maanantai 2. maaliskuuta 2015

Happy athlete?

Internetin ihmeellisessä maailmassa on levinnyt ulkomaita myöden Suomessa kuvattu valmennusvideo, jossa tanskalainen alansa ammattilainen opettaa hevoselle maasta käsin piaffin alkeita. Moni on tämän varmaan jo nähnytkin. Videon reilu kolmeminuuttinen on vain pieni osa koko valmennustilaisuudesta, mutta kuten joku ht.netissä - jo poistetussa kommenttiketjussa - sanoi: se oli sillä hetkellä kyseiselle hevoselle koko sen maailma.


Olen natiaisesta saakka roikkunut tallilla äitini mukana ja nähnyt pienen ikäni aikana hevosen käsittelyä sekä erilaisia koulutusmenetelmiä laidasta laitaan. Olen joutunut todistamaan useiden ammattilaisten kyseenalaisia toimia, nähnyt ja käsitellyt epäoikeudenmukaisuudella rikottuja, pelokkaita hevosia, sekä miettinyt miksi osa ihmisistä ongelmia kohdatessaan pitää väkivaltaa koulutuksen nimissä hyväksyttävänä ratkaisuna. Vastaavasti olen onneksi saanut seurata myös paljon taitavaa ja johdonmukaista, hevosystävällistä työskentelyä, josta olen pyrkinyt imemään itseeni kaiken mitä imettävissä on.

Tiedän, että hevosia ei kouluteta maailman huipulle ainoastaan päätä taputtamalla. Uutta opeteltaessa mukavuusalueelta poistuminen on välttämätöntä ja toisinaan hevosen kanssa sattuu pieniä kommunikaatiokatkoksia, hetkiä, kun asiat eivät onnistu. Virheitä saa ja pitääkin korjata, mutta kaikessa toiminnassa pitäisi aina muistaa se oikeudenmukaisuus. Ilman sitä koko koulutukselta katoaa pohja, eikä hevosella ole mitään mihin rakentaa luottamustaan. Videolla ongelmana on se, että hevonen ei selvästikään ymmärrä mitä siltä halutaan, mutta silti se ahdistetaan nurkkaan yhä uudelleen ja uudelleen. Tämä on epäoikeudenmukaista - eikä sen toteamiseen tarvita ammattilaisen silmälaseja.

Ennen kuin joku tulee sanomaan, että kyllä kuule ulkomailla näkee paljon pahempaakin, niin juu, aivan varmasti. Näkeehän sitä täällä kotimaan kilpakentilläkin, tallialueista puhumattakaan. Hevoselle suututaan huonosti menneestä suorituksesta, se viedään autoon, sidotaan kiinni kuolaimistaan ja annetaan raipan laulaa. Been there, seen that. Onneksi stewardi ei ollut monenkaan juoksuaskeleen päässä. Se, että maailmassa tapahtuu vieläkin suurempia julmuuksia ei mielestäni tee näistä pienemmistä yhtään sen hyväksyttävämpiä. Jokainen ihminen tekee virheitä, mutta suuressa arvossa pidetyn valmentajan tulisi aina olla tarkka siitä minkälaista esimerkkiä oppilailleen näyttää. Vaikka jokainen loppupeleissä vastaa itse vain omista tekemisistään, voi ylöspäin katsotun henkilön ylilyönneillä olla "alhaisemman tieto- ja taitotason" omaaviin hyvinkin negatiivinen vaikutus.

Toivottavasti muut valmennukseen osallistuneet hevoset saivat osakseen sitä ystävällistä ja pehmeää koulutusta, jota tanskalainen valmentaja mm. Eurodressagen sivuilla kertoo toteuttavansa. Jutun oheen liitetty video on ilmeisesti päivän aikana muutettu yksityiseksi, sillä aamulla se vielä näkyi. Siinä tapahtuva opetus näytti aivan toiselta kuin tuossa Suomen kamaralla kuvatussa pätkässä.

28 kommenttia:

 1. Tää oli niin hyvää asiatekstiä :) Olen kyllä samaa mieltä että ettei hevosta väkivallalla koulutettua. Voikun minäkin olisin päässyt pienempänäkin seuraamaan erilaisia koulutusmenetelmiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Joo, väkivallan "avulla" ei mennä kuin ojasta allikkoon. Pelokas ja alistunut hevonen ei ole saavutus - se on vain merkki siitä, että jossakin on mennyt pahasti pieleen... :(

   Poista
 2. Puhut asiaa. Laji on hieno, mutta sen sisältä pitää pystyä kitkemään tavat ja toimijat, jotka ei toteuta koulutusta ja työskentelyä hevosen hyvinvoinnin ehdoilla. Näitä ongelmia olen itsekin nähnyt ihan lajin jokaisella portaalla. Samalla joukossa on myös paljon hienoja hevostaitajia. Pitää pystyä tunnistamaan milloin on väärä hetki tai hevonen keskeneräinen. Tottakai voi olla paineita saada näkyviä tuloksia luvatusti, mutta myös kouluttajalla pitäisi olla ymmärrys sanoa, että tämän hevosen kanssa ei ole nyt oikea hetki tehdä harjoitusta, siitäkin huolimatta, että on yleisön paine ja kurssimaksu maksettu.

  Äärettömän hienoa, että video lähti niin laajaan kehitykseen mediassa. Se on ainut keino saada muutosta tapahtumaan. Lajin sisältä löytyy ihmisiä, jotka ovat tulleet sokeiksi näille epäkohdille. Silmät on avattava ja asenteiden muututtava. Ihan jo sieltä ponitytöstä lähtien joka piiskaa ponin yli esteiden äidin ja valmentajien hyväksyvien katseiden alla. Lajin korkeimmalla tasolla olevien valmentajien, urheilijoiden ja toimijoiden rooli esimerkkinä on tärkeä. Esimerkin on oltava sellainen, joka ei hyväksy väärinkäytöksiä eläintä kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, en voi muuta kuin allekirjoittaa jokaisen sanan. Tosi hyvin kiteytetty ! Niin "sunnuntaiharrastelijoiden" kuin maailman huipulla kilpailevienkin keskuuteen pitäisi saada iskostettua hevosten kiusaamisen nollatoleranssi, jonka keskellä viimeistään ryhmäpaine pitäisi huolen siitä, että kyseenalaiset keinot jäisivät kehityksen kulkiessa historian puolelle.

   Poista
 3. "Se, että maailmassa tapahtuu vieläkin suurempia julmuuksia ei mielestäni tee näistä pienemmistä yhtään sen hyväksyttävämpiä." Niin totta tuo, ja koko kirjoituksesi. Hyvä, kun nostit asiaa esille, on tärkeää, että tärkeistä asioista puhutaan! :) Katsoin videopätkän eilen hyvin surullisin fiiliksin. Epäoikeudenmukaista, eläinsuojelulain vastaista, ja jopa väkivaltaista hevosten käsittelyä ja "koulutusta" näkee valitettavasti talleilla aivan liikaa...

  Mietin katsellessani videon hevosraukkaa, että jos olisin ollut paikalla, olisin mennyt ja puuttunut tilanteeseen. Mutta jos olen rehellinen itselleni, totuus on, etten olisi uskaltanut puuttua, kyseenalaistaa tällaisen "auktoriteetin" menetelmiä, vaikka olen sitä mieltä että menetelmässä oli kaikki pielessä ja se ei ollut oikein hevosta kohtaan. Niinpä päätin, että kun seuraavan kerran näen epäoikeudenmukaisuutta/ epäilyttävää toimintaa tallilla (ja miksei muuallakin), yritän uskaltaa puuttua tilanteeseen, ainakin kysyä ja kyseenalaistaa. Toivottavasti mahdollisimman moni uskaltaisi, sillä tavalla maailma voisi muuttua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakin on ehdottoman hyvä juttu, että näitä tapauksia tulee julki ja niistä syntyy keskustelua ! Kuten Maarit yllä kommentoi: se on ainut keino saada muutosta tapahtumaan. Ihmisten oma moraali kun ei ilmiselvästi aina julmuuksia rajoita...

   Aivan totta, hienosti ajateltu ! En usko, että itsekään olisin katsojana uskaltanut tähän tapahtumahetkellä puuttua, mutta mikäli kyseessä olisi ollut oma hevoseni, olisin ehdottomasti viheltänyt pelin poikki. Sen kun olisi voinut tehdä täysin asiallisesti, toteamalla vaikka vain, että hevonen ei ilmeisesti olekaan vielä valmis näihin harjoituksiin. Täysin ulkopuolisena puuttuminen on aina (etenkin suuren auktoriteetin kohdalla) vaikeaa, mutta minäkin lupaan jatkossa yrittää parhaani pystäkseni reagoimaan silloin kun tilanne niin vaatii. Tuo kysyminen ja kyseenalaistaminen on hyvä, voi vaikka heittäytyä vähän tyhmäksi... ;) Vittuperkelettä huutamalla ei luultavasti saisikaan muuta kuin hullun maineen.......

   Poista
 4. Tosi hyvä postaus, Susanna! Täyttä asiaa. Hyvä, että tämä video tuli julki ja lähti leviämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Ja sanos muuta. Tämä, asioiden esille tulo, on ainoa keino saada positiivisen kehityksen pyörät pyörimään.

   Poista
 5. "Virheitä saa ja pitääkin korjata, mutta kaikessa toiminnassa pitäisi aina muistaa se oikeudenmukaisuus. Ilman sitä koko koulutukselta katoaa pohja, eikä hevosella ole mitään mihin rakentaa luottamustaan."

  Näinpä! Jos hevoselle on jatkuvasti epäoikeudenmukainen, se ei kohta halua edes yrittää.

  Hyvä postaus!!

  VastaaPoista
 6. Kamalaa. Ihmiset ovat julmia. :(

  Tästä valmentajasta saa ihan erilaisen kuvan tuon videon ja Eurodressagen jutun perusteella. Huomaa taas sen miten helppo on puhua kauniilla sanoilla, vakuuttaa ihmiset siitä, että on hyvä ja taitava. Sitten kun toimittajat kameroineen ovat poistuneet, muuttuu onnela jälleen sysimustaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No osaavat olla, kyllä... :(

   Ja juu älä muuta sano, mietin aivan samaa. Miten voikaan sanat ja teot olla noin eri ulottuvuuksissa...?

   Poista
 7. Mitä siinä videossa sitten oli? (Siis siinä josta mainitset lopussa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä oli oikein asiallista valmennusta, ratsukoiden joukossa mm. Suomen Fia Lindh.

   Poista
 8. Voi että! Millaista koulutusta tuokaan on. Nurkkaan vain ja kun ei totella raippa heilumaan. Saisi tuokin miekkonen kiittää onneaan hevosen suopeudesta (mitenköhän se on opetettu...), sillä jos heppanen olisi halunnut olisi se voinut rynnätä miehen päälle ja polkea jalkoihinsa... Sitten kun tajutaan hevosen olevan möks, tarjotaan vaikka mitä herkkuja.
  Itselläni in tällä herkellä almost unelmaratsu, ex ongelmaratsu. Syynä ongelmaan oli juuri tuon tyylinen koulutu "Ai eikö mene kalloon miten tää tehdään??? No otahan vähän raipasta ja nyrkistä, kyllähän se sillä hoituu..." Itse päädyin suuttumuksessani (kun näin hevosen ylläpidon ja koulutuksen...) syntyneestä lyhyestä mielijohtaasta ostamaan hevosen, enkä ole sitä tosin katunut vielä kertaakaan. Lukuun ottamatta niitä muutamia viikon sairaalareissuja hevoseni ptkimisesta jne. Vuoksi. Silloinkaan en syyttänyt hevostani, vaan niitä ihmisiä jotka tuon kaiken aiheuttivat... Noin puoli vuotta meni luottamuksen voittamiseen puolin ja toisin, toiset puoli perusjuttujen mieleentuomiseen ja vuosi ongelman poistoon. Hevoseni oli täysin vauhko ratsastaessa, pukitteli ja nousi pystyyn sekä ryösti ja juoksi apujen läpi miten halusi. Tuona aikana olenkin tippunut lähemmäs 50 kertaa, mutta kaikki hyvä vaatii jotain pahaa. Perusmenetelmäni oli katsella mitä hevoseni halusi tehdä (näin kohtuullisessa mittapuussa, ei niin että aha, et haöuu tylla ulos sieltä, ei sit) ja aina kun jokin onnistui palkitsin hevostani. Esteet olivat kova pala purtavaksi, mutta nykyään puoliveriseni hyppää 130cm ja 120cm ratoja. Joitain traumoja entisestä elämästä on jäänyt (esim. Kaltainen kuljetuskoppi :D), mutta en anna niiden haitata. Hevoseni luottaa minuun täysin, samoin minä siihen. Se tottelee jopa pellolla minua melko hyvin, jopa saan sen menemään muodossa plus peräänannossa erinomaisesti. Mutta kyllähän siitäkin luonnetta löytyy. (:
  Kiitos jos edes jaksoit lukea! ;)
  Tsemppiä teillekin jatkoon, onneksi Nuudeli on taas kunnostutumassa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, äärettömän nöyrä hevonen !! Moni olisi noin ahdistuneena antanut valmentajan kuulla kunniansa...

   Voi että, tulipa hyvä mieli tästä tarinasta :) Onneksi maailmasta löytyy edelleen kaltaisiasi ihmisiä, joille hevonen ei ole vain väline. Ei elävän olennon kohdalla voi ajatella niin, että kyllä se muottiin pistetään vaikka väkisin. Osa kehittyy hitaammin, osa ei koskaan omaa kapasiteettia maailman huipulle. Silti jokainen on omalla tavallaan ainutlaatuinen ja arvokas, hyvän elämän arvoinen yksilö. Onneksi sinun hevosesi on yksi näistä, joka on saanut uuden, arvoisensa elämän, vaikka menneisyyden arvet taatusti aina jossain määrin näkyvätkin.

   Se on kyllä upea tunne, kun onnistuu solmimaan aidon luottamussuhteen hieman hankalana pidetyn hevosen kanssa. Vaikka Nuutti ei koskaan mikään varsinainen ongelmahevonen ollutkaan, niin kyllä se lyhyen ratsastuskoulu-uransa aikana vähän hullun mainetta niitti. Ja olihan mulla alkuun sen kanssa ongelmia vaikka muille jakaa. Muutamien valmentajien mukaan Nuutti ei ollut nuoren tytön hevonen lainkaan, liian vaikea ja luupäinen, täysin toivoton tapaus. "Palauta se", kuului erään neuvo. Onneksi kuuntelin näiden sijasta omaa sydäntäni - muutenhan olisin laskenut irti elämäni hevosesta !

   Kiitos ja samoin teille ♥

   Poista
 9. No kyllä oli happy athlete kaukana tuossa hevosessa...

  Käsittämätöntä, ettei hevosen omistaja puuttunut tilanteeseen. Vaikka kyllä noin kokeneen valmentajan pitäisi nähdä milloin mennään yli hevosen osaamistason.

  Hyvä, että tämä video on päätynyt julkiseen levitykseen. Onkohan tämä heppu itse ottanut kantaa kohuun? Luulisi ainakin olevan siitä tietoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep... :(

   Niinpä, omituista. Itse en oman hevoseni kohdalla koskaan antaisi tilanteen mennä tuohon pisteeseen...

   En tiedä onko Olsen kommentoinut tätä jupakkaa mitenkään, mutta kyllä hän siitä tosiaan tietoinen on. Tai luulisi olevan, sillä hänen henkilökohtainen facebook -sivunsakin on täynnä asiaa koskevaa palautetta. Päivitysten perusteella ei ole järin nolona, ainakaan vielä...

   Poista
 10. Todella epäreilua kiusaamista ja alistamista :-( Inhottaa. Ihan jo se, kun tietää tämän olevan vain jäävuoren huippu. Välillä hävettää olla hevosihminen.

  VastaaPoista
 11. Totta joka sana. Kaikenlaista hevosen käsittelyä sitä maailmaan mahtuukin...

  VastaaPoista
 12. Hyvä postaus! Oletko koskaan nähnyt kun hevonen opetetaan piaffeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Olen nähnyt, joskaan en "kokonaista prosessia" (= tilannetta joka ikinen treenipäivä) yhdenkään kohdalla. Piaffia(kaan) kun ei ihan sormia napauttamalla - tai edes kolmessa päivässä - opeteta... ;P

   Poista
 13. Että mua ottaa ihmiset päähän! Katoin jo ton videon Annikan blogista. Hevosrukka :(.
  Ps. Hyvää tekstiä sulla !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep... Ajattelematonta ja moraalitonta toimintaa näkee liian paljon... :(

   Kiitos !

   Poista
 14. Tosi hyvä ja asiallinen postaus! Itse en videon nähtyäni osannut muuta kun paiskata käden naamalle, nähdään taas että pelkät sanat ei vastaa tekoja tämän "huippuosaavan valmentajan" tapauksessa. Väkivalta ei ole koskaan ratkaisu elukoiden kanssa, vaan mielestäni hevosen täytyy luottaa ihmiseen, johtajaansa ja pystyä yhdistämään uudet asiat mukavaan ja turvalliseen tilanteeseen. Hevonenkin oppii onnistumisten kautta, vähän kerrallaan, eikä karjuvan ihmisen piiskatessa sitä nurkkaan. Hevonen ei ymmärtänyt mitä siltä vaaditaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Ja aivan, juuri näin. Pelokkaana hevonen ei voi oppia, sillä silloin sen ainoa ajatus on päästä pois, pakoon. Aina välillä sitä havahtuu miettimään, että miten hitossa niin monilla ammatikseen hevosia valmentavilla henkilöillä voi olla hevosenlukutaito näin retuperällä... :(

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !