sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Super happy !

Takana juuri kauden (tai oikeastaan koko kilpailu-uramme...) ensimmäinen helppo A ja fiilikset ihan katossa ! Kokonaisuus oli sujuva ja hevonen tuntui kivalta selkään ! Tästä on todella hyvä jatkaa... :)

Saavuimme Lauran kanssa tallille hyvissä ajoin, joskus puoli viiden maissa ja oma verkkaryhmäni aloitti vähän kuuden jälkeen. Aamulla jännitin rataa jonkun verran, mutta tallilla rauhoituin kun oli niin hyvin aikaa koomailla ennen Nuudelin kuntoon laittamista sun muuta. Taluttelin heppaa ulkosalla puolisen tuntia ja siellä oli ihan kylmä taas... :( Eilen olin tallilla samoihin aikoihin ja oli todella leuto ilma ! Kesä tule jo... No, onneksi pääsimme maneesiin ennen kuin ehtivät sormet tai varpaat pahemmin jäätyä. Siellä Nuuttikin sitten kisameiningin huomattuaan heräsi ! Se ihan silminnähden ryhdistäytyi ja korvatkin nauliintuivat pystyasentoon, mitä ne tallinpihalla kävellessämme olivat tehneet ainoastaan tallin oven tai pihaton heinäkasan kohdalla... :D

Verkassa otin heppaa taas alkuun kuulolle ihan käynnissä. Tein väistöjä erilaisilla urilla ja pyrin saamaan takajalkoja nopeammiksi. Nuutti oli hieman periksiantavaisempi kuin eilen ja torstaina, mutta edelleen se himan yritti jäädä kädelle makailemaan. Ravissa Nuutti oli ihan ok, ajoittain se lähti hieman kiirehtimään pois alta, mutta kevennyksen tahtia hidastamalla sain sitä taas takaisin. Pyrin ulospäin asetteluiden avulla hieman suoristamaan hevosta, sillä muuten se käännöksissä herkästi yliasettuu sisälle. Laukoissa heppanen yritti taas painaa kädelle ja vetää itsensä pitkäksi, mutta pyrin vain pitämään oman istuntani vahvana ja ratsastamaan laukkaa ulkopohkeella enemmän irti maasta. Siinäkin käytin monessa kohtaa apuna tuota vasta-asetusta ja laukan laatu paranikin hieman kun sain Nuuttia paremmin ulko-ohjalle. Lyhyiden käyntien jälkeen otin hevosta vielä harjoitusravissa hieman tuntumalle ja tein muutamia siirtymisiä käyntiin. Lisäksi tarkistin, että hevonen lähtee pohkeesta vahvasti eteen ja olin valmis juuri verryttelyajan päättyessä :) Verkkaryhmän kolmesta ratsukosta olimme siis viimeisinä, joten sain kahden ratsukon verran pyöriä pikkualueella maneesin päädyssä. Eipä siellä kauheasti mahtunut tekemään, mutta yritin ennen omaa vuoroa herätellä Nuuttia takaosakäännöksillä sekä lyhyillä sulkuväistöillä.

Viimeistään radalle mennessä Nuudeliduudeli kyllä heräsi. Tallustelin käynnissä tuomaripäätyyn ja hevonen tuntui suht rennolta vaikka se selkeästi oli hieman verryttelyä terävämpänä. Ajattelin ennen pillin vihellystä nostaa vielä kerran oikean laukan, mutta kuinkas kävikään... Nuutti päättikin ottaa pienet lähdöt kohti peilipäätyä, samalla tietenkin epämääräisesti loikkien. Hemmetti kun se saa minut hyvin irti sieltä penkistä... :D Meni aikansa ennen kuin sain hevosen kiinni, ehdin jo jossakin vaiheessa miettiä, että näinköhän menemme päätyaidoista yli......... Juh no onneksi ei sentään. Sitten vain takaisin tuomaripäätyyn. Kainulainen sanoi ohi kävellessämme, että "puhallankin pilliin vasta kun olette hieman kauempana", huh kiitos ! :D Vihellykseen varautuneena osasin pitää hevosen aika tiukasti ulko-ohjan tuntumalla ja sain estettyä sitä lähtemästä uudelleen. Nuutti kuitenkin jännittyi melkoisesti ja iski hetkellinen epätoivo, kun tuntui etten saa sitä lainkaan avuille. Raviin siirtyessä yllätyin kuitenkin todella positiivisesti: hevonen oli avuilla, mutta liikkesti tuli vahvempi ja pääsin ratsastamaan hevosta paremmin kasaan ! Ehkä tuo lähtö olikin hyvä "herätys".......... ;)

Siinä on hieno kouluponini oikein omassa elementissään ! Oli pakko sensuroida ensimmäistä kuvaa, hävetti liikaa.

Sisälle tulo oli reipas ja jäntevä, silloin Nuutti menee aina aika helposti suorana ja pituushalkaisijoista tulee hyviä pisteitä. Tästäkin saimme 7,5 ! Liikkeellelähtö oli terävä ja fiilis jo tuossa vaiheessa todella hyvä. Vaikka hevonen tuntui hieman jännittyneeltä, ei sillä ollut radalla enää aikomustakaan lähteä loikkimaan miten sattuu. Kiltti poika ! Ensimmäinen keskiravi jäi todella vaisuksi, en tiedä mitä oikein uinuin... 5,5 tuli kuitenkin. Pohkeenväistö oikealle sujui ihan ok, ei ihan torstaina tekemiemme veroisesti, mutta tuon parempaa en kisaradalla edes oikeastaan odottanut. Toinen keskiravi sujui hieman paremmin, mutta vieläkin olisin voinut ratsastaa enemmän. Nuo ovat jotenkin uralla vaikeampia kuin lävistäjällä ! En tiedä miksi, sillä keskilaukat tuntuvat sitten taas helpommilta uralla hmmm... :D Ongelma on varmaankin minun päässäni... pitäisi vain ratsastaa kaikki irti. Kangilla saan hevosen paremmin takaisinkin... Pohkeenväistö vasempaan oli taas hieman oikeaa vaikeampi, minun oli pakko päästää muotoa hitusen alemmaksi, jotta sain hevosen menemään reippaana eteen ja sivulle. Liian paketissa se jää helposti jumittamaan ja sitten tulee tahtirikkoja... Mutta samat pisteet kuin toisestakin väistöstä, 5,5.

Laukkaohjelma oli tänään ööm hieman vauhdikas... :D Ensimmäisestä nostosta (ravista vieläpä = meille vaikeampi) sekä pääty-ympyrästä tuli 7, whii ! Uralla vauhti sitten hieman kiihtyi, enkä saanut hevosta oikein kiinni keskilaukasta... Täyskaarto siis meni hieman turhan kovassa vauhdissa, mutta onneksi sain Nuuttia siinä uralle tullessa vähän kontrolliin ja vastalaukkapätkä meni hyvin, pisteitä 7 :) Laukanvaihto käynnin kautta meni hieman pipariksi, kuten odottaa saatoinkin. Väliin tuli raviaskeleita ja kun viimein sain käyntiin, oltiin ihan viittä vaille seis... paperissa lukeekin "ravin kautta alas, pysähtyy" ja siitä saimme 3. Vasemmasta laukannostosta sekä ympyrästä sen sijaan tuli taas 7, mutta keskilaukka jäi todella vaisuksi, kun hevonen rupesi vetämään itseään pitkäksi. Tuo kostautuikin sitten keskilaukka-harjoituslaukka siirtymässä, sillä Nuuttinen rikkoi raville. No ei mitään, uusi nosto ja eteenpäin. Vauhti taas hieman kiihtyi, mutta täyskaarto oli suunnilleen oikean kokoinen. Pitkän sivun lopussa olleeseen laukka-ravi siirtymään olin todella tyytyväinen, Nuutti tosiaan siirtyi eikä tippunut, ja pääsin ratsastamaan hyvää ravia kulman läpi ! Samaan arvostelukohtaan kuului ravista käyntiin siirtyminen, ja saimme siis noista 7 :)

Käynnit ovat Nuudelin kanssa aika ongelmallisia, sillä ne menevät todella helposti passiksi. Keskikäynnissä jouduin hidastamaan tahtia melkoisesti, jotta se säilyisi puhtaana ja paperissa lukeekin "oikein ratsastettu, paremmin eteen". Saimme tuosta kuitenkin 6, eli olen tyytyväinen. Vapaa käynti puolestaan meni aivan kaksitahtiseksi ja numero tippui 3... Kerätessäni ohjaa takaisin käteen toista keskikäyntipätkää varten Nuutti jännittyi ja käynnistä tuli todella lyhyttä, pisteitä huimat 4,5. Siirtyminen harjoitusraviin sujui hyvin ja ravi oli taas hienoa, 7 :) Pituushalkaisija oli hyvä, jopa parempi kuin sisääntulossa; hevonen meni eteen ihan mielettömän hyvin ja sujuvasti. Pysähdys oli ensimmäisen tapaan tasajaloin (kuten lähes aina Nuutin kanssa), eikä se vetänyt itseään lainkaan pitkäksi vaan kantoi itsensä hienosti, 7,5 ! :)

Kokonaisuutena olen rataan ihan mielettömän tyytymäinen ! Muutamia epäkohtia oli (juuri nuo mistä tulivat nuo kolmoset), mutta papereissa näkyy kuitenkin todella paljon numeroita 6 (/ 6,5) ja 7 (/ 7,5) ! :) Tästä alkaa nyt tiukka treeni ja asioiden hiominen. Raviohjelma oli tänään aika hyvä, keskiravit vain pitää ratsastaa vielä paremmin. Laukkaohjelmaan kaivataan seuraavaksi hieman enemmän maltillisuutta ja energian suuntautumista enemmän ylös ! Tällä kertaa rupesi heppa vähän ylikuumenemaan hetkittäin... :) Lisäksi erityisesti laukka-käynti siirtymiä pitää treenailla, muut menivät aika kivasti ! Olen niin iloinen, että meillä oli kasassa hyvä perusliikkuminen ja muoto, tästä alkaa nyt hienosäätö... ;)

Suoritukseni jälkeen saimme kaikki Kainulaiselta papereidemme lisäksi suullisen palautteen :) Oli todella kiva kuulla, mihin hän oli kiinnittänyt huomiota niin radassa kuin ratsukon yleisvaikutelmassakin. Meidän kommenttimme hän aloitti näin: "sä ratsastat... tosi hyvin. Siis ihan oikeesti." Olin aika täh? kun kuulin... :D Tuntui todella hienolta kuulla Kainulaiselta tuollainen kommentti ! Aika hyvä mieli tuli. Nuutista hän sanoi, että "sun hevonen ei ehkä oo maailman näyttävin, mutta se liikkuu hirveen kivasti ja tasaisessa muodossa." Pieni disagreement tuohon Nuutin näyttävyyteen... :D Ei vaan... täytyy myöntää, että ei se luonnostaan olekaan mikään katseiden kerääjä (esim. tarhassa möllöttäessään tms.), mutta liikkuessaan osaa kyllä olla hieno. Ja... riippuu mistä katsoo, kuten Laurakin sanoi ;) haha, tietenkin oma heppa on aina (tai no yleensä?) omistajansa mielestä upea ja hieno ja paras... ! Monesti ovat tuomarit sun muut kyllä kehuneet raamikkaaksi ja elegantiksi hevoseksi... :) Papereissa lukee loppukommenttina: "tasainen, hyvä esitys. Ratsastat oikeaoppisesti ja rennosti."

Koska kyseessä oli tosiaan kilpailuharjoitukset, niin tuloksia ei laskettu vaan saimme paperit käteen suoraan tuomarilta. Nuo muutamat epäonnistumiset laskivat prosentteja hieman, tuo yksi kolmonenkin (vapaa käynti) kun oli kertoimella 2... mutta omien laskujeni mukaan saimme 58,100%. Aika lähelle 60%, mikä on itselleni sellainen hmm "tyytyväisyysraja". Muttaa... ensimmäinen A kuitenkin, tästä suunnataan sitten kohti yhä parempia suorituksia ! ;) Ensi viikonloppuna meillä onkin heti taas koulukilpailut kotitallilla. Luokkana A-merkin kouluohjelma, odotan innolla ! :P


Tulipas pitkä kertomus taas tästäkin, ehhehe... toivottavasti jaksoitte lukea. Tässä näytillä kuvia radastamme (sekä muutama hieno loikkaukuva ennen rataa), kaikki © Sofia ! Lauran kuvat lataan koneelle huomenna, sillä tämä on taas niin jumissa ettei tule mitään... pitää yrittää poistella kaikki mahdollinen turha kunnes saan sen uuden kovalevyn (mikä minun toki piti saada jo viikolla... -.-) huoh. Tämä on kohta niin täynnä, että varmaan poksahtaa tai jotain... ja sitten itken, sillä osa kuvista ei tosiaan ole mahtunut vanhoille ulkoisille turvaan wää. Joo no anyways, kiitos taas upeista kuvista (sekä tietenkin henkisestä tuesta ja avusta) niin Sofialle kuin Laurallekin ♥ Nämä rataharkat ovat kyllä ihan superrrrr idea, me like ;)

Ainiin haha... "sitä vaan, että... mistä lähtien Nuutti on ollu Noblesse?" Sofia huomasi pienen epäkohdan... jotenkin kummasti heppani on nimittäin arvostelupöytäkirjaan vaihtanut nimensä Gastellosta Noblesseksi... ?! :D En tiedä miten ihmeessä, mutta hyvät naurut saimme... :D

8 kommenttia:

 1. awws nuutti on ihana aropupu :D ! mut kivasti meni ainaki kuvista päätellen ja ihanan pitkä postaus (: !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha aw aropupu :'-----D oha se vähä ! Kiitos, oon kyllä tyytyväinen :) ! Kiva jos tykkäsit !

   Poista
 2. Hehee, minäpä täällä taas ;) Mutta ensiki ONNITTELUT hienosti menneestä kisasta!! Sitten voisin kommentoida hieman koko blogin ilmettä.

  Postaukset ovat kiinnostavaa luettavaa, ja on kiva että on välillä jotain muutakin, kuin vain heppa-asiaa, tosin joskus vähän vähä-älyisemmille heppahulluille (minä mukaan lukien) tekstit ovat joskus hieman vaikeasti luettavissa. Tarkoitan näitä eri termejä ym...Mutta ne jotka niistä oikeasti saa irti, niin on varmaan hyvin syventävää ;) Kirjoitusvirheitä ei myöskään ole josta tulee kyllä iso plussa, koska on ärsyttävää lukea tekstiä täynnä virheitä :<

  Ulkoasu on kiva, mutta odottelen jo hieman keväisempää =D Kuvat on hienosti muokattu ja sellainen viimeistelty jälki löytyy.

  Kuvat ovat hyvälaatuisia, tosin maneesikuvat ovat joskus hieman pimeitä.

  Toivottavasti saat jotain selvää tästä epämääräisestä kommentistani...yleisarvosanaksi antaisin 9½

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä kommentista ! :)
   Joo termit voi tosiaan toisinaan olla ei-heppaileville vaikeita, pitää yrittää selventää jotenkin esimerkkien tms. avulla ! :) Hehe, keväinen ulkka tulee sitten jossain vaiheessa kun saan arvonnan palkinnot sun muut rästihommelit tehtyä... ;)
   Kiitos vielä kovasti !

   Poista
  2. Juu ei mitään=D On kiva kommailla ja saada toinen iloiseksi =D

   Poista
 3. Ihanat kuvat (varsinkin pomppukuva xDD)! Ja onnea kisamenestyksestä :)

  VastaaPoista

Kommentit sekä postausideat ovat aina ehdottoman tervetulleita, kiitos kaikille :) Vastailen heti kun ehdin !