torstai 7. toukokuuta 2015

Gramaanikuurilla

Nuutilla on tällä hetkellä meneillään pieni, parin viikon gramaanikuuri, jonka tarkoituksena on auttaa meitä löytämään puuhasteluumme vähän uutta näkemystä. Ratsastajan takataskussa työkaluja ei koskaan voi olla liikaa. Tähän mennessä siirto on osoittautunut enemmän kuin onnistuneeksi, sillä Nuutti on liikkunut ihan mielettömän hyvin ja saanut kehuja oman valmentajamme lisäksi myös muutamalta muulta porskutteluamme sivusta seuranneelta.

Vasen(kin) laukka rullaa.

En ole koskaan ymmärtänyt tätä lähinnä harrastelijoiden keskuudessa gramaaneihin kohdistuvaa inhoa, sillä mielestäni se ei kerro muusta kuin erittäin mustavalkoisesta ajattelumaailmasta. Tosiasia on kuitenkin se, että oikein käytettynä gramaani voi - ei välttämättä ole, mutta voi - olla hyvinkin hyödyllinen apuväline, eikä hevonen lähtökohtaisesti sen kanssa ole yhtään sen onnettomampi kuin ilmankaan. Väärin käytettynä lähestulkoon millä vain voi toki aiheuttaa hevoselle epämukavuutta ja jopa liian kireä satulavyö saattaa pidemmän päälle kipeyttää lihaksia, mutta siinä vaiheessa syyttävä sormi tulisikin osoittaa nimenomaan kohti ratsastajaa - ei varustusta.

Gramaaneilla ei ole tarkoitus kiskoa hevosen turpaa ryntäisiin tai lukita sen niskaa liikkumattomaksi, päinvastoin. Se joka näin tekee, on ehdottomasti väärillä urilla. Gramaaneilla voi pyytää ja houkutella, mutta pakottaminen ei yleensä (koskaan) johda muuhun kuin vastahankaisuuteen. Nuutti sietää ja kuuntelee apuohjia löysällä tuntumalla todella hyvin, mutta tiedän minkä kokoluokan palkokasvin se vetää sieraimeensa heti mikäli kokee olonsa liian sidotuksi. Tämän vuoksi en koskaan kerää gramaania käteen juuri lainkaan, vaan annan sen lähinnä "roikkua mukana" - silloin se mielestäni tarjoaa meille isoimman mahdollisen hyödyn.

Gramaanien yleisempi kiinnitystapa on satulavyöhön, mahan alle, mutta me kokeilimme nyt näin. Hyvin toimii.
Kadonneen kaulan arvoitus.
Kohta on piaffikin täydellisesti hanskassa. Ei vaan, tässä jo vähän paremmin takaosan päällä pysynyt laukasta seis. Etuosa saisi toki olla ylempänä, mutta toistaiseksi tämä on ihan ok.
Niin ollaan tomeraa poikaa.
Ja seuraavassa hetkessä sitten tätä. Hihuli hei... !
Harmistuksen tarkennus ! Nugeli valmiina kääntymään lävistäjälle ja vetämään uudet loikat.

Nuutin kanssa gramaaneista on apua paitsi sille hankalissa (ravi)väistöissä, myös muissa, pienemmissä ongelmissa. Yhtenä mainittakoon vaikkapa juurikin ne iänikuiset alaspäin tehtävät siirtymiset. Välillä ne onnistuvat oikein kauniisti, välillä koko hevonen rojahtaa kädelle. Myönnän toki sen, että oma istuntani on näissä tilanteissa liian heikko ja gramaani helpottaa tehtävääni suuresti (koska Nuutti ei edes yritä kiskoa sitä vasten), mutta se ei mielestäni tarkoita sitä, että olen ratsastajana luokattoman huono tai typerä. Oikotietä onneen ei ole olemassakaan, mutta apuvälineiden hyödyntäminen oikein ja oikeassa paikassa on mielestäni välillä hyvinkin viisasta.

Tulevaisuudessa gramaanit tulevat olemaan osa meidän treeniämme aina silloin tällöin, tarvittaessa, luultavasti juurikin tällä tavalla kuuriluontoisesti. Katsotaan miten käy - rupeammeko gramaanien avustuksella saamaan hyviä eväitä matkallemme kohti parempaa yhteistyötä vai lentävätkö kaikki tämänkin viikon aikana koetut ahaa-elämykset unholan uumeniin heti kun narut jätetään talliin. Heh... Toistaiseksi ainakin näyttää ihan lupaavalta.

Kaikki kuvat © Jonna, kiitos !

Mitä mieltä te näistä hevoskansaa jakavista apuohjista olette? Ratsastatteko itse koskaan gramaaneja apuna käyttäen?

47 kommenttia:

 1. Vähän off topic tai sitten ei mut näyttääpä Nuutti ryhdikkäältä tossa pysähdyskuvassa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Se oli kyllä tosi kivassa ryhdissä tosiaan :)

   Poista
  2. olin juuri sanomassa samaa! hienot te! :)

   Poista
 2. Mä käytän nuoremmalla (5 v) hevosellani gramaaneja, koska niiden kanssa se yksinkertaisesti keskittyy paremmin. Muoto on myös vakaampi, vaikka gramaanit meilläkin ihan löysinä lörpöttävät. Valmentaja on sanonut, että ihan turha ruveta sen kanssa "tappelemaan" kun kunnioittaa apuohjaa noin hyvin. Toivottavasti tulevaisuudessa löydetään sama mode gramaaneittakin! :)

  Kivoja kuvia taas kerran, Nuutti on upeassa kunnossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonni, kiva kuulla, että gramaanit ovat teille(kin) avuksi :) Aivan varmasti se tasaisuus ajan myötä löytyy.

   Kiitos !!

   Poista
 3. Hyvä postaus! Ei voi muuta sanoa. :-)

  VastaaPoista
 4. Näissä kuvissa Nuutti näyttää erilaiselle eikä niin etupainoiselle mitä edellisissä postauksissa. Gramaanit vaikuttaa selvästi positiivisesti hevosen liikkumiseen. Viimeinen kuva oli mielestäni hienoin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tällä ratsastuskerralla se oli muutenkin mukavan pirtsakkana :) Ei se normaalistikaan mun mielestä etupainoisesti liiku, kantaa itsensä oikeastaan tosi kivasti suurimman osan ajasta, mutta onhan se tietenkin positiivista jos gramaanien avulla saadaan pidemmän päälle positiivista eroa entiseen tälläkin saralla :) Kiitos !

   Poista
 5. Meillä käytetään joustochamboneja välillä ratsataessa, meidän tammalla joka vasta opettelee ratsun uraa :) Ne ovat myös kätevät juoksuttaessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki oon miettiny juoksuttaessa noita testaavani :) Ratsastaessa tykkään enemmän gramaanista kun sitä voi helpommin selästä käsin säädellä !

   Poista
 6. Hyvältä näyttää sun ja Nuutin meno :)!
  Ei gramaaneissa ole mitään pahaa, jos niitä osaa käyttää oikein. Olen itsekin jonkun kerran gramaaneilla mennyt :)

  VastaaPoista
 7. Huhhuh Nuutti on kyllä upee! :o

  VastaaPoista
 8. Nauroin vähän tuolle pukille, joka näyttää siltä kuin alienit olisivat virittäneet yläilmoista käsin jonkin imuriletkun kiskomaan Nuutti-paran alukseensa. :-D Gramaaneita paheksun, sillä niitä on hankala pitää käsissä! :) Tai oli joskus 90-luvulla, kun joskus jollain hepalla niitä kokeilin. Kuulostaa kuitenkin järkipuheelta, mitä niistä sanoit ja toivon, että paitsi piaffe, myös passage ja laukkapiruetit löytyvät pian! ;o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahaha, pärskähdin mielikuvalle ! Haha, mä oon niin tottunu kahteen ohjaan, etten pahemmin ees mieti montako kädessä on :D Se eri sormivälien hallitseminen on jotenki automatisoitunu. Ja juu hei toivotaan tosiaan näin ;) ... tai no jos eka sais ees ne laukanvaihdot.............. :D

   Poista
 9. Vautsi! Nuutti on tosi ryhdikkään näköinen näissä kuvissa! :)
  Itse olen vain muutamia kertoja ratsastanut gramaaneilla, enkä niitä itse oikein "osaa" käyttää :D
  Yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että juurikin väliaikaisesti apuna niistä on hyötyä, mutta kireälle vedetyt gramaanit (tai mitkä tahansa apuohjat) aivan jokaisella kerralla, johtavat tuskin pitkällä tähtäimellä kovin hyviin tuloksiin. Apuohjien käytössä ei ole mitään väärää, kunhan niitä osaa oikein käyttää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sitä se tosiaan tuntui selkäänkin ! :)

   Näin juuri. Uskon nimenomaan kuuriluontoisen käytön silloin tällöin - ainakin meillä - toimivan parhaiten :)

   Poista
 10. Riippuu paljon hevosesta ja tilanteesta, mutta omallani en ole ratsastanut koskaan apuohjilla enkä valitettavasti tule käyttämään. Oman hevoseni rakenne on hieman sellainen, että gramaanit ja muut apuohjat saattaisivat herkästi laittaa herkästi jännittyvän hevosen vielä jännittyneemmäksi joten ollaan valmentajien kanssa heivattu apuvälineet pois. Tosin aikaisemmin omalla ponillani käyttelin epäsäännöllisen säännöllisesti niin itsenäisesti kuin valmennuksissa gramaaneja, saaden niistä apua ponin työstöön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, riippuu tosiaan ihan tapauksesta :) Se mikä ensimmäiselle sopii, ei välttämä toisen kohdalla tee kuin haittaa.

   Poista
 11. Meillä käytetään näitä satunnaisesti kouluhevosilla. Pääasiassa este hevosilla nää on käytössä sitten kun halutaan hevosen kanssa mennä koulua ja niille haastavia asioita joihin gramaaneista on vain ja ainoastaan hyötyä. Maastossa nämä on hankalilla hevosilla hätä jarruna ja samoin myös meidän ravurit saa kevyelle selästä käsin jumppailu reisulle gramaanit mukaan.

  Hyvät apuohja silloin kun niistä on satavarmasti hyötyä. En muuten niitä käyttäisi. Jotkin hevoset jotka eivät gramaaneja ole hyväksyneet ovat välillä saanneet taas thiedemannit käyttöönsä, thiedemanit on havaittu meillä nuorilla hevosilla gramaaneja paremmiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli gramaani mukana hätäjarruna aikoinaan kun Nuutti toipui jännevammastaan. Oli kyllä silloin ihan korvaamaton apu, en tiedä olisinko ilman niitä edes selkään päässyt... :P

   Näin juuri, ilman hyötyä niitä tosiaan on turha käyttää !

   Poista
 12. Olen täysin samaa mieltä gramaaneista! En myöskään ymmärrä tuota gramaanivihaa.. Omalla hevosellani käytän myös kuureittain gramaaneita apuna, ja valmentaja niitä aluksi suosittelikin. Ollaan saatu niillä paljon tasaisuutta lisää! Teillä näyttää menevän todella hienosti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, hienoa ! Meillä myös valmentaja suositteli kokeilemaan, en tiedä olisinko yksin tajunnut / "uskaltanut". Kiitos ! :)

   Poista
 13. Höh... varmaan ratsastat jo T-paidassa! :( mieki haluuuun

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo täällä on muutamina päivinä ollu ihan kesä !

   Poista
 14. Ei ainkaan mun mielestä oo mitenkään väärin käyttää apuohjia :) Ja ei se todellakaan tarkota että ois huono ratsastaja ... Sitä paitsi sen voi ajatella niin että on hyvä ratsastaja jos osaa käyttää niitä oikein ;) Hienosti menette ;)
  Hienoja kuvia :)

  VastaaPoista
 15. Kivalta näyttää meno gramaaneillakin! :) Ei niitä sen enempää kannata alkaa käyttää, sillä jatkuvassa käytössä aika epäreilut hevoselle. Sillointällöin kuitenkin hyvät ja itsekin kannatan tuota sun mainitsemaa ''gramaanikuuria'' kun ne kerran teillä näyttävät toimivan! :) Apuohjathan ovat sitä varten että saadaan hevonen kulkemaan halutussa muodossa ja niiden pois oton jälkeen hevonen alkaa omaksua muotoa jo ilman apuohjiakin.

  Ihanat te, seuraavaa koulukisapostausta odotellessa! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, tähän me juurikin pyritään ! :) Itsekään en usko jatkuvan, jokapäiväisen käytön vievän eteenpäin lainkaan samalla tavalla mitä tällainen kuuriluontoinen, ja mitä vähemmän gramaaneja tulevaisuudessa "kaipaa", sitä parempi !

   Kiitoksia, mäki ootan kuumeisesti, että pääsisin semmosta taas raapustelemaan ! ;D

   Poista
 16. Hyvä postaus, kiitos, antoi ajattelemisen aihetta. :)

  VastaaPoista
 17. Ihanasti ryhdistäytynyt polle, hyvältä näyttää! :) Tuskin edes käytät gramaaneita kun roikkuvat löyhästi mukana, taitaa vaan olla "henkinen tuki" sulle ja pieni muistutus hevoselle ;)
  Gramaanit on kyllä oivat apuväline jos niitä osaa käyttää. Itse käytän mielelläni ns. muistutuksena hevoselle että ohjaan saa tukeutua ja sitä käytetään vaan sen verran kun on tarvis, ohjaavasti ja kun heppa toimii, mahdollisimman löysä gramaani, että loppu peleissä ei tarvitse käyttää. Lopulta ei tarvitse niitä ollenkaan ja heppa toimii silti :). Tietysti kuureina vedän myös itse. Jos näyttää siltä että ei ole pitkään aikaa kunnolla ryhdikkyyttä ym. löytynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ! Ja joo sitä se tosiaan enimmäkseen on, samalla tavalla sanoi valmentajammekin ;D

   Aivan, juuri näin !! :)

   Poista
 18. Vau mikä mies! Hyvältä näyttää :)

  VastaaPoista
 19. Hienoina olette! Gramaaneissa ei tosiaan ole mitään vikaa jos niitä osaa käyttää. Ihanaa kun olet noin avoin ja uskallat kokeilla uusia asioita etkä anna "vallitsevan mielipiteen" ohjailla toimiasi. Arvostan! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lotta ! Avoin pitää tosiaan aina olla :) Silmälaput silmillä kun usein jää huomaamatta niin paljon..... ;P

   Poista
 20. Rohkeaa postata tästä aiheesta! Moni kuitenkin käyttää gramaaneja välillä tai useamminkin, häpeilevät vaan myöntää. En tiedä onko heillä sitten aiheitta siihen.. mutta sulla ei ainakaan ole! Hienosti näyttää Nuutti liikkuvan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei gramaaneissa oikein käytettynä mun mielestä ole mitään hävettävää :) Kiitos !!

   Poista
 21. Uus yritys..laittelin tosiaan fb.ssä nyt viestiä, meni varmaan muut kansioon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noni ! Tsekkaan kun pääsen paremman netin / koneen ääreen, viestikansio ei tahdo aueta millään......... ;P

   Poista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !