keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Voi huokaus sentään...

Tällä hetkellä mä olen vihaisempi kuin varmaan kertaakaan aiemmin koko pienen elämäni aikana. Niin vihainen, että päätä särkee ja yöunista on taatusti turha haaveillakaan. Mä kuvittelin tämän kuivikeväännön jo olevan visusti taakse jäänyttä elämää, mutta nähtävästi näin ei todellakaan ole. Eilen löysin Nuutin jälleen karsinasta olkipellettipetiään imuroimasta ja asiasta kyseltyäni sain kuulla tämän olevan käsky ylemmältä taholta. Turvekuivitus oli kuulemma ollut ainoastaan väliaikainen ratkaisu pellettien loputtua. Arvatkaahan vain kuinka monta rumaa sanaa siinä vaiheessa risteili pitkin pääkoppaa.......

Nuutti on mulle koko maailman tärkein olento. Sen eteen tehdään jatkuvasti töitä, eikä sitä ole yhdenkään montun reunalta tähän pisteeseen pelkällä pyhällä hengellä tuotu. On mennyt rahaa, aikaa, voimia, ja suurin osa järjestäkin, joten suututtaa ihan pirusti, että hevosen yksilöllisiä tarpeita ei oteta huomioon lainkaan vähätellään. Meidän tallillamme kun tosiaan kuitenkin turvekuivitusta muutamilla hevosilla käytetään, niin en todellakaan ymmärrä miksi meidänkin ihan todelliset terveysongelmamme eivät siihen oikeuta.

Toistaiseksi Nuutti voi onneksi ihan hyvin, mutta en todellakaan aio istuskella sitä mahdollista (tai enemmänkin todennäköistä...) alamäkeä odottelemassa. Mun hevosen terveyden kanssa ei yksinkertaisesti pelleillä. Olen jo jutellut tästä muutamien eri ammattilaisten kanssa, mutta pitänee konsultoida vielä eläinlääkäriäkin. Joku tulee varmasti taas ehdottamaan tallin vaihtoa, joten sanon jo tässä vaiheessa että alueen tallit on jo aika pitkälti läpi mietitty, muutamaan olemme olleet jonossa jo hyvän tovin ja jokaisessa on tietenkin omat miinuksensa. Esimerkiksi heinän laadusta tai ratsastuspohjien kunnosta en ole valmis tinkimään, joten ihan yksinkertaista se hyvän tallipaikan metsästäminen ei ole. Voi kun olisikin se oma...........

Ilman tätä jupakkaa mulla ei olisi meidän tallista yhtäkään pahaa sanaa. Onhan siellä toki ratsastuskoulun tunnit jotka talvikaudella hankaloittavat yksityisratsukoiden treenaamista, mutta niiden kanssa vain on sumplittava. Puitteethan ovat ensiluokkaiset, tallikaverit ihan huippuja ja työntekijät (jotka myös ovat omalta osaltaan yrittäneet puhua Nuutille turvetta, super iso kiitos siitä !) tosi mahtavia. Näistä en millään haluaisi luopua.

Postausta saavat nyt kuvittaa pari poimintaa tämän päivän ratsastuksista, kaikista kiitokset jälleen Jonnalle. Kranioin Nuutin maanantaina, joten eilen se sai kävellä ja tänään otettiin askellajit kevyesti läpi huomista tuntia varten.

Hämärtyvä ilta verotti kuvien laatua, mutta kyllä näistä selvää saa.
Alkuverkoissa käytän jonkin verran pieniä väistöjä, ja etenkin sulkua Nuutti on ympyräuralla ruvennut menemään aika kivassa tahdissa.
Katsoin lopuksi kuinka paljon saan otettua laukkaa alle ja tässä mentiin jo lähes paikoillamme ;) Muotokin on tosi koottu ja silleen.

Heppa liikkui tänään aika mukavasti, mutta yskäisi muutaman kerran silloin tällöin. Tarkemmin kun rupesin miettimään, niin muistan kuinka Nuutti tuossa keväämmällä köhi melko usein ja mittailin siltä hysteerisenä lämpöä mahdollisen flunssan varalta. Sitten ongelma katosi, enkä muista hepan yskineen ennen tätä viikkoa kertaakaan. En tiedä onko tuo sattumaa, vai onko tähänkin syynä tuo olkipellettikuivikkeen jatkuva mutustelu. Pitää mainita eläinlääkärille. Onko kenelläkään kokemuksia?

51 kommenttia:

 1. noin saamarin hyvännäköinen polle! <3 ei sen kanssa noin vaan pelleillä, onse kumma ku eivät usko että toisen terveys on sulle kaiken a ja o! minuakkii rupes nyt korpeemaan sun puolesta! :DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä muuta sano, tuosta mä en halua luopua ! ♥

   Poista
  2. Ymmärrän Susannan turhautumisen ihan totaalisesti. Saman tyylisistä asioista ollaan kamppailtu myös meidän tallilla, pelleteistä ja oikeanlaisesta heinän syötöstä, turvallisista tarha-aitauksista ym asioista. Tallin omistaja ei tunnu "ymmärtävän" meidän huolta hevosistamme, vaan näitä asioita vähätellään jatkuvaan. Kumpa olisi se omatalli..........

   Poista
  3. Voi hitto, tosi ikävää... äh ;s Älä muuta sano, omassa tallissa olisi helppo taata hevosen hyvinvointi. Olisipa enemmän rahaa......... !!

   Poista
 2. Kasta koko kuivike sitruunamehussa ;) no ei, vaan auttaako jotku heppojen lelut että nuutin aika kuluu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha Nuutti aattelis varmaan et siistii, makupellettei ! :D Hepalla on ollu karsinassaan pallo ja välillä Likit -herkkuja roikkumassa ympäriinsä, mutta ne on sen mielestä ihan tylsiä jos ruokaa (tai siis... "ruokaa") löytyy... :(

   Poista
 3. Tommoset kyllä ottaa päähän varmasti ja todella! On se vaikeaa kärrätä se turpepino vielä yhteen karsinaan... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano... ! :( Ja tallin omistajahan ei itse edes karsinoita siivoa, eli hänen tarvitsisi antaa tähän ainoastaan suostumuksensa. Tuolla on joskus asunut hevonen, jolla oli turve koska se sotki niin kovasti, mutta meidän kohdellamme ei onnistu tälläkään perusteella. Vaikka Nuutti siis on melkoinen sotkupelle myös, tämänhän vuoksi tallityöntekijätkin kuivikkeen vaihtoa peukuttaisivat...

   Poista
 4. Tylsää! Taisin jo silloin aikaisemmin kirjoitella, että epäilin S:n viime syksyisten hengitystieongelmien johtuvan mahdollisesti silloin käytetystä olkipelletistä. Varma en ole, mutta olkipelletti ei tosiaan ime turpeen tavoin kosteutta eli kusi = ammoniakki ja pelletin hienojakoinen pöly saattaa ärsyttää ainakin herkempää hevosta. Mutta tähän aikaan vuodessa voi olla myös monia muita köhää aiheuttavia tekijöitä (kosteus, viilenneet ilmat, liikkeellä olevat virukset). Toivottavasti saatte ongelman ratkemaan, tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, aivan ! Tosiaan voihan tämä olla jotain muutakin (kuten keväälläkin), mutta pisti vaan taas hälytyskellot soimaan kun ilmestyi kuvioihin miltei heti kuivikkeen taas vaihduttua... :D No, tämä varmaan selviää sitten eläinlääkärin kanssa. Kiitos tsempeistä !

   Poista
 5. Tuo on kyllä ihan kamalaa kun joudut pelkäämään että Nuutti oireilee pelletin syönnin takia. Toivottavasti asiaan nyt saadaan äkkiä lopullinen toimiva ratkaisu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, tosi stressaavaa... ;s Toivotaan tosiaan näin !

   Poista
 6. Oletko harkinnut Tuomarinkylän talleja? Omaa kokemusta on Opistolta muutaman vuoden takaa ja nyt remontoidut tallit ovat EU-mittausten mukaiset. Kannattaa tosissaan harkita, siinä kun on 4 tallia samassa ja 2 maneesia, yms. Pohjat ovat hyvät, kuivikkeesta en tiedä, mutta uskon sen olevan hiukan helpompaa, kuin nykyään. Bussipysäkiltä n. 300m kävely tallille.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä ! En muista olimmeko Tuomarinkylään jossain vaiheessa jopa jonossakin, pitää kysyä äidiltä... :) Matka tosin on meiltä (varsinkin kun pian koittaa muutto vielä kauemmas sieltä katsottuna), kun joutuu Kehä I:stä ajelemaan... se on aina niin tukossa ! Mutta siis tosiaan, kiitos, pitää pistää tämä mietintään :)

   Poista
 7. Meilläkin on vähän yskäilty mutta tulin siihen tulokseen että nämä lämpöasteet romahti niin nopeasti, joten voi johtua siitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta, voi tosiaan olla ihan tuollaistakin :)

   Poista
 8. No voi harmi tuo teidän tilanteenne!

  Toivottavasti kuivikeasia kääntyisi teidän hyväksi ja saisitte turpeen käyttöön koko aikaisesti!

  Hyvän näköistä toi teidän meno : )

  VastaaPoista
 9. Voi itku! Ihan perseestä tollanen pelleily :( Toivottavasti asiaan löytyy ratkaisu!

  VastaaPoista
 10. Ihan käsittämätöntä toimintaa mun mielestä tolta tallinpitäjältä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä, ei mene munkaan ymmärrykseen millään... :(

   Poista
 11. Tosi tylsää kun asiat tehdään noin vaikeiksi.

  Ps. Cypiksellä on tilaa ja pohjat kunnossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, harmittaa ihan pirusti. Ja hei kiitos vinkistä, toihan vaikuttaa kivalta paikalta !

   Poista
  2. Joo Cypistä suosittelisin minäkin, aikoinaan kun olin niiden tiloissa ratsastuskoulun tunneilla (ei siis enää ole siellä) niin tykkäsin kovasti :)

   Poista
  3. Cypiksen maneesi on tosi pieni ja kylmä...

   Poista
  4. Outs, saattais olla kova pala suureen lämpöeristettyyn tottuneelle... :D

   Poista
 12. No voi hemmetti ton olkipellettijutun kanssa :/ mun hevonen joka asustelee pihatossa, ni huomasin kans et viime talvena ku heillä oli siellä "mökissä" olkea lämmikkeenä yms, ni köhis.. mut voi kyl olla jostain muustakin johtuvaa tietty. Mut nyt apinanraivol hoidat ton turvejutun jotenki läpi ettei vaa tuu mitään takapakkia nuudelin kans! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo älä, ärh ! Just tosiaan ku saatu suurin osa palikoista kohdilleen niin en todellakaan haluu palata vanhaan... !

   Poista
 13. No on kyllä kummallista jos ei voi turvetta jättää teille käyttöön jos sitä kerran muutama muukin käyttää? Ärsyttävää :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no mä en kans ymmärrä mikä tässä oikein on ongelmana... ;s Hitto vieköön.

   Poista
 14. Meillä suomiputte yskii juurikin syksyllä liikutuksen yhteydessä ja samoin keväällä. On jotenkin tosi herkkä heinäpölylle, Talvea kohden yskä jo helpottuu, mutta leutoina talvina ollaan oltu vähän rauhallisemmin. Tosin kannattaa aina mainita eläinlääkärille jos jotain erinlaisempaa onkin. Toivottavasti tämä kuivike episodi selviäisi en itse näkisi mitään ongelmaa jos muita turve karsinoita on jo kyseisellä tallilla käytössä. Tsemppiä ja iloista syksyä sinulle ja Nuutille :) !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan juu ! Voihan se tosiaan meidänkin kohdalla jotain tommosta olla mut tosiaan hyvä varmaan eläinlääkärille mainita kuitenkin :) Ja joo toivotaan, että saadaan tämä taisto pian päätökseen. Kiitos tsempeistä ja oikein hyvää syksyä sulle myös !! :)

   Poista
 15. Pyydä hei eläinlääkäriltä paperi näytettäväksi tallin omistajalle! Jos teillä turve kuitenkin ns. "varavaihtoehtona" on, niin kyllä siihen viimeistään tuolla pitäisi oikeutus irrota.

  Mun mielestä voisi olla ihan hyväkin, ettette vaihtaisi tallia, vaan "veisitte tämän loppuun saakka". Tietenkin on kurjaa, ettei hevosen parasta suostuta ymmärtämään, mutta mikäli lähdette, voi talli jatkaa ihan samalla mallilla jatkossakin. Eli eläimen terveydestä viis, ja jos siihen ei alistuta niin sitten saa lähteä. Pääkaupunkiseudulla ison, hyvät puitteet omaavan tallin on helppo luulla voivansa tehdä mitä haluaa. "Tienraivaajana" on aina vaikeaa, mutta kenties pintanne pitämällä avaisitte päättäjien silmiä mahdollisia seuraavia ongelmatapauksia varten...?

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näin olen ajatellutkin ! Eläinlääkärin lausuntoonhan tässä on varmaan pakko mennä jos ei asiaa muutoin saada ratkaistuksi...

   Ja oon sun kanssa vähän samoilla linjoilla. Tekisi mieli lähteä kävelemään, mutta tuollainen hälläväliä -asenne saa mun veren kiehumaan niin ettei "luovuttaminen" tunnu oikealta.

   Poista
 16. ei hitto, tulin ihan vihaiseksi sun puolesta! elävän olennon hyvinvoinnilla ei tosissaan kenelläkään ole oikeutta leikkiä! toivottavasti saatte keinolla millä hyvänsä turpeen tai löydätte tallin, missä ongelma otetaan tosissaan. huhhuh...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä muuta virka ! Ihan älytöntä...

   Poista
 17. Olisiko eläinlääkärin mahdollista allekirjoittaa todistusta, mikä oikeuttaisi turpeen saantiin? Millä perustein sitä muilla tallinne hevosilla käytetään? Tosi tylsä kuvio kyllä tämä... :-/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu siis muilla hevosilla varmaankin on juuri se ell lausunto (allergian tms. vuoksi), mitä meinaan itsekin kysyä. Joskin turvetta on käytetty myös mm. kovasti sotkevilla hevosilla, mikä tietenkin on meidän ongelmiamme varteenotettavampi syy............

   Poista
 18. Voihan tuo yskä olla jotain syysflunssaakin, mutta kannattaa ehdottomasti kysyä eläinlääkäriltä tarkemmin. Oma tammani nimittäin lakkasi yskimästä kun vaihdoimme tallia (olkipelletti > puru). Heinät olen koko ajan ostanut itse, ja molemmissa talleissa asunut ulkokarsinassa. Uskon vian siis olleen kuivikkeessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, hyvä että teidän yskimisenne loppui :) Ja juu totta, voihan tämä köhä johtua jostain ihan muustakin, mutta mainitsen tosiaan silti eläinlääkärille varmuuden vuoksi !

   Poista
 19. ymmärräthän että noin isossa tallissa on olkipellettiä koska se on halpaa. turvetta on niillä jotka ovat allergisia??
  mitä teillä lukee sopimuksessa lukee kuivikkeen kannalta? senhän pitäisi pädetä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän toki, mutta kyllä hevosen terveyden tulisi silti mun mielestä mennä kaiken edelle - etenkin kun meillä tosiaan kuitenkin sitä turvettakin käytetään. Ei se kovin halvaksi tule päivittäin olkipelletilläkään kuivittaa, kun normaalistihan sitä kuuluisi lisätä huomattavasti harvemmin. Olemme myös ehdottaneet turpeen hommaamista omakustanteisesti, joten musta alkaa tuntua että tässä on jotain henkilökohtaista...

   Ja kyllä, turvetta on mm. allergisilla, mutta käytetty myös esimerkiksi kovin sotkevilla hevosilla. Tallityöntekijöiden mielestä Nuutti kuuluu näihin, mutta tallinomistaja ei kuulemma suostu heitä(kään) kuuntelemaan. Eläinlääkäriin meinaan kuitenkin olla yhteydessä.

   En muista mitä sopimuksessa sanotaan, mutta olemme allekirjoittaneet sen n. 7 vuotta sitten, aikana jolloin kuivikkeena oli vielä turve. En tiedä onko normaalina käytäntönä yleensä tehdä uusi sopimus aina jokaisen muutoksen kohdalla, mutta meillä näin ei ole...

   Poista
 20. Harmi ettei Nuutin kohdalla tehdä poikkeusta. Voisitkohan sä hommata omalla rahalla turpeen? Se käy usein tallinpitäjille kun nehän siinä säästää ;) Mä siis ostan itse kun meillä on puru ja mun heppa pyörii ne purut aina seinille ja sitten on kintereet auki kun nukkuu siellä betonilla. Ne Vapon pienet paalit on n. 14€/kpl ja jos ostais isommassa erässä, sais varmaan edullisemminkin.. Mä ostan mun kahdelle sen purun lisäksi ja menee normikarsinaan noin yks paali/vko. Tokihan se vähän ärsyttää kun kuivike pitäis kuulua tallivuokraan, mutta hevoset menee mulla kanssa aina kaiken edelle, joten niiden parasta ajattelen :) Tsemppiä kuivikeasiaan, tiedän että toi on niin turhauttavaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outs... ;s Mutta siis joo me ollaan jo keväämmällä ehdotettu turpeen hommaamista omakustanteisesti, mutta sekään ei oikein saanut kaivattua vastaanottoa (?!)... En toisaalta tiedä kuunteliko tallin omistaja edes, kun niin turhautuneen oloisena keskittyi olkipellettiä puolustelemaan. Pitääpä ottaa puheeksi uudelleen ! Koska näinpä; hevosten ja niiden hyvinvoinnin pitäisi aina mennä edelle ! Kalliiksihan se välillä tosiaan tulee, mutta niiden puolesta olen valmis tinkimään jostakin muusta. Kiitos tsempeistä !! :)

   Poista
 21. Meillä kuivikkeena pelletti ja omistajat, joiden hepat sitä syö hoitavat kuivituksen itse. Käytännössä siis kuivituspäivinä lisäävät pelletit boxiin itse kasteltuaan ne, jolloin ne turpoavat eivätkä hepat syö enää. Omistajat ovat ihan itse tätä järjestelyä ehdottaneet, toimii hyvin.
  Yksi hevone taasen on allerginen pelletille, sille talli luonnollisesti hoitanut muun kuivikkeen. Turvetta meillä ei nähdä, sehän vasta pölyääkin ja on vittumainen siivota sotkijoiden jäljiltä... Näkemyseroja varmaan, mutta itse liputan pelletin puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuutin karsinaan ei viedä pellettejä ollenkaan, vaan hajonnutta möhjöä naapurikarsinoista. Se kuitenkin syö myös sitä, joten ongelmista poistuu näin ainoastaan pieni osa...

   Meidän kohdallamme karsina on aina turvekuivituksella ollut huomattavasti siistimpi ja myös tallityöntekijät tosiaan haluaisivat sotkevalle Nuudelille turpeen, koska on kuulemma helpompi siivota. Olkipelletti menee herkästi sellaiseksi kosteaksi liiskaksi, varsinkin kun hevonen puputtaa suihinsa kaiken puhtaan kuivikkeen.

   Toisille hevosille varmasti sopii, toisille ei.

   Poista
 22. Voi kurjuuksien kurjuus miten huonoja uutisia! Ihan alkoi sun puolesta sapettaa muakin -.-´

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo tosi inhottavaa kyllä, ärh...... !! ;s

   Poista
 23. Ei kannata jäädä odottamaan. Kaverin hevoselle iski ähky ja se oli 2 viikkoa klinikalla ja todella pahassa kunnossa.

  Tuo ei kyllä ole helppoa. Kuten kirjoitit..... Voi kun olisi se oma paikka..... Kun mistään ei oikeastaan haluaisi tinkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outs, ei kiva... ;s Nuutillehan ei onneksi enää niitä pellettipapanoita laiteta, sillä epäilen silläkin yhtenä iltana olleen lievä ähky tai joku sinne päin... Käyttäytyi niin omituisesti, oli vaisu ja potki pari kertaa kummallisesti alleen. Onneksi kakkasi kun heitin parafiiniöljyt naamaan ja taluttelin, sen jälkeen normalisoitui käytöskin. Tallin omistaja ei harmittavasti nähnyt hevosta "pahimmillaan" eikä usko olkipelletillä olleen osuutta asiaan...

   Mutta joo näinpä, ihan kamalan hankalaa... ;s Pitää hevosen terveydenkin kohdalla aina miettiä niin monia asioita, että päähän tässä tuntuu leviävän !

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !