keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Nutman kevättunnelmissa

Nuutti, alias Nutman, on pieneltä sairaslomalta palattuaan ollut ihan riehupelle. Se on joka ikisellä ratsastuskerralla riemastunut vähintään kerran. Viikonloppuna maneesissa oli hienon ulkomaalaisen valmentajan talent -valmennukset ja Nuutti oli sitä mieltä, että se ei saa osakseen lainkaan tarpeeksi huomiota. Kesken valmennustuntilaisten alkupalaverin hepuliheikki päätti siis tehdä Nuutit, eli riekkuloida omiaan. Pää alas, perä ylös. Olin jo valahtamassa satulan eteen ja valmis vastaanottamaan nöyryyttävän hiekkakylvyn koko paikalla olevan kansan edessä, kunnes vastaan tuli toveri seinä. Nuutti hidasti, mutta meikäläinen sanoi (heti tasapainon taas löydyttyä), että hop, alas mennä nyt sitten ! Mokoma otus meinasi vielä suivaantua pienestä maiskautuksesta, mutta lähti kuin lähtikin eteen ilman pukkiloikkia.

"No voi hellantuuteli enhän minä tohtinu enempää riehua ku sinä olit ihan mikkinä merihädässä jo heti kättelyssä !"

Näiden kohtausten jälkeen Nuutti on aina, lähes poikkeuksetta ihan mielettömän hyvä ratsastaa. Kisoissakin siitä saa yleensä parhaan irti silloin kun se pillin vihellyksen jälkeen on heittänyt pukin tai pari. Sen jälkeen örkki painelee letkeänä kuin lenkkimakkara ja ratsastaja voi naama irvessä tuuppaamisen sijasta keskittyä ainoastaan hymyilemiseen. Tämä siis sillä oletusarvolla, että tässä vaiheessa ylipäänsä vielä selässä keikkuu.

Yleensä Nutmanin pahin riekkulikuukausi on ollut maaliskuu. Silloin olen ensimmäistä yhteistämme lukuun ottamatta tippunut aina vähintään kerran, yleensä useamminkin. Ennätys taitaa olla viisi, joista kaksi tosin saman ratsastuskerran aikana. Silloin lumet lähtivät katolta niin, että kaikki maneesissa olleet hevoset Nuuttia lukuun ottamatta säntäilivät pää viidentenä ympäriinsä. Nuutti seisoi tattina keskellä kenttää ja ihmetteli. Kun muut olivat rauhoittuneet, loikkasi vielä hetki sitten niin kovin viisaaksi kehuttu ratsuni takavasemmalle ja heitti meikäläisen komeassa kaaressa päin seinää. Selkään kömmittyäni se malttoi ennen uutta pukkia suunnilleen puolikkaan pääty-ympyrän verran. Tällä kertaa tein mahaplätsin hevosen korvien väliin ja ryökäleen peruuttaessa tömähdin hiekkaan naamataulu edellä. Onneksi sisko auttoi leipomaan tallikavereille monta pellillistä mokkapaloja.

Ensimmäinen yhteinen maaliskuumme oli aikaa, jolloin hevonen toipui jännevammastaan. Se oli edellisen vuoden lopulla viettänyt kuukauden koppilevossa, ja alkuvuosi oli kulunut pieniä talutuslenkkejä tehden. Rauhallisemman jakson jälkeen Nuudeli tuntui taas maaliskuussa räjähtävän käsiin ja talutusapuina tutuiksi tulleet gramaanitkaan (satulaan viritettyinä) eivät auttaneet hevosen hallitsemisessa tuon taivaallista. Siellä se sitten liina perässään paineli pitkin maita ja mantuja kipeän kinttunsa kanssa. Silloiset - en nyt muista minkä maalaiset - tallityöntekijät tulivat usein vitsikkäästi kysymään: "how's your very lazy horse doing today?", ja minä vastasin että good, good. En sentään yes, kuten muutama viikko aiemmin kysymykseen: "what's his name?"..... Voi nolous niitä aikoja.

"Joo kyllä sua kuule aina sai hävetä !"

Onneksi viimeisin saikkumme tosiaan oli lyhyt, eikä liikunnan suhteen tällä hetkellä ole rajoitteita lainkaan. Puhuin eilen Nuutin hoitajan kanssa ja sovimme hevosen paitsi jatkossakin liikkuvan kahdesti päivässä, myös tarhaavan "tuplavuoron", mikäli mahdollista. Tallin puolestahan meillä on vain puolipäivätarhaus, mutta oman hevosen saa viedä ulos toisellakin vuorolla kunhan sen huolehtii pois ennen iltaulkoilijoita. Näin ollen yritämme saada Nuutin ulkoilemaan mahdollisimman runsaasti, ja hokkikauden loputtua se toivon mukaan saa myös tarhakaverin.

Postauksen kuvituksena ukkelista parisen viikkoa sitten räpsimiäni kuvia. Oli aivan ihana, aurinkoinen sää, ja meillä oli hirmu hauskaa yhdessä. Nuutti on maailman paras hölmöilykaveri.

"Joo äiskä on monta kertaa sanonu et mä voisin olla ihan ammattilaishölmöilijä !"
"Semmonen joka päättäis mihin Suomen rahat käytetään ja kuinka monta jotain vero juttuu pitää maksaa et ei heitetä vankityrmään."
"Sit mä hommaisin ainaki ihan sikana porkkanoita mulle ja kaikille mun parhaille kamuleille etenki Neppikselle ja kaikki tyhmät lähettäisin banaanibotskilla vaikka Kiinaan."
"Silleen et ne banaanit tulis tänne ja sit paluupostilla tyhmät Kiinaan. Koska banaanitki on hyvii."
"Ja Kiinassa on muutenki nii hirveesti porukkaa et ei kukaan varmaa huomais muutamaa ylimäärästä. Mulla ratsasti kerran yks kiinalainen ni se kerto mulle näit juttui. Se sano et ei voinu hengittää ees siel Kiinas ni siks niiden oli pakko muuttaa pois."
"Mut tääl voi hengittää vaikka toisen kakkaa ! Sit aina tietää kuka tääl on pyöriny."
"Teetteks te ihmiset koskaa sillee?"
"Ai ette okei no oo nyt jo hiljaa ku mä yritän nauttii täst auringon lämmöstä mun poskella."

Onko teidän hepoillanne jo kevättä rinnassa?

49 kommenttia:

 1. Nuutti on aivan super söpö<3

  VastaaPoista
 2. Sun postaukset on aina niin mahtavia! :D Hauskoja ja piristävää luettavaa!

  VastaaPoista
 3. Ihanat kuvatekstit taasen, aamun parhaat naurut! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiitos, Nuutilla on paljon tärkeitä ajatuksia... ;)

   Poista
 4. Kuinka lyhyet tarhausvuorot Nuutin tallilla on? Jos aamun ja illan välissä on vielä joku kolmas vapaa vuoro, niin eikö molempia vuoroja voisi pidentää? Hölmöä että noin landella isojen peltojen keskellä hevosille ei ole tarpeeksi tarhoja:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis meillä on kaksi vuoroa, aamu ja ilta :) Hämäävästi ilmaisin tohon postaukseen, sori. Tarkoitin siis, että hevonen pitää itse hakea sisään, ennen kuin iltapäivän ulkona olleet otetaan talliin.

   Munkin puolesta tarhoja voisi rakentaa lisää, mutta niin niitä on kyllä oikeastaan tasaiseen tahtiin rakennettukin. Uskoisin, että rakennetaan jatkossakin :) Nuo pellot ovat kaikki laitumia, joissa hepat sitten viettävät kesän yleensä heti toukokuusta aina elo-syys-, joskus jopa lokakuulle saakka.

   Poista
 5. Ihana postaus taas kerran! :D

  VastaaPoista
 6. Täälläpäin ainakin vedettiin eilen sellaista rodeota etten ennen ole kokenut mitään vastaavaa, vaikka nuori harrastaakin loikkimista ihan säännöllisesti. Valmiiksi huonosti istuva satula ei tietenkään pysynyt paikoillaan menossa, ja pian neiti vetikin tuhatta ja sataa ympäri maneesia satula mahan alla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ounnou, haha, niin se kevät iskee !! :D Tippuiko kuski kyydistä vai oliko juoksutukset meneillään? Selvisikö satula kohtauksesta vai onko ihan entinen...?

   Poista
  2. Kuski mätkähti maahan siinä vaiheessa kun satula oli jo puolessakyljessä menossa, mutta satula selvisi onneksi ehjänä :D

   Poista
 7. Hahahah sulla on aina maailman parhaat kuvatekstit! :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha no voi kiitos, Nuuttia on aina hauska tulkata ;)

   Poista
 8. Ihana postaus! <3 Sulla on maailman paras kirjotustyyli :D

  VastaaPoista
 9. Ihana Nuutti :D Meillä on myös kevättä rinnassa, vanha 23 vuotias luottomammakin heitti eilen lasten tunnilla pukin! Onneksi selässä oli rohkea alkeistuntilainen joka kaulalle lennettyään könysi reippaasti takaisin satulaan ja suuri hymy naamallaan jatkoi siihen mihin homma jäi :D Omakin hevoseni on ollut vähän normaalia pirteämpi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha voi eiii ! Onneksi tosiaan oli reipas ratsastaja kyydissä :) Meilläkin olivat ratsastuskoulun ponit ihan villinä ainakin tiistaina, ja muutama satulasta kesken tunnin luiskahtikin. Yksi ei enää halunnut mennä poninsa selkään ollenkaan, toivottavasti ei ihan lopullisesti pelästynyt... :(

   Poista
 10. Kiva postaus ja vähä hauskoja kuvii :'D

  VastaaPoista
 11. Ihana teksti, nauroin monta kertaa! Tällanen mukavan piristävä ja hilpeä! :)

  VastaaPoista
 12. Voi ei ihania kuvia :D Jep tääläkin karvakorvalla on hitusen kevättä rinassa, vingutaan kun mikä ja takakintut välillä kohahtaa kohti taivasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Hahaha, voi ihana, meilläkin on tuo vinkuminen varsin tuttua... :D

   Poista
 13. Haha, eikä! Ihan parhaat nää kaks viimeistä kuvatekstiä! :D Ja ensimmäinen kuva on ihan supersuloinen! :)

  VastaaPoista
 14. Mä en kestä näitä sun juttuja! Ootte Nuutin kanssa ihan huippuhauska kaksikko <3

  VastaaPoista
 15. Katoin jotain vuoden takaista postausta, ja vähänkö Nuunuu on timmissä kunnossa siihen verrattuna! o.o Muistan ku ihmettelin sillon ennen sitä jatkuvaa hepan kuntokuurista puhumista, enkä oo varma oliko vaan vähän epäedustava kuva, mut on kyllä massu kaventunu! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo oon kattonu ihan samaa ! Tuottanu tulosta tää ahkera reenaaminen... ;) Ootas vielä ku saan tänne kuvat mitkä Sofia otti yks päivä, Nuudeli on niissä ihan laiheliini ! Pitää kyllä laittaa sen oveen lappu, että "toooosi runsaasti heinää", meinaan nyt ois jopa pieni lihotuskuuri paikallaan......... :D

   Poista
 16. Hauska postaus. :Dd

  Mun ponilla on kevättä rinnassa kans! Tipuin siltä eilen ekaa kertaa ikinä vaik se on ollu meillä jo kolme vuotta. :Dd Onneks ei sattunu yhtään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Haha voi ei, onneks ei tosiaan sattunu ! :D

   Poista
 17. Sulla on aina tosi hyvät postaukset ja hienot kuvat :) voisitko tehdä my dayn?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Juu enköhän mä vois semmosen joku päivä kuvailla :)

   Poista
 18. Voi Nuutti mitä aatoksia hällä taas! ;-) Haha. Suloisia kuvia suloisesta herrasta ja onnea vain tulevalle maaliskuulle! Meilläkin on selvästi alkanut "riehukausi", sillä poni viskoi eilen omistajansa keskelle umpimetsää (ei onneksi laukannut tallille kuten eräs nimeltä mainitsematon krhm... Nutman...) ja oli tänään kentälläkin ihan pönttö. Huomenna meillä on luvassa estevalmennus, joten katsotaan miten käy... :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu Nuutilla on asiaa kuule ;) Hih ! Kiitos ja hei, onnea sulleki tolle estetunnille !! Tuun sit kakkukesteille jos tiput.......... ;)

   Poista
 19. Nuuttiiii <3 Ehdottomasti ilmeikkäin heppa mitä tiiän!!! Mun oma on ihan muuli, mut rakas silti:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha joo on nää kaikki ihanii vaikkei ihan kiiltokuvaheppoja oiskaan ♥

   Poista
 20. Eikö teidän lähellä ole talleja, missä olisi koko pv tarhaus? :( Ei tietenkään sillä, ettäkö se olisi ainoa oikea ratkaisu. Meillä saa hepat olla ulkona joko 6 tai 12 h, ja vaikka suurin osa on koko pv niin muutama hevonen pitää ottaa sisään aikasemmin, koska ne rupeavat huutamaan sisään, juoksevat portin edessä tai pahimmassa tapauksessa tulevat aidoista.. Yksi hevonen ei melkein ikinä tee muuta kuin seisoo portilla, vaikka on laumassa ja asunut Suomessa monta vuotta. Omat hevoseni kuitenkin rakastavat ulkoilua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oikeastaan sellaisia, minne haluaisin Nuutin viedä... Tulee mieleen tasan yksi, ja sielläkin on täyttä. Myöskään treenausmahdollisuudet eivät olisi yhtä hyvät kuin tällä hetkellä.

   Monissa muissa on ongelmana mm. huonot ratsastuspohjat, huono heinä tai muutenkin vähän kyseenalaiset olosuhteet. Myöskään tallimatkan pituutta en kamalasti haluaisi tästä kasvattaa.

   Poista
 21. hahhahahaha banaanibotskilla :DDD kiitos taas illan piristämisestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, ihanaa jos onnistuttiin piristämään ! :)

   Poista
 22. Sun postauksista saa kyllä eloa päivään, on niin hauskoja voi nuuttinenkin on kyllä parahin söpöläinen :)❤️ Täälläkin on kevät rinnassa, oma polle niin sekaisin et hyvä jos ees selkään pääsee ennen ensimmäisiä pukkeja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla, kiitos !! :)

   Hahaa, ihanaa ! Ainakin siinä varmaan oppii apinoimaan itsensä selkään melko liukkaasti..... :D

   Poista
 23. Joo meidänkin tuntipolleilla oli viime keväänä kevättä rinnassa, neljä viidestä ratsastajasta tippui. Minä vähän aikaisemmin, loput kolme lopputunnin rynnäkössä, missä itseasiassa kaverini tippui kahdesti... :D
  Ja on Nuutilla kyllä hyvät tulevaisuuden suunnitelmat. Seuraavaksi eduskuntaan?
  ~Heppatyttö

  VastaaPoista
 24. Aivan mahtavat kuvatekstit jälleen kerran! :D
  Tuntuu kyllä, että itse kullakin on vähän kevättä rinnassa, kun omakin hoitohevonen näyttäisi mielellään kaikki ''parhaat puolensa'' ja temppunsa ;)

  VastaaPoista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !