maanantai 4. kesäkuuta 2012

Smiley face :)

Huhhuuh, mielenkiintoinen heppailupäivä takana ja fiilis on aikas hyvä ! :) ... vaikkakin tuo sää on suoraansanottuna ihan perseestä. Aamulla lähdimme Sofian kanssa tallille ennen yhtätoista katselemaan Sanna Backlundin esteklinikkaa, joka alkoi nuorten hevosten ryhmällä. Meitä kumpaakin kiinnosti nähdä Zaphira hyppäämässä ! Ihanasti satoi ja sai koko ajan säädellä kameran kanssa, kun eivät asetukset osuneet kohdilleen yhtään ! Zaphira on kyllä tosi mageen näkönen peli ! Aika raakile tosin vielä, mutta eiköhän siitä hyvä tule :) Nuoret hevoset tekivät töitä alkuun sileällä ja sitten kavalettien kanssa, erilaisia kontrolliharjoituksia. Lopuksi hyppäsivät pientä rataa, estekorkeus varmaan ööm... 60-70cm? Seuraava ryhmä oli harrastetason ja viimeinen kokeneempien ratsukoiden ryhmä. Vaikka en tiedä oliko ratsukkojen tasossa noiden kahden viimeisen ryhmän osalla niin suurta kuilua :D Harmittaa todella paljon, kun en Nuudelin kanssa osallistunut ! Olisi ollut huippua, varsinkin kun olemme Johannan kanssa tehneet aika samantyylisiä harjoituksia ;) Toivottavasti tällaisia tulee lisääkin !

Tiina ja Zaphira.
Aika hiano (:

Sanna keskittyi kaikkien ryhmien kanssa sileän työskentelystä saakka tarkkaan kontrolliin ja siihen, että hevonen menee tarpeeksi eteen. Hän sanoikin siinä alkuun mielestäni todella hyvin, että kun usein puhutaan suomalaisten ratsastavan alitempossa, niin uskoo todellisen puutteen olevan hevosten kontrollissa. Jos hevonen ei ole hanskassa, ei sen kanssa uskalla laukata riittävässä tempossa. Esimerkkinä oli viritetty urheiluauto, jossa on huonot jarrut :D kuka sellaisella haluaa kaahailla? ... tuollainen fiilis tulee välillä Nuutin kanssa pellolla ! Mutta siis kontrolli ja hyvä laukka (oikea ratatempo), siinä se punainen lanka ! Oli kyllä hurjan hyvä olla katsomassa ja kuuntelemassa. Harmitti kun en ehtinyt viimeistä ryhmää näkemään :( Klinikka oli sen verran aikataulusta jäljessä että minun piti mennä laittelemaan Nuudelia valmiiksi omaa tuntiamme (koulu) varten. Pitkästä, pitkästä aikaa ratsastin maneesissa ! Onneksi sen pohja oli lanattu.

Alkuun puhuimme Eevan kanssa kaikenlaista ja hän kyseli onko joitakin kisoja tähtäimessä. Henkka sanoi menevänsä Maukan kanssa Vihtiin juhannusviikon keskiviikkona (mikä on...? Pitää tarkistaa siis päivämäärä eheh) koulukisoihin ja kysyi olisimmeko mekin halukkaita lähtemään ! Tietty ollaan ! :) Eli näillä näkymin sinne siis, en tiedä mitä luokkia siellä on sen Helpon A:n lisäksi, mutta pitää katsoa. Tänään anyways treenailimme sen (mikälie nyt olikaan, joku kenttäkilpailuohjelma?) osia ja aloitimme alkuverkan jälkeen pituushalkaisijoilla, ensin ilman pysähdyksiä ja sitten pysähdysten kanssa. Nuutti meni ne ihan ok, se pysyy hyvin suorana, mutta pysähdys valui ensimmäisen kerran liikaa käyntiaskelien kautta... sen jälkeen paranivat ja tuli hyviä stoppeja + super liikkeellelähtöjä :) Noiden perään jatkoimme ravipohkeenväistöillä, pituushalkaisijalta uralle + niiden perään voltti seuraavassa pisteessä. Kuten arvata saattaa, siinä vaiheessa levisi................. nuo väistöt perkule sentään !! Ne ovat hevoselle vaikeita ja pitää yrittää auttaa sitä kaikin keinoin. Eeva neuvoi aloittamaan loivemmilla väistöillä, joihin lähdin kuin lävistäjälle, mutta pyysin sitten takapään mukaan. Minun pitää varoa ylitaivuttamasta kaulaa, mutta se vain käy niin helposti Nuutin vänkyröidessä... Muoto ei lainkaan pysynyt väistössä oikeaan, mutta vasempaan tuli muutamia jopa suht hyviä pätkiä ! Se on meille huomattavasti helpompi suunta.


Väistöjen jälkeen teimme muutamat keskiravit lävistäjälinjalla. Ensimmäisen Nuutti rikkoi jälleen laukalle... meinasi iskeä turhautuminen, mutta kuinka ollakkaan seuraavat onnistuivat ja wooou sieltähän irtosi liikettä ! Meidän keskiravitreenimme ovat tuottaneet tulosta, Eevakin sanoi että ne ovat aivan huimasti paremmat kuin viimeksi hänen nähtyään :) Duudeli oli hiaaaano poika ! ... mutta laukassa vänkäily sitten taas jatkuikin. Juu, tulimme siis kolmikaarista, jossa keskimmäinen kaari mentiin vastalaukassa. Oikea laukka vielä oli aika hyvä ja sain tiet ratsastettua ilman sen kummempia hankaluuksia, mutta vasemmassa laukassa herranen yritti vetää itsensä pitkäksi ja lähteä kuskaamaan minua ihan ominensa. Vastalaukka kyllä pysyi yllä ihan helpon tuntuisesti, mutta muuten kuvio oli aika kaukana kauniista. Muutaman toiston jälkeen kolmikaarinen meni vasempaankin ihan ok. Eeva sanoi, että näki kuinka hevonen meinasi vetää itsensä pitkäksi, mutta onnistuin kuulemma kuitenkin tekemään korjaukset todella siististi.


Loppuun tulimme vielä muutamat keskilaukkalävistäjät ja voi jösses sitä ensimmäistä.............. Nuutti vain lähti. Siis kyllä se lähti pohkeesta eteen muittei missään taivaan muodossa tai hallinnassa ! Viiletti menemään ja veti minut ison päänsä kanssa irti satulasta niin että oli vähän avuton olo jonkun aikaa. Päädyssä otin hevosen kiinni ja uutta yritystä toisessa laukassa. Ok, hieman parempi, mutta raviin siirtymä lävistäjän päässä oli todella etupainoinen. Kaksi viimeistä keskilaukkaa onnistuivat suht hyvin ! Niihinkin on keskiravien tapaan tullut lisää ilmaa ja ne todella lähtevät eteen. Ainoa ongelma on se takaisin siirtymä............ mutta sekin meni viimeisellä kerralla ihan hyvin. Loppuravien aikana maneesiin raahattiin esteitä kentältä ja monet hevoset olivat tietenkin ihan "kauhuissaan"... hehe. Nuutti vain tölläsi aasinkorvat hörössä ja uskalsi urhea poika kävelläkin, vaikka vesimattoa raahattiin katsomossa ;) Muut hevoset vain jäätivät paikoillaan hoho. Minusta on kyllä niin huvittavaa kuunnella, kuinka osa omistajista luo itse hevoselleen niitä mörköjä, "tämä pelkää sitä ja tätä ja tota" :D Kyllähän hevosetkin ovat luonteeltaan toki erilaisia, jotkut ovat toisia säikympiä ja ottavat herkemmin kipinää "erikoisuuksista", mutta mutta... pitää vain yrittää olla tekemättä asioista sen isompaa numeroa. Alkaahan se hevonen miettimään, että tilanteessa on jotakin kamalaa kun ihminenkin niin jännittyy ! ;)


Tunnin jälkeen taas jalkojen kylmäys (+ sekoilua Sofian kanssa) ja syöttelemään. Ensi viikolla ajattelin, että voisi heittää Nuperon laitumelle, pitää toki vielä varmistaa että asia on ok Annukalle sekä kaikille samanlla laitsalla olevien yksäreiden omistajille mutta eiköhän, kun on tietääkseni sama porukka kuin aiempinakin vuosina... :) Hihii, sitten Nuutista tulee ihan läskipallo................... ei kehtaa enää estekisoissa näyttäytyä haha. Ei vaan, treenaamme oikein ahkerasti niin ei pääse heinämasu kasvamaan. Juu, mutta tässä postauksessa melkoisesti kuvia tältä päivältä, ylimmät kaksi © minä ja loput © Sofia, kiitos ! :) ... kyllä tuli hyvä mieli kun näki nuo kuvat ! Tuskin yhtään huonoa, vaikka tunnilla tuntui vähän väliä, että homma levisi käsiin ! Ulospäin ei ilmeisesti näyttänyt pahalta, Eevakin kehui Nuutin muotoa, ryhdikäs ja sanoi sen olevan todella hyvin luotiviivalla ! Joten juuu, kyllä olin tunnin jälkeen ja nyt vielä enemmän hyvillä mielin - ja innoissani kisoista ;)

2 kommenttia:

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !