torstai 5. maaliskuuta 2015

Parturissa

Viime viikolla kävin ihmisten ilmoilla ostamassa kaverilleni syntymäpäivälahjan ja matkalla autolle kävelin parturikampaamon ohitse. Sen suuret lasi-ikkunat paljastivat kaikelle kansalle koko sisällä vallitsevan kaaoksen: lapsia juoksenteli ristiin rastiin ja jokaisessa tuolissa rimpuili hiustenleikkuutoimenpidettä vastusteleva polvenkorkuinen. Yksi tenava vihreissä henkselihousuissaan huusi kuin hyeena - sen kuuli vieressä olevan pitserian avoimesta ovesta varmaan ainakin Marsiin saakka. Myötätuntoni tuskan hikeä otsaltaan pyyhkiviä työntekijöitä kohtaan oli suunnaton enkä voinut muuta kuin kiittää onneani siitä, että oma pikkupoikani osaa parturoinnin aikana käyttäytyä suorastaan esimerkillisesti.

Niin, samallahan voi vaikka vähän torkkua.

Nuutti tietää, että kun mammalla on sakset kädessään, kannattaa pelleileminen suosiolla jättää tuonnemmaksi. Muuten tukkaan voi tulla inhottava lovi, jonka seurauksena koko letti joudutaan leikkaamaan pois. Näin kävi muutama talvi sitten, kun Nuutti ei vielä ihan ollut perillä siitä kuinka kalliin hinnan ylimääräisestä sähläämisestä voi joutua maksamaan. Kesken toimituksen otus koki loistavaksi ideaksi napata toisen sitä kiinni pitäneistä riimunnaruista suuhunsa ja riuhtaista sen irti seinästä oikein voimalla. Juuri kriittisellä hetkellä suoritettu pakoyritys johti siihen, että sakset leikkasivat harjasta lähestulkoon kämmenen kokoisen alueen täysin nysäksi. Vahinkoa korjatessani huomasin hevosen onnettoman löperöharjan käyvän sojottamaan kohti ulkoavaruutta. Hienoa, pystytukka ! Tätähän me halusimmekin.

Emme oikeasti. Nuutti näytti kenties jopa vielä hätääntyneemmältä kuin itse allekirjoittanut. Sori vaan, mutta pystyharja ei ole koskaan iskenyt muhun. Se saa hevosen näyttämään jättimäiseltä kengänkiillottimelta - joskin myönnettäköön, että osa hevosista rokkaa tämän vallan coolisti. Haperotukkainen Nuutti ei kuitenkaan kuulu näihin. Mielipiteeni kuultuaan otus ryhtyi tepastelemaan hermostuksissaan ees sun taas - eihän se miltään urpolta nysäpotta-kengänkiillottimelta halunnut näyttää ! Hienoista väkivaltaa (tai siis lähinnä vettä) käyttämällä sain onneksi harjan taipumaan vähän enemmän sivulle kuin ylös, vaikka kyllähän lopputulos silti ihan kamalalta näytti. Tallikaverit lohduttelivat, että no onneksi tukka on uusiutuva luonnonvara, mutta voi miten pitkiltä tuntuivatkaan ne muutamat kuukaudet sen kasvua odotellessa.....

"Se oli hirveetä. Näytin ihan kynityltä ja kaikki nauro mulle."
"Jos täl kertaa käy samal taval ni sit kyl suutun kamalasti."
"Mä en voi tehä mitään muuta ku toivoa parasta ja nukkua."
"Tai ehkä parempi sittenki pysyy hereil etten nää painajaisii ku tukkaan sattuu."

Tällä kertaa onnistuin hieman paremmin, joskin siistimisen varaa jäi vielä jonkin verran. Koko homma hoidettiin tavalliseen tapaan saksilla, sillä Nuutin harja on niin ohut, etten katso nyppimistä tarpeelliseksi. Pari kertaa kun kiskaisee niin siinähän jo kalju paistaa. Kuvissa Nuutin jouhet näyttävät usein yllättävänkin paksuilta, mutta oikeasti tuuheutta ei ole nimeksikään - ei, muualla kuin vuohiskarvoissa. Monet aina heppasen onnetonta otsatukkaa tai rotanhäntää naureskelevatkin, mutta hei ! Nuutti onkin jalo. Niin jalo, ettei se mitään tukkajumalan titteliä kaipaa. Jaloilla hevosilla on vanhan käsityksen mukaan ohuet jouhet, näin sanoi meidän valmentajamme kun Nuuttia taas kerran asian tiimoilta pilkattiin. Joten... siitäs saitte, rontit !

"Niin, mä olen jalo ! Ihan niinku jalokivi. Ne on hirveen kalliita ja vaan rikkaat ihmiset voi omistaa niitä. Ja mun äiti on niin rikas et se voi vaik joka päivä syödä näkkileipää !"

Parturoinnin hienon lopputuloksen näette paremmin tulevissa postauksissa.
Ovatko teidän hevosenne jo saaneet freesin kevätlookin?

34 kommenttia:

 1. Mun heppakin taitaa kuulua noihin jaloihin ;) Mut hei! Tänä talvena sille on jopa kasvanut otsatukkaa, siis ihan oikeesti otsatukkaa, eikä siinä sojota enää kolme haituvaa vaan! :D

  Kiva postaus :P

  VastaaPoista
 2. Ihanat kuvatekstit jälleen kerran! :D

  Meidän freesiin kevätlookiin kuuluu perinteinen liehuletti-inkkaritukka :') Eli harja saa olla ja kasvaa ja rehottaa miten haluaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiitos :D

   Ja hei liehuletti on tosi jees ! Sit ku joskus hommaan jonku tukkajumalahepan nii en ikinä lyhennä sen harjaa vaan annan kasvaa maahan saakka ;)

   Poista
 3. Olen taas nauranut ääneen näitä teidän viimeisiä käänteitä lukiessa. :-D Nuutti on mun idoli niin höpsöttelyn kuin hiuksienkin saralla. Ei kaikilla tartte olla leijonanharjaa! Jalo on kaunista! Jos mulla olisi heppa, niin kyllä se olisi jo koristeltu leskenlehdin. Mutta kun ei ole, niin käytän kumisukaa ja karstaa Nuppuun ja Jujuun minkä kerkiän. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, viisaita sanoja !! Ja hieno idea noi leskenlehdet, ooh, pitää ehdottaa Nuutille jotain seppelekuvauksia kunhan kevät tästä etenee...... ;)

   Ja hei onneksi sulla sentään on noita pienempiä kapsutettavia, oishan se ihan kauheeta kun ei pääsis ketään puunaamaan ! :D

   Poista
 4. Löysin vasta sun blogin ja tästä tuli heti mun uus suosikki! Kirjotat hauskasti ja Nuutti on tosi persoonallisen olonen hevonen! Jään innolla seuraamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, tosi kiva kuulla ! :) Nuutti on kyllä tosiaan Persoona isolla P:llä ♥

   Poista
 5. Meikäläisen heponen on vuonoheppa, niin pystäri on aina hauka leikata eri "muotoisiksi". Siis niin että sisällä oleva musta raita jätetään normiksi ja vaaleisiin reunuksiin leikataan esim. sahalaitaa. Viime viikolla se parturoitiinkin aaltokuvioiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei joo ne on siistejä !! Pitiki tonne postaukseen laittaa et vuonikset on asia erikseen, niille se pystytukka on niin ominainen :)

   Poista
 6. Nuutti ON jalo! Komeampaa hevosta saa hakea. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, Nuutti kiittää ! On se kyllä kieltämättä upea mies ♥

   Poista
 7. Nää postaukset on ihania!! Kiitos ihan parhaasta blogista 😂😂

  VastaaPoista
 8. Voiei, ihana Nuutti! Poopeki aina alkaa nukkumaan parturissa. Mulla on käytössä trimmausveitsi kun tykkään sen jäljestä, ja kun ei meilläkään voi nyppiä...jalo tapaus tämäkin xD Sulla on kyllä ihan mahti blogi. Hauskaa seurata kun oma meno on aina ihan yhtä päätöntä välillä... elättelen toiveita et jos Nuutti rauhottuu joku päivä nii ehkä Poopekin, sitä odotelessa on hyvä paikkailla vauhdissa syntyneitä kolhuja ja ruhjeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai joo meilläki on itseasiassa tommone veitsi jossain, mut ei kyl mitään tietoo missä ! Hahahaha, mä alan kohta menettää toivoni ton rauhottumisen suhteen, ehkä nää rautiaat läsinaamarit vaan on ihan toivottomia......... XD

   Poista
 9. hahaah kengänkiillotin! mun poni on siis semmonen.. :DD ei kylläkään meidän toimesta ku ostettiin se vasta joku kuukaus sit, mut ihan hauskalta se näyttää! silti meinataan kasvattaa sille ihan kunnon harja ku kyl mä haluun saada koulukisoihin letit jne. :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on ne ihan hauskoja, mutta musta on myös kiva, että harjan saa siististi letille tarpeen niin vaatiessa :) Ja onhan se kesälläkin ötököiden kiusatessa ihan kiva kun on mahollisimman paljon jotain millä itsensä suojata.

   Poista
 10. Mulla on siis yksi Kengänkiillotin ja yksi Jalo Hevonen. ;) Kengänkiillotin tosin on vuonis, niin ehkä se saa vähän anteeksi? Leikkaan sille aina siilin kun en jaksa setviä sitä rönsyilevää peikkotukkaa. Varsinkin kun tuo aina kierii kaikissa kuralätäköissä mitkä vain löytää..

  Tämä Jalo Hevonen puolestaan on erittäin pulska Latvian tuonti, jolla ei ole harjan tilalla kuin säälittäviä hapsuja. Hännässäkin vain muutama jouhi ja pituus sen häntärangan verran - siinä sitä jaloutta siis kerrakseen! ;) Kaunis pää ja ilme sillä kyllä on, joten ehkä se jalous sieltä kaiken ihran sekä nalleturkin seasta vielä kaivetaan.. :)

  Ihana blogi sulla kyllä on! Nuutti vaikuttaa ihan oikeasti kaikin puolin jalolta hevoselta. Rautiaat on parhaita. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo vuonikset on asia ihan erikseen !! :D

   Haha voi eii, toivottavasti jouhisto lähtisi kasvamaan hieman runsaampana jatkossa ! Kyllä siitä vielä hyvä tulee ;)

   Kiitos, tosi kiva jos tykkäät ! Ja hei totta viserrät, rautiaat on rakkaus ♥

   Poista
 11. Ihana Nuutti! Mun tamma ei seisoisi paikallaan hetkeäkään niin aina yhtä tappelua tukan siistiminenkin...

  VastaaPoista
 12. Bald and beautiful, hahahaha! Meillä ponin omistaja ehdotti pystytukkaa, mutta ilmeisesti luopui ajatuksesta kun näki mun ei-niin-innostuneen ilmeen... :-D

  Enkä muuten lentänyt estetunnilla, hah! Kerran oli kyllä lähellä... ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha ! Kuitenki huomenna ku meet tallille niin karsinassa oottaa pieni irokeesiponi....... :D

   Hei hienoo ! Tai siis ei niin hienoo ku en nyt sit saa kakkuu, mut... ehkä seuraavalla kerralla ;)

   Poista
 13. mun on pakko nyppii ku ponil on nii paksu harja ja se on tosi ärsyttävää :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :D Se vois lahjottaa tukkaansa kaikille kaljuille !

   Poista
 14. Voi ei Nuutti! Hän kyllä vaikuttaa sellaiselta pojalta että tukka hyvin kaikki hyvin. :D onko sinulla täällä muuten mitään Nuutin varustepostausta tai sellaista missä kertoilet kaikenlaisia operaatioita Nuutin hoitamisesta?
  ~Heppatyttö

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo ja motto on "tukka takana, elämä edessä" ;)

   Varustepostaus on ollu tekeillä ihan ikuisuuden (...), mutta en oo vaan saanu aikaseks julkasta. Yritän tässä kevään mittaan kuvauttaa kamoja reippaammin ku saan kuvaajiakin paremmin mukaan :) Suurimman osan nimittäin haluaisin kuvata Nuutin päällä. Ja on mulla jotain Nuutin hoitamisoperaatioista, en vaan muista yhtään millon ja millä otsikolla oon niitä julkassu.......... :D

   Poista
 15. http://forum.hevostalli.net/read.php?f=1&i=1610795&t=1610795

  sä et varmaan kuitenkaan tuota viimestä kommenttia oo kirjottanut... tätä on ollu viime aikoina monenkin kohalla että yritetään noin toisia mustamaalata :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu en ! Onpas typerää, tiedätkö onko tätä esiintynyt muissakin kommenttiketjuissa...? :s

   Poista
 16. Me voitais ihan hyvillä mielellä luovuttaa vaikka puolet Laten tukan paksuudesta ja kasvunopeudesta nudelle ;) hännästä ei kuitenkaan luovuta, eikä kyllä otsatukastakaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo me otetaan vastaan ilomielin !!!! Häntä ois kyllä ykkösenä listalla mutta harjakin käy ;)

   Poista
 17. Sun teksteistä tulee aina niin hyvä mieli kun osaat kirjottaa niin hauskasti! Varsinkin noi kuvatekstit on ihan parhaita :-D

  - P

  VastaaPoista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !