kautta. Hevonen voi melko "hienovaraisestikin" käyttää itseään väärin ja näin ollen kipeyttää trapeziusta. Onko hevostasi tutkittu osteopaatin / kraniosakraaliterapeutin tms. muun toimesta?

   Poista
  2. Juu hiroja on käynyt kerran ja huomenna tulee uudestaan. Mutta kyseessä vasta opiskeluja aloittanut niin ei osaa niin paljon... No kahtoo mitä se sanoo huomenna ja jos ei "löydä" vikoja niin pitää kääntyä osaavamman puoleen :) Minkä tyyppistä ihmistä suosittelisit meille? (en oikein vielä noita käsitteitä osaa)

   Poista
 8. Onko talli sinulle tärkeämpi kuin hevosen terveys? Itse vaihdoin just tallia ja siis luxuxtallista muutimme maalaistallille missä on kokopäivätarhaus, vaan sen takia koska en halua enää että hevonen seisoo sisällä 20h / vuorokaudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihin tämän kysymyksesi perustat? Siihen, kun edellispostauksessa mainitsin, etten millään haluaisi luopua tallimme hyvistä puolista? Hieno juttu, että sinä olet löytänyt teille hyvän vaihtoehdon. Mäkin mieluusti valkkaisin kotitallillemme vaikka ja minkälaisia ominaisuuksia, mutta kaikkea ei aina voi saada... Vaikka tämä meidän kuivikejuttu tosi inhottava onkin, niin pellettipapanoita ei hevosen karsinaan tosiaan enää viedä, eli hengenhätää ei (toivon mukaan) ole. Yritän saada tähän asiaan muutoksen jollakin muulla tapaa kuin tallia vaihtamalla, sillä pyrin katsomaan asioita mahdollisimman laajasti. Kuten edellisessäkin postauksessa mainitsin; en ole valmis tinkimään esimerkiksi heinän laadusta tai ratsastuspohjien kunnosta, mitkä valitettavan monen tallin kohdalla saavat multa miinusmerkinnän... ;s

   Poista
 9. Ootko miettinyt laittavas Nuutille jonkinlaista "kuonokoppaa"? Meillä sellaista joudutaan käyttämään olkipelletin takia, tosin meillä tämä kuivike ratkaisu on onneksi vain väliaikainen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku tuota vähän ylempänä ehdottikin, enkä ollut tosiaan aiemmin ajatellut ! Väliaikaisesti tuo voisi toimiakin, mutta vähän tylsältähän se tuntuisi jatkuvasti toista koppa naamassa pitää :( Lisäksi kun on ongelmana vielä se (märästä) olkipelletistä kipinää saava sädemätäkin. Kiitos kuitenkin vinkistä, harkintamyssy on tässä tapauksessa kiitollinen jokaisesta uudesta ideasta ! :)

   Poista
 10. Upeeta menoa :) Harmittavaa kun sun pyydöistä huolimatta kuiviketta ei voi vaihtaa, kun aivan selvästi se ei tee hyvää hevoselle :( toivottavasti tämäkin asia ratkeaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos !! Ja joo sanos muuta, varsinkaan kun en tosiaan ihan vain huvikseni mitään erikoiskohtelua vaadi... Toivotaan :)

   Poista
 11. Moi, olisi kiva nähdä vähän videolta, miten se Nuutti liikkuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää yrittää saada videota joskus ! Mä oon niiden suhteen niin saamaton ku muokkaaminen ja julkasu on niin paljon kuvia "vaivalloisempaa"...... :D

   Poista
 12. Nuudelin masu :'3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän tynnyri, mutta kyllä se siitä vielä... ! :D

   Poista
 13. Näyttää tosi hyvältä, ootte upee pari. :)

  VastaaPoista
 14. Mun on jo pitkään pitänyt sanoa, että ensinnäkin: Nuutin liikkuminen näyttää parantuneen tässä muutamien kuukausien aikana ihan huimasti, ja toiseksi: se näyttää liikkuvan todella "tasaisesti". Tällä siis tarkoitan tuota etu- ja takajalkojen muodostamaa "A-kirjainta", jonka kulman tulisi olla suunnilleen saman suuruinen.

  Monesti etenkin täällä Suomen radoilla näkee hevosia, joiden etujalat pyrkivät kovasti kohti taivasta mutta takaset näyttävät suorastaan halvaantuneilta (näin karkeasti ilmaistuna). Olen joitakin hevosia nähnyt kotomaan ratojen lisäksi myös ulkomailla ammattiratsastajien alla ja todennut, että etujalan liike on pitkälti opittua ja ehkä osittain "automatisoitunuttakin", mutta takapään moottorin toimivuus mittaa ratsastajaa enemmän. Ja mitä lähemmäs etujalkoja päästään, sitä parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, ihana kuulla !

   Nuutilla on kyllä kieltämättä tosi tasapainoinen liikkumistyyli, etenkin nyt kun se jälleen pystyy kulkemaan itseään oikein käyttäen :)

   Poista
 15. Hieno Nuutti, ja ihanaa kun teillä menee noin hyvin! :-)

  Tuota kuivikeasiaa kommentoidakseni on pakko sanoa, että voi hemmetti... Ei kiva. Itse tosiaan eläinlääkäriksi opiskelevana saan aina kylmiä väreitä siitä, kun eläimen terveyden kustannuksella säästetään tai pönkitetään periksiantamattoman asenteen voimin omaa egoaan. Tämä olkipellettihän ei uskottavasti ole ihan niin harmiton mitä valmistajat tai jälleenmyyjät lupailevat, enkä yhtään ihmettelisi vaikka Nuutin köhä siitä johtuisikin. Onko se jatkunut edelleen?

  Meidän tallillamme oli hetken olkipelletti kun turvetta oli vaikeampi saada, mutta kokeiluerän jälkeen vaihdettiin takaisin vanhaan. Todella monet hevoset oireilivat vähän kukin mitenkin, mutta nyt turpeella / purulla kaikki ovat enemmän kuin tyytyväisiä. Olkipellettiä saavat edelleen käyttää ne, jotka sitä itse hommaavat, mutta tällä hetkellä näiden lukumäärä on pyöreä 0.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksiaa !! :)

   No joo-o... Samaa olen tuosta harmittomuudesta jutellut monien ammattilaistenkin kanssa. Tuntuu että osa ihmisistä pitää olkipellettiä suunnilleen jumalten suurimpana aikaansaannoksena, eikä sen miinuksia suostuta näkemään sitten millään. Yleinen perustelu tähän on se "niistä ei ole mitään tutkimustuloksia"... -.-

   Ja siis samaa tarinaa olen kuullut muualtakin, siis että olkipellettiin vaihdettiinturpeen saannin vaikeutuessa, mutta uusien nostolupien myötä palattiin takaisin perinteiseen malliin. Enkä siis sano, etteikö olkipelletti voisi jollekin hevoselle olla oikein loistavakin vaihtoehto, mutta meidän kohdallamme se ei tosiaankaan sitä ole.

   Poista
 16. ihana postaus, ootan innolla niit yhteiskuvii ku ootte nuutin kaa molemmat niin kauniita:)

  VastaaPoista
 17. Kirjoitat älyttömän hyvin, kiva postaus! Hienoa että teillä sujuu noin hyvin. Olet Nuutille tosi hyvä omistaja, koska puutut jo pienempiinkin asioihin ja teet kaiken sen parhaaksi. Ja niinkuin jo sanottiin niin olisi kiva nähdä vähän enemmän videoita teistä. Voisitko tehdä joskus vaikka tallipäivävideon? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitokset ihanasta kommentista, parhaani tosiaan teen ! Ja joo, yritän saada seuraavalta tunnilta videomatskua, ja rohkaistua myös jonkinlaisen videopostauksen jossakin vaiheessa väsäämään...... :)

   Poista
 18. Kyllä se kranio tekee ihmeitä. Thor on aivan eri hevonen, kun sitä on säännöllisesti sakraleerattu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, oon kerta toisensa jälkeen entistä hämmästyneempi sen vaikutuksista ! Ihanaa, että teilläkin toimii noin loistavasti :)

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !